Talent Zone 2022: Önfenntartás és fenntarthatóság panelbeszélgetés

Részt vettem a Talent Zone 2022 szakmai panelbeszélgetésén, ami az „Önfenntartás és fenntarthatóság: Egy mítosz vagy megvalósítható?” kérdését boncolgatta.

A panelbeszélgetésen olyan kérdések kerültek megválaszolásra, mint:

  • Az emberi történelem korábbi időszakához képest egy soha nem látott, összekapcsolt világgazdaságban élünk, ahol a javak és szolgáltatások tömkelege rengeteg ember számára elérhetővé vált, sokszor olcsón is. Minek törekedjünk egyáltalán önfenntartásra, ha egyébként „jól” élünk?
  • Hogyan lehet meggyőzni az egyént és a közösséget „békeidőben”, hogy ne éljen ezzel a lehetőséggel, vagy más, sokszor drágább és kényelmetlen megoldásokra törekedjen? (negatív externáliák)
  • Az emberi természet része, hogy csak krízisekből tud tanulni és arra reagálni? Esély vagy veszély a válság? (pl. ellátási láncok sérülékenysége, COVID miatti leállás, a háború miatti energia- és élelmiszerárak stb.)
  • Milyen tanulási (részünkre: tanítási) és megküzdési stratégiák vannak „békeidőre” és krízishelyzetre?
  • Lehet egyáltalán teljesen önfenntartó az egyén? Egész más helyzetben van egy tanyasi/falusi lakos és egy nagyvárosi ember. A közösségek szerepe.
  • Ha igen, hogyan? Ha nem, akkor hogyan tudja megnyerni a közösséget ennek az ügynek?
  • Milyen időtávokban érdemes gondolkodni, ha elképzelünk egy önfenntartó közösséget? (a célkitűzés és a tervezés fontossága)
New Generation Center szakmai kerekasztal-beszélgetés
New Generation Center szakmai kerekasztal-beszélgetésén. Fotó: Ntk.hu

A Talent Zone 2022 kerekasztalbeszélgetésén a beszélgetőpartnereim:

  • Kump Edina környezetkutató, környezetmérnök;
  • Orbán Balázs a Zöld Zugoly Klímafarm tulajdonosa;

A moderátor, Dr. Vigh Péter, a masfelfok.hu projektmenedzsere, szerkesztője.

Az eseményt a Nemzeti Tehetség Központ rendezte meg Felsőörsön a Snétberger Zenei Tehetség Központban, akiknek ezután is köszönöm a meghívást és remek szervezést.

Nézd meg a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, zöld technológiákkal kapcsolatos szakmai előadásaimat a honlapomon!

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198