Méhek világnapja 2024. május 20. – óvjuk meg őket

A Méhek világnapja alkalmából a méhecskék leírhatatlan fontosságára, megóvására hívjuk fel a figyelmet. Nélkülük összeomlana a ma ismert ökoszisztéma.

Sok ember bele sem gondol abba, hogy mekkora jelentőséggel is bírnak egyes élőlényeknek a mindennapi életünkre, a közös földi jövőnk megőrzésére. Kezdhetnénk a sort a rovarokkal, akiknek jeles képviselői világviszonylatban is apró méretekkel vannak megáldva, de mégis nagy tömegben végzett munkájuk pótolhatatlan. Ilyenek például a hangyák vagy éppen a méhek is.

Tudtátok, hogyha a méhek kipusztulnának éhezések történek ki a világban?

Egyik legjelentősebb életforma, a méhek, akiknek nemcsak a sokak által kedved mézet, hanem a növények beborzásában is hatalmas szerepet vállalnak. Sőt, a méhek az egyetlen lények, akik a méz által élelmet készítenek az embernek.

Méhek világnapja 2024

Az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a rovarirtó szerek miatt komoly veszély fenyegeti a létüket. Eltűnésükkel összeomlana a ma ismert mezőgazdaság, és az ökoszisztéma nagy része is. Ezért az Egyesült Nemzetek Szervezete, azaz az ENSZ 2017. decemberében május 20-át jelölte ki a méhek világnapjának, amit először 2018. május 20-án rendezettek meg a világon.

méhészet szakma
A méhészet több száz évre visszatekintő szakma.

A jeles esemény dátuma az európai méhészet kiemelkedő alakjának a születésnapjára esik (1734. május 20.), Anton Janša, aki az első osztrák méhészeti iskola vezetője volt. Az ő munkássága és hiánypótló eredményeinek is állít emléket a méhek világnapja.

Ha nem akarsz lemaradni környezetvédelmi jeles napokról vagy szemléletformáló tartalmakat olvasnál, akkor iratkozz fel a hetente jelentkező, ingyenesZöld hírlevélre!Minden zöld hír egy helyen.

Méhek fajtái

Magyarországon sokan csak a közönséges háziméhet ismerik, annak ellenére, hogy közel 700 regisztált fajt ismerünk hazánkban. Ha ez nem lett volna megdöbbentő, akkor a világban több mint 25 000 fajta méh található.

A legismertebb hazai méh fajok:

Mezei poszméh (Bombus pascuorum)

A mezei poszméh Magyarország egyik leggyakoribb poszméh faja. A méhfélék családjába tartozik, és fontos szerepet játszik a beporzásban. Testük zömök, szőrökkel borított, színezete változatos, de jellemzően a fekete, sárga és vörös színek kombinációja.

Földi poszméh (Bombus terrestris)

A földi poszméh a méhcsalád egyik leggyakoribb faja Magyarországon. Nevét onnan kapta, hogy a földben, egér- és vakondjáratokban építi fészkét. Mérete közepes, potroha fekete, sárga gyűrűkkel tarkítva. Szőrzete fekete, de a fején és a torán szürke szőr is található.

Bányászméh (Andrenidae)

A bányásméhek az Andrenidae méhcsaládba tartozó rovarok, melyek a méhek közül a legfajgazdagabb csoportot alkotják. Több mint 5000 bányásméhfaj létezik a Földön, melyek az egész világon előfordulnak. A bányásméhek magányosan élő fajok, nem alkotnak kolóniákat.

Karcsúméh (Crabronidae)

A karcsúméhek a méhalkatúak öregcsaládjába tartozó rovarok, melyek több mint 7 000 fajt foglalnak magukba. Jellemzőjük a karcsú testalkat és a hosszú csápok. A legtöbb karcsúméh magányosan él, de vannak társas fajok is. A karcsúméhek nem termelnek mézet, de fontos szerepet töltenek be a beporzásban.

Faliméh (Osmia)

A faliméhek a méhalkatúak öregcsaládjába tartozó rovarok, melyek magányosan élnek és nem hoznak létre kolóniákat. Több mint 4000 faliméhfaj létezik a Földön, melyek közül Magyarországon is sok fajjal találkozhatunk. A legismertebb fajok közé tartozik a szarvas faliméh (Osmia cornuta) és a vörös faliméh (Osmia bicornis).

Azért is nagyszerű alkalom a méhek világnapja, mert ilyenkor jobban fókuszba kerülnek a méhek különböző alfajai is.

Méhek pusztulása

Az utóbbi évtizedekben elterjed rovarölőszerek hatására tömegével pusztultak ki világszerte. Emiatt vannak már olyan országok, például Kína, ahol már nem méhek, hanem az emberek kézileg vagy robotozált rendszerek segítségével porozzák be a mezőgazdaságban termelt növényeiket.

A méhek világnapja alkalmából a méhecskék pusztulása ellen több civil szervezet, csoportok, de még a méheszek is felléptek, melynek hatására Európában is több mezőgazdságban használt rovarölővegyszert betiltottak. Ennek ellenére a veszély nem hárult el, mivel még a mai napig vannak olyan szerek, vagy eszközök, amivel a méhek pusztulása idézhető elő.

Mit tehetünk a méhek pusztulása ellen?

