Menu Close

Környezettudatosság 7 egyszerű fenntartható lépésben

környezettudatosság fenntarthatóság

A környezettudatosság sokaknak egyre fontosabb, köszönhetően a klímaváltozás sokkoló hatásainak, a fenntartható fejlődés és az egészséges életmód terjedésének.

Évente több környezetvédelemmel kapcsolatos eseményt rendeznek meg (például Föld napja, Teszedd!), ahol minden alkalommal felhívják a környezettudatosság fontosságára a figyelmet.

Sokan azt hiszik, hogy a környezettudatosság nehéz dolog, pedig nem az!

De valahogy mégsem vagy nagyon lassan érzékelhető igazi változás. Annak ellenére, hogy ilyenkor a médiumok többsége megosztja az erre időszakra időzített kötelező cikkeit, amit a zöldülni vágyó emberek elolvashatnak.

Környezettudatosság 7 fenntartható lépése

Úgy gondolom, hogy az aggódás és a pánik helyett a tettek mezejére kell lépünk és ehhez összegyűjtöttem számotokra 7 egyszerű és könnyen elsajátítható lépést, amivel környezettudatosabban élhetjük mindennapjainkat.

Mit jelent a környezettudatosság fogalma?

A környezettudatosság egy összetett fogalom, amely magában foglalja a környezettel kapcsolatos tudatosságot, érzékenységet és felelősségvállalást. A környezettudatos ember tisztában van a környezeti problémákkal, és igyekszik úgy élni, hogy a lehető legkisebb mértékben károsítsa a Földet.

A környezettudatosság főbb elemei:

  • Tudatosság: Ismeri a környezeti problémákat, mint a klímaváltozás, a légszennyezés, a biodiverzitás csökkenése, és megérti ezek okait és következményeit.
  • Érzékenység: Figyel a környezetére, észreveszi a változásokat, és aggódik a Föld jövőjéért.
  • Felelősségvállalás: Elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és igyekszik úgy élni, hogy ne terhelje a környezetet.
  • Cselekvés: Aktívan tesz a környezetvédelemért, változtat a saját életmódján, és támogatja a környezetvédelmi kezdeményezéseket.

Szelektáld a hulladékaidat!

Alapnak számít, de még sajnos nem elegen sajátították el. A hulladék érték, kiváló másodnyersanyag: fém, papír, műanyag, üveg, csak hogy párat említsek. Ha szeretnéd elmélyíteni a tudásodat a témában, akkor olvasd el a szelektív hulladékgyűjtés szabályai című cikkemet.

Ne égess, komposztálj!

A magyarországi felmérések szerint a lakossági hulladéktermelésünk 20-30%-át csak a konyhai és kerti zöldhulladék adja, amit megelőzéssel vagy – ha nincs rá mód – helyben való komposztálással tudunk környezettudatosság szerint legegyszerűbben felszámolni és újrahasznosítani. Az égetés bűn és irtó mód környezetszennyező tevékenység. Ha számít a környezeted egészsége felejtsd el mindörökre.

A raklapból saját magam által épített komposztáló láda a kertem egyik központja.
A raklapból saját magam által épített komposztáló láda a kertem egyik központja.

A komposztálással kapcsolatban rendszeresen írok cikkeket, amiket a blogomon tudtok elolvasni. Többek közt ilyen cikkeim voltak: Komposztáló láda építése raklapból, Komposzt rosta készítése is.

Ne egyél húst és sajtot!

Én nem akarom megmondani mit egyél, csak a tényeket közlöm. Többek közt a kutató azt állítja, hogy ameddig nagyüzemi húsfogyasztás van, addig a koronavírushoz hasonló járványok bármikor kitörhetnek (nem csak Kínából kiindulva).

Emellett, ha megfelelően áttérsz a vegetáriánus vagy a vegán életmódra, akkor nagymértékben hozzájárulhatsz az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez, mivel a húsipar hatalmas energiákat emészt fel (ja és f*ngik a tehén). Sőt, nem utolsósorban hozzájárulhatsz, hogy kevesebb erdőt irtsanak ki. Ez utóbbival kapcsolatban olvasd el “A marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának” című cikkemet.

Többek közt a marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának.
Többek közt a marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának.

Ültess fát, de csak akkor ha tudod gondozni is!

A faültetés az egyik legnemesebb és legszebb cselekedett, amit a Földünk élővilágáért és a klímaváltozás hatásainak a csökkentéséért tehetsz. Viszont egyben komoly felelősséggel is járhat, hiszen az elültetett fa utóéletéről is gondoskodunk kell (például rendszeres locsolás).

Erről írtam a Faültetés szabályai – pofonegyszerűen című cikkemben, amit ajánlok a figyelmedbe.

