Menü Bezárás

Környezettudatosság 7 egyszerű fenntartható lépésben

környezettudatosság fenntarthatóság

A környezettudatosság sokaknak egyre fontosabb, köszönhetően a klímaváltozás sokkoló hatásainak, a fenntartható fejlődés és az egészséges életmód terjedésének.

Úgy gondolom, hogy az aggódás és a pánik helyett a tettek mezejére kell lépünk és ehhez összegyűjtöttem számotokra 7 egyszerű és könnyen elsajátítható lépést, amivel környezettudatosabban élhetjük mindennapjainkat.

Sokan azt hiszik, hogy a környezettudatosság nehéz dolog, pedig nem az!

Évente több környezetvédelemmel kapcsolatos eseményt rendeznek meg (például Föld napja, Teszedd!), ahol minden alkalommal felhívják a környezettudatosság fontosságára a figyelmet. De valahogy mégsem vagy nagyon lassan érzékelhető igazi változás. Annak ellenére, hogy ilyenkor a médiumok többsége megosztja az erre időszakra időzített kötelező cikkeit, amit a zöldülni vágyó emberek elolvashatnak.

Íme 7 egyszerű fenntartható lépés a környezettudatosság jegyében:

 1. Szelektáld a hulladékaidat!:
  Alapnak számít, de még sajnos nem elegen sajátították el. A hulladék érték, kiváló másodnyersanyag: fém, papír, műanyag, üveg, csak hogy párat említsek. Ha szeretnéd elmélyíteni a tudásodat a témában, akkor olvasd el a szelektív hulladékgyűjtés szabályai című cikkemet.
 2. Ne égess, komposztálj!
  A magyarországi felmérések szerint a lakossági hulladéktermelésünk 20-30%-át csak a konyhai és kerti zöldhulladék adja, amit megelőzéssel vagy – ha nincs rá mód – helyben való komposztálással tudunk környezettudatosság szerint legegyszerűbben felszámolni és újrahasznosítani. Az égetés bűn és irtó mód környezetszennyező tevékenység. Ha számít a környezeted egészsége felejtsd el mindörökre.

  A raklapból saját magam által épített komposztáló láda a kertem egyik központja.
  A raklapból saját magam által épített komposztáló láda a kertem egyik központja.

  A komposztálással kapcsolatban rendszeresen írok cikkeket, amiket a blogomon tudtok elolvasni. Többek közt ilyen cikkeim voltak: Komposztáló láda építése raklapból, Komposzt rosta készítése is.

 3. Ne egyél húst és sajtot!
  Én nem akarom megmondani mit egyél, csak a tényeket közlöm. Többek közt a kutató azt állítja, hogy ameddig nagyüzemi húsfogyasztás van, addig a koronavírushoz hasonló járványok bármikor kitörhetnek (nem csak Kínából kiindulva). Emellett, ha megfelelően áttérsz a vegetáriánus vagy a vegán életmódra, akkor nagymértékben hozzájárulhatsz az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez, mivel a húsipar hatalmas energiákat emészt fel (ja és f*ngik a tehén). Sőt, nem utolsósorban hozzájárulhatsz, hogy kevesebb erdőt irtsanak ki. Ez utóbbival kapcsolatban olvasd el “A marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának” című cikkemet.
Többek közt a marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának.
Többek közt a marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának.
 1. Ültess fát, de csak akkor ha tudod gondozni is!
  A faültetés az egyik legnemesebb és legszebb cselekedett, amit a Földünk élővilágáért és a klímaváltozás hatásainak a csökkentéséért tehetsz. Viszont egyben komoly felelősséggel is járhat, hiszen az elültetett fa utóéletéről is gondoskodunk kell (például rendszeres locsolás). Erről írtam a Faültetés szabályai – pofonegyszerűen című cikkemben, amit ajánlok a figyelmedbe.

  Faültetés menő dolog - a környezettudatosság egyik jelképe, de csak okosan, átgondoltan szabad hozzálátni.
  Faültetés menő dolog – a környezettudatosság egyik jelképe, de csak okosan, átgondoltan szabad hozzálátni.

  Fontos: az erdészetek azt javasolják, hogy április 15. után ne ültess. A következő ültetési időszak csak ősz közepe.

 2. Vásárolj hulladék nélkül!
  Járj termelői piacra és kerüld az agyoncsomagolt termékeket. Járvány idején is törekedj a tudatos választásra és vedd a hazait. Használj vászontáskát és ami talán még ennél is fontosabb ne vásárolj feleslegesen. Csak olyat dolgot vegyél, amire biztosan szükséged van.
 3. Védd az állatokat, az élővilágot!
  Láttad, ahogy a fóka vagy a tengeri teknős fuldoklik a műanyag hulladéktól? Sajnos nem kell az óceánig rohanni, hogy hazánkban is hasonlókkal találkozunk. Több híradás számolt be arról, hogy az eldobott hulladék vadon élő szárazföldi állatok életébe került. A hulladékszennyezés mellett az állatok bántása és cserbenhagyása is jelen van köztünk. Emiatt, ha teheted és állatkínzásról értesülsz jelentsd a környékbeli civil szervezetnél, állatorvosnál.

  Bundi, az első örökbefogadott kutyám | True story
  Bundi, az első örökbefogadott kutyám | True story

  Ha háziállatot szeretnél, akkor minden esetben menhelyről fogadj örökbe (én már csináltam ilyet: kutyám, Bundi örökbefogadása), ha nem akkor támogass olyan szervezeteket, akik az állatok védelméért jöttek létre.

 4. Ne szemetelj!
  A szemét kukába való ezt mindenki tudja, de sokan ennek ellenére is eldobálják. Ezzel a problémával én rendszeresen testközelből szembesülök, hiszen a Hulladékvadász mozgalmat 2016-ban még én indítottam el és azóta több mint 5000 bejelentés érkezett az online felületünkre és több mint 2000 bejelentés sikeresen megoldásra került a közbenjárásunknak köszönhetően.

  Szinte mindenki hulladékvadász, csak még nem tudnak róla.
  Szinte mindenki hulladékvadász, csak még nem tudnak róla.

  Tégy ellene, légy Te is hulladékvadász! – Egy bejelentéssel is hozzájárulhatsz a környezetünk tisztaságának a megóvásához, hisz tudod, nélküled nem sikerülhet.

 5. Plusz még egy a kertészkedés, avagy az önellátás
  Én gyerekkorom óta túrom a földet, imádom. Szeretek teremteni, ültetni, nevelni, majd a végén szüretelni. Sokan bele se gondolnak abba, hogy mennyi pénzt lehet azzal spórolni, hogyha otthon tudatosan kertészkedünk. Szuper kikapcsolódás, ami visszarántja az embert a természetbe, az életbe és nem utolsósorban ez a környezettudatosság alapja, szerintem.

  A televíziók rendszeresen járnak hozzám bemutatni a városi környezetben történő kertészkedést. / Fotó: Kék bolygó magazin
  A televíziók rendszeresen járnak hozzám bemutatni a városi környezetben történő kertészkedést. / Fotó: Kék bolygó magazin

  A blogomon rendszeresen írok és videózok a kertészkedés témájában. Ha érdekel, akkor mindenképpen nézd meg az erről szóló tartalmaimat.

Bízom benne, hogy a környezettudatosság 7 + 1 egyszerű fenntartható lépésben könnyen és gyorsan elsajátítható lesz mindenki számára.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!