Virágföld készítés házilag is kivitelezhető komposztálás segítségével méghozzá igazán költségkímélő módon, melynek lépéseit bemutatom ebben a cikkemben.

Egy környezettudatos ember mindig keresi az újabb és újabb lehetőséget, amivel zöldebben élheti mindennapjait. Kezdetben így jut el általában a hulladékmentes életmódon át a kerti, illetve konyhai zöldhulladék komposztálásához, ami talán a szemétszedés után a második legnépszerűbb hasznos környezetvédelmi tevékenység kertészkedéssel kombinálva.

A Szebenyi Péter Youtube csatornámon az alábbi videóban bemutatom, hogy én hogyan csinálom.

 

Virágföld készítés házilag – lépések

Ha virágföld készítésére adjuk a fejünket, akkor hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatunk meg, amellett, hogy nagyon hasznos tevékenységet is végzünk. Fontos hozzátennem, hogyha a tevékenység kezdetén nincsnek meg a megfelelő eszközök, akkor pénzkiadással számolhatunk.

Zöldhulladék begyűjtése

A kerti tevékenységünk, illetve konyhai tevékenységünk során keletkező zöldhulladék, illetve komposztálásra alkalmas más szerves hulladék (például a kávézacc) összegyűjtésekor a komposztálóba hordjuk a komposztálásra szánt hulladékot.

Komposztálás

A komposztálás nemcsak a legegyszerűbb zöldhulladék újrahasznosítás, hanem igazi pénztárcakímélő megoldás a kerti-és lakásban keletkező szerves hulladék, illetve növényevő háziállatok székletének felszámolására.

A komposztot mesterséges humusznak is nevezik, mivel tele van szerves és ásványi anyagokkal, melyek kiváló tápanyagforrást jelentenek növényeink számára. Mindezek mellett telis-tele van mikroorganizmusokkal, és növelheti a talaj vízmegtartó képességét is.

Komposzt rostálás

A komposztálás folyamata a komposzt összetételének a függvényében akár 2 év is lehet. A folyamat függ a környezeti elemektől, a zöldhulladék fajtáitól, illetve a komposzt gondozásától.

Ha szemmel láthatóan megfelelő mennyiségű komposzt gyűlt össze, akkor kezdhetünk hozzá a komposzt rostáláshoz. Ehhez a tevekénységhez szükségünk lesz egy szitára, vagy egy komposzt rosta eszközre. Ezeket gazdaboltokba is beszerezhetjük vagy házilag is elkészíthetjük.

Komposzt rostalas folyamat
Komposzt rostálás folyamata: előtte – utána

A rostálás folyamata időigényes, de élvezetes. Látva a komposztálásunk eredményét és turkálni a friss és tápanyagdús mesterséges humuszunkban, az érzés felbecsülhetetlen kertészkedni szerető emberek számára.

Általános virágföld tápanyagdúsítása

Az így átrostált értékes komposztot, avagy a mesterséges humuszt hozzáadott agyaggal, homokkal még jobban feljavíthatjuk. Az agyaggal növeljük az általános virágföld minőségű talaj vízmegtartó képességét, a homokkal ásványi anyagokat teszünk hozzá.

A házi virágföld készítés után elmondhatjuk, hogy egy kicsit jobbá tettük a világot.

Az így elkészült virágföldet nyugodt szívvel visszaforgathatjuk a konyha-és virágoskertünk talajába vagy éppen lakásunkban lévő virágaink cserepébe.

Komposztálást segítő élőlények, alkalmazások

A listában szereplő élőlények és alkalmazások segítségünkre lehetnek komposztáló és virágföldkészítő tevékenységünk alkalmával.

pince bogar komposztalo
Pince bogár hasznos lakója a komposztálónknak.

Pince bogár

Szinte már mindenki találkozott velük, a nyirkos, hűvös helyeket kedvelik és a téglák, nedves tárgyak alatt találjuk meg őket, de a komposztálók gyakori lakói is. A létükkel segítik a zöldhulladék lebontását, sőt, ami még ennél is fontosabb nagyban hozzájárulnak a talajtisztításhoz is (nehézfémek, mint a higany, a kadmium és az ólom).

Földigiliszta

A giliszták – elfogultság nélkül állíthatom, hogy ők – a leghasznosabb munkásai a kertünk talajminőségének javításában. Már csak a mozgásuk által létrehozott járataikkal levegőztetik, átdolgozzák a talajt. Sőt, az általuk tápanyagként elfogyasztott szerves anyagok lebontásában is részt vállalnak, amellett hogy giliszta teával öntözik a kertünk földjeit.

A földigiliszták segítségével felgyorsíthatjuk a kertben való komposztálást. Én, ha tehetem a kertemben talált gilisztákat behelyezem a komposztálómba. Ha lakásban komposztálunk, akkor elengedhetetlen részvevője a róla elnevezett gilisztakomposztálónak, ahol ők végzik el a konyhai zöldhulladék elfogyasztását és lebontását.

Giliszta tea

Külön grátiszként giliszta tea szűrhető le a megfelelően kialakított lakásban lévő komposztálóban. Az így elkészült tápanyagban gazdag giliszta teát 1:10-hez arányban hígítva a cserepes és kerti növényeink tápoldatázására használhatjuk fel.

Hangya

A méhek mellett a hangyák a leghasznosabb rovarok a világon. Megszámlálhatatlan mennyiségben előforduló élőlények nyughatatlan munkájuk során lebontják a különböző szerves anyagokat és átmozgatják a talajt is. Így a komposztálónkban is fogadjuk őket szeretettel. Nem ártalmas a komposztálás folyamatának, hanem inkább hasznos. Egyetlen esetben lehet kárunkra, ha a hangyaboly a komposztálónkban alakul ki.

eticsiga csiga kert
Esős időszakban éticsiga hadosztályok lephetik el a kertünket.

Éticsiga és rokonai

A csigák hasznos tagjai lehetnek a kertünknek, ha nem a veteményesünket dézsmálják, hanem a komposztálónkban a zöldhulladékot eszegetik. Én a kertemben talált csigákat minden esetben beteszem a komposztálómba, hogy segítsék a szerves hulladék minél gyorsabb lebontását.

Waterbot, a öntöző alkalmazás

Ezzel a nemzetközi alkalmazással végre nem felejthetjük el a kerti, illetve szobanövényeink megöntözését, amellett, hogy a komposzt víztartalmának megőrzésére is kiválóan alkalmas. Nézd meg a Waterbot alkalmazásról szóló videómat a Szebenyi Péter Youtube csatornámon.

Sharewaste, ha nincs elég zöldhulladékod

Az Ausztráliából indult nemzetközi komposztmegosztó applikáció, amivel akár zöldhulladék befogadó vagy zöldhulladék donor is lehetsz. További részletek a Sharewaste alkalmazásról szóló cikkemben.

Gyakran előforduló kérdések

Hogyan készíthető házilag virágföld?

Legegyszerűbben komposztálással.

Pénzbe kerül a virágföld készítése?

A komposztálás segítségével előállított tápanyagdús virágföldet költségmentesen állíthatjuk elő. Csak időbe „kerül”.

Hol használható fel az így készült virágföld?

Az így elkészült virágföldet a kertben, illetve lakásunk virágcserepeiben is felhasználhatjuk.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193