Influenszer marketing és a környezetvédelem – 2024

Az Influenszer marketing napjaink legnépszerűbb reklám eszköze, aminek a témáiból leginkább a környezetvédelem hiányzik. Célom, hogy ezen változtassak.

Úgy gondolom a megfelelő tálalással a környezetvédelem ügyét is lehet szolgálni, ha a hirdető a témával kapcsolatosan a jó ügyet támogathatja vagy alternatív megoldásokat nyújt a lakosság vagy más cégek számára a környezeti problémák kiküszöbölésére, felszámolására.

Az influenszer marketing a legújabb környezetvédelmi eszköz.

Azért is ajánlom ezt az eszközt a lakosság és cégek figyelmébe egyaránt, mert ez a két szegmens szinte minden esetben hatással van egymásra.

Influenszer marketing és a környezetvédelem kapcsolatba

A világban egyre többen foglalkoznak influenszerkedéssel, sőt, egyes elemzések szerint egyre többen fognak is, hiszen könnyű útnak gondolják, pedig nem az. Az influenszerkedés ma már nem csak abból áll, hogy egy-egy csilivili fotót kiteszünk és imádni fogja a nép, a követőtábor. Egyre jobban számít a hitelesség!

Hiteles influenszerből kevés van, de ennek megvan az ára is!

Az ár nemcsak abból fakad, hogy egy égnek mélyebben kell a zsebébe nyúlnia egyes reklámokért, hanem abban is, hogy az influenszernek nagyon meg kell válogatni milyen termék mellé teszi az arcát. Egy pillanat alatt hiteltelenné lehet válni, ha az a termék nem önazonos.

Az influenszer szó angol eredetű és hatásgyakorlót jelent, ennek hatására egyre több fiatal válasz magának példaképet a különböző mainstream influenszerek közül, akik meghatározzák egyes korosztályok gondolkodását, viselkedési kultúráját is. Emiatt influenszerkedéssel nemcsak termékeket lehet eladni, hanem az emberek gondolkodását is befolyásolni lehet.

Az influenszer markerting viszont egy komplex eszköz a cégek, illetve más szervezetek részére, amivel „beszélő arcok” segítségével tudják népszerűsíteni vagy előadni a szolgáltatásaikat.

Környezetmérnökként kezdtem, környezetvédelmi influenszer lettem

Sok évre visszavezethető környezetvédelmi tevékenységgel rendelkezem, ami hitelesít engem. Ötletgazdája és megvalósítója vagyok a Hulladékvadász mozgalomnak, aminek a mintájára az Állam létrehozta a Hulladékradar applikációját.

Influenszer marketing a környezetvédelem kiváló eszköze. Sok embert lehet vele elérni, sok embert lehet vele zöldíteni.
A környezetvédelem is egyfajta influenszer markering, aminek a segítségével zöldebbé tehetjük a boylónk.

Emellett a Hulladékvadászból kinőtt Jövő Öko-Nemzedéke Alapító volt alapítóelnöke vagyok, melyekkel anno az én vezetésemmel több ezer embert mozgattunk meg (szemétszedések, faültetések, zöld kihívások) és az országos médiában akkor a legtöbben szereplő zöld szervezte is volt ez a szervezet. Ezek mind hitelesebbé tesznek, mint más digitális tartalomkészítő személyt zöld témában.

Azt tapasztaltam az évek során, hogy az emberek jobban tudnak azonosulni személyekkel, mint bármilyen szervezettel, csoporttal, mozgalommal. Az arcok viszik a hátukon az ügyeket, a közös célokat. Hitelesség nélkül az egész szó szerint hiteltelen és átverés.

Az említett zöld tevékenységek miatt még 2019-ben elindítottam a zöld személyes brandemet, a Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszert, amivel személyemen keresztül gyakorlok személyesebb hatást az emberekre.

