Vízlábnyom számítás és csökkentés lépései – 3 tipp

Vízlábnyom számítás kalkulátor segítségével könnyedén kiszámítható a személyre szabott egyéni vízfogyasztás, de miért is fontos ez és miért fontos a víztakarákosság? A cikkemből kiderül!

A víz érték, az élet forrása, ezt sokan tudják, de ennek ellenére nem elegen becsülik meg. A világon emelkedő népesség vízfogyasztása napról napra egyre nagyobb és olyan mennyiséget használunk el belőle, mintha nem lenne holnap.

Ezért is különösen fontos felhívni a figyelmet az ivóvíz, a vízbázisok, a vizes élőhelyek védelmére.

A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért fontos a víz, mint az élet forrásának a tisztelet, megbecsülése és nem utolsósorban a vízpazarlás csökkentése.

Vízlábnyom számítás lépései

A víz az emberiség létfontosságú eleme, aminek védelme a klímaváltozás, a fogyasztás egyre nagyobb mérete miatt egyre fontosabb tudatos vízgazdálkodás. Az egyéni felelősségvállalás kulcsfontosságú. Sokan nem is sejtik, hogy a különböző tevékenységeikkel mennyi vizet is használnak fel.

Termékek vízlábnyoma

Kevesen tudják, hogy különböző termékek előállításához milyen hatalmas mennyiségű vízre van szükség. Íme néhány termék, aminek meglepő módon hatalmas vízfelhasználási előállítási értéke van.

 • 1 csésze kávé: 140 liter
 • 1 db okostelefon elkészítése 12 760
 • 1 hamburger: 2400 liter
 • 1 pamut póló: 2000 liter

Ezek az értékek csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg más hétköznapi napi használatban lévő terméknek nagy vagy ezeknél is nagyobb a vízfelhasználása, amiken könnyedén tudunk változtatni tudatos vásárlással.

Tudatos vásárlás lényege, hogy előre megtervezzük, utánajárunk milyen termékeket fogunk vásárolni (ha szükséges), melyek után nemcsak a hulladéktermelésünket, hanem a termékek előállításával keletkező vízfelhasználást is tudjuk csökkenteni. A vásárlás mellett a mindennapi életfeltételeinkhez, komfortunkhoz szükséges víz mennyiségén is tudunk változtatni, de ehhez szükségünk van arra, hogy tudjuk mennyi vizet használunk fel. Ekkor jön a képbe a vízlábnyom számítás.

Mi a vízlábnyom fogalma?

A vízlábnyom az egy adott termék, szolgáltatás, vagy személy által közvetlenül és közvetve felhasznált vízmennyiséget mutatja meg. Ez magában foglalja:

 • Közvetlen vízfogyasztás: Ivás, főzés, mosás, fürdés
 • Közvetett vízfogyasztás: A fogyasztott termékek előállításához felhasznált víz (pl. mezőgazdaság, ipar)

Nagyon hasonlít a kiszámítási módja ökológiai lábnyom meghatározására.

Vízlábnyom típusai

Kék víz, minden olyan felszíni vagy felszín alatti víz, ami talán a legértékesebb és a legtisztább is egyben. A jelentőségünk nemcsak az emberi vízfogyasztás, hanem a biodiverzitás szempontjából is hatalmas.

Zöld víz, avagy az égi áldás. Nélküle kiszáradnának a tavaink, a földjeink, megállna az élet. A légkörben lévő vízgőzből származó víz nagy mennyiségben gyűjthető és párolgásgátló tartályokban szinte a végtelenségig felhasználható.

Szürke víz, ami legtöbb esetben fürdés vagy mosogatás után keletkezik és a szennyvízhálózat nyel el minden központilag bekötött ingatlanból. Pedig egyes esetekben ezt a szürke vizet többször is fel lehetne használni.

Mekkora egy átlagos ember vízlábnyoma?

Többféle mérés, elemzés található meg a globális vízfogyasztás átlagáról, de a legtöbb helyen 1,24 millió liter egy átlagos ember vízfogyasztása egy egész évre vetítve. Ez megfelel egy olimpiai medence felének.

vízfelhasználás egy olimpiai úszómedence fele
Átlag ember vízfelhasználása egy olimpiai úszómedence fele

Magyarország vízlábnyoma

Magyarország évente körülbelül 10 000 milliárd köbméter vizet használ fel. Ez a vízmennyiség több mint a Duna éves vízhozamának fele. Ebből kiszámolható, hogy hazai állampolgárok átlagosan 750 ezer liter/év vizet használ fel, a többit a mezőgazdaság és egyéb ipari szereplők. Ezért is jelenhet megoldást nem csak víztakarékosság jegyében, ha tudjuk mennyi vizet használunk fel.

