A marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának

A globálisan növekvő marhahús fogyasztás az oka a több hete lángokban álló Amazonas őserdőjének pusztulásának. Tennél ellene?

A tüzek túlnyomó részét fakitermelők és szarvasmarha tartó gazdák okozzák. Mindehhez a hírek szerint Brazília vezetése nyíltan asszisztál.  Többek közt gyengítik az ország környezetvédelmi törvényeit, szemet hunynak az illegális fakitermelés, az őserdők felgyújtása előtt, mindezt egyértelmű gazdasági érdekekből. „Több levágott marha, több pénz!”

A marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának 1

De még mielőtt mindenki a brazil vezetést hibáztatná elárulok valamit:

Mi még innen Magyarországról is hozzájárulunk az őserdő kipusztításához!

Egyszerűen csak azzal, hogy olyan termékeket, ételeket fogyasztunk – legtöbb esetben – meggondolatlanul, amik a fakivágásokat indikálják, felgyorsítják. Itt olyanokra gondolok, mint a különböző húsipari termékek, például a marhahús, vagy az állattartás miatt egyre nagyobb felvásárolói igénnyel járó szója termesztése. (Az Európai Unió az egyik legnagyobb szója importőre Brazíliának).

Hasonló cikkekért olvasd a Zöld blog felületein megjelenő cikkeimet.

Egyszerű a képlet, ha szeretnéd megmenteni a „bolygó tüdejének” is nevezett amazonasi őserdőt – ami a világ oxigénjének körülbelül 20% -át termeli –  akkor csak egy dolgod van:

Egyél kevesebb húst vagy mondok jobbat: egyáltalán ne egyél több húst!

Finnország pénzügyminisztere pár nappal ezelőtt felszólította az Európai Uniót, hogy „sürgősen vizsgálja felül a brazil marhahús behozatalának betiltásának lehetőségét” az Amazonas tűzvészei miatt, hiszen az okok egyértelműek: a gazdáknak több legelő kell, hogy több húst termelhessenek.

A marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának 2

Pár tény arról, hogy miért is vágják gőzerővel az őserdőket:

  • Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Brazília a világ legnagyobb marhahús-exportőre, és a teljes globális export közel 20% -át adja – ez az arány az elkövetkező években növekedhet.
  • 2018-ban 1,64 millió tonna marhahúst exportáltak – ami a történelem legnagyobb mennyisége – , ami 6,57 milliárd dollár bevételt hozott a brazil marhahús-exportőrök szövetségének (Abiec) , aki több mint 30 brazil húscsomagoló társaság tagja.
  • A brazil marhahúsipar növekedését részben az ázsiai – elsősorban Kína és Hongkong – erős kereslet okozza. Az USDA szerint önmagában ez a két piac tette ki a Brazíliából származó marhahús-export közel 44% -át.
  • A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy idén júniusban dél-amerikai Mercosur-blokk és az Európai Unió között megkötött kereskedelem még több piacot nyithatott a brazil marhahús-csomagoló ipar számára.
  • Az Abiec vezetője, Antônio Camardelli, a bejelentett megállapodás utáni beszédében elmondta, hogy a paktum segíthet Brazíliának a potenciális új piacokra való belépésben, például Indonéziában és Thaiföldön, miközben fellendíti az értékesítést a meglévő partnerekkel, például az EU-val.

A mezőgazdasági termelők várják a száraz évszakot, hogy megkezdődjön a területek égetése és tisztítása, hogy a szarvasmarháik kedvükre legelhessenek, de az idei pusztítás példa nélküli. A tüzek mellett – hogyha ez nem lenne elég – a szarvasmarha tenyésztése nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok növekedéséhez is.

A marhahús fogyasztás az oka az Amazonas pusztításának 3

A marhahús fogyasztás és tenyésztés az összes globális metán kibocsátás 14,5% -át teszi ki.

Ennek ellenére a marha- és a borjúhús fogyasztása a következő évtizedben várhatóan növekedni fog.

Egy korábbi jelentés szerint a globális termelés 2017 és 2027 között 16% -kal növekszik a kereslet kielégítése érdekében. A termelés nagy része a fejlődő országokban zajlik, például Brazíliában.

Ne egyél marhahúst!

Forrás: CNN.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198