Azbesztmentesítés: azbesztpala lerakás díja 2024

Az azbesztmentesítés sok esetben az azbesztpala lerakás díja miatt egy nehezen megugorható feladat, ami csak költségesen, szakember bevonásával lehetséges.

Biztos már sokatok találkozott az úgynevezett hullámpalával vagy síkpalával, amit a múltszázadban leginkább családi házak és ipari létesítmények tetőfedésére használtak. Ebben a cikkemben bemutatom az azbeszt termékek, illetve az azbeszt hulladék egészségre káros hatását és az azbesztmentesítés lépéseit is.

Mi az azbeszt?

Fizikai felépítése szerint szálas szerkezetű rétegszilikát, ami kémiai felépítésében monoklin rendszerben kristályosodik. Az azbesztalapanyag kedvező fizikai és a kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, melynek köszönhetően az 1970-es évekig jelentős volt az ipari felhasználása.

Az azbeszt egy korábbi ipar korszak ártalmas maradványa.

Az építő és járműipar számos területén és felületén használták, kiváló hő-, tűz-, lúg- és savállósága, valamint nagyszerű elektromos szigetelő tulajdonságai miatt. Az építőiparban szigetelésekben, tömítésekben, palatetőkön, míg a járműiparban gyakorta volt megtalálható kuplungtárcsákban és fékbetétekben.

Azbesztszennyezés Magyarországon

Egyes becslések szerint ma hazánkban körülbelül 100-120 millió négyzetméter azbesztes tetőfelület lehet, aminek lecserélése komoly anyagi kiadással jár az épület tulajdonosainak. A 70-es évek után bebizonyosodott az egészségre ártalmas mivoltja és ezért hazánkban betiltották a felhasználását.

A már kihelyezett azbeszttartalmú termékek eltávolítás és ártalmatlanítása a frekventált helyszínekről megkezdődött. Ennek ellenére még ma is renegeteg ipari létesítmény és családi ház tetején megtalálható, aminek legfőbb oka eltávolításának és ártalmatlanításának hatalmas költsége.

Azbesztiozis, tüdőrák

Az azbeszt széleskörű felhasználása ellenére már a 1920-as évek vége óta ismert volt egészségre gyakorolt káros hatása, az azbesztszálak a tűdőbe kerülve kóros elváltozást okozhatnak. Mindemellett az 1960 óta tudnak az azbesztexpozícióval összefüggést mutató mell- és nyálkahártya rákosodásról is. A káros anyag által okozott elváltozások nem egyből, hanem hosszú idő után – akár 10 – 20 év – múltával jelentkezhetnek.

Azbesztpala gyártás betiltása

Az azbeszt gyártását 41/2000. (XII.20.) EüM-KöM rendelettel 2001. január 1-től törvényileg tiltják, mivel az azbesztpor a tüdőbe kerülve visszafordíthatatlan szövetburjánzás okozhat.

Azbesztmentesítés

Az egészségkárosító hatása miatt az azbeszt kimondottan veszélyes anyagnak és ezáltal veszélyes hulladéknak is számít, de csak akkor ha törik és levegőbe kerül. Emiatt csak szakember bevonásával, zárt rendszerben, speciális eszközökkel, megfelelő védőöltözetben szabad az előírások szerint elszállítatni veszélyes hulladék lerakására alkalmas hulladéklerakóba.

Azbesztmentesítés: azbesztpala lerakás díja 2024 1
Azbesztmentesítés leggyakrabban lakóházak tetőcseréjénél történik.

Azbeszt tetőcsere

A tetőcsere a veszélyes hulladéknak minősülő azbesztcement palatető elöregedése, esztétikai hibái miatt szükséges, amit csak szakember segítségével, hatósági engedéllyel lehet cserélni. Először is mérjük fel a tetőnk nagyságát és ez alapján határozzuk meg az azbesztpala mennyiségünket.

Síkpala, hullámpala

Kétféle formájú palatípus terjedt el Magyarországon egyik a síkpala, ami a családi házakra jellemző, illetve középületek falburkoló elemeként is gyakran előfordul.

sikpala azbeszt tetocsere
Az azbeszt tartalmú síkpala az idő előrehaladtával gyakran törik. Tetőcsere szükséges.

A másik a hullámpala, ami főleg ipari létesítményeken, illetve melléképületeken (tárolókon, garázsokon), valamint válaszfalakként, kerítésként is alkalmazták.

Szórt azbeszt

A szórt azbesztet főként hő- és hangszigetelőként, tűzvédelmi anyagként alkalmazták épületekben (panelházak szigeteléseként), sínen haladó járművekben (fékbetét és szigetelés), létesítményekben (például orvosi intézmények, színházak, sport-és vásárcsarnokok).

Azbeszt szigetelés felismerése

Ha ingatlant felújítunk vagy bontunk minden esetben érdemes azbeszt gyanú esetén szakembert fogadni azbeszt szigetelés felmérésére. A felmérés alkalmával az ingatlant átvizsgálják és ha beigazolódik a gyanú a veszélyes hulladékot elszállítathatjuk.

Azbeszt kimutatása

Az azbesztmentesítés első lépése az anyag kimutatása az épületben, ha nem egyértelmű. Minden esetben csak olyan céget válasszunk az azbesztpala elszállítására, aki rendelkezik minden szükséges engedéllyel, megfelelő szakértelemmel és biztos referenciákkal.

