14 zöld applikáció, amit neked is használnod kell!

Íme 14 zöld applikáció, aminek a használatával környezettudatosabban élhetjük mindennapjainkat és nem mellesleg tehetünk a földi ökoszisztéma fennmaradásáért is.

Ebben a cikkemben összegyűjtöttem nektek az élet több területén is alkalmazható környezetvédelemmel is szorosan összefüggő, igazán hasznos alkalmazásokat. Szerintem érdemes mindegyiket külön-külön is kipróbálni.

Zöld applikáció lista

1. Green Events by PlanetZ

Green Events Magyarország első környezetvédelmi eseményszervező és eseménykereső mobilalkalmazása, ahol a jó cselekedetek pontot érnek.

Green Events
Green Events mobilapplikáció elérhető IOS-en, Androidon.

Az általam megálmodott alapötlet alapján az applikációt a Zöld Követ Egyesület hozta létre a PlanetZ ifjúságot tömörítő közössége égisze alatt, amivel az embereket szeretnénk ösztönözni események szervezésére vagy azokon való részvételére.

A Green Events összehozza a zöldebben gondolkodó embereket!

Az alkalmazásban minden létező zöld esemény megtalálható: szemétszedési akciók, fűltetési események, zöld oktatások, szemléletformáló előadások, workshopok, sőt, még fenntarthatóságot hirdető konferenciák is.

Az alkalmazás elérhető IOS-en és Androidon is, további részletek a Green Events appról írt cikkemben.

2. AirVisual, a levegőszennyezés mérő

Az AirVisual egy intelligens, hordozható monitor, mely folyamatos tájékoztatást ad arról, hogy éppen milyen a lakóhelyed levegőjének minősége. A monitor a közvetlen szennyezést (PM) és a szén-dioxid-szintet (CO2) méri valamint az adatokat továbbítja a felhasználók számára, akik ezáltal naprakészek lehetnek a levegő szennyezettségét illetően.

Az alkalmazás figyelmeztet, ha kiugróan rossz értékeket vagy értékváltozást tapasztal.

Mindezek mellett a világban történő levegőszennyezéseket lehet követni. Én például ennek az alkalmazásnak a segítségével követtem az Amazonas őserdő és az ausztráliai tüzek alakulását.

airvisual-levegoszennyezes
Az AirVisual 3D-s térképén ilyen látványosan nyomon követhető a levegőszennyezés mértéke.

Az alkalmazás letölthető a iqair.com honlapról.

3. KukaLand, ahol a szelektív hulladékgyűjtés csak játék

Az alkalmazás több különböző (fém, papír, műanyag, üveg és plusz egy ráadás) világba kalauzol el bennünket. Ezekből a világokból többféle érdekes dolgot tanulhatunk meg a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy ez az alkalmazás nem csak gyerekeknek ajánlott, hanem a szülőknek is.

kukaland-szelektiv-hulladekgyujtes
Kukaland erősen ajánlott felnőtteknek is.

Az alkalmazásról írt cikkem a Szeretlekmagyarorszag.hu honlapon olvasható, ami mellett ajánlom figyelmetekbe a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól szóló összefoglaló cikkemet.

4. Fajbook, az élővilág megismeréséért

Gaál Péter és Máté Bence ötlete alapján készült el a Fajbook oldal és alkalmazás, ahol különböző magyarországi állatfajok lefotózásával versenyezhetsz,  ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy a telefonjukat ne csak a megszokott aktivitásokra használják, hanem a Magyarországon élő állatok fotózásával versenyezni tudjanak.

Nem a fotók minősége számít, csak az, hogy felismerhető legyen rajta az állat és minél többet gyűjts össze. 

Ezen a versenyen komoly nyereményeket (akár mobiltelefont, laptopot) tudtok nyerni. A játék célja, hogy egy kitöltetlen fotóalbumot kapnak a felhasználók az egyes fajok nevével, és az üres kártyák kitöltésével egy országos szintű fotópályázatban tudnak részt venni. Nem a képek minősége számít, hanem a mennyiség és az ismeretek.

Az alkalmazástól bővebben a honlapjáról lehet tájékozódni.

5. Ecosia böngésző– amivel fát ültethetsz

Az Ecosia a Microsoft Bing nevű keresőmotorral van ellátva és lényegében úgy működik, mint például a Google rendszere.

Csak annyi a különbség, hogy minden 45 begépelt keresés után a vállalat egy fát ültet el.

Hogy minél több fát ültethessenek nincs más dolgod, minthogy tedd az Ecosia-t alapértelmezett böngésződdé és segítsd vele a Föld bezöldítését!

14 zöld applikáció, amit neked is használnod kell! 1

Az alkalmazás mobilon és asztali gépeken is elérhető.

6. Budapest Green

A Főkert Nonprofit Zrt. által létrehozott alkalmazás célja bemutatni a hazai és külföldi érdeklődőknek a budapesti zöldfelületeket, azok értékét, valamint a zöld tudatosság elősegítése az alkalmazás felhasználói között.

7. Hulladékvadász zöld applikáció a tiszta környezetért

Életem első, saját fejlesztésű alkalmazása a Hulladékvadász, amivel rangos digitális díjakat és rengeteg elismerést szereztem. Az alkalmazás sok ezer felhasználóval rendelkezik és Magyarország legaktívabb környezetmegóvó Hulladékvadász mozgalmának nem mindennapi eszköze. A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány által üzemeltetett Hulladékvadász by Zeewa rendszerének a része az alkalmazás.

