Lomtalanítás 2024: időpontok és tudnivalók

A lomtalanítás 2024 -ben is egy nevezetes nap a naptárban, amikor megszabadulhatunk a háztartásunkban felhalmozott hulladéktól. Bemutatom a módjait, lehetőségeit.

A fogyasztói társadalmuk mellékterméke a hulladék, aminek leadására a hazai hulladékgazdálkodási rendszer többféle lehetőséget biztosít. Az alábbi videóban tippek és trükkök találhatók a lomtalanítás sikeres teljesítése érdekében.

A lomtalanítással kapcsolatban minden esetben külön kell választani a lakossági és céges lehetőségeket, hiszen Magyarországon az előbbinél legalább egyszer ingyenes, az utóbbinál mindegyik alkalom fizetős.

Szemléletformáló előadást keresel hulladékcsökkentés, környezetvédelem témakörében? Interaktív előadások megtartatását vállalom cégek, közintézmények, iskolák részére. További részletek és az előadás igénylése!

Lomtalanítás 2024 -ben Magyarországon

Általánosságban elmondható, hogy lomtalanításkor a háztartásokban több olyan lomhulladék keletkezik, aminek hivatalos helyen történő leadása vagy elszállítása is komoly nehézségekkel járhat.

Lomtalanítás Budapest
Budapesti lomtalanításról egy pillanatkép.

Éppen emiatt az állami, illetve önkormányzati hulladékkezelői cégek a lakosságot segítve rendszeresen időszakos és ingyenes lomtalanítási akciókat rendeznek adott településeken.

Lakossági lomtalanítás fajtái

Az eseménynek többféle formája létezik, ami hazánkban is egyre nagyobb lefedettséggel rendelkezik.

  • Az időszakos települési,
    amikor a megadott településen előre kiírt időpontban az ingatlanok elé vagy kijelölt helyekre helyezi a lakosság a lomokat. Innentől kezdve a törvény szerint az utcára kitett hulladék a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül.
  • A házhoz menő lomtalanítás,
    amikor a helyi lakos igényelheti lakcímére a szolgáltatást ingyenesen éves szinten általában egy alkalommal (de vannak kivételek, lentebb olvasható). Ilyenkor nem az utcára kell kitenni a hulladékot, hanem az ingatlan bejáratához közeli területén kell összekészíteni, tárolni. Onnan fogják a hulladékgazdálkodó cég munkatársai az összekészített hulladékot elszállítani a hulladékfeldolgozóba vagy lerakóba. Budapesten a házhoz menő lomtalanítás térítés ellenében történik, erről az FKF honlapján lehet tájékozódni.

Mit szabad kitenni lomtalanítás 2024 -es alkalmával?

Nagydarabos hulladékok
Ilyenek a háztartásban feleslegessé vált tárgyak, hulladékok, például szekrények, asztalok, egyéb bútorok, szőnyegek.

Veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladék leadása

Településfüggően adott esetben veszélyes, illetve különleges kezelést igénylő hulladékok díjmentes leadására is van lehetőség ideiglenes gyűjtőpontokon.

Sütőolaj és göngyölegei
A háztartásokban főzés során keletkező sütőolajokat, illetve azokat tartalmazót göngyölegekkel együtt meghatározott mennyiségben lehet kihelyezni. Településfüggő, hogy hol mennyit lehet kitenni. Ez Budapesten 15 liternyi sütőolaj és 6 kilogrammnyi üres göngyöleget jelent. Jobb alternatíva lehet ezen olajok mellőzése vagy összegyűjtött mennyiség után adott átvevőhelyeken leadni.

Olajos műanyagflakon
Helyi hulladékgazdálkodó által megadott mennyiségben lehet kitenni. A fővárosban ez 5 kilót jelent per lakos, illetve ugyanezeket a olajos flakonokat összenyomva a szelektív műanyagba is belehelyezhetjük.

Oldószerek, hígítók, növényvédő-szerek
Ezek igazán veszélyes szerek nemcsak a környezetre, hanem emberre is. Minden esetben érdemes óvatosan kihelyezni vagy inkább megfelelő leadóhelyen leadni. A fővárosban ezen hulladékoknak kirakási maximuma 5 liter.