Az előzetes egyeztetés után az engedélyekkel rendelkező cég a hulladékelszállításának az árát meghatározza. Ezek után a rendelés véglegesítése után ADR minősített big-bag zsákokat adnak, amik légmentesen zárhatóak.

Az azbesztmentesítés, illetve tetőcsere alkalmával szakszerűen kell leszedetni tetőfedő-ács szakemberek közreműködésével a tetőn lévő palákat. A pala elszállítása után az elszállítást és a lerakást előírásoknak megfelelően a felkért cégnek igazolnia kell a hatóságok, illetve a megrendelő felé.

Azbesztpala lerakás díja 2024 -ben mitől függ?

  • meghatározza a pala mennyisége;
  • az azbeszt bontása és szállításra felkészítése;
  • szállításhoz szükséges eszközök beszerzése (ADR minősített big-bag zsákok, zárható rakterű teherautó);
  • szállítása és a szállítási távolsága;
  • az engedélyekkel rendelkező cég munkadíja;
  • veszélyes hulladéknak minősülő azbesztpala lerakási díja.

Azbesztpala hulladék elszállítási program

Több lehetőségünk is van arra, hogy olcsóbban szabaduljunk meg a veszélyes hulladéknak minősülő azbeszt tetőfedőnktől. Több cég is indított már úgynevezett “azbeszt-tetőmentesítő” programot, amivel olcsóbban, vagyis nyomottabb áron lehet az azbesztpala lerakás díja okozta sokkhatáson túllendülnünk.

Azbesztmentesítés előtt érdemes érdeklődni az akciókról

Általánosságban elmondható, hogy ezek a programok, akciók egyfajta elköteleződéssel is járnak, hiszen az elszállítási kedvezményért az adott tetőfedém forgalmazótól kell vásárolnunk tetőcserepet.

Azbeszt hulladék a szemétkupacokban

Sajnos az egyik leggyakoribb hulladéktípus, ami a természetben vagy településeink határaiban találhatunk. A Hulladékvadász mozgalom által üzemeltetett bejelentői rendszerbe érkezett bejelentések szinte minden 2-3 szemétdombjában azbeszt tartalmú sík vagy hullámpala veszélyes hulladék található.

Azbesztmentesítés - hullámpala leadás
Azbesztmentesítés, amikor rosszul csinálod: képen az illegális hullámpala leadás.

Tipikusan annak a trehány hozzáállásnak köszönhető, amivel egyes magánszemélyek vagy építőipari vállalkozók, lomtalanítási cégek hozzáállnak a hulladékkezeléshez. Az említett személyek, cégek a veszélyes hulladék elszállításái díját úgy spórolják meg, hogy a legállis veszélyes hulladék leadás helyett kiviszik a településeink határába, amivel rengeteg pénzt tudnak megspórolni maguknak.

A kis lebukási kockázat miatt sokan próbálkoznak ezzel, akiket még a kiróható büntetések sem riasztanak el ettől az illegális tevékenységtől.

Azbeszt hulladék nem szedhető szemétszedésen

Zavar az eldobált szemét és teszel is ellene? Na, akkor neked ajánlom figyelmedbe, hogy az injekciós tűk, döglött állatok, kemikálikák mellett azbesztet sem szabad szemétszedési akciók alkalmával gyűjteni.

A szemétszedési akciókon hozzá sem szabad nyúlni az azbeszt alapú hulladékhoz, hiszen könnyen törik, porzik.

Csak és kizárólag engedélyekkel, megfelelő védőfelszereléssel rendelkező szakember szállíthatja el a helyszínről a veszélyes hulladéknak minősülő azbesztet.

Azbesztpala elszállítás ár

Az azbesztmentesítés ára több tényezőtől, függ, amit meghatároz az azbeszt tartalmú termék (például tetőcserép vagy szigetelés) mennyisége, súlya, méretei. Ezek után tudja meghatározni azbesztpala bontására és elszállítására szakosodott cég annak költségeit. Továbbá az is előfordulhat, hogy a tető leszedését és a veszélyes hulladék elszállítását két külön cég végzi el. Sok helyen „kettő az egyben” opcióra nincs lehetőség.

Mennyi lehet az azbesztpala lerakás díja 2024 -ban?

Keress bizalommal és segítek neked megtalálni vagy ajánlani a legjobbat vállalkozót, aki segíthet neked az aztbesztmentesítésben. Kérlek e-mailben vedd fel velem a kapcsoltot itt: Kapcsolat!


Gyakran ismétlődő kérdések

Káros az egészségre az azbeszt?

Igen, a benne lévő mikroszálakat belélegezve a tüdőből nem ürül ki és rosszindulatú elváltozásokat okozhat, évtizedek elteltével is.

Hol található a környezetünkben?

Leggyakrabban családi és ipari létesítmény tetőfedőjeként ismert, mint hullámpala vagy palacserép.

Mennyibe kerül az azbesztmentesítés?

Több tényezőtől függ, többek közt szórt vagy tetőfedésnél használt azbesztpaláról van-e szó, illetve ezen felületek méretétől, mennyiségétől.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193