Szelektív hulladékgyűjtés szabályai – pofonegyszerűen! 2024

A szelektív hulladékgyűjtés szabályai egyszerűbbek, mint elsőre gondolnánk, de sokaknak még a mai napig komoly fejtörést okozhat ez a környezettudatos tevékenység.

A szelektív hulladékgyűjtés egyfajta felelősségvállalás minden ember számára a megvásárolt termékkel kapcsolatban.

Minden apró, tudatos lépésünkkel hozzátudunk járulni a klímaváltozás csökkentéséhez, a környezetünk megmentéséhez.

A hulladék a XX.-XXI. századok fogyasztói társadalmának a mellékterméke a hulladék, ami javarészt értékes másodnyersanyag lehet, ha megfelelően visszagyűjtésre kerül.

Szeretnél szelektíven gyűjteni a hulladékot? Iskolák, cégek, közintézmények, csoportok számára vállalom szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos előadások megtartását. Érdekelenk a részletek!

Szelektív hulladékgyűjtés szabályai

Fontos mindenekelőtt kiemelni, hogy településenként eltérő lehet a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Emiatt érdemes a gyűjtés módjáról egyénileg is érdeklődni a területileg kompetens hulladékgazdálkodási cégnél vagy az illetékes önkormányzatnál.

Szelektív tévhit

Sokan még a mai napig azt hiszik, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékot összeöntik, ami egyáltalán nem igaz. Többek között emiatt a tévhit okán a lakosság egy része nem merülnek bele a témába vagy csak félvárról veszi a szelektív gyűjtés fontosságát.

Továbbá sajnálatos módon még a mai napig nem része az iskolai tantervnek a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak az elsajátítása. Viszont ennek ellenére vannak olyan iskolák, ahol a gyerekeknek önszorgalmúan oktatják.

Szelektív kuka típusai

Szelektív kukák többféle színben és nagyságban léteznek, legyen szó kültéri tárolóedényekről vagy a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtőkről. A tartalmuk minden esetben a fedelük színétől függ, amik a következők:

Kék a papír szelektív

Mindenféle színes és fekete fehér papír alapú hulladék kerülhet bele. Érdemes minden esetben kellő mértékben feldarabolni, hogy több férjen a kukába. Budapesten a tetrapak alapú tejes és üdítős dobozok is belekerülhetnek a kék kukába.

Sárga a műanyag szelektív

A szelektíven gyűjthető műanyagokat tehetjük bele. Fontos, hogy 2024. január elsejétől már megjelennek a boltokban a betétdíjas termékek. Így a megvásárolt termékek egy része után visszakapjuk a betétdíját. Ezek azok a termékek, melyeken szerepel az üvegvisszaváltás jele.

Zöld a színes üveg szelektív

Kizárólag színes üvegek kerülhetnek bele. Ha összetört az sem baj. Különgyűjtés után a megfelelő technológiával újrahasznosítják.

Fehér a fehér üveg szelektív

Az előzőhöz hasonló sorsra fog jutni. A kis és nagyméretű üvegeket is érdemes kupak nélkül a tárolóba helyezni. Ugyanezeket ma már a üvegvisszaváltási rendszernek köszönhetően a kiállított automatákban is el lehet helyezni.

Szürke a fém szelektív

A háztartásban előforduló fémhulladékok, ilyen például az alumínium doboz, kések és egyéb eszközök.

Mit lehet tenni a szelektív kukába?

 1. a tiszta hulladék minden esetben a megfelelő helyre kerüljön: papír (például kartondoboz) a papírgyűjtőbe, műanyag (PET palackok) a műanyaggyűjtőbe, fém (alufólia) a fémgyűjtőbe;
 2. mosd el a szennyezett hulladékot, hogy a fertőzésveszély csökkenjen és ne büdösödjön a hulladék. Kivétel az olajos flakon, ami mosatlanul kerülhet a műanyaggyűjtőbe;
 3. a PET palackokat csak abban az esetben tapossuk laposra, hogyha szelektív kukába tesszük;
 4. a másik esetben a PET palackot az új üvegvisszaváltási rendszer miatt a megfelelő REpont automatában adjuk le és visszakapjuk a betétdíját.
 5. a tejes dobozokat öblítés után szolgáltatótó függően, de általában a papírgyűjtőbe kell tenni;
 6. a kartondobozok összehajtás és ragasztócsikk eltávolítása után a papírgyűjtőbe tehetjük. Ha nem fér el benne, akkor a kuka mellé összekötegelve;
 7. olyan termékek, mint a füzet, vagy a toll, ami műanyagot, fémet és papírt tartalmaznak minden esetben elemeire kell bontani és a megfelelő hulladékedénybe tenni;
 8. a pizzás doboz tiszta része mehet a papírgyűjtőbe, a szennyezett része a kommunálisba;
 9. nem lehet minden műanyaghulladékot újrahasznosítani, ami függ a típusától. Általában elmondható, hogy a termék alján tüntetnek fel annak fajtákat;
 10. tejfölős doboz műanyag része a sárga kukába, a fém része is mehet ugyanoda;
 11. spirál füzetek papírja a papírba, fém spirálja a fémbe tehető;
 12. csomagolóanyagok közül a kartonpapír is mehet a szelektívbe.
szelektív hulladékgyűjtés szabályai
A szelektív hulladékgyűjtés szabályai szerint a képen fehérrel jelölt piktogramú műanyag fajtákat lehet gyűjteni.

Nem gyűjthető szelektíven

 1. hőpapírokat (blokk, nyugta) nem szabad a papírgyűjtőbe dobni. Minden esetben a kommunális kukába kell helyezni;
 2. nem szabad kidobni a szelektívbe fémgőzölt műanyagokat (chipses zacskók). Minden esetben a kommunális kukába kell helyezni;
 3. nem újrahasznosítható a folpack és a celofán sem. Helyette használj inkább méhviaszos csomagolóanyagot;
 4. élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat nem tehetünk a szelektívbe;
 5. nem gyűjthető szelektíven azon kávés poharak, amik külseje papír, belseje hőálló műanyagból épülnek fel;
 6. használt papír zsebkendő, ami lényegében szerves hulladék, fertőző;
 7. vegyszeres anyagok, rongyok, termékek;
 8. semmiképpen sem szabad szelektívbe tenni építkezési hulladékot, sittet;
 9. mindezek mellett szintén tilos zöldhulladékot beletenni, amit ha nem komposztálunk helyben, akkor zöld járattal lehet elvitetni az otthonunktól;
 10. használt gumiabroncsokat sem lehet a hagyományos szelektív hulladékgyűjtéssel nem lehet gyűjteni. Viszont 2023. októberétől a MOL MOHU hulladékgazdálkodási Zrt. által kijelölt partnercégeknél le lehet adni a használt autóabroncsokat ingyen.

Hulladékudvar, mint alternatíva

Több olyan hulladék is gyűjthető szelektíven, amit a szelektív hulladékgyűjtőkbe nem tehetünk, de a lakcímünkhöz hozzárendelt hulladékudvarba egy bizonyos mennyiségig ingyen letehetünk. Például olyan újrahasznosítható hulladékokat, mint:

 • műanyag kupakok, hungarocell;
 • elektronikai hulladékok: kábelek, neoncső, különböző izzók;
 • veszélyes vegyi hulladékok: elem, használt sütőolaj, festék- és lakkmaradék, sütőzsiradék, növényvédőszer-maradék;
 • italos kartonok kimosva;
 • fehér üveg: színezetlen üvegek, italos, befőttes, parfümös, pálinkás, szörpös üvegek;
 • színes üvegek: zöld, barna sörös-, borosüvegek;
 • fáradt olaj és veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyag;
 • építési és bontási hulladék;
 • háztartási lom (csak kisebb mennyiségben, és viszonylag ritkán fogadják).

Nem adható le hulladékudvarban

 • robbanás-, fertőzés- és sugárveszélyes anyagok, laborvegyszerek;
 • átlagostól eltérő, nem háztartási mennyiségű hulladék;
 • maradék vagy megromlott gyógyszereket patikákban lehet leadni;
 • nem adható le olyan hulladék, amely nem szerepel a hulladékudvar részére kiállított engedélyben. Ilyen esetben a személyzet megtagadhatja a hulladék átvételét.

Szelektív hulladékgyűjtés naptár

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudnivalókat minden esetben a helyi hulladékgazdálkodó cég az illetékes önkormányzattal közösen határozza meg. A szelektív hulladékgyűjtési naptárak elérhetőek ezen gazdálkodó cégek, önkormányzatok honlapján.

Szelektív hulladékgyűjtési csoport

Ajánlom mindenki figyelmébe a Facebookon megtalálható szelektív hulladékgyűjtés című közösségi csoportot, ahol felteheted kérdéseidet a csoport tagjainak, vagy keress engem bizalommal.

Cégek számára rendszeresen tartok szemléletformáló workshopokat.
Cégek számára rendszeresen tartok szemléletformáló előadásokat, workshopokat.

Előadás: Szelektív hulladékgyűjtés szabályai

Cégek, közintézmények és közösségek számára vállalok szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos előadások, workshopok megtartását, ahol bemutatom mik az aktuális jogszabályok és lakosságot érintő szabályok, avagy hogyan gyűjtsünk szelektíven.

A környezetvédelem, a környezettudatos életmód a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, amiben a megfelelő helyre – tudatosan – helyezzük a hulladékot.

Emellett minden tettünk így a hulladéktermelésünkért is felelősséget kell vállalnia a tudatosan gondolkodó emberiségnek. Enélkül el fog minket önteni a szemét. Rengeteg lehetőségünk van ma már a hulladékot csökkenteni. A szelektív hulladékgyűjtés mellett a nagydarabos lomtalanítás, vagy éppen újrahasznosítás, újragondolás, illetve régi tárgyaink felújítása is egy lehetőség.

Célom, hogy a környezetvédelmi előadásaim alkalmával minél több embernek adjak megfelelő lendületet, tudással egybekötött ismeretanyagot a környezettudatos életmódhoz, a hulladékmegelőzéshez.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit nevezünk szelektív hulladéknak?

Eltérő anyagú hulladékok gyűjtése újrahasznosítás céljából.

Miért kell szelektíven gyűjteni a hulladékot?

A fogyasztói társadalmunk által termelt hulladék begyűjtése és újrahasznosítása érdekében.

Milyen hulladékot lehet gyűjteni szelektíven?

Fém, papír, üveg, műanyag.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194