Menu Close

Fű komposztálása és a fű mulcs

Fu komposztalas fu mulcs

Fű komposztálása pofonegyszerű és még több hasznos kerti felhasználási módja létezik, Ilyen például a fű mulcs használata. Ebben a cikkben részletezem mindezt.

Minden kertes házban, vagy kerttel rendelkező társaságban élő embert érintő probléma a fű folyamatos növekedése. Itt nemcsak a a fűnyírásról (például nagy területen) beszélhetünk, hanem a nagy mennyiségben levágott fű zöldhulladék kérdéséről vagy felhasználásáról is.

A fű és egyéb zöld hulladéknak az elégetése tilos!

Továbbá a települési zöld járatok a szállítmányozása környezetszennyező, ami egyben a kertünk számára tápanyaghiányt is eredményezhez. Megoldást jelenthet a helyben való komposztálás, vagy az úgynevezett alternatív „aprószemű fűnyírás”.

Fű komposztálása lépésekben

Elemeiben egyszerű, mindenki által ismert, de kis módosításokkal fenttarthatóbbá tehetjük a mindennapi rutinunk alkalmával. ennek elemeit veszem górcső alá az alábbi felsorolásban.

vagott fu
Vágott fű az út mentén – ne így tároljuk!

Fű kaszálálása

Első lépés: ha módunk van rá vágjunk fűvet környezettudatosan. Megoldás lehet az elektromos fűkasza vagy a hagyományos kasza, de emellett az elektromos fűnyírók is. De léteznek úgynevezet energiahatékony fűnyírásos megoldások is, amihez csak emberi erő szükséges.

Ha van rá mód kerüljük a damilos fűkaszák használatát.

A damilos megoldás elkerülésének legfőbb oka, hogy hulladékot kézünk vele, az erről szóló videóm elérhető a TikTok csatornámon. Ezen elektromos készülékeknek lehetőségeinkhez mérten megújuló energiából is működtethetőek (például napelem).

Fontos, hogy a fűnyírás előtt az oda nem illő gyomokat és azok virágtesteiket eltávolítsuk. Ennek oka, hogyha a fűnyesedékbe belekeveredhetnek csírázásra képes gyomok magvai is, ami későbbiekben problémát jelenthet a nem várt helyen kinőtt gyomok a kertünkben.

Fű összegyűjtése

Készülék függő a begyűjtés, ha nyesedékfűtárolására alkalmas készülékkel kaszáljuk, vágjuk a füvet, akkor könnyű dolgunk van. Egyszerű lesz a füvet összegyűjteni. Hagyományos kaszálás alkalmával vasvilla, gerebjére is szükség lesz, továbbá nagyobb terület esetén a fű összegyűjtésére szolgáló talicskára, kerekes járműre.

Fű felhasználása

A vágott fűvet többféleképpen használhatjuk fel. Az első és legegyszerűbb a fű komposztálása, illetve a fű mulcsként való használata, továbbá baromfiállatok számára kiváló táplálékkiegészítő is egyben.

Mi kell hozzá a fű komposztálásához?

Elsősorban egy helyszín a kertünkben, ahol zavartalanul komposztálhatjuk. Nem kötelező kellék, de egy komposztáló láda nagy segítség lehet, amit házilag is elkészíthetünk. Ebből az eszközből is többféle verzió létezik, amit összefoglalva, részletesen a komposzt tároló teszt cikkemben mutattam be.

Mielőtt a komposztálónkba tennénk a begyűjtött fűnyesedéket érdemes kiteríteni, kiszárítani, mivel egy halomban, nagy mennyiségben hajlamos berohadni. Ezzel nemcsak lassul a természetes lebontása, hanem kellemetlen szagot is áraszthat.

A szárításhoz érdemes keresni egy félreeső helyet, ahol a szárítás hamar megtörténhet. Ezekután mehet a komposztba, ahol több komposztáladó szerves anyaggal keverve hamar lebomlik. Többek köz az így készült mesterséges humusz nagyszerű tápanyaga lesz a kertünkben lévő növényeinknek.

Fű mulcs

A füvet levágva mulcsként is használhatjuk. A mulcsozás egy olyan talajtakarási technológia, amivel megvédhetjük a kertünket a gyomok elburjánzásától, illetve a kertünk talaját a kiszáradástól.

saláta mulcsolás
A fű a saláta mulcsolás egyik alapanyag is lehet.

Mulcsolás lépésről lépésre

A fűvel való mulcsozás pofonegyszerű, amit két fő lépésre lehet felosztani:

  • a levágott füvet a napon kiszárítjuk, megfelelően elkülönített területen kiterítve. Az így kiszáradt füvet könnyedén használhatjuk fel a kertünkben zöldségeink, sőt még gyümölcseink mulcsolására.
  • a folyamat során a mulcsolni kívánt növény köré kell pakolni a kiszárított füvet. Lehetőségeinkhez mérten arányos vastagságban helyezzük el.

A növények körül hagyjunk kellő életteret, illetve ne tegyük a növény szárához közvetlenül, mivel esős időszakban a növény „berohadásához” is vezethet.

Fűből készült mulcs életideje

A fűből készült mulcsról elmondható, hogy jó esetben 1-2 napig szolgál minket. Hamar lebomlik, hamar egyes növényevő, lebontó élőlények táplálékává válhat.

A fű mulcs nem hosszúéletű!

Esős időszakban a túl vastagon terített fű mulcs be is rohadhat.

borsó mulcsolás
A szárított fű mulcs a borsó mulcsolás legegyszerűbb módja.

Fű alternatív vágása

A fűvágás a felsoroltak mellett olyan alternatív módon is történhet, hogy havi vágás helyett gyakrabban állunk neki, gyakrabban vágjuk le.

Rendszeres fűnyírás

A gyakoriság alkalmával apró fűdarabok keletkeznek, amik helyben a főszállak között hamar lebomlanak (akár egy hét alatt is). Ezzel a megoldással visszajutatjuk közvetlenül a levágott fűben lévő tápanyagokat a talajba.

Fű komposztálása és a fű mulcs 1
A lehulló levelek aprításához kíváló megoldás a

Ugyanezt a módszert lehet alkalmazni az őszi időszakban a lehulló falevelekkel kapcsolatban, amiről korábban a legjobb levél összeszedő megoldásról szóló cikkemben írtam.

Gyakran ismétlődő kérdések

Komposztálható a fű?

Igen, mint minden zöldhulladék komposztálható.

Mire használható még a vágott fű?

Kiválóan alkalmas rövidebb ideig talajtakarónak, avagy mulcsnak.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!