Kóbor kutya szerencsés esete: Maya megmenekült

Kóbor kutya volt Maya is, aki még a hétvégén kiszökött otthonából és egyedül futkározott Érd központjában, amíg szombat délután arra nem jártunk a párommal.

Az eset úgy történt, hogy éppen Érd felső vasútállomástól indulva sétáltunk hazafele. A kutya az ottani kocsma kiülős részéből rohant elénk nagyon kedves volt, barátkozós. Elsőre azt hittük, hogy a kocsma egyik vendégének a kutyája. Emiatt próbáltunk úgy viselkedni, hogy a kutya véletlenül se kövessen minket, nehogy ne találjon vissza a gazdájához.

Maya az elfogása pillanatában. Nem volt menekvés, pár óra múlva a gazdái jöttek érte.
Maya az elfogása pillanatában. Nem volt menekvés, pár óra múlva a gazdái jöttek érte.

Aztán Érd alsóra áttérve, az aluljárón is átjutva fellélegeztünk, hogy nem jött utánunk, de pár pillanat múlva megint mellettünk volt.

Követett!

Aztán hirtelen nem tudtuk mi tévők legyünk, hiszen a kutya össze-vissza rohangált és közben párszor ráfutott az útra, ahol legalább egyszer majdnem elcsapta egy arra járó autós. Sajnos nagyon rossz emlékeim vannak az elkóborolt kutyákkal kapcsolatban. Közel egy éve a mi kutyánk, Csöpi is kiszökött és nem jött vissza. Egy hétig körülbelül „hajtóvadászatot” indítottunk érte.

Kóbor kutya szerencsés esete: Maya megmenekült 1

Kiplakátoltuk a várost és környékét, az akkor még létező Music Fm -en is bemondattuk, de nem került elő, pedig sokan látták, de nem fogták meg. Aztán több mint egy hét után jött egy telefon, hogy a kutyát a vonatból látták a töltésen elterülve … ekkor már tudtuk, hogy Csöpi nincs többé.

A Centrál Borháznál "szorítottuk sarokba" az ebet.
A Centrál Borháznál „szorítottuk sarokba” az ebet.

Viszont most szombaton Mayának szerencséje volt, hiszen a Centrál Borház dolgozói pár órára befogadták, amíg a gazdi  meg nem kerül. Ekkor én az összes létezi helyi (érdi) facebookos csoportban megosztottam a kutyáról készített képeket, azzal a felhívással, hogy a kutya keresi gazdáját és ezen a számon elérhető.

Maya tévézik az érdi állatmentők egyik önkéntesénél. Az ex kóbor kutya
Maya tévézik az érdi állatmentők egyik önkéntesénél.

Erre elsőnek az Érdi Civil Állatmentők reagáltak, akik a helyszínre siettek és a kutya chipje alapján beazonosították a gazdit, aki abban az időben éppen nyaraltak. Így addig amíg nem jöttek érte az állatmentők egyik tagja fogadta be az elkóborolt kutyát.

Maya hazafele, nagy kalandban volt része. Az ex kóbor kutya
Maya hazafele, nagy kalandban volt része. Az ex kóbor kutya

Hatalmas köszönet illeti az érdi Centrál Borház dolgozóit és az Érdi Civil Állatmentőket. Nélkülük lehet, hogy Maya nem került volna haza épségben.


Pár tippem, hogy mit tegyél, ha kóbor kutya futkározik melletted:

  1. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs vele a gazdája.
  2. Kellő távolságból mérd fel azt is, hogy barátságos-e?
  3. Ha barátságos, hívd magadhoz közel és nézd meg van-e nyakörve, rajta cím vagy név.
  4. Ha nem barátságos fotózd le és oszd meg facebookos helyi csoportokban a kóbor kutya képét, hogy itt láttad és jelezd a helyi állatmentőknek, állatorvosnak is.
  5. Ha barátságos fogd meg és jelezd a helyi állatmentőknek, állatorvosnál is, hogy találtál egy kutyát. Érte jönnek.
    Ha nem ismered a helyi állatmentőket és a helyi állatorvost sem ismered vagy éred el, akkor kérj meg a közelben valakit, hogy segítsen, vagy fogadja be az állatot addig míg nem érkeznek meg érte a gazdája a közösségi megosztásaid alapján.

Nekem ez bevált Maya esetében is.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 189