Médiaszereplések, zöld előadások, együttműködések

Az évek során rengeteget szerepeltem a médiában (RTL, TV2, különböző rádiók), emellett a mainstream hírportálokon jelentek meg rólam cikkek, interjút. Az egyiken éppen a zöldre mosás kérdése volt terítéken a Föld napja kapcsán.

A nagy biohazugság, avagy így ver át a zöldre mosás – címet viselte az index.hu interjúm.

Ez nem volt véletlen, hiszen az interjú alkalmával arra derült fény, hogy egyre több cég próbálja magát zöldebbnek mutatni, mint ami és ennek érdekében rengeteg olyan lépést meg mer lépni, ami a zöldre mosás fogalmába esik.

Influenszer marketing lehet zöld?

A kérdés megválaszolása a mai fogyasztói társadalmunkban nem egyszerű. De megfelelő szabályozott keretek között, szakszerű és hiteles tálalásban az lehet. Rengeteg olyan zöld megoldás van, ami valóban első körben rendelkezik jól látható ökológiai lábnyommal, de összértékét tekintve versenytársaihoz képest zöldebb vagy sokkal jobb megoldás is lehet.

Zöld influenszer marketing = zöldre mosás?

A zöldre mosás egy olyan káros marketing fogás, amivel főként a környezettudatos vásárlókat verjük át, vezetjük meg. Többféle formája van, ami ellen csak szemléletformálással tehetünk. Környezetvédelmi influenszerként nekem ezért is nehéz elvállalni bizonyos felkéréseket, hiszen akár az eddig elvégzett munkámat tudnám vele lenullázni.

Nagyon meg kell válogatni milyen munkákat vállal el egy zöld influenszer. Ezért mindenkit arra ösztönzök, hogy aki teheti a saját szaktudásához, személyéhez, influenszeri tevékenységéhez igazítsa, hogy neki mi fér bele.

Influenszer marketing együttműködés velem

Szerencsés helyzetben vagyok, aránylag sok megkeresést kapok, ami nagyon megtisztelő, de sajnos a legtöbb esetben nem tudom elvállalni a felkérést a termék vagy szolgáltatás jellege miatt.

Milyen együttműködéseket vállalok el?

Az évek során többféle együttműködésem volt, többféle témában, ezekben kellő ismeretanyagot és tudást szerveztem, melyek a következők:

 • környezetvédelmi előadás tartása
 • szakmai képzések szervezése
 • edukációs kampányok megvalósítása
 • zöld termékek, szolgáltatások népszerűsítése vagy piacra bevezetése
 • zöld szakértés, kerekasztal-beszélgetésben való részvétel,
 • továbbá zöld cikk írása, vendégcikk készítése, linképítés.

Ez egy széles paletta, amin tudom kamatoztatni a tudásomat és törekszem arra, hogy minden meglévő vagy jövőbeli partnerem, üzletfelem profitáljon a velem való influenszer marketing együttműködésben.

Célom továbbra is, hogy a lakosság mellett minél több cég működése váljon fenntarthatóbbá, zöldebbé.

Úgy gondolom, hogy ez nem fog működni a lakossági és céges szemléletformálás párhuzamos művelése nélkül. Ezért én minden olyan személyt vagy kezdeményezést támogatok, aki a realitások talaján képest tartalmat előállítani és ezáltal zöldebbé tenni a környezetét, követőit.

Együttműködnél velem?

Általánosságban elmondható, hogy minden influenszer marketing jellegű megkeresésnél:

 • felmérem az igényeket
 • felmérem a cég termékének, szolgáltatásának a zöld elemeit
 • átbeszélem az ügyféllel a termék apró részleteit is és ezáltal az elképzeléseit
 • a megvalósítás a klasszikus szövegírással folytatódik, amit az ügyféllel egyeztetek
 • a felvétel és a videó vágása után első körben kikérem az ügyfél véleményét
 • ezek után, ha módosításra van szükség elvégzem
 • posztolás csak előre egyeztetett időpontban, csatornán történik
 • a videót nemcsak a posztolásig menedzserelem, hanem minden kommentet megválaszolok és továbbosztom témaorientált csoportokba.