Akkumulátor, szárazelemek
Ne a településen megrendezett hulladékleadási akción adjuk le ezen e-hulladékokat. Az akkumulátort méh-telepekre vigyük és súly alapján pénzt kaphatunk érte cserébe. A szárazelemeket a bevásárlóközpontokban található gyűjtőhelyeken adjuk le.

Elektromos és elektronikai hulladék
Ma már szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne elektromos vagy elektronikai készülék. Legyen szó hűtőszekrényről vagy hifiberendezésről minden esetben gondoskodni kell azok elromlása esetén a megfelelő leadásról. Az utóbbi években az a tendencia alakult ki, hogy egyre több helyen alakítanak ki külön az ilyen használati cikkeknek a leadására leadóhelyet. Nem lesz ez másképp a lomtalanítás 2024 -es alkalmával sem.

Jobb a lternatíva e-hulladék leadására a forgalmazó, hiszen egy hatályban lévő európai uniós jogszabály szerint a fogalmazó köteles átvenni az elromlott készülékeket.

Festékmaradék és göngyölegei
Házépítés, házfelújítás keletkezett festékhulladék vagy akár körömfesték kapcsán elmondható, hogy ezen hulladékok java része veszélyes hulladéknak minősül. Törekedni kell arra, hogy zárt módon adjuk le. Egész évben elérhető megoldás a települési hulladékudvar.

Fénycső
A lámpahulladék kategóriába tartozó terméktípusra hazánkban is megvannak már az erre szakosodott cégek, akik többek között bevásárló-központokban alakítottak ki leadó helyet. Érdemes ezeket kihasználni, mivel ez a megoldás magasabb újrahasznosítási aránnyal rendelkezik. Szerintem ne a lomtalanítás 2024 alkalmával adjuk le.

Gyógyszerhulladék
A lejárt vagy nem elfogyasztott gyógyszereket alapesetben gyógyszertárakban lehet leadni, ami után megsemmisítésre kerülnek. Ez a legjobb megoldás, ne keressünk más lehetőséget!

Gumiabroncs
Legyen szó gépjármű abroncsról vagy bicikli gumiról semmi esetre sem a lomok kihelyezése közben szabaduljunk meg tőlük. Kizárólag abban az esetben, ha van erre kijelölt hely az esemény alkalmával, de 2023. októberében érvénybe lépő rendelet szerint a MOHU által kijelölt helyeken a gumiabroncsok ingyen leadhatóak.

Veszélyes hulladék
Veszélyes hulladék gyűjtésére is lehetőségünk van lomtalanítás 2024-es alkalmán.

Mit nem lehet kirakni lomtalanításkor a kijelölt gyűjtőhelyre?

Sajnos fontos ezek a hulladéktípusokat is tételesen leírni, mert sokszor olyan hulladék is kiszokott kerülni, aminek előírás szerint nem szabadna.

A tiltólistán szereplő elemek a következők:

Kommunális hulladék
Ezt a fajta hulladéktípus a válogatás nélküli lakossági hulladéknak is nevezhetjük, amit normális körülmények között a kukásautó heti bontásban viszi el tőlünk.

Szelektív hulladék
Természetesen a lomtalanítás 2024-es alkalma sem arra való, hogy egy kézmozdulattal megszabaduljunk a szelektíven gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékkainktól. Az így szelektált hulladékot minden esetben a megfelelő gyűjtőedényekbe helyezzük.

Ipari és szolgáltatási hulladék
Minden (mezőgazdasági, vegyi) ipari szolgáltatási tevékenység során keletkezett hulladék kihelyezése tilos.

Veszélyes hulladék
Kizárólag a településen megrendezett esemény kijelölt helyére szabad leadni. A ” veszélyes” jelző elég tág fogalom, beletartoznak a különböző kemikáliák, vegyszerek, festékek, elektromos és elektronikai hulladékok is. Külön-külön mindegyik komoly veszélyt jelent emberre, állatra és környezetre egyaránt.

Építési törmelék vagy föld
Csak megfelelő bontási és inert hulladék lerakóba szabad lerakni, lerakatni. Az építési vagy bontási hulladékban többféle anyag előfordulhat, aminek leadása drágább lehet, mint a környezetre nem káros inert hulladéké (például kitermelt tiszta föld).

Gumiabroncs
Legyen szó gépjármű abroncsról vagy bicikli gumiról semmi esetre sem a lomtalanítás alkalmával dobjuk ki őket. Kizárólag abban az esetben, ha van erre kijelölt hely az esemény alkalmával. Továbbá a helyi hulladékudvarokban, illetve a MOHU által kijelölt átvevőhelyeken ingyenesen veszik át a gumiabroncsokat.

Zöldhulladék (ág, nyesedék, lomb, fű),
Ha lehetőségünk van rá, akkor a komposztálás segítségével igyekezzünk a zöldhulladékunkat feldolgozni. Ha erre nincs lehetőség, akkor kizárólag zöldjáratok alkalmával lehet kitenni ezt a fajta hulladékot.

Szénport, hamut
Főként kályhával, kazánnal fűtőknél szokott előfordulni. Az efféle hulladék feldolgozására is több lehetőségünk van. Többek közt a hamu megfelelő csúszásmentesítésre, komposzt-alapanyagnak is.

Gépjárműroncs
A balesetet alkalmával összetört vagy forgalomból kivont autókat minden esetben a lehetőségeknek megfelelően autóbontókba, méh-telepre kell szállítani. A kivonatásról, leadásról jegyzőkönyvet kell készíteni.

koporsó lomtalanítás
A koporsó egy érdekes esete a háztartásokban előforduló nagydarabos hulladéknak.

Lomtalanítási időpontok

Elmondható, hogy Magyarországon éves szinten településtől függően több alkalommal is szoktak ingyenes utcai akciókat rendezni. Mindemellett egyre több település tér át az évente egyszer vagy maximum kétszer kérhető házhoz menő lomtalanításra is.

Ha nem akarsz lemaradni a lomtalanítás 2024 -es alkalmairól, akkor iratkozz fel aZöld hírlevélingyenes szolgáltatásra, ahol többek között környezetvédelmi hírekkel, edukációs tartalommal is találkozhatsz.

A cikk hivatalos időpontokkal folyamatosan frissül!

FKF lomtalanítás 2024 Budapest

Az évente egyszer adott budapesti kerületben megrendezésre kerülő eseményt minden esetben a Fővárosi-Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. végzi a kijelölt időpontokat a Budapest Főváros Önkormányzatának jóváhagyásával. Az FKF Nonprofit Zrt. hirdetményeiben szereplő kerületekre lebontott lomtalanítási naptárában megadott időpontokban lehet kirakni a hulladékot.

Fkf lomtalanítás 2021
A budapesti lomtalanítás 2024 -es naptára elérhető az FKF weboldalán. / Fotó: wikipedia

Lomtalanítási naptár

A lomtalanítás alkalmairól az adott önkormányzatnak kötelező tájékoztatnia a település lakosságát a rendelkezésére álló hírcsatornáin keresztül (helyi vagy körzeti rádió, televízió vagy a közösségi médiában található felületei segítségével online és emellett offline nyomtatott hirdetményekben).

Csepel lomtalanítás 2024

A XXI. kerületben február 11-22. között kerül megrendezésre az ingyenes lomtalanító nap. Az helyi önkormányzat, illetve az FKF hirdetményében felhívja a lakók figyelmét, hogy a lomokat nem egyszerre, hanem területi időbeosztásban kell kitenni. Nézd meg a lomok kihelyezési térképét: XXI. kerületi lomtalanítási körzetek.

V. kerület lomtalanítás 2024

Budapest belvárosában a lomok kihelyezése és egyben az ingyenes hulladékmentesítő akció február 23. időpont hamarosan… kerül sor. Részletek: V. kerületi lomtalanítási körzetek.

I. kerület lomtalanítás 2024

A főváros központi kerületét és a Budai várat kitevő kerületben az akció február 24. kerül megrendezésre. Bővebben: I. kerületi lomtalanítási körzetek.

II. kerület lom kihelyezése 2024

A budai kerületben várhatóan …. között kerül megrendezésre a lomok kihelyezése. Minden esetben tájékozódjunk a helyi hirdetményekben meghirdetett kiírásokban.

Óbuda lomtalanítás 2024

Az idei lom kihelyezési időpontja a kerületben …. hamarosan … között lesz, amit minden esetben meghatározott időpontban tegyünk ki. A kerületben sajnos több esetben az ellenkezője valósult meg, amivel nagyban hozzájárultak a figyelmetlen lakok a lomi káosz kialakulásához.

15. kerület lomtalanítás 2024

A Főváros 15. kerületében (Rákospalota – Pestújhely – Újpalota) … hamarosan kiderül az időpont … között tartja meg az FKF az éves ingyenes alkalmat. A lomokat a megadott napon 18 órától lehet kihelyezni a kijelölt helyekre, lomtalanítási körzetek.

16. kerület lomtalanítás 2024

2024. február 25. – március 8. között. Az esemény általában a kerület Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom részein kerül megrendezésre. Az illetékesek minden esetben felhívják arra a figyelmet, hogy a kihelyezett lomokat csak a megadott időpontokban tegye ki a lakosság.

22. kerület lomtalanítás 2024

A Főváros délnyugati részén fekvő XXII. kerületben: időpont 2024. április 3-12. között. A lomok kihelyezésével kapcsolatban a helyi önkormányzat utasításait kell követni, további részletek a XXII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen.

12. kerület lomtalanítás 2024

Hegyvidéket 2024. május 2-6. között éri el a fővárosi lomhulladékmentesítő akció. Érdemes a helyi hirdetményeket figyelni és a megfelelő módon kihelyezni a megunt eszközöket, termékeket.

19. kerület lomtalanítás 2024

Az FKF tájékoztatása szerint a lomokat kizárólag a hivatalos tájékoztatóban lévő időpontban kell kitenni 2024. április 21-29. között: XIX. kerületi lomtalanítási körzetek.

8. kerület lomtalanítás 2024

A lomok kirakása 2024. április 14-19. között a meghatározott módon.

13. kerület lomok kirakása

Angyalföld, Göncz Árpád városközpont, Népsziget (déli része), Újlipótváros, Vizafogó városrészeket közrefogó kerületben: időpont március 17-24. között. közötti időpontban került megrendezésre az esemény.

Kőbánya lomtalanítás 2024

Hamarosan időponttal: X. kerületben a lomok kihelyezése 2024. május 8-16. tart. Időpont hamarosan.

Újpest lomtalanítás 2024

Budapest IV. kerület területén 2024. július 18. – augusztus 1. között indul a lomok kihelyezése előírásoknak megfelelően.

Zugló lomtalanítás 2024

A főváros XIV. kerületében az esemény június 30. – július 15. között kerül megrendezésre és kizárólag 18 óra után helyezhetőek ki. A kerületet jellemzően sok illegálisan kirakott hulladék is tarkítja. Emiatt is kérik a lakosságot, hogy a kijelölt helyre helyezzék ki a lomokat.

Rákosmente lomtalanítás 2024

A XVII. kerületben … időpont hamarosan… között várható az éves lomok kihelyezési esemény.

Pesterzsébet lomtalanítás 2024

A főváros XX. kerületében megrendezésre az aktuális éves ingyenes lomtalanítási alkalma: hamarosan! Nézz vissza később!

Újbuda lomtalanítás 2024

Budapest XI. kerület lomok kihelyezésének az időpontja június 16-27. között van!

Soroksár lomtalanítás 2024

A XXIII. kerületben …. hamarosan … között kerül megrendezésre az éves lomtalanítás.

Lomtalanítás alternatívái

Az lomtalanítási alkalmak és a vele járó kellemetlenségek megelőzhetőek lennének, ha a fogyasztók átgondoltabban vásárolnának, kevesebb hulladékot termelnének.

Települési hulladékudvar

Ha még nincs kiírva aktuális esemény a lomtalanítás 2024 -es helyi naptárban, akkor a hulladékudvar az lehet az egyik legjobb és legtisztább megoldása a felhalmozott hulladékunktól való megválásnak. Igaz, macerásabb, költségesebb, de a tisztességes emberek felelősséget vállalnak az általuk megtermelt hulladék után. Semmi esetre sem viszik ki a település határába vagy a közeli erdőbe.

Szelektív hulladékgyűjtés, mint lom-hulladékcsökkentés

A keletkezett lomhulladék mennyiségén szelektív hulladékgyűjtési trükkökkel is könnyedén csökkenthetünk. A meglévő nagydarabos hulladékokat elemekre lehet bontani, szét lehet darabolni, ami után a szelektív hulladékgyűjtés szabályait betartva megfelelő kukába helyezhetjük. Továbbá adott hulladéktípusokat, mint alapanyagot továbbadhatjuk vagy online piactereken értékesíthetjük.

Neked lom, másnak érték

Lehetőség van arra is, hogy a jó állapotú lomokat felajánljuk civil szervezeteknek vagy az internetes piactereken pénzért vagy ingyen továbbadjuk. Továbbá Budapesten arra is van lehetőség, hogy az FKF-nek az úgynevezett Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában leadjuk és más használatba vegye. Ezek a lehetőségek nagyban hasonlítanak a „Second hand” azaz a különböző használt ruha vásárlási megoldásokhoz. Szerintem egyiket sem szabad kihagyni.

Lomizni tilos!

Főként Budapesten, de az egész országra jellemzően az utcai akciók alkalmával megjelennek az úgynevezett „lomizok”, akik a kirakott hulladékokat öncélúan eltulajdonítják. Talán kevesen tudják, de az aktuális jogszabályok szerint a kihelyezett lomhulladékok a területileg illetékes hulladékgazdálkodó cég tulajdonába kerül. Mindezeknek az utcáról való eltulajdonítása bűncselekmény, amit az illetékes rendőrhatóságon jelenteni is lehet.

lomizni tilos
A lomizni tilos és törvényileg büntetendő.

Legális hulladékelszállítás

Nem volt a településeden lomtalanítás 2024 -ben vagy csak egyszerűen lecsúsztál róla? Rendelj konténert!
Sajnos ez a költséges, de legális verziója a hulladéktól való megszabadulásnak. A legálisan hulladékelszállítással foglalkozó cégek többféle méretű, nagyságú konténerrel rendelkeznek. Mielőtt konténert rendelnél mindenképpen mérd fel, hogy mennyi hulladékkal rendelkezel. Itt igazán számít a méret.

Féltonna egy ember hulladéktermelése

Az utóbbi években az Eurostat által kiadott lakossági hulladéktermeléssel kapcsolatos statisztikái szerint egy átlagos európai közel 500 kilogramm hulladékot termel egy év alatt. Mindez Magyarországra vetítve kicsivel jobb képet mutat, hiszen a hazai átlagos hulladéktermelés 400 kilogramm körül alakul évente.

Lakossági hulladék eurostat
Lakossági hulladék alakulása Európában az Eurostat szerint / Fotó: ec.europa.eu/eurostat

Állami szervek, civil csoportok hulladékcsökkentési edukációs kampányai mellett a hosszú távú cél az, hogy egyénekre lebontva igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni. Az utóbbi években több mozgalom is indult ennek elérése érdekében. Ilyen volt például a nemzetközi szinten ismert Zero waste mozgalom, amit Magyarországon Hulladékmentes életmódként ismerünk.

Zero waste, avagy a hulladékmentes életmód

A XXI. század embere egyre tudatosabb, fontos számára a környezetbarát, hulladékmentes életmód. Az utóbbival kapcsolatban kiemelendő, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre többen foglalkoznak a személy szerinti vagy helyi szintű (csoportos) hulladékcsökkentésben. Sokan kihívásnak tekintik a maguk hulladéktermelésének a minimálisra való szorítását.

Akárhogy is nézzük a lomtalanítás 2024 -ben sem egy egyszerű dolog. Sokaknak megváltás, de vannak akiknek igazi gyötrelem. Egyben biztosan egyetértenek, hogy egy hulladékmentesebb világban kellene élnünk.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit nevezünk lomnak?

Háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékok: szekrények, szőnyegek.

Mit szabad leadni ilyenkor?

Minden esetben tájékozódni kell a helyi hirdetményekből, melyekben részletesen kitérnek rá.

Szabad lomizni?

Nem, hiszen szigorúan tilos, mivel bűncselekmény.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198