A 12 zöld applikáció közül a szívemhez a Hulladékvadász applikáció áll a legközelebb.
A 12 zöld applikáció közül a szívemhez a Hulladékvadász applikáció áll a legközelebb.

Több éven át tartó fejlesztés hatására az applikáció 2020. januárjában megújult:

  • az illegális hulladéklerakások bejelentésén túl
  • szemétszedési akciók szervezésére
  • és Zeewa token (pénz) gyűjtésére is van lehetőség.

Az applikáció IOS-en és Androidon is elérhető, további részletek itt.

8. Fish’n Go, a fenntartható horgászturizmusért

Fish’n Go, a legnagyobb nemzetközi horgászvíz adatbázis, vízkereső és digitális fogási napló, ahol horgászhelyeket és horgásztúrákat foglalhatsz le gyorsan és egyszerűen. Az alkalmazás használatával minden horgászhely foglalással őshonos, védett halfajok védelmét és természetes környezetükbe való visszatelepítéseit támogatod!

További részletek az alkalmazás honlapján.

9. Állatkísérletmentes termékkereső alkalmazás (Cruelty – Free productsearch)

Egyszerű alkalmazás egy speciális keresési funkcióval rendelkezik, amely segítséget nyújt az állatkísérlet – mentes termékek vásárlásához. Az alkalmazás adatbázisában már több ezer folyamatosan bővülő több ezer magyar és külföldi termékről kaphatunk hasznos figyelmeztetéseket.

Nincs is mit ezen még magyarázni. További részletek itt.

10. Sharewaste, a zöldhulladék-megosztó

Hazánk lakosságának éves hulladéktermelésének 20-30%-át a zöldhulladék adja. Tehát van miből lefaragni és ezzel a zöldhulladék-megosztó alkalmazással igen is lehet javítani ezen a helyzeten.

Az alkalmazás első számú célja a komposztálás népszerűsítése.

A ShareWaste alkalmazás több lehetőséget is kínál felhasználóinak: lehetsz donor vagy befogadóállomás, de akár mindkettő egyszerre.

A Sharewaste egy ízig-vérig zöld applikáció. A képen az én kerti komposztálóm.
A Sharewaste egy ízig-vérig zöld applikáció. A képen az én kerti komposztálóm.

A donor lényegében felajánlja zöldhulladékát egy befogadóhelynek. Egy befogadóállomás több donor zöldhulladékát is befogadhatja. Az alkalmazáshoz világszerte több ezren csatlakoztak már. Hamarosan te is fogsz, tudom.

Olvasd el a komposztáló applikáció bemutatásáról szóló cikkem.

11. Öko napló

Az Erzsébet Ifjúsági Alap applikációja a környezettudatosabb életmódra hívja fel a figyelmet. Az alkalmazás azzal a céllal készült, hogy segítsen a gondolkodásunkat tudatosabbá – pontosabban ökotudatosabbá – tenni, mindezt napi 2-3 percben. Mindössze  napi öt rövid kérdésre kell válaszolnunk különböző témakörökben, és egyből láthatjuk, mely cselekedetünkkel védjük a Földet és melyikkel ártunk neki.

14 zöld applikáció, amit neked is használnod kell! 2

Az általános használat mellett az alkalmazásnak van egy extra módja is: lehetőséget biztosít, hogy az általános- és középiskolás diákok egy zárt rendszeren keresztül összemérhessék saját ökológiai lábnyomukat más iskolákéval, így játékos formában tudják ösztönözni egymást a környezettudatosabb életmódra.

Töltsd le az öko napló alkalmazást!

12. Waterbot – a szobanövény öntöző

Egy ingyenes alkalmazás, amely emlékeztet bennünket a szoba-és kerti növényeink öntözésére.

A Waterbot használatával nővényeid életét mentheted meg, mivel az alkalmazás figyelemmel kíséri minden növényedet, és felhívja rájuk a figyelmed, ha azokat meg kell locsolnod.

Volt már veled is olyan, hogy nem locsoltad meg időben a nővényedet és emiatt halt meg?

Olvasd el az Waterbot növénymentő és öntöző alkalmazásról szóló bemutató cikkemet.

13. PlanetNet – a növénymeghatározó applikáció

Aktív természetbejáróként és kertészkedőként az egyik személyes kedvencem a PlanetNET nevű növénymeghatározó alkalmazás, amivel szinte minden növényt közel 100%-os pontossággal be tudunk azonosítani. Ez a zöld applikáció a mesterséges intelligenciának köszönhetően beazonosítja fotó alapján a kiválasztott, számunkra „ismeretlen” növényt.

PlanetNET
PlanetNET – a növényhatározó applikáció

Az alkalmazás minden mobilplatformon elérhető és szívből ajánlom.

14. WWF Léptem – Az első csepp

Egyéni lábnyomunk megismerése és csökkentése mindannyiunk közös érdeke. A WWF Magyarország egy hiánypótló applikációt fejlesztett, amiben gyakorlati segítséget ad mindennapi tippek adásával az ökológiai lábnyomunk csökkentésére.

14 zöld applikáció, amit neked is használnod kell! 3

Az alkalmazás elérhető a Google Play és ISTORE áruházakban.

A 14 zöld applikáció közül te melyik alkalmazást használod?

Írd meg nekem a közösségi oldalaim bármelyikére!

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit nevezünk zöld applikációnak?

Olyan digitális eszközöket, alkalmazásokat, amikkel tehetünk a tiszta és egészséges környezetünk megóvása érdekében.

Milyen fajta zöld applikációk vannak?

Hulladékbejelentős, ökonaplós, növénylocsólós, környezetmentős, eseményszervezős.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194