Minden együttműködésem sikerét a magam sikerének is gondolok. Ezért mindig minden estben törekszem arra, hogy a lehető legjobb elérést és konverziót érje el az általam elkészült tartalom. Fontos a hasznosság és a végén elért eredmény.

Hol találsz meg?

Ma már szinte mindenhol ott kell lenni, mindenhova posztolni kell. Így lehet minél több emberhez eljutni, minél több emberrel megismertetni a környezetvédelem jó ügyét, zöld technológiák vagy éppen ökokertészeti tippeket adni, hogy a műtrágya helyett inkább komposztáljanak az emberek.

TikTok, ahol tiktokos sztár vagyok?

Egy időben annyira aktív voltam ott, hogy a csapból is én folyam. Iskolába bemenve éljeneztek a gyerekek. A mai tartalomgyártásom a TikTok felületére koncentráltabb, de ennek köszönhetően több mint 160.000 ember követ már ott.

A felület influenszer marketing szempontjából 2023-ban robbant be úgy igazán az ügynökségek életébe.

Ennek köszönhetően én is szép számmal kaptam zöld szemmel is elvállalható együttműködéseket. Ilyen volt például a E.ON Föld bajnokai pályázat 2023-ben és 2024-ben is.

Mindezek mellett többféle környezeti, zöld technológiával kapcsolatos vagy éppen kertészeti terméket, szolgáltatást népszerűsítettem.

Youtube, ami miatt díjat is kaptam

A Youtube-on több csatornával is rendelkezem, amelyek közül a Hulladékvadász Youtube csatornával, a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, a Köztünk élnek – amatőr film és riporterverseny díját is elnyertem 2018-ban.

Influenszer marketing és a környezetvédelem - 2024 1

A Szebenyi Péter Youtube és Szebenyi Péter Shorts csatornáimon rendszeresen jelentkezem környezetvédelemmel, kertészkedéssel, hulladék újrahasznosítással kapcsolatos témákkal.

Ezeken a felületeken is többféle együttműködés jött már létre. Volt ahol egy borvidéket mutattam meg kikapcsolódási célból.

De volt olyan is, ahol az azbeszt pala veszélyes hulladék leadásának a fontosságáról, lehetőségeiről készítettem videót.

Kiknek ajánlom magam?

Cégeknek, akik szeretnének zöldebben működni vagy szeretnék valóban zöld termékeiket bemutatni.

Közintézmények, hogy az ott dolgozók is zöldebbek élje a mindennapjait.

Iskoláknak, hogy a felnövekő generáció zöldebben gondolkodjanak.

Támogatás zöld tartalomkészítésért

Tudom sokakat zavar, ha valaki a nézettségéből pénzt csinál, de valahogy fent kell tartani a tevékenységét. Emiatt egy jó lehetőség, ha kevesebb influenszer marketinges videót szeretnél tőlem látni, akkor támogasd a zöld tartalomkészítésemet.

Ha szeretnéd támogatni a munkám, hogy minél több zöld videós, képes és írott anyagot láss tőlem, akkor ezt meg tudod tenni az oldalamon a „Támogatás” menü pontra kattintva, ahol minden információt meg tudsz a lehetőségekről.

Bízom benne, hogy szakmai felkészültségemmel, eddigi munkáimmal és a közösségformáló személyiségemmel több valóban zöldülni vagy zöld termékekkel, szolgáltatásokkal rendelkező cég figyelmét is felkeltem az influenszer marketing piacon.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mi a zöld influenszer marketing?

Olyan marketing, amiben a zöld megoldások, szoltáltatások kapnak fókuszt.

Kinek ajánlott ez a fajta marketing?

Olyan cégeknek vagy lakossági csoportoknak, akik valóban zöld tevékenységgel rendelkeznek.