Komposztálás szabályai – Minden, amit tudni érdemes

A komposztálás szabályai egyszerűbbek, mint sokan elsőre gondolják. Ebben a cikkemben összefoglaltam a kiváló komposzt készítésének titkát.

Ha rendszeresen kertészkedsz vagy a konyhában aprítod a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor számodra is érdemes elmélyülni a komposztálásnak a tudományában. Kezdjük is az elején!

Mi az a komposzt?

Definíció szerint a kertben vagy lakásban termelt zöldhulladékból keletkezett szerves anyagok oxigén jelenlétében végbement korhadásszerű bomlás végterméke, a komposzt.

A földigiliszta a komposztálás ezermestere.
A földigiliszta a komposztálás ezermestere.

A folyamatot mikroorganizmusok,  különböző életformák, például a földigiliszták, csigák, különböző férgek, gombák is segítik. Az így elkészült komposzt egy igen összetett, komplex anyag, amiben rengeteg tápanyag található.

Miért fontos komposztálni?

Magyarország lakossági hulladéktermelésének 20-30%-a zöldhulladék, ami megfelel éves szinten körülbelül 800 000 000 tonnának.

A komposztálás a zöldhulladék legegyszerűbb újrahasznosítása!

Ezen a mennyiségen prevencióval, átgondolt lakossági hulladékkezeléssel csökkenthetünk vagy komposztálással könnyedén újrahasznosíthatjuk és értékes úgynevezett mesterséges humuszt állíthatunk elő.

Komposztálás szabályai zöldhulladék
Komposztálás szabályai segítségével 1000 kiló zöldhulladékból megközelítőleg 500 kilónyi komposzt keletkezhet.

A folyamatban mi emberek csak indikátor szerepet töltünk be: összehordjuk a zöldhulladékot megfelelő összetételben és a munka javarészt a természet végzi el helyettünk.

Ha szeretnél elmélyülni egyénként vagy csoportosan a komposztálás tudományában, akkor igényelj tőlem Komposztálási tanfolyamot. Várom megkeresésed!

Komposztálás pozitív hatásai

 • tisztább levegőn élhetünk, hiszen a zöldhulladék elégetése helyet helyben komposztálva nem keletkezik füst és a benne lévő káros anyagok;
 • a helyben való komposztálással csökkentjük a szeméttelepekre jutó hulladék mennyiségét. A lakossági hulladék szempontjából ez 20-30%-os csökkenést jelenthet;
 • csökkenthető vele vagy teljes mértékben elhanyagolható a műtrágyafelhasználás;
 • nincs szükség zöldhulladék elszállításra és így a közúti szállítással járó CO2 és további káros anyag kibocsátás sem áll fent;
 • mezőgazdaság számára is kiváló tápanyagforrás.
Házi komposztálás nagy előnye, hogy a környezetet is kíméljük vele.
Házi komposztálásnak a nagy előnye, hogy a környezetet is kíméljük vele.

Házi komposztálás szabályai

Az év során általunk megtermelt kerti, illetve konyhai zöldhulladékot kétféleképpen tudjuk otthoni körülmények között, helyben komposzttá alakítani.

Komposztálás feltételei kertben

A helyben való komposztálás a legjobb megoldása a keletkezett biológiailag lebomló zöldhulladékot környezetkímélő felszámolására és a szerves anyagok körforgásban tartására, amihez az alábbi feltételek teljesülésére van szükség:

 • megfelelő hely kiválasztása: ne legyen se túl nedves, se túl napos helyen. A legjobb választás félárnyékos helyszín és a jó megközelíthetőség;
 • levegő: a sikeres komposztáláshoz a levegőben lévő oxigénre is szükség van, emiatt szellősen kell hagyni a komposztunkat: tudjon „lélegezni”;
 • élőlények: ők itt is a barátaink, kezdve a különböző mikroorganizmusoktól egészen a földigilisztáig. Mind mind segítik a zöldhulladék komposzttá válását;
 • alapanyagok: Itt a zöld és barna növényi maradványok 3:1 aránya számít;
 • víz: ügyelni kell a komposzt nedvességtartalmára, nem lehet túl vizes (akkor rohadni fog), de túl száraz sem (szinte megállnak a folyamatok);
 • hőmérséklet: a komposztálási folyamata hőfejlődéssel járó, ami nem egységesen történik a komposztunkban. Emiatt időszakosan át kell forgatni a komposztáló láda tartalmát;
 • idő: a türelem komposztot terem. Normál esetben a komposztálás szabályai szerint ez közel 1 éves folyamat, de a diólevél esetében ez akár másfél év is lehet (növekedési hormonok felszívódása miatt).
M1 Kék Bolygó magazin komposztálás szabályai
Itt épp az M1 Kék Bolygó magazinban mutatom be, hogy mit is értünk a komposztálás szabályai alatt? / Fotó: MTVA

Otthoni komposztálás lakásban

Bármilyen meglepő lakásban is lehet komposztálni erre a célra többféle technológia áll már a rendelkezésünkre. Különböző boltokban megvásárolható készülékektől kezdve, egészen az otthon összeállítható gilisztakomposztálóig. Erről a megoldásról a Komposztálás lakásban 5-percben című cikkemben írtam.

Komposztálás eszközei

 • Komposztáló láda
  Ezzel az eszközzel egy helyen koncentráltan komposztálhatjuk le zöldhulladékunkat. Többféle formában, méretben, kiszerelésben kaphatóak. Célszerű a természetes alapanyagokból készült típusokat választani vagy a háznál előforduló fahulladékből elkészíteni (például raklapból).
 • Kerti lapát
  Alap eszköze a kertészkedőknek, amit a zöldhulladék és a komposzt mozgatására is kiválóan alkalmas.
 • Vasvilla
  Egy hagyományos kerti eszköz, amit szinte mindenki ismer. A segítségével könnyedén pakolhatjuk, forgathatjuk a komposztálónkban az oda helyezett zöldhulladékot.
 • Komposzt rosta
  A komposztálásunk során keletkezett komposzt gyors kinyerésére való eszköz, amivel a még le nem bomlott zöldhulladékot könnyű kirostálására való.
 • Ágdaráló
  A kerti fahulladék és más fásszárú növények aprításához szükséges nagyon hasznos eszköz. A ledarált fahulladékból mulcsot is készíthetünk vagy a komposztálónkba tehetjük.

Háztartásokban leggyakrabban előforduló komposztálható anyagok

A komposztálás szabályai szerint a háztartásokban keletkező kétféle zöldhulladékot különböztetünk meg.

Komposztálható anyagok:

 • Gyümölcsök maradékai
  Fontos vitaminforrásaink is mehetnek a komposztba: csutkák, héjak, levelek, romlott zöldségek.
 • Zöldségek maradékai
  Konyhai zöldhulladék egy az egyben mehet a komposztba, kivételek lentebb olvashatóak.
 • Kávézacc, őrölt kávé
  Kávéfogyasztók előnyben vannak, náluk ez az értékes másodnyeresanyag nagy mennyiségben fordulhat elő. Egy az egyben mehet a komposztba a zacc is.
 • Tea filter, teafű, fűszer – és gyógynövények
  Sokan nem tudják, hogy a teafilterek egy jelentős része műanyagból készül. Emiatt külön meg kell figyelni, hogy a komposztba csal kizárólag NEM műanyagból készült teafilterek, a tea maradványai tehetünk.
 • Tojáshéj
  Kiváló kalcium forrás a talajnak, csak is összetörve, felaprítva, összezúzva helyezhető a komposztba a gyorsabb lebomlás miatt.
 • Növényevő állatok trágyája
  A háziállatok témakörébe tartozó hörcsögök, madarak ürülékei is a komposztba valóak.
 • Vegyszermentes faforgács, fűrészpor
  Ez alatt a festékkel vagy más bevonattal szennyezett bontási faaprólékot kell érteni.
 • Fertőzésmentes kerti zöldhulladék
  Minden esetben kerüljük el a gombás és más egyéb fertőzött zöldhulladékok komposztba helyezését. 2021. január 1-jétől országosan tiltott az avar-és kerti hulladék égetése és emiatt a zöldhulladék már helyi szinten nem égethető el. Viszont külön tárolva és kezelve lehet komposztálni.
 • Virágzás előtt álló, vagy virág test nélküli gyomok
  A gyomok is növények és emiatt egyértelműen komposztálhatóak.
 • Vegyszermentes kartonpapír
  Minden esetben távolítsuk el a ragasztószalag maradványait egyéb más fémes függelékeket, kapcsolókat;
 • Avar
  Az ősszel lehulló falevelek is mehetnek a hagyományos komposztba, kivéve a diólevél és az olajos örökzöldek tűlevelei.
 

Nem tehetünk a komposztba a komposztálás szabályai szerint:

 • Vegyszeres vagy vegyszerrel szennyezett zöldhulladék
  Egyes vegyszerek kiürülnek, míg mások idővel felszívódnak a zöldségben, gyümölcsben, javallott kerülni a központi komposztálásukat.
 • Szennyvíz
  Legtöbb esetben beazonosíthatatlan az összetétele: fekália mellett különböző háztartási vegyszereket is tartalmazhat.
 • Húsevő állatok széklete
  Kutya, macska és minden más élőlény – akár a húsevő ember – széklete nem mehet a komposztba. Ennek oka, hogy az ürülékben kórokozók vagy paraziták lehetnek, amik különböző betegségeket, fertőzéseket okozhatnak. Viszont a komposztálás szabályai szerint megfelelő óvatossággal komposztálhatjuk.
 • Vegyszerrel kezelt déligyümölcsök
  A külföldről érkezett gyümölcsök származási és termesztési helyei legtöbb esetben nem ismertek, érdemes kerülni emiatt a komposztálásukat. Ha megfelelő bio védjeggyel rendelkeznek, akkor mehetnek a komposztba, arányosan.
 • Nagyobb ágak, fatörzsek
  Nagyon lassan bomlanak el, érdemes ágdarálóval felaprítani őket, de készíthetünk belőlük mulcsot is.
 • Virágzó gyom
  A gyomok magjai így bekerülhetnek a komposztba, amivel így terjeszthetjük a gyomféléket a kertünkben.
 • Műanyag
  Nem bomlik le, nem oda való, hanem a szelektív kukába, ha újrahasznosítható műanyagról van szó.
 • Fém
  Nem bomlik le, szelektív kukába való vagy a méhtelepre, de semmiképpen a komposztunkba.
 • Olajos ágú növények
  A komposzt PH-értékét tehetjük vele tönkre. Ezért érdemes őket külön komposztálni (a fenyő komposztálási ideje 7 év is lehet).
 • Diófalevél
  Tönkre teheti a komposztunkat. Komposztálás szabályai alapján csak külön szabad komposztálni, aminek ideje jóval hosszabb lehet a „hagyományos” komposztálási időszaknál.
 • Déli gyümölcsök
  A vegyszeres kezelés miatt (permetezés) csak korlátozott mennyiségben, alaposan átmosva tehetjük a komposztba. Célszerű a bio tanúsítvánnyal megjelölteket vásárolni fogyasztásra.

Komposzt tévhitek

Több tévhit is kering a közbeszédben, az interneten miszerint egyes zöldhulladékokat nem lehet komposztálni. Ezek java része téves vagy pontatlan információ.

Dróthulladék diófalevél komposztáló
Dróthulladékból készült diófalevél komposztáló.

A komposztálás szabályai szerint a diófalevél komposztálható, de ugyanez igaz a déli gyümölcsök héjára vagy éppen a olajos-tűlevelű zöldhulladékokra is. Persze mindegyiknek megvan a saját módja, kezelése.

Komposztáló láda típusai

Ez az eszköz, ami opcionálisan választható. Alapvetően ilyen eszköz nélkül természetes módon is komposztálhatunk. Célszerű az egyéni igényeinkhez igazítani méretét, típusát.

Komposztáló láda

A kertünk egyik kiválasztott helyére helyezhető, általában 4 oldalú eszköz, ami a tetején zárható, de oldalait tekintve lyukacsos, szellős is lehet. A komposztáló ládában a zöldhulladék tömörödésének a hatása kiválóan megfigyelhető, ami elősegíti a tartalmának a lebontását.

Többféle típusban vásárolható meg vagy házilag készíthető el. Én személy szerint a fahulladékból készült komposztáló ládákat preferálom, de már készítettem dróthulladékból is ilyen eszközt.

Komposzt kas

Ez a fajta megoldás talán a legzöldebb és leginkább művészi megoldása a komposztáló építésének. A legtöbb esetben otthoni ághulladékból is kivitelezhető és az elkészítése kézügyességet igényel.

komposzt kas Komposztáló-szépségverseny
Komposztálni így is lehet! Íme egy komposzt kas, ami 2019. Komposztáló-szépségversenyének győztese lett.

Komposztkazán, amivel fűthetünk

Sokan nem tudják, de a zöldhulladék komposztálódása hőfejlődéssel járó folyamat. Az így létrejövő hőt megfelelően kiépített elvezetőrendszerrel könnyedén elvezethetjük, aminek a segítségével kis házakat, fóliasátrakat fűthetünk vele.

Kimondottan azoknak ajánlott, akik nagy mennyiségben rendelkeznek zöldhulladékkal. A hőfejlődést folyamatosan táplálni kell. Jellemzően a folyamat kezdetén ugrik meg igazán a hőmérséklet, ami elérhető akár az 50 és 70 fokot is. Ez így elsőre hihetetlennek hangozhat, de a komposztba helyezett hőmérővel mindez folyamatosan mérhető ez az érték. A komposztálás szabályai természetesen a komposztkazánnál is érvényesek.

A technológia több ezer éves. Egyes tanulmányok szerint már a honfoglaló magyar törzsek is használták a jurtáik fűtésére.

Komposzt megosztó alkalmazás

Létezik egy olyan mobilalkalmazás, aminek a segítségével megoszthatjuk a meglévő zöldhulladékunkat, vagy akár zöldhulladék befogadóvá válhatunk. Sőt, mindezek mellett még környezettudatos embereket ismerhetünk meg, akik szintén felhasználói ennek az alkalmazásnak. Már videó és cikk formájában is foglalkoztam ezzel az applikációval, aminek a neve Sharewaste.

Komposzt események

 • Komposztünnep napja
  Ez a jeles zöld nap minden év október 10-én kerül megrendezésre, ahol országosan felhívják a tevékenység fontosságára a figyelmet.
 • Ne égess, komposztálj!
  Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány őszi kampánya, ahol 3 hónapon át komposztálással kapcsolatos zöld eseményeket rendeznek, edukációs anyagokat osztanak meg és felhívják az avarégetés veszélyeire a figyelmet.
 • Komposztáló-szépségverseny
  Hazánk egyik legegyedibb szépségversenye, ahol keresik Magyarország legegyedibb, legszebb, legszimpatikusabb komposztálóját és komposztáló ládáját. 2020-tól már nem csak a lakosság, hanem cégek, iskolák és közintézmények is benevezhetnek a versenyre. A verseny minden év őszén, a Ne égess, komposztálj! kampány elemeként szeptember 1-jén indul el online felületeken.

Komposztálás szabályai summázva

Bízom benne, hogy az általam vázolt komposztálási szabályok sokak számára nyújtanak majd segítséget. Ha bármi kérdés merülne fel, akkor keressetek bizalommal, segítek az elsajátításában.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit nevezünk komposztálásnak?

Definíció szerint a kertben vagy lakásban termelt zöldhulladékból keletkezett szerves anyagok oxigén jelenlétében végbement korhadásszerű bomlás végterméke, a komposzt.

Mit tehetünk a komposztba?

Levágott fű, kerti zöldhulladék, kávézacc, zúzott tojáshéj, növényevő állatok ürüléke, konyhai zöldhulladék zöme.

Komposztálás előnyei

Tisztább levegőn élhetünk, értékes mesterséges humusszal gazdagodhatunk.

Milyen eszközök kellenek hozzá?

Komposztáló láda, komposzt rosta, lapát, vasvilla, ágdaráló.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193