Marketing és a környezetvédelem? Írány a Zöld marketing

A marketing világa igazán sokrétű, ahol már a környezetvédelem is egyre több szerepet kap. Ebből született meg a zöld marketing.

Olyan megtiszteltetésben volt részem, hogy a Green and Care – Lifestyle csapata meghívására bemutathattam az általuk szervezett, Zöld marketing és körforgásos gazdaság – kerekasztal-beszélgetés című budapesti rendezvényen a környezetvédelem és a marketing ötvözéséből megszületett zöld marketinget.

A program elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak szólt, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a fenntarthatósághoz, környezetvédelemhez. 

Ezen keretek között szervezők által megrendezett esemény célja az volt, hogy a megjelent hazai vállalkozóknak segítséget nyújtsunk, és együtt gondolkodva megoldásokat találjunk arra, hogy milyen eszközökkel lehet hatékonyabban elérni a tudatos fogyasztókat.

A #zöldmarketing című előadásom és a hallgatóság. / Fotó: Green and Care - Lifestyle
A #zöldmarketing című előadásom és a hallgatóság. / Fotó: Green and Care – Lifestyle

Az előadásomban dióhéjban bemutattam prezentációm segítségével a zöld marketing részeit, eszközeit és a várt eredményeit és olyan kérdésekre adtam választ, mint

  • Mi is pontosan a zöld marketing?
  • Milyen lehetőségeink vannak a marketing zöldítésére?
  • Milyen lehetőségeink vannak itthon?
  • Miért más egy tudatos fogyasztó meggyőzése?
  • Milyen érvek fontosak nekik?

Kerekasztal-beszélgetés a fenntarthatóságról, a cégek környezetvédelméről és nem utolsó sorban a zöld marketingről

Az esemény második részében kerekasztal-beszélgetés zajlott, ahol több ismert nemes szakember társaságában vettem részt.

A közel egy órás kerekasztal-beszélgetés jó hangulatban telt. / Fotó: Green and Care - Lifestyle
A közel egy órás kerekasztal-beszélgetés jó hangulatban telt. / Fotó: Green and Care – Lifestyle

A beszélgetés résztvevői: Baán Flóra (HuMuSz), Kovács István (BME MVT), Szebenyi Péter (én), és Molnár Csaba (Magnet Bank). Szuper beszélgetés volt, ahol a témákat kiadósan kiveséztük.

Hatalmas mosoly a kerekasztal-beszélgetés végén. / Fotó: Green and Care - Lifestyle
Hatalmas mosoly a kerekasztal-beszélgetés végén. / Fotó: Green and Care – Lifestyle

A marketing témájú esemény networkinggel zárult. A szervezőknek köszönöm a meghívást.


Az esemény létrejötte és a MOVECO projekt

Napjaink gazdasága a „termeld-használd-dobd el” lépésekre épül, a jövő viszont a körforgásos gazdaságé, amely a „termeld-használd-használd újra” elvén alapul. Olyan kérdések tartoznak ide, mint a tartósság növelése, a termékek javíthatósága és újrahasznosíthatósága, a hulladékgazdálkodás és az iparági erőforrás-hatékonyság javítása, az ipari szimbiózis és újragyártás elősegítése. A MOVECO projekt erre a kihívásra ad választ az ökoinnováció és a körforgásos gazdaságba való átmenet elősegítésével a Duna régióban.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 195