Felismerve a méhek fontosságát több lehetőségünk is van arra, amivel hozzájárulhatunk a méhpopuláció megóvásához, de ne csak a méhek világnapja alkalmából tegyük. A listában szereplő lehetőségek opciók, de mindegyikkel külön-külön is segíthetjük a fennmaradásukat.

Rovarölőszerek mellőzése

Használjunk olyan természetes megoldásokat, amik nem károsak a méhek számára és örökre számüzzük a mérgező-vegyszeralapú rovarölőszereket. Egyik kiváltó oka, hogy létrejött a méhek világnapja, hogy a világban történő vegyszerhasználat drámai mértékben növelte meg a rovarok pusztulását.

Rovarhotel

Létesíts rovarhoteleket, amivel más rovarok mellett a méhek is fészekre, biztonságra találhatnak a betondzsungelek között. Az ilyen objektumok nagyon egyszerűen otthon is elkészíthető hulladék faanyagból, kőből és egyéb alkotórészből. Érdemes a kreativitásunkat előhúzni a kalapunkból. Ha tehetjük ne vásároljunk kész rovarhoteleket, ezzel is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. Ebben is tudok segíteni, csak annyi a dolgod, hogy nézd meg a rovarhotel készítése című cikkemet a honlapomon.

Rovarhotel mehek rovar
Egy hatalmas rovarhotel, ami lakhelyet nyújt méhek és más rovarok számára is.

Méhlegelő

Adjunk vissza területeket a természetnek. A méhlegelők lényegében műveletlen területek, amihez még fűkaszával sem nyulunk hozzá. Mindezt könnyedén kialakíthatjuk, ha az önellátó gazdálkodásba kezdünk. Emellett ha méhlegelőt hozunk létre mindenképpen vessünk vagy ültessünk mézelő növényeket a kertünkbe, erkélyünkre vagy teraszra.

Ha érdekel jobban a téma, akkor olvasd el a méhlegelő magkeverékről szóló cikkemet.

De milyen mézelő növényeket szeretnek főként a méhecskék?

A méhek kedvencei közé tartozik a levendula, a mézontófü, a napraforgó, a zsálya, a kakukkfű és a bodza.

mehlegelo meheszet mobil kaptar auto
Méhlegelő közepén egy méhészet által használt mobilkaptárautó.

Bio zöldségeket és gyümölcsöket vásárolj!

Fenntartható, bio gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket vásárolj. Ezen vállalkozások nem használhatnak vegyszereket, amik árthatnának a méheknek.

Ne gazolj!

Ha nem szükséges, akkor hagyd meg a kertedben a számodra gyomnövénynek tűnő növényeket, legalább virágzásig. Addig a méhecskék boldogan gyűjtögetik róluk a virágport. Ezután mehet a gyom virágtest nélkül a komposztálóba. Ezek a gyomnövények lehetnek a pitypang és az árvacsalán, értékes táplálékforrást jelentenek a méhek számára. Hagyjuk meg őket a kertünkben, ha lehetséges.

Nézd meg a méhekről szóló videómat a Szebenyi Péter TikTok csatornámon.

Vegyél magyar mézet!

A magyar méz nagyon jó, a magyar méhészek kiváló mézet állítanak elő. A méhek világnapja alkalmából a méhészek is sokkal aktívabbakká válnak a közösségi médiában, ahol érdekes méhész tartalmakat osztanak meg. Ezért is fontos, hogy támogassuk a helyi méhészeket azzal, hogy tőlük vásároljuk meg a nagyszerű virágpornektárt.

Népszerűsítsd a lehetőségeket!

Legjobb reklám, legjobb ajánlás a szájról szájról adott információ. Itt a pletyka is szóba jöhet: „képzeld a magyar méz nagyon egészséges, a méheket meg kell védeni.” Ajánlások, egymás figyelmének felhívása a méhek, vagy a magyar méz védelmének az érdekében elengedhetetlen, hogy megóvjuk az ökológiai sokszínűséget a méhek, illetve a beporzó rovarok védelme érdekében.

További tippjeim a méhek védelmében:

  • Készíts méhecske-itatót a kertedbe vagy lakásod megfelelő virágos ablakába.
  • Építs vagy vásárolj rovarhotelt, amivel segítheted a beporzó rovarok fennmaradását.
  • Ha lehetőséged van támogass a méhvédelmi szervezeteket.
  • Keresd és vegyél részt méhvédelmi programokon, akik nem csak a méhek világnapja miatt aktívak egyszer egy évben.

A méhek világnapja nem csak a méhekről

A jeles környezetvédelmi napok közül ez a nap különösen kitűnik, mivel a méhek pusztulása és annak várható következményei a bolygó ökoszisztémájának törékenységére is felhívja a figyelmet. Emiatt a méhek világnapja 2024 -ben egy kiemelt fontosságú jeles nap a világ.

Természetesen nem mehetünk el a hazai kezdeményezésről, a méhek napja alkalma mellett sem, amin a hazai méhészek és mézkedvelők hívják fel a figyelmet a méhek védelmére minden év április 30-án.

Gyakran előforduló kérdések

Miért fontosak a méhek?

A szorgos munkájukkal nemcsak mézt állítanak elő, hanem bepórozzák a növényeket.

Miért pusztulnak a méhek?

A klímaváltozás felgyorsulása, illetve az emberi tevékenység káros hatásai miatt.

Hogyan menthetjük meg a méheket?

Bio élelmiszereket vásárolunk, nem használunk rovarölőszereket, méhlegelőket létesítünk.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193