Fű komposztálása pofonegyszerű és még több hasznos kerti felhasználási módja létezik, Ilyen például a fű mulcs használata. Ebben a cikkben részletezem mindezt.

Minden kertes házban, vagy kerttel rendelkező társaságban élő embert érintő probléma a fű folyamatos növekedése. Itt nemcsak a a fűnyírásról (például nagy területen) beszélhetünk, hanem a nagy mennyiségben levágott fű zöldhulladék kérdéséről vagy felhasználásáról is.

A fű és egyéb zöld hulladéknak az elégetése tilos!

Továbbá a települési zöld járatok a szállítmányozása környezetszennyező, ami egyben a kertünk számára tápanyaghiányt is eredményezhez. Megoldást jelenthet a helyben való komposztálás, vagy az úgynevezett alternatív „aprószemű fűnyírás”.

Fű komposztálása lépésekben

Elemeiben egyszerű, mindenki által ismert, de kis módosításokkal fenttarthatóbbá tehetjük a mindennapi rutinunk alkalmával. ennek elemeit veszem górcső alá az alábbi felsorolásban.

vagott fu
Vágott fű az út mentén – ne így tároljuk!

Fű kaszálálása

Első lépés: ha módunk van rá vágjunk fűvet környezettudatosan. Megoldás lehet az elektromos fűkasza vagy a hagyományos kasza, de emellett az elektromos fűnyírók is. De léteznek úgynevezet energiahatékony fűnyírásos megoldások is, amihez csak emberi erő szükséges.

Ha van rá mód kerüljük a damilos fűkaszák használatát.

A damilos megoldás elkerülésének legfőbb oka, hogy hulladékot kézünk vele, az erről szóló videóm elérhető a TikTok csatornámon. Ezen elektromos készülékeknek lehetőségeinkhez mérten megújuló energiából is működtethetőek (például napelem).

Fontos, hogy a fűnyírás előtt az oda nem illő gyomokat és azok virágtesteiket eltávolítsuk. Ennek oka, hogyha a fűnyesedékbe belekeveredhetnek csírázásra képes gyomok magvai is, ami későbbiekben problémát jelenthet a nem várt helyen kinőtt gyomok a kertünkben.

Fű összegyűjtése

Készülék függő a begyűjtés, ha nyesedékfűtárolására alkalmas készülékkel kaszáljuk, vágjuk a füvet, akkor könnyű dolgunk van. Egyszerű lesz a füvet összegyűjteni. Hagyományos kaszálás alkalmával vasvilla, gerebjére is szükség lesz, továbbá nagyobb terület esetén a fű összegyűjtésére szolgáló talicskára, kerekes járműre.

Fű felhasználása

A vágott fűvet többféleképpen használhatjuk fel. Az első és legegyszerűbb a fű komposztálása, illetve a fű mulcsként való használata, továbbá baromfiállatok számára kiváló táplálékkiegészítő is egyben.

Mi kell hozzá a fű komposztálásához?

Elsősorban egy helyszín a kertünkben, ahol zavartalanul komposztálhatjuk. Nem kötelező kellék, de egy komposztáló láda nagy segítség lehet, amit házilag is elkészíthetünk. Ebből az eszközből is többféle verzió létezik, amit összefoglalva, részletesen a komposzt tároló teszt cikkemben mutattam be.

Mielőtt a komposztálónkba tennénk a begyűjtött fűnyesedéket érdemes kiteríteni, kiszárítani, mivel egy halomban, nagy mennyiségben hajlamos berohadni. Ezzel nemcsak lassul a természetes lebontása, hanem kellemetlen szagot is áraszthat.

A szárításhoz érdemes keresni egy félreeső helyet, ahol a szárítás hamar megtörténhet. Ezekután mehet a komposztba, ahol több komposztáladó szerves anyaggal keverve hamar lebomlik. Többek köz az így készült mesterséges humusz nagyszerű tápanyaga lesz a kertünkben lévő növényeinknek.

Fű mulcs

A füvet levágva mulcsként is használhatjuk. A mulcsozás egy olyan talajtakarási technológia, amivel megvédhetjük a kertünket a gyomok elburjánzásától, illetve a kertünk talaját a kiszáradástól.

saláta mulcsolás
A fű a saláta mulcsolás egyik alapanyag is lehet.

Mulcsolás lépésről lépésre

A fűvel való mulcsozás pofonegyszerű, amit két fő lépésre lehet felosztani:

  • a levágott füvet a napon kiszárítjuk, megfelelően elkülönített területen kiterítve. Az így kiszáradt füvet könnyedén használhatjuk fel a kertünkben zöldségeink, sőt még gyümölcseink mulcsolására.
  • a folyamat során a mulcsolni kívánt növény köré kell pakolni a kiszárított füvet. Lehetőségeinkhez mérten arányos vastagságban helyezzük el.

A növények körül hagyjunk kellő életteret, illetve ne tegyük a növény szárához közvetlenül, mivel esős időszakban a növény „berohadásához” is vezethet.

Fűből készült mulcs életideje

A fűből készült mulcsról elmondható, hogy jó esetben 1-2 napig szolgál minket. Hamar lebomlik, hamar egyes növényevő, lebontó élőlények táplálékává válhat.

A fű mulcs nem hosszúéletű!

Esős időszakban a túl vastagon terített fű mulcs be is rohadhat.

borsó mulcsolás
A szárított fű mulcs a borsó mulcsolás legegyszerűbb módja.

Fű alternatív vágása

A fűvágás a felsoroltak mellett olyan alternatív módon is történhet, hogy havi vágás helyett gyakrabban állunk neki, gyakrabban vágjuk le.

Rendszeres fűnyírás

A gyakoriság alkalmával apró fűdarabok keletkeznek, amik helyben a főszállak között hamar lebomlanak (akár egy hét alatt is). Ezzel a megoldással visszajutatjuk közvetlenül a levágott fűben lévő tápanyagokat a talajba.

Fű komposztálása és a fű mulcs 1
A lehulló levelek aprításához kíváló megoldás a

Ugyanezt a módszert lehet alkalmazni az őszi időszakban a lehulló falevelekkel kapcsolatban, amiről korábban a legjobb levél összeszedő megoldásról szóló cikkemben írtam.

Gyakran ismétlődő kérdések

Komposztálható a fű?

Igen, mint minden zöldhulladék komposztálható.

Mire használható még a vágott fű?

Kiválóan alkalmas rövidebb ideig talajtakarónak, avagy mulcsnak.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198