Menu Close

Méhek világnapja 2023. május 20. – óvjuk meg őket

Mehek vilagnapja 2021 majus 20

A Méhek világnapja alkalmából a méhecskék leírhatatlan fontosságára, megóvására hívjuk fel a figyelmet. Nélkülük összeomlana a ma ismert ökoszisztéma.

Sok ember bele sem gondol abba, hogy mekkora jelentőséggel is bírnak egyes élőlényeknek a mindennapi életünkre, a közös földi jövőnk megőrzésére. Kezdhetnénk a sort a rovarokkal, akiknek jeles képviselői világviszonylatban is apró méretekkel vannak megáldva, de mégis nagy tömegben végzett munkájuk pótolhatatlan. Ilyenek például a hangyák vagy éppen a méhek is.

Tudtátok, hogyha a méhek kipusztulnának éhezések történek ki a világban?

Egyik legjelentősebb életforma, a méhek, akiknek nemcsak a sokak által kedved mézet, hanem a növények beborzásában is hatalmas szerepet vállalnak. Sőt, a méhek az egyetlen lények, akik a méz által élelmet készítenek az embernek.

Méhek világnapja 2023

Az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a rovarirtó szerek miatt komoly veszély fenyegeti a létüket. Eltűnésükkel összeomlana a ma ismert mezőgazdaság, és az ökoszisztéma nagy része is. Ezért az Egyesült Nemzetek Szervezete, azaz az ENSZ 2017. decemberében május 20-át jelölte ki a méhek világnapjának, amit először 2018. május 20-án rendezettek meg a világon.

méhészet szakma
A méhészet több száz évre visszatekintő szakma.

A jeles esemény dátuma az európai méhészet kiemelkedő alakjának a születésnapjára esik (1734. május 20.), Anton Janša, aki az első osztrák méhészeti iskola vezetője volt. Az ő munkássága és hiánypótló eredményeinek is állít emléket a méhek világnapja.

Ha nem akarsz lemaradni környezetvédelmi jeles napokról vagy szemléletformáló tartalmakat olvasnál, akkor iratkozz fel a hetente jelentkező, ingyenesZöld hírlevélre!Minden zöld hír egy helyen.

Méhek fajtái

Magyarországon sokan csak a közönséges háziméhet ismerik, annak ellenére, hogy közel 700 regisztált fajt ismerünk hazánkban. Ha ez nem lett volna megdöbbentő, akkor a világban több mint 25 000 fajta méh található.

A legismertebb hazai méh fajok:

  • mezei posztméh
  • földi posztméh
  • bányásméhek
  • karcsúméhek
  • faliméh

Méhek pusztulása

Az utóbbi évtizedekben elterjed rovarölőszerek hatására tömegével pusztultak ki világszerte. Emiatt vannak már olyan országok, például Kína, ahol már nem méhek, hanem az emberek kézileg vagy robotozált rendszerek segítségével porozzák be a mezőgazdaságban termelt növényeiket.

A méhek pusztulása ellen több civil szervezet, csoportok, de még a méheszek is felléptek, melynek hatására Európában is több mezőgazdságban használt rovarölővegyszert betiltottak. Ennek ellenére a veszély nem hárult el, mivel még a mai napig vannak olyan szerek, vagy eszközök, amivel a méhek pusztulása idézhető elő.

Mit tehetünk a méhek pusztulása ellen?

Felismerve a méhek fontosságát több lehetőségünk is van arra, amivel hozzájárulhatunk a méhpopuláció megóvásához. A listában szereplő lehetőségek opciók, de mindegyikkel külön-külön is segíthetjük a fennmaradásukat.

Rovarölőszerek mellőzése

Használjunk olyan természetes megoldásokat, amik nem károsak a méhek számára és örökre számüzzük a mérgező-vegyszeralapú rovarölőszereket.

Rovarhotel

Létesíts rovarhoteleket, amivel más rovarok mellett a méhek is fészekre, biztonságra találhatnak a betondzsungelek között.

Rovarhotel mehek rovar
Egy hatalmas rovarhotel, ami lakhelyet nyújt méhek és más rovarok számára is.

Méhlegelő

Adjunk vissza területeket a természetnek. A méhlegelők lényegében müveletlen területek, amihez még fűkaszával sem nyulunk hozzá. Mindezt könnyedén kialakíthatjuk, ha az önellátó gazdálkodásba kezdünk.

mehlegelo meheszet mobil kaptar auto
Méhlegelő közepén egy méhészet által használt mobilkaptárautó.

Bio zöldségeket és gyümölcsöket vásárolj!

Fenntartható, bio gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket vásárolj. Ezen vállalkozások nem használhatnak vegyszereket, amik árthatnának a méheknek.

Ne gazolj!

Ha nem szükséges, akkor hagyd meg a kertedben a számodra gyomnövénynek tűnő növényeket, legalább virágzásig. Addig a méhecskék boldogak gyűjtögetik róluk a virágport. Ezután mehet a gyom virágtest nélkül a komposztálóba.

Nézd meg a méhekről szóló videómat a Szebenyi Péter TikTok csatornámon.

A méhek világnapja nemcsak a méhekről

A jeles környezetvédelmi napok közül ez a nap különösen kitűnik, mivel a méhek pusztulása és annak várható következményei a bolygó ökoszisztémájának törékenységére is felhívja a figyelmet. Emiatt a méhek világnapja 2021 -ben egy kiemelt fontosságú jeles nap a világ.

Gyakran előforduló kérdések

Miért fontosak a méhek?

A szorgos munkájukkal nemcsak mézt állítanak elő, hanem bepórozzák a növényeket.

Miért pusztulnak a méhek?

A klímaváltozás felgyorsulása, illetve az emberi tevékenység káros hatásai miatt.

Hogyan menthetjük meg a méheket?

Bio élelmiszereket vásárolunk, nem használunk rovarölőszereket, méhlegelőket létesítünk.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!