Menu Close

Madarak és fák napja a több mint 100 éves zöld ünnep

Madarak és fák napja a zöld ünnep

A Madarak és fák napja hiszitek vagy sem, de Magyarország legrégebbi és legpatinásabb zöld ünnepe, amit minden évben május 10-én rendeznek meg.

Ezt a neves napot több mint 100 évvel ezelőtt Herman Ottó magyar természetkutató hozta létre, hogy egy napot szenteljünk a természeti értékeink megóvására.

A Madarak és fák napja üzenete egyre fontosabb!

Az eseményt 1906-ban rendezték meg első alkalommal (pont a Dédim születési éviben),  amikor még a környezetvédelem fogalma még szinte nem is létezett. Ilyenkor az emberek ezen a napokon kirándulásokon vettek részt és fákat ültettek vagy madárodúkat helyeztek ki és cikkekkel és kiadványokkal hívták fel a figyelmet a természet védelmére, akárcsak ma.

Pilis hegyei és a Dunakanyar
A Madarak és fák napja alkalmán a természeti értékeink védelmére hívjuk fel a figyelmet. A képen a Pilis hegyei és a Dunakanyar.

Pusztuló erdők, pusztuló élővilág

A vadon élő növények és állatok kihalása napról napra egyre gyorsabban történik, amit nem években vagy hónapokban, hetekben, hanem napokban és órákban lehet mérni. Mindezek mellett a fogyasztói társadalmunk életvitele nyomán sorra éljük fel pótolhatatlan erőforrásainkat:

 • százmillió évek alatt létrejött és felhalmozott természeti kincseket herdálunk el néhány évtized alatt;
 • a madarak életkörülményei egyre romlanak vagy életterei megszűnnek;
 • pusztulnak az erdők, a mezők.

A legpatinásabb és a legrégebbi zöld ünnep, a Madarak és fák napja

Világszerte több környezetvédelmi probléma miatt gombamód szaporodnak a különböző világnapok és nemzetközi akciók (Műanyagmentes július), ahol az emberi tevékenység pusztító hatásaira, bolygónk égető problémára hívják fel a figyelmet.

Halott madár teteme 2009-ből Csendes Óceán Midway Atoll szigetéről. / Fotó: wikipedia.
Halott madár teteme 2009-ből Csendes Óceán Midway Atoll szigetéről. / Fotó: wikipedia.

Ezek többségét azonban alig pár évtizede ünnepeljük ilyen például a Víz világnapja (1993), a Föld napja (Magyarországon 1990 óta), a Környezetvédelmi világnap (1972). Ezen neves napok olyan számos országot érintő figyelemfelkeltő programok, amelyeket általában nemzetközi szervezetek hoznak létre aktuális témához kapcsolódóan. Emiatt is kivételes a Herman Ottó által megálmodott és korszakokat megelőző neves nap, a Madarak és fák napja.

A Madarak ünnepe mindenkié, mert

nincs szebb a madárcsicsergéses reggeleknél, szerintem. Sőt (mi több), a szárnyas élőlények a világ kultúráiban általában véve az éghez, ezáltal a valláshoz köthetőek, mint az égi lélek jelképei..

 • Táltosok, sámánok
  a magyar mitológiában a kereszténység előtti időkben a táltosok, sámánok lelke is madár képében szállt a túlvilágra megtudni a jövendőt, vagy megküzdeni a rosszindulatú szellemekkel.
 • Honfoglaló magyarok
  a honfoglaló magyarok totemállata a turulmadár volt. Az eredetmonda szerint a nemzetség ősanyját, Emesét turul termékenyítette meg, e frigyből született Álmos vezér, aki 850-től uralkodott.
 • Kereszténység
  a madárlélek szimbólum jelentése jellemző a kereszténységben is, például a Szentlélek galamb képében jelent meg Jézus feje felett, mikor megkeresztelkedett.

A Fák ünnepe mindenkié, mert

a fa a legősibb, az egész világ kultúrájában használt, úgynevezett egyetemes növényszimbólum, ami az örök fejlődést, megújulást, elmúlást jelképezi (kiszáradt fa). A klímaváltozás hatásainak megfékezésére 2019-ben világszerte több száz faültetési program, kezdeményezés indult el, ami az utóbbi évek legmenőbb zöld trendjévé nőtte ki magát.

A faültetés szabályai ismerete nélkül ne ültessünk fát.
A faültetés szabályai ismerete nélkül ne ültessünk fát.

Fontos minden esetben megemlíteni, hogy a faültetés megfelelő körültekintést igényel és évszakokhoz köthető. Erről a Faültetés szabályai cikkemben írtam bővebben, amit ajánlok olvasásra faültetés előtt állók számára.

Madarak és fák napja a figyelemfelkeltés jegyében

Segítsünk együtt a természetnek, hogy az ünnep napjának az alkalmán minél több ismerősünk és barátunk figyelmét felkeltjük a természeti értékeink védelmére!

Így keltsd fel a figyelmüket:

 • a legegyszerűbb, ha a közösségi médián minél több zöld témájú cikket osztasz meg;
 • mutass nekik jó példát (szedj szemetet, kertészkedj, