Menu Close

Virágföld készítés házilag – 3 lépésben

Virágföld készítés házilag

Virágföld készítés házilag is kivitelezhető komposztálás segítségével méghozzá igazán költségkímélő módon, melynek lépéseit bemutatom ebben a cikkemben.

Egy környezettudatos ember mindig keresi az újabb és újabb lehetőséget, amivel zöldebben élheti mindennapjait. Kezdetben így jut el általában a hulladékmentes életmódon át a kerti, illetve konyhai zöldhulladék komposztálásához, ami talán a szemétszedés után a második legnépszerűbb hasznos környezetvédelmi tevékenység kertészkedéssel kombinálva.

A Szebenyi Péter Youtube csatornámon az alábbi videóban bemutatom, hogy én hogyan csinálom.

 

Virágföld készítés házilag – lépések

Ha virágföld készítésére adjuk a fejünket, akkor hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatunk meg, amellett, hogy nagyon hasznos tevékenységet is végzünk. Fontos hozzátennem, hogyha a tevékenység kezdetén nincsnek meg a megfelelő eszközök, akkor pénzkiadással számolhatunk.

Zöldhulladék begyűjtése

A kerti tevékenységünk, illetve konyhai tevékenységünk során keletkező zöldhulladék, illetve komposztálásra alkalmas más szerves hulladék (például a kávézacc) összegyűjtésekor a komposztálóba hordjuk a komposztálásra szánt hulladékot.

Komposztálás

A komposztálás nemcsak a legegyszerűbb zöldhulladék újrahasznosítás, hanem igazi pénztárcakímélő megoldás a kerti-és lakásban keletkező szerves hulladék, illetve növényevő háziállatok székletének felszámolására.

A komposztot mesterséges humusznak is nevezik, mivel tele van szerves és ásványi anyagokkal, melyek kiváló tápanyagforrást jelentenek növényeink számára. Mindezek mellett telis-tele van mikroorganizmusokkal, és növelheti a talaj vízmegtartó képességét is.

Komposzt rostálás

A komposztálás folyamata a komposzt összetételének a függvényében akár 2 év is lehet. A folyamat függ a környezeti elemektől, a zöldhulladék fajtáitól, illetve a komposzt gondozásától.

Ha szemmel láthatóan megfelelő mennyiségű komposzt gyűlt össze, akkor kezdhetünk hozzá a komposzt rostáláshoz. Ehhez a tevekénységhez szükségünk lesz egy szitára, vagy egy komposzt rosta eszközre. Ezeket gazdaboltokba is beszerezhetjük vagy házilag is elkészíthetjük.

Komposzt rostalas folyamat
Komposzt rostálás folyamata: előtte – utána

A rostálás folyamata időigényes, de élvezetes. Látva a komposztálásunk eredményét és turkálni a friss és tápanyagdús mesterséges humuszunkban, az érzés felbecsülhetetlen kertészkedni szerető emberek számára.

Általános virágföld tápanyagdúsítása

Az így átrostált értékes komposztot, avagy a mesterséges humuszt hozzáadott agyaggal, homokkal még jobban feljavíthatjuk. Az agyaggal növeljük az általános virágföld minőségű talaj vízmegtartó képességét, a homokkal ásványi anyagokat teszünk hozzá.

A házi virágföld készítés után elmondhatjuk, hogy egy kicsit jobbá tettük a világot.

Az így elkészült virágföldet nyugodt szívvel visszaforgathatjuk a konyha-és virágoskertünk talajába vagy éppen lakásunkban lévő virágaink cserepébe.

Komposztálást segítő élőlények, alkalmazások

A listában szereplő élőlények és alkalmazások segítségünkre lehetnek komposztáló és virágföldkészítő tevékenységünk alkalmával.

pince bogar komposztalo
Pince bogár hasznos lakója a komposztálónknak.

Pince bogár

Szinte már mindenki találkozott velük, a nyirkos, hűvös helyeket kedvelik és a téglák, nedves tárgyak alatt találjuk meg őket, de a komposztálók gyakori lakói is. A létükkel segítik a zöldhulladék lebontását, sőt, ami még ennél is fontosabb nagyban hozzájárulnak a talajtisztításhoz is (nehézfémek, mint a higany, a kadmium és az ólom).

Földigiliszta

A giliszták – elfogultság nélkül állíthatom, hogy ők – a leghasznosabb munkásai a kertünk talajminőségének javításában. Már csak a mozgásuk által létrehozott járataikkal levegőztetik, átdolgozzák a talajt. Sőt, az általuk tápanyagként elfogyasztott szerves anyagok lebontásában is részt vállalnak, amellett hogy giliszta teával öntözik a kertünk földjeit.

A földigiliszták segítségével felgyorsíthatjuk a kertben való komposztálást. Én, ha tehetem a kertemben talált gilisztákat behelyezem a komposztálómba. Ha lakásban komposztálunk, akkor elengedhetetlen részvevője a róla elnevezett gilisztakomposztálónak, ahol ők végzik el a konyhai zöldhulladék elfogyasztását és lebontását.

Giliszta tea

Külön grátiszként giliszta tea szűrhető le a megfelelően kialakított lakásban lévő komposztálóban. Az így elkészült tápanyagban gazdag giliszta teát 1:10-hez arányban hígítva a cserepes és kerti növényeink tápoldatázására használhatjuk fel.

Hangya

A méhek mellett a hangyák a leghasznosabb rovarok a világon. Megszámlálhatatlan mennyiségben előforduló élőlények nyughatatlan munkájuk során lebontják a különböző szerves anyagokat és átmozgatják a talajt is. Így a komposztálónkban is fogadjuk őket szeretettel. Nem ártalmas a komposztálás folyamatának, hanem inkább hasznos. Egyetlen esetben lehet kárunkra, ha a hangyaboly a komposztálónkban alakul ki.

eticsiga csiga kert
Esős időszakban éticsiga hadosztályok lephetik el a kertünket.

Éticsiga és rokonai

A csigák hasznos tagjai lehetnek a kertünknek, ha nem a veteményesünket dézsmálják, hanem a komposztálónkban a zöldhulladékot eszegetik. Én a kertemben talált csigákat minden esetben beteszem a komposztálómba, hogy segítsék a szerves hulladék minél gyorsabb lebontását.

Waterbot, a öntöző alkalmazás

Ezzel a nemzetközi alkalmazással végre nem felejthetjük el a kerti, illetve szobanövényeink megöntözését, amellett, hogy a komposzt víztartalmának megőrzésére is kiválóan alkalmas. Nézd meg a Waterbot alkalmazásról szóló videómat a Szebenyi Péter Youtube csatornámon.

Sharewaste, ha nincs elég zöldhulladékod

Az Ausztráliából indult nemzetközi komposztmegosztó applikáció, amivel akár zöldhulladék befogadó vagy zöldhulladék donor is lehetsz. További részletek a Sharewaste alkalmazásról szóló cikkemben.

Gyakran előforduló kérdések

Hogyan készíthető házilag virágföld?

Legegyszerűbben komposztálással.

Pénzbe kerül a virágföld készítése?

A komposztálás segítségével előállított tápanyagdús virágföldet költségmentesen állíthatjuk elő. Csak időbe „kerül”.

Hol használható fel az így készült virágföld?

Az így elkészült virágföldet a kertben, illetve lakásunk virágcserepeiben is felhasználhatjuk.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!