Vízlábnyom számítás segítségével pénzt is spórolhatunk!

Miért fontos a vízlábnyom számítás?

Tudatosság növelése, hiszen sokan nem is tudják mennyi vizet használnak el naponta és ezzel mekkora vízlábnyommal lépdelnek nap, mint nap.

Vízlábnyom csökkentése, talán nem is kell részletezni, de a vizfelhasználásunk csökkentésével nemcsak több pénzünk marad, hanem a környezetnek, a bolygónak is jót teszünk. Ez is egy pici, apró jóérzés.

Összehasonlításból is fontos a számítás, mert így tudunk mérlegelni, jobban átlátjuk a helyzetet, motiváltabbá válhatunk, ha a környezettudatosság útjára akarunk lépni, ez is egy szeglete.

Fenntarthatóság jegyében is érdemes elgondolkodni nemcsak magánemberként, hanem cégek szemszögéből is. Az utóbbiak általánosságban sokkal több vizet használnak fel, mint a háztartások.

Vízhiány miatt fellépő aszály globális probléma
Vízhiány nagy aszállyal és szárazsággal jár, de lehet ellene védekezni.

Vízhiány, amihez nemcsak a népességrombanás, hanem a klímaváltozás is erősen odatesz. Emiatt is külön meg kell becsülnünk a vizünket, hiszen ezen nemcsak a mi életünk, hanem a jövő generációjának az élete is múlik.

Vízlányom kalkulátor

Az interneten számos megoldás található már a kiszámíthatóságára, de elmondható mindközül, hogy az alábbi dolgokra kérdez rá:

 • háztartás: hány fő lakik a háztartásunkban?
 • fürdés: milyen módon fürdünk, mennyi ideig?
 • étkezés: milyen ételeket eszünk?
 • mosás: hányszor mosunk egy héten ruhákat?
 • főzés: milyen ételeket főzünk?
 • autó: ha van autónk, akkor milyen gyakran mossuk le?
 • kert: csapvízről locsolunk vagy kerti kútról?

Ezen felül további kérdések is szerepelhetnek az online megtalálható kalkulátorokban. Mindegyikről elmondható, hogy nagyátlagot mondanak vízfogyasztásra. De mindenképpen kiváló lehetőség arra, hogy elinduljunk a vízfelhasználás, víztakarékosság útján.

Vízlábnyom kalkulátorok témakörében az egyik legrégebbi és leghitelesebb ilyen számítási felület a waterfootprint.org, aminek az oldalán könnyedén ki tudjuk számolni ingyenesen

Víztakarékosság tippek

Számos lehetőségünk van arra, hogy egyénileg csökkentsük a vízfelhasználásunkat a víztakarékosság jegyében. Ilyen helyszínek a háztartás, a kert vagy éppen az életmódunk.

Kádban való fürdés helyett zuhanyozz, ha teheted rövidebben mint 5 perc. Így akár 50 liter vizet is megtakaríthat sz meg naponta. Erről szól a lentebb látható videóm, amiben sok hasznos tippet osztok meg.

Sok olyan lehetőség van még, ami egyszeri befektetéssel vagy apró kézügyességgel orvosolható:

 • Ne folyasd feleslegesen a vizet, ha borotválkozol, ha fogatmosol.
 • Haladj a korral és használj korszerű mosógépet és mosogatógépet.
 • A csöpögő csapokat és folyós WC-ket javítsd meg. Ez a két berendezés nagyon sok vizet el tud pazarolni hiba esetén.
Mulcs a víztakarékosság kiváló eszköze
Víztakarékosság egyik eszköze a mulcs.

Kertben is rengeteg lehetőségünk van a víztakarékosságra:

 • Gyűjtsd össze az esővizet zárható tartályokba, hordókba vagy építs ciszternát.
 • Az esővizet wc öblítésére is kiválóan használható.
 • Konyhakerti öntözést reggel és este végezd, ekkor több víz hasznosul a növények alatt.
 • Mulcs a legjobb talajtakaró, amivel nagyon sok vizet lehet megtakarítani, használd.
 • A klímaváltozás miatt érdemes szárazságtűrő növényeket telepíteni, a kihalt növények helyébe.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért fontos a vízlábnyom számítás?

Csökkenteni tudjuk fel a vízfelhasználásukat!

Mennyi vizet használ el egy ember?

Egy átlagos magyar ember évente 2384 köbméter vizet fogyaszt.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193