Faültetés menő dolog - a környezettudatosság egyik jelképe, de csak okosan, átgondoltan szabad hozzálátni.
Faültetés menő dolog – a környezettudatosság egyik jelképe, de csak okosan, átgondoltan szabad hozzálátni.

Fontos: az erdészetek azt javasolják, hogy április 15. után ne ültess. A következő ültetési időszak csak ősz közepe.

Vásárolj hulladék nélkül!

Járj termelői piacra és kerüld az agyoncsomagolt termékeket. Járvány idején is törekedj a tudatos választásra és vedd a hazait. Használj vászontáskát és ami talán még ennél is fontosabb ne vásárolj feleslegesen. Csak olyat dolgot vegyél, amire biztosan szükséged van.

Védd az állatokat, az élővilágot!

Láttad, ahogy a fóka vagy a tengeri teknős fuldoklik a műanyag hulladéktól? Sajnos nem kell az óceánig rohanni, hogy hazánkban is hasonlókkal találkozunk. Több híradás számolt be arról, hogy az eldobott hulladék vadon élő szárazföldi állatok életébe került. A hulladékszennyezés mellett az állatok bántása és cserbenhagyása is jelen van köztünk. Emiatt, ha teheted és állatkínzásról értesülsz jelentsd a környékbeli civil szervezetnél, állatorvosnál.

Bundi, az első örökbefogadott kutyám | True story
Bundi, az első örökbefogadott kutyám | True story

Ha háziállatot szeretnél, akkor minden esetben menhelyről fogadj örökbe (én már csináltam ilyet: kutyám, Bundi örökbefogadása), ha nem akkor támogass olyan szervezeteket, akik az állatok védelméért jöttek létre.

Ne szemetelj!

A szemét kukába való ezt mindenki tudja, de sokan ennek ellenére is eldobálják. Ezzel a problémával én rendszeresen testközelből szembesülök, hiszen a Hulladékvadász mozgalmat 2016-ban még én indítottam el és azóta több mint 5000 bejelentés érkezett az online felületünkre és több mint 2000 bejelentés sikeresen megoldásra került a közbenjárásunknak köszönhetően.

Szinte mindenki hulladékvadász, csak még nem tudnak róla.
Szinte mindenki hulladékvadász, csak még nem tudnak róla.

Tégy ellene, légy Te is hulladékvadász! – Egy bejelentéssel is hozzájárulhatsz a környezetünk tisztaságának a megóvásához, hisz tudod, nélküled nem sikerülhet.

Plusz még egy a kertészkedés, avagy az önellátó gazdálkodás

Én gyerekkorom óta túrom a földet, imádom. Szeretek teremteni, ültetni, nevelni, majd a végén szüretelni. Sokan bele se gondolnak abba, hogy mennyi pénzt lehet azzal spórolni, hogyha otthon tudatosan kertészkedünk. Szuper kikapcsolódás, ami visszarántja az embert a természetbe, az életbe és nem utolsósorban ez a környezettudatosság alapja, szerintem.

A televíziók rendszeresen járnak hozzám bemutatni a városi környezetben történő kertészkedést. / Fotó: Kék bolygó magazin
A televíziók rendszeresen járnak hozzám bemutatni a városi környezetben történő kertészkedést. / Fotó: Kék bolygó magazin

A blogomon rendszeresen írok és videózok a kertészkedés környezettudatos megoldásairól. Ha érdekel, akkor mindenképpen nézd meg az erről szóló tartalmaimat. Ajánlom figyelmedbe a magaságyás készítése házilag, akár hulladékból című cikkemet.

Környezettudatosság gyerekeknek

A Föld megóvása mindannyiunk felelőssége, és a jövő generációk felkészítése a fenntartható jövő építésére kulcsfontosságú.

Hogyan neveljünk felelős felnőtteket?

A gyerekek fogékonyak a környezeti témákra, és ha már kis korban megtanítjuk őket a felelősségre, felnőttként is tudatosabban fognak cselekedni.

Szerintem a környezettudatosság

Az általam felsorolt 7 + 1 egyszerű fenntartható lépésben könnyen és gyorsan elsajátítható lesz mindenki számára.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért fontos a környezettudatosság?

A környezetre és annak minden elemére hatással vagyunk. A környezettudatosság ennek a hatásnak a pozitív oldalát erősíti fel.

Hogyan lehetek környezettudatosabb?

Több apró lépés elsajátításával, amit ebből a cikkből megismerhetsz.

Pénzbe kerül az ilyen tudatosabb élet?

Ha jól csinálod még pénzt is spórolhatsz vele. Kezdj bele még ma!

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!