Menu Close

Teszedd szemétszedési akcióra fel! – Start március 18.!

Teszedd szemétszedési akcióra fel! - Start március 18.!

A Teszedd  Magyarország legnagyobb közösségi akciója és idén két év után ismét megrendezésre kerül, ami szerintem sokkal több mint egy szimpla szemétszedés.

Környezetmérnökként és magánemberként is aggódva figyelem világunk rossz irányú változásait. Itt gondolok a klímaváltozásra vagy a mindent elborító és beszennyező hulladékproblémákra. Mindkettő érint szinte minden embert külön-külön vagy együtt egyszerre, de közvetve a mindennapjaink részévé váltak az utóbbi évek során. Ezek összessége, ha nem kapunk időben észhez az emberi civilizáció végső pusztulásához is vezethet.

Teszedd fontossága

A klímaváltozás, a hulladékszennyezések korában egy ilyen önkéntességet hirdető eseménynek hatalmas közösségformáló ereje van. Ez az az akció, amin leginkább, közvetlenül találkozik minden hazánk lánya és fia az emberi társadalom káros hatásaival, a tudattalan fogyasztói társadalom szemetével, a hulladékkal.

JÖN Alapítvány Teszedd akció 2017-ben a budapesti Népszigeten, közel 100 önkéntessel.
JÖN Alapítvány Teszedd akció 2017-ben a budapesti Népszigeten, közel 100 önkéntessel.

Az általam vezetett JÖN Alapítványnak kiemelt célja a tiszta környezet megteremtése, megvédése. Nem beszélve a több éves munkámról, amivel a hulladekvadasz.hu oldal létrehozásának a segítségével több ezer embert motiváltam arra, hogy lehetőségeihez mérten tegyen környezet tisztaságáért.

Hulladékvadász létrejöttének igaz története
A kép a zuglói Francia úton készült, ahol 2019-ben a JÖN Teszedd eseménye kerül megrendezésre.

Csupán annyit kértem az emberektől, hogyha illegális hulladéklerakást látnak azt jelentsék be a honlapon, amit feldolgozva továbbítok rendszeresen az illetékes szervekhez. Ezzel egy igazi önkormányzati #trashtagchallenge -t létrehozva, hiszen a bejelentések megoldását egy előtte-utána képpel frissítem.

Teszeddre, avagy szemétszedési akcióra fel!

Ez lesz a 3. alkalom, ahol ismét kesztyűt és szemeteszsákot ragadhatok azért, hogy tisztább környezetben élhessek és élhessünk. Nagy öröm számomra, hogy idén több mint 240 ezer önkéntes gondolta azt, hogy több lesz, ha tesz.

Az évente megrendezésre kerülő eseményt állam szinten rendezik meg már 2011-től, ahol

az emberek minden eszközt, lehetőséget megkapnak ahhoz, hogy tegyenek a tiszta környezetért.

A hulladékgyűjtés kellékeit, a zsákokat és a kesztyűket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) biztosítja, az akció szervezőjeként pedig az összeszedett szemét elszállításáról is gondoskodik. A szükséges eszközöket a Magyar Posta Zrt. segítségével ingyenesen juttatják el a több mint 3 ezer bejelentett helyszínre.

Teszedd = Szemétszedés = közösség = tiszta Magyarország!

A Teszedd és maga a szemétszedési akciók közösségépítő erővel rendelkeznek. Ez az a hely, ahol barátok, családok, szomszédok és sok-sok ismeretlen arc együtt összefogva tesz a környezetünk és ezáltal világunk  megmentéséért.

Hulladékvadász Teszedd akció 2016-ban, ahol az Ördög árkot takarítottuk ki Budán.
Hulladékvadász Teszedd akció 2016-ban, ahol az Ördög árkot takarítottuk ki Budán.

Az esemény egyszerűsége és nagyszerűsége egyben az, hogy a közösségek szemléletét is formálja. Összefogásra ösztönözz és közben mélyen elgondolkodtat azon, hogy ez a mennyiségű hulladék hogy keletkezett, vagy hogy került oda.

Mindenkit arra kérek, ösztönzök, aki teheti csatlakozzon a településén megrendezésre kerülő Teszedd eseményre. Évente csak egyszer van arra lehetőség, hogy az összeszedett szemetet ingyen elszállítsák.

Fogjunk össze és tegyünk együtt a környezetünkért, a tiszta Magyarországért! Hajrá Teszedd!

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!