Önellátó gazdálkodás városi környezetben – 5 lépésben

Az önellátó gazdálkodás fogalmát sokféleképpen jellemezhetjük, de ami a legvonzóbb benne, hogy az élelmezésünket függetlenné tehetjük általa.

Az utóbbi években egyre több ember kezdett érdeklődni az önellátás felé, aminek oka lehet az egészséges táplálkozás utáni vágy (vegyszermentes termékek), a pénztárcakímélő háztartásvezetés vagy akár föld és természet szeretete.

Nálam ez utóbbi érvényesült leginkább. Már évek óta kertészkedem otthon és termelem meg tavasztól-őszig a kertem zöldségeit-gyümölcseit. Imádom.

kerteszkedes-tv-onellato-gazdalkodas
Több alkalommal népszerűsítettem a Tv-ben az önellátó gazdálkodás fontosságát. / Fotó: MTVA

Ezzel nemcsak rengeteg pénzt spórolok, hanem rengeteg időt töltök kint a levegőn a napon. Közben feltöltődöm rengeteg D-vitaminnal és rengeteg kalóriát is elégetek.

Az önellátó gazdálkodás lehetőségei

Falun nőttem fel, de idő előtt elköltöztünk városi környezetbe. Így alkalmazkodom kellett a kertvárosi léthez, ahol már nem volt divat a kertészkedés. Aztán több éves tervezés és családi alkudozás után 2010-ben feltúrhattam a gyepet és elkezdhettem kertészkedni ismét.

kezdő kertészkedés
Kezdő kertészként a kertészkedés jobban ment mint a járás.

Azóta nem csak otthon, hanem az általam vezetett környezetvédelmi szervezet, Tudatos tavasz kampányában is a kertészkedés fontosságát népszerűsítem.

Önellátó gazdálkodás eszközei:

  • konyhakert;
  • gazdálkodás módjai;
  • kerti eszközök, fúrt kút;
  • állattartás;
  • helyben való komposztálás.

Konyhakert kialakítása

Ha kertes házban élünk első lépésben mérjük fel a területünk adottságait. Jelöljük ki a konyhakertünk határvonalait, gazdasági bejáratát. Igazítsuk hozzá mindennapi életvitelünkhöz, hogy hosszú távon ne okozzon problémát a konyhakert elhelyezkedése (például autóbejáró, parkolás).

Gazdálkodás módjának meghatározása

A fontos a kezdet kezdetén meghatározni, hogy a városi környezetben milyen módon fogunk gazdálkodni. Konyhakerti körülmények között alkalmazható a hagyományosnak nevezhető talajmozgatásos ásóval való felásás vagy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mélymulcsos gazdálkodás.

Ki mit vet, úgy arat!

Az önellátó gazdálkodás kezdetének másik kiemelt eleme, hogy meghatározzuk konyhakertünk zöldség-gyümölcs termékeit. Célszerű a legegyszerűbbekkel kezdeni, ha még nem kertészkedtünk volna korábban: cékla, retek, tökfélék, paradicsom, paprika. Az utóbbi kettőt érdemes palántaként megvásárolni, de kísérletezhetünk a magról való csíráztatással is.

paradicsom
Az önellátó gazdálkodás egyik jelképe is lehetne a rikítóan piros, zamatos paradicsom.

A kerti zöldségek mellett természetesen tavaszi, illetve őszi faültetési időszakban gyümölcsfákat vagy bokros gyümölcsös növényeket is ültethetünk. Nekem a kedvencem a cseresznye, illetve a málna.

Kerti eszközök beszerzése, használata, tárolása

Az alapvető kerti eszközök: ásó, gereblye, lapát, kapa, amikre mindenképpen szükségünk lesz. Ha nem akarjuk újonnan megvásárolni méregdrágán, akkor érdemes használt áruk internetes piacán körbenézni. Sokkal olcsóbban juthatunk hozzá így eszközökhöz, sőt, az eszköz újrahasználatot is erősítjük vele (kisebb ökológiai lábnyommal fog rendelkezni a tevékenységünk).

Kerti eszközök önellátás
Kerti eszközök beszerzése az első lépés az önellátáshoz.

Az eszközök használata sokaknak elsőre is magától értetődő lesz. Egyes eszközök többféle funkcióval rendelkezik. Érdemes jól utánajárni, tanulmányozni használatukat.

Az újonnan vagy használtan beszerzett eszközöket érdemes megfelelő helyen külön tárolni. Ne hagyjuk elől a szabad ég alatt, mert az időjárás a tönkre teszi őket. Ha rendelkezünk fészerrel, garázzsal, vagy pincével, akkor már könnyű dolgunk lesz, megvan a helye.

Fúrt kút

Szerencsés az, akinek fúrt kútja van és még vize is van belőle szinte ingyen. Én ehhez a csoporthoz tartozom. A kertészkedés hatalmas mennyiségű vízfelhasználással járhat.

Fúrt kút egy csoda
Fúrt kút egy csoda, vigyázzunk rá és használjuk ésszel.

Ha kútból locsolunk érdemes a hideg kútvizet előtte vashordóba engedni, hogy napközben felmelegedjen. Este locsolókannával könnyedén meglocsolhatjuk a kertünket.

Az önellátó gazdálkodás egyik legfontosabb eleme, a víz.

Érdemes a kút mellett gyűjteni az esővizet is. Ehhez megfelelő tartályokat, hordókat beszerezni. Ugyancsak ajánlom az internetes piactereket, ahol töredékáron tudunk ilyen eszközökhöz hozzájutni.

Állattartás: baromfitartás és társai

Városi környezetben minden esetben nézzünk utána, hogy milyen önkormányzati rendelet van érvénybe baromfitartás témakörében. Ezek után a szomszédtól is meg kell kérdezni, hogy zavarná-e. Ha nem, akkor irány a piac és épülhet a baromfiól, amit tartani kívánt haszonállat igényei szerint építsünk fel.

Takarmányozás baromfitartás.
Takarmányozás nélkül nincs baromfitartás.

Takarmány

Ha van akkora kertünk, akár meg is termelhetjük adott baromfinknak a takarmányát, de ha nem, akkor típustól függően komoly ára is fizethetünk érte.

Komposztálás

Városi környezetben is több lehetőségünk van a kertben vagy a konyhában keletkező zöldhulladéktól való megválásra. Sokan az avar-és kerti hulladék égetésének tiltása óta a kényelmes megoldást választják, a település időszakos zöldjáratát. Ez a megoldás komoly emissziós kibocsátással jár, hiszen javarészt dízelüzemű kukásautókkal viszik el a házunk elé kihelyezett kerti hulladékot.

komposztálás kertben
Komposztálás fontosságát keresd a kép jobb oldalán.

Ez ellen a helyben való komposztálással tehetünk leginkább, ami a létező legegyszerűbb környezetbarát megoldása a zöldhulladék újrahasznosítására. Olvasd el a komposztálás szabályai című cikkemet, amiben minden elemét bemutatom ennek a nagyszerű tudománynak.

Nagy öröm számomra, hogy az utóbbi években egyre többen kezdenek hozzá a komposztáláshoz nem csak a kertben, hanem már a lakásban is. Természetesen ne feledkezzünk el a már említett mélymulcsos gazdálkodásról, ahol a zöldhulladék java része felhasználható mulcsnak is.

Zöld videócsatorna

A környezetvédelem mellett kiemelten foglalkozom a személyes videócsatornámon a kertészkedéssel, ahol a komposztálástól kezdve a poloskavész környezetbarát megoldását is már bemutattam.

Az önellátó gazdálkodás nem egy ördögtől való dolog. Nagyanyáink, Nagyapáink is megbirkóztak vele, nekünk is menni fog. Ha kérdésed lenne, akkor vedd fel velem a kapcsolatot.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mire van szükség az önellátáshoz?

Az ingatlan és a kezdethez szükséges pénz mellett nagyfokú kitartásra.

Költséges az önellátó gazdálkodás?

Ha teljesen nulláról indulunk, akkor több eszköz megvásárlása miatt költséges lehet.

Miért érdemes rá áttérni?

A befektetett munka nem csak egészséges zöldségekben, gyümölcsben adja vissza magát, hanem akár pénzt is spórolhatunk vele.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 195