Menu Close

Fenntarthatósági Témahét 2024

A Fenntarthatósági Témahét 2024 -ben is országosan került megrendezésre. A rendezvénysorozat célja a jövő generációjának felkészítése a fenntarthatóság kihívásaira.

Az eseménysorozat már sokadik alkalommal kerül megrendezésre, évről évre egyre nagyobb sikerrel. Ennek hatalmas jelentősége van, hiszen a fiatal nemzedék, avagy a jövő felnőttjeit gyermekkorban a legegyszerűbb érzékenyíteni a környezettudatosságra, a természetvédelemre, illetve a környezetszennyezések elkerülése érdekében.

Gyerekkorban kell elkezdeni a szemléletformálást!

Ilyenkor gyermekként az iskolai rendezvényeken szembesül legtöbbször első körben a világunkat érintő globális környezeti és természeti kihívásokkal, a fogyasztói társadalmunk negatív hatásaival. Mindezekre kaphat megoldásokat, amit már fiatalkorban el tud sajátítani és későbbiekben felnőttként is hasznosítani tud majd.

Fenntarthatósági Témahét 2024 -es kiemelt témái:

 • Levegő és élővilága: A levegő minőségének javítása, a biológiai sokféleség megőrzése.
 • Szabadidő: A fenntartható szabadidő eltöltése, a természettel való kapcsolódás.
 • Körkörös gazdálkodás: A hulladékcsökkentés, az újrahasználat és az újrahasznosítás előmozdítása.
 • Hulladék és tudatos fogyasztás: A felelős fogyasztás és a hulladékhierarchia megismertetése.

Programok és lehetőségek:

A Témahét keretében országszerte számos program várja a diákokat, pedagógusokat és a nagyközönséget. A programok között kiállítások, előadások, workshopok, vetélkedők, terepgyakorlatok és koncertek is szerepelnek.

A pedagógusok számára oktatócsomagok és tematikus óratervek állnak rendelkezésre, amelyek segítségével játékosan és interaktívan beépíthetik a fenntarthatóság témakörét a tantervbe.

Csatlakozz a Témahéthez!

A Fenntarthatósági Témahét egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a gyermekek megismerjék a fenntarthatóság fontosságát, és megtanuljanak felelősségteljesen gondolkodni és cselekedni a környezetükért.

Hogyan csatlakozhatsz

 • Regisztráld az iskoládat a Témahét honlapján. Regisztrációs link az oldal alján.
 • Válassz a programok közül, és vedd fel a kapcsolatot a szervezőkkel.
 • Töltsd le az oktatócsomagokat és tematikus óraterveket.
 • Szervezz saját programot az iskoládban vagy a lakóhelyeden.
 • Ossz meg a Témahéttel kapcsolatos információkat a közösségi médiában.

A Fenntarthatósági Témahét együttműködésen alapul. A szervezők, pedagógusok, diákok, szülők és a civil szervezetek összefogásával építhetünk egy zöldebb és fenntarthatóbb jövőt a gyermekeink számára.

Fenntarthatósági Témahét ötletek

Az alábbi listában több lehetőséget gyűjtöttem össze, ami nemcsak a Fenntarthatósági Témahét 2024-es alkalmán lehet felhasználni, hanem későbbiekben a mindennapi életünk során.

Szebenyi peter eloadas
Már évek óta tartok előadásokat gyerekeknek, fiatal felnőtteknek.

Fenntarthatóság gyerekeknek

Lehet elsőre túlzásnak hangzik, de a Földünk jövője a gyermekeink kezében van (természetesen jelenleg a miénkben is). Fontos, hogy már kis korban megtanítsuk őket a fenntarthatóság fontosságára, és felkészítsük őket arra, hogy milyen kihívásokat fog számukra okozni a klímaváltozás, a globális felmelegedés, élelmiszerválság, energiaválság és még sorolhatnánk, de rövidebben a jövő kihívásaira.

Fenntartható gyermeknevelési tippek a fenntarthatóság jegyében:

 • Mutass neki jó példát, hiszen a jó példa ragadós, ami gyerekkorban a leginkább jellemző. Ilyenkor a szülő, a közeli felnőttek nagy hatással vannak a gyerekek személyiségére. Élj emiatt is a környezettudatosság jegyében.
 • Beszélgessünk a gyerekkel a világról, a világban történő jó és rossz dolgokról. Ezzel is bemutatva mindennek a jó és árnyoldalát. Ezáltal tudunk jobban rávilágítani környezetünk és a természet megóvására.
 • Vigyünk magunkkal, vagy szervezzünk velük közösen zöld eseményeket, akár családias jelleggel, amivel már gyermekkorban magában szívja a közösségi élet előnyeit és a cselekvés jó érzését.
 • Gyakorlás a tudás anyja jeligével közösen gyakoroljuk vele szelektíven gyűjteni, komposztálni vagy egyszerűen az energiacsökkentési tippeket vegyük át vele, amit a mindennapi életbe bele tud majd építeni. Például különböző elektronikai eszközök kikapcsolása használat után (lámpa, tévé).
 • Ismerjétek meg közösen a természetet. Járjatok túrázni, kirándulni, hogy testközelből ismerje meg a hazai (helyi) értékeket, mindezt környezettudatos módon oldjátok meg, minél kevesebb hulladéktermeléssel, energiafelhasználással.

Fenntarthatósági témahét vetélkedő

A rendezvénysorozat alkalmával a témák mélyebb megismerése érdekében országos és határon átnyúló versenyek kerülnek meghirdetésre, amin hazai és határon túli iskolák, illetve diákok részére. A Fenntarthatósági Témahét 2024 alkalmára még február végén nem kerültek kihirdetésre ennek pontos részletei.

Fenntarthatóság rajz

Bármennyire is triviálisnak tűnik, de a gyerekeknek a rajzolás engedheti szabadjára képzelőerejét, megoszthatják a világgal gondolataikat a fenntartható rajz témakörében is. Mindemellett a rajzolás egy szórakoztató és kreatív tevékenység.

Fontos kiemelni, hogy bevált módszer a rajzversenyek hirdetése környezetvédelem és fenntarthatóság témakörében, ami most sincs másképp. Ez a téma egy remek kiindulópont lehet a rajzoláshoz, és segíthet a gyerekeknek megérteni a környezetvédelem fontosságát.

Fenntarthatósági előadás

A Fenntarthatósági Témahét 2024 -es alkalma kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy megfelelően felkészült környezetvédelmi előadó invitálásával még jobban el lehessen mélyülni a fenntarthatóság fontosságában, annak lehetőségeiben.

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy az iskolák, különböző cégek igényt tartanak az általam prezentált interaktív környezetvédelmi előadásokra. A Fenntarthatósági Témahét a korábbi évekhez hasonlóan újabb kihívásokat tartogat számomra, hiszen ilyenkor több intézmény és vállalat keres meg hasonló felkéréssel.

Tapasztalataim azok, hogy a legtöbb helyen a gyerekek, és a felnőttek is befogadóak, érdeklődnek a környezetvédelmi, fenntarthatóságot érintő témák íránt.

Azt vallom, hogy az embereknek meg kell mutatni a lehetőségeket és a többségük élni fog vele, mert ez nemcsak jóérzéssel fogja eltölteni, hanem még akár anyagi előnyei is lehetnek belőle. Lényegében sok pénzt lehet a környezettudatossággal is spórolni.

A témahéttel kapcsolatos információk: temahet.hu

Gyakran ismétlődő kérdések

Miről szól a Fenntarthatósági Témahét 2024-ben?

Az idei esemény kiemelt témája a levegő és élővilága, szabadidő, körkörös gazdálkodás, hulladék és tudatos fogyasztás.

Igényelni lehet a témával kapcsolatban előadást?

Igen, telefonon vagy e-mailben vedd fel velem a kapcsolatot és megbeszéljük a részleteket.