A Sharewaste egy hiánypótló komposztáló applikáció, ami összeköti azokat, akik nem akarják kidobni zöldhulladékukat a kukába és emellett egy lehetőség új emberek megismerésére is.

Éves szinten Magyarországon közel 800 000 tonna zöldhulladék keletkezik. Ez egy igen magas szám, amin komposztálással könnyedén csökkenthetünk. Éljünk akár kertes házban vagy lakásban, minden esetben megvan a módja annak, hogy megszabaduljunk az életvitelünk során keletkező zöldhulladékunktól.

A komposztálás a zöldhulladék legegyszerűbb újrahasznosítása!

A fejembe vettem, hogy bemutatom a világon létező összes zöld applikációt, amivel a mindennapjainkat környezettudatosabban tudjuk élni. Ilyen például a Sharewaste is, ami a maga nevében egy hiánypótló alkalmazás.

 

Lényege, hogy lehetőséget nyújt mindenki számára a zöldhulladék újrahasznosítására, de ha ez nem lenne még elég használatával új, környezettudatos embereket is megismerhetünk.

Sharewaste lényegre törő logója és mottója.
Sharewaste lényegre törő logója és mottója.

Az alkalmazás 2016-ban jött létre egy házaspár ötletéből, akik Prágából költöztek át Sydneybe és a lakhelyváltoztatás ellenére is tovább akarták komposztálni zöldhulladékukat. Nem ismertek senkit, nem tudták kihez forduljanak zöldhulladékuk komposztálásával kapcsolatban és így jött az ötletük a kerti és a konyhai hulladékuk megosztására.

Sharewaste használata

Az alkalmazás elérhető online felületen, minden létező mobiltelefon, de használata regisztrációhoz kötött és csak angol nyelven használható. Az e-mailben való regisztráció után megadhatjuk, hogy komposztbefogadók (host) vagy donorok leszünk (donor).

A Sharewaste sajnos magyar nyelven nem elérhető, de különösebb angol nyelvtudás nem szükséges hozzá.
A Sharewaste sajnos magyar nyelven nem elérhető, de különösebb angol nyelvtudás nem szükséges hozzá.

Légy komposztbefogadó!

Ezt azoknak ajánlom, akik otthon komposztálnak és van elegendő kapacitásuk (helyük) hozzá. Ilyen esetben nyilvánosan meg kell adnunk címünket (vagy azt a helyet, ahol komposztálunk), milyen zöldhulladékot fogadunk be, illetve további elérhetőségeinket is megadhatjuk (Facebook, Instagram).

Sharewaste map, avagy aaz alkalmazás térképén megtalálhatjuk komposzttársunkat.
Sharewaste térképén megtalálhatjuk komposzttársunkat.

Komposztbefogadóként több lehetőségünk van: lehetünk egyénként, illetve közösségi helyként is komposztbefogadók, ez utóbbinál közösségi kertek mellett, közintézmények, például iskolák is jelentkezhetnek.

Lakásban élsz és nincs komposztálód? Légy komposztdonor!

A komposztálás lakásban is lehetséges, de ha még sincs rá lehetőséged és zöldhulladékodat sem dobnád ki a kommunális kukádba, akkor keress a Sharewaste applikáció térképén egy komposztbefogadó helyet.

A Sharewaste felhasználóinak a tábora Magyarország is napról napra növekszik.
A Sharewaste felhasználóinak a tábora Magyarországon is napról napra növekszik. A képen a jelenlegi felhasználók láthatóak (2020.05.22.)

Alternatív megoldás a gazdálkodóknak

A zöldhulladék befogadása nem csak komposztáló ládával rendelkező háztartásoknak lehetséges, hanem mezőgazdasággal, állattartással foglalkozó gazdaságoknak vagy otthon baromfit tartóknak (csirke, kecske).

Közösségi kert, iskola, gazdaság sharewaste
Az egyéni komposztálók megosztása mellett közösségi kerteknek, iskoláknak, sőt még gazdaságoknak is lehetőséget nyújt az alkalmazás.

Sharewaste a komposzt Tinder

Nem csak a zöldhulladékunkat tudjuk komposztálni, hanem új embereket is megismerhetünk az alkalmazás használatával. Az alkalmazást világszerte több ezren használják nap, mint nap. Igaz, hogy Magyarországon még nem annyira ismert, de ez cikk pont azért készült el, hogy ismertebb legyen. (Oszd meg ismerőseiddel!)

Komposztáló applikáció letöltése

Az alkalmazás elérhető és a mobil applikációi letölthetőek a hivatalos oldalán.

Komposztáló applikáció használatra érdemes?

Szerintem érdemes, már azért is, mert csökkenthetjük vele ökológiai lábnyomunk méretét és nem utolsó sorban kommunális kukán tartalmát is.

Cikkajánló

Gyakran ismétlődő kérdések

Magyarországon is használható az alkalmazás?

Igen, sőt mi több határon túl élő emberekkel is összeismerkedhetünk általa.

Az alkalmazás ingyenes?

Igen és letölthető IOS és Android telefonokra is.

Hogyan működik, van róla videó?

A használatáról készítettem videót a Szebenyi Péter Youtube csatornámra.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194