önkéntes karantén: 14 tipp mit csinálj otthon!

Az önkéntes karantén fogalma a koronavírus kitörésével egy időben vált a világon szinte mindenki számára ismerté és egyben ijesztővé is.

Pedig, ha jobban belegondolunk ez a fajta karatén nem ellenünk, hanem mellettünk szól, amivel védjük magunkat és másokat is a fertőzésektől.

De kezdjük az elején: mi egyáltalán a karantén?

A karantén egy jól körülhatárolt, őrzött hely, ahol a fertőzött személyeket, állatokat és árukat a mozgásuk/hozzáférésük korlátozása céljából a helyi hatóságok elkülönítenek, amivel a fertőző betegségek vagy kártevők továbbterjedését megakadályozzák. A karanténon belül található vírusok, baktériumok és egyéb megbetegedéseket okozó kórokozók így nem juthatnak ki és nem terjedhetnek tovább, valamint az egészségeseknek sem szabad érintkezni az elkülönítettekkel.

A járványok során több áldozat hunyt el, mint az összes háborút együttvéve a történelemben.

A karanténban a betegeket megfigyelik, ha szükségessé válik, akkor orvosi kezelésben részesítik a gyógyulásukig vagy a tünetmentességükig. A hivatalos eljárásrend szerint az elkülönítetteknek a lappangási idő leteltéig, kötelezően a zárt karanténban kell maradniuk.

[the_ad id=”527″]

De mit nevezünk, akkor önkéntes karanténnak?

Legyen szó influenzajárványról vagy koronavírus-veszélyről, de minden esetben arra kell törekedni, hogy minél kevesebb társadalmi érintkezés jöjjön létre. Így a fertőzés terjedésének a megakadályozására vagy lelassítására kell törekedni. Ennek egyik eszköze a hagyományos hatósági karantén mellett az önkéntes karatén használata, amikor tünetmentes emberek önként zárkóznak el a külvilágtól. így csökkentbe a fertőzések elkapását, illetve továbbadását. Ebből született meg a #maradjotthon mozgalom is, aminek célja – nevéből fakadóan -, hogy mindenki maradjon otthon, ami elsőre egyszerűnek tűnhet, de sokaknak mégsem az. Nekik állítottam össze több pontból álló megoldási csomagomat, hogy mivel foglaljuk el magunkat otthon karantén esetén.

Az önkéntes karantén esetén, ha kertes házban laksz, kertészkedj.
Az önkéntes karantén esetén, ha kertes házban laksz, kertészkedj.

Íme 14 tipp, hogy mit csinálj otthon önkéntes karantén esetén:

1 – Maradj otthon!
Hiába jó az idő, vagy hívnak a haverok, maradj otthon. De ha a nagymamád rohangálnál a minden figyelmeztetés ellenére is, akkor zárd el jó alaposan!

Ha nincs más lehetőség zárd el a felelőtlen nagyszülőket :) / Fotó: internet
Ha nincs más lehetőség zárd el a felelőtlen nagyszülőket 🙂 / Fotó: internet

2 – Takaríts! – Itt a tavaszi nagytakarítás ideje:
Most lehetőség nyílik az embernek olyan dolgokat is elvégezni a ház körül, mint az udvar rendbetétele, a lakás kicsinosítása, függöny mosás, ablaktisztítás, porszívózás, felmosás, bútorok leporolása, esetleg átrendezése.

3 – Gyakorold a helyes kézmosást!
Erről egy összefoglaló videót készítettem, ahol az otthoni és a munkahelyi környezettudatos kézmosást is bemutattam.

4 – Ha van állatod foglalkozz vele többet!
Én az örökbefogadott keverék pulikutyámmal, Bundival múlatom az időt. Az önkéntes karantén miatt több időm is van rá.

5 – Ha jó az idő ülj ki és napozz!
Tavasszal a jó idő beálltával a napsütéses órák száma is megnő. Használd ki és egy egészségesebb bőrszín mellett gyűjts D-vitamint is egy kis napozással. Fényvédő krémet azért használj, mert az túlzott napozás miatt az UV itt is káros lehet.

Én a kerti munka fáradalmait egy kis napozással vezettem le. Éljen a D-vitamin!
Én a kerti munka fáradalmait egy kis napozással vezettem le. Éljen a D-vitamin!

6 – Kertészkedj! Ültess fát!

  • Itt a tavasz és indul a kerti szezon. Ilyenkor érdemes elmerülni az önellátásban, a saját gyümölcs és zöldség termesztésében. „Nincs jobb a hazainál” – szokták mondani.
  • Tavasszal nem csak megenni szánt növények ültetésére, hanem fák ültetésére is van lehetőség. De érdemes sietni vele, mivel a faültetési szezon tavasz közepéig tart.

7 – Sportolj otthon a kertben vagy lakásban!
Nincs kifogás ez az időszak, amikor szinte mindenre lesz időnk. Ilyen lesz a mozgás is. Ezerféle lehetőségünk van, akár a kertben való kocogásra, de akár lakásban is zárt térben a sportolásra.

[the_ad id=”527″]

8 – Fordíts időt a szépségápolásra!

  • Hölgyeknek: arcpakolás, hajpakolás, pedikűr, manikűr, hajfonás gyakorlása netről videókból.
  • Uraknak: otthoni sportolás, egészséges életmód fejlesztése, edzés ezerrel.

9 – Tanulj, olvass a környezetvédelemről, a környezettudatos életmódról!

10 – Olvass hiteles forrásokból környezetvédelemmel kapcsolatos dolgokat!
Célszerű kihasználni az otthon töltött időt hasznosan és tanulni, képezni magunkat a környezettudatosabb életmód elsajátításában.

11 – Sajátítsd el a zero waste életmódot!
A hulladékmentes életmódot ma már sokan űzik, de még ma sem elegen. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben divattá is vált ez az életmód. Ajánlom figyelmetekbe a hulladekvadasz.hu-n is futó Háztartásom Hulladék nélkül rovatot, ahol sok érdekes tanácsot olvashattok.

12 – Kockulj!
Játssz számítógépes játékokkal, ha teheted legálisan beszerzett szoftverekkel. Nekem a gyerekkori nyári szünetemet juttatja eszembe ez az időszak, amikor kockultunk a gép előtt.

13 – Hívd fel a szeretteidet, barátaidat telefonon!
Mivel személyes találkozásra kevés lehetőség van így maradnak a telefon vagy az internet adta lehetőségek (például videóchat). A család a legfontosabb, sose hanyagold!

14 – Ösztönözd a szeretteidet és a barátaidat az otthon maradásra, de ne kelts pánikot!
Ha rád nem hallgatnak, akkor miért hallgatnának a tévébemondóra? Nincs más megoldás. A járvány terjedését legegyszerűbben csak így lehet kordában tartani vagy teljes egészében visszafojtani. Kínának már sikerült. Nekünk miért ne menne.

Van még ötletetek önkéntes karantén esetére? Ha úgy érzed kimaradt valami, akkor írd meg nekem az ötletedet és kiegészítem a cikket.


A koronavírus-fertőzésről szóló hivatalos tájékoztatók koronavirus.gov.hu oldalon elérhető.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 195