Menu Close

Föld napja 2019-ben kinek számít?

Föld napja 2019-ben kinek számít?

A Föld napja 2019-ben vajon kinek számít? A klímaváltozás korát éljük, sokan már világvégét kiáltanak, de közben ez sokakat egyáltalán nem érdekel.

Minden év április 22-én világszerte felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményt első ízben 1970. március 21-én tartották meg.

A nevezetes nap célja, hogy a világ lakosságának a figyelmét felkeltve szembesítsék az őket érintő globális környezeti problémákkal (klímaváltozás, hulladékszennyezés).

Ezen a napon események, rendezvények kerülnek világszerte megrendezésre, amiből hazánk sem maradhat ki.

Föld napja 2019-ben kinek számít? / Fotó: wikipedia.
Föld napja 2019-ben kinek számít? / Fotó: wikipedia.

Véleményem és egyben személyes célom, hogy

a környezetvédelemnek mindennapjaink részévé kell válnia. Ez az én misszióm.

2018-ban a Föld napja szlogenje a műanyaghulladék problémára hívta fel a figyelmet „Legyen vége a műanyag-szennyezésnek!” Ezzel a felhívással szerveztek világszerte rendezvényeket és szólították fel a bolygó lakosságát a mihamarabbi globális cselekvésre a műanyaghulladék ellen.

Annyit mindenképpen elértek, hogy az Európa Parlament 2021-től betiltja az egyszer használatos, de könnyen helyettesíthető műanyag termékeket.

Mit tehetsz te egyénileg, hogy megmenthessük a Földet, a jövő öko-nemzedékéért?

  • Élj tudatosabban!: ne vásárolj feleslegesen. Csak olyat dolgot vegyél, amire biztosan szükséged van.
  • Szelektáld a hulladékaidat!: fém, papír, műanyag, üveg. Legyenek ezek elsőre az alapok, de ne feledkezz meg a többiről sem. Fontos: A hulladék érték, kiváló másodnyersanyag. Ha szeretnéd elmélyíteni a tudásodat a témában, akkor csatlakozz a facebookos szelektív közösséghez.
  • Ne égess, komposztálj!: minden megtermelt kerti, illetve konyhai zöldhulladékodat komposztáld.
  • Ültess fát, de csak akkor ha tudod is gondozni!: Az erdészetek azt javasolják, hogy április 15 után ne ültess. Következő időszakban csak ősszel lehet.
  • Vásárolj hulladék nélkül!: járj termelői piacra és került az agyoncsomagolt termékeket. Használj vászontáskát!
  • Ne egyél húst és sajtot!: ha vegetáriánus, vegán életmódra váltasz elképesztő mértékben hozzájárulhatsz az ökolábnyomod csökkentéséhez.
  • Védd az állatokat, az élővilágot!: fogadj örökbe háziállatot menhelyről (én már csináltam ilyet, amikor Bundit, a kutyámat fogadtam örökbe), támogass olyan szervezeteket, akik az állatok védelméért jöttek létre és kerüld a lufikat.
  • Ne szemetelj!: a szemét kukába való ezt mindenki tudja, de sokan ennek ellenére is eldobálják. Te ne állj be közéjük!

Idén a húsvéttal egy napra esik a Föld napja 2019 eseménye, de bízok benne, hogy ettől eme nevezetes nap fontossága nem csorbul.

Mentsük meg együtt a Földet! Ráfér! 

Címlap fotó: peterszebenyi.com

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!