Föld napja 2019-ben kinek számít?

A Föld napja 2019-ben vajon kinek számít? A klímaváltozás korát éljük, sokan már világvégét kiáltanak, de közben ez sokakat egyáltalán nem érdekel.

Minden év április 22-én világszerte felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményt első ízben 1970. március 21-én tartották meg.

A nevezetes nap célja, hogy a világ lakosságának a figyelmét felkeltve szembesítsék az őket érintő globális környezeti problémákkal (klímaváltozás, hulladékszennyezés).

Ezen a napon események, rendezvények kerülnek világszerte megrendezésre, amiből hazánk sem maradhat ki.

Föld napja 2019-ben kinek számít? / Fotó: wikipedia.
Föld napja 2019-ben kinek számít? / Fotó: wikipedia.

Véleményem és egyben személyes célom, hogy

a környezetvédelemnek mindennapjaink részévé kell válnia. Ez az én misszióm.

2018-ban a Föld napja szlogenje a műanyaghulladék problémára hívta fel a figyelmet „Legyen vége a műanyag-szennyezésnek!” Ezzel a felhívással szerveztek világszerte rendezvényeket és szólították fel a bolygó lakosságát a mihamarabbi globális cselekvésre a műanyaghulladék ellen.

Annyit mindenképpen elértek, hogy az Európa Parlament 2021-től betiltja az egyszer használatos, de könnyen helyettesíthető műanyag termékeket.

Mit tehetsz te egyénileg, hogy megmenthessük a Földet, a jövő öko-nemzedékéért?

  • Élj tudatosabban!: ne vásárolj feleslegesen. Csak olyat dolgot vegyél, amire biztosan szükséged van.
  • Szelektáld a hulladékaidat!: fém, papír, műanyag, üveg. Legyenek ezek elsőre az alapok, de ne feledkezz meg a többiről sem. Fontos: A hulladék érték, kiváló másodnyersanyag. Ha szeretnéd elmélyíteni a tudásodat a témában, akkor csatlakozz a facebookos szelektív közösséghez.
  • Ne égess, komposztálj!: minden megtermelt kerti, illetve konyhai zöldhulladékodat komposztáld.
  • Ültess fát, de csak akkor ha tudod is gondozni!: Az erdészetek azt javasolják, hogy április 15 után ne ültess. Következő időszakban csak ősszel lehet.
  • Vásárolj hulladék nélkül!: járj termelői piacra és került az agyoncsomagolt termékeket. Használj vászontáskát!
  • Ne egyél húst és sajtot!: ha vegetáriánus, vegán életmódra váltasz elképesztő mértékben hozzájárulhatsz az ökolábnyomod csökkentéséhez.
  • Védd az állatokat, az élővilágot!: fogadj örökbe háziállatot menhelyről (én már csináltam ilyet, amikor Bundit, a kutyámat fogadtam örökbe), támogass olyan szervezeteket, akik az állatok védelméért jöttek létre és kerüld a lufikat.
  • Ne szemetelj!: a szemét kukába való ezt mindenki tudja, de sokan ennek ellenére is eldobálják. Te ne állj be közéjük!

Idén a húsvéttal egy napra esik a Föld napja 2019 eseménye, de bízok benne, hogy ettől eme nevezetes nap fontossága nem csorbul.

Mentsük meg együtt a Földet! Ráfér! 

Címlap fotó: peterszebenyi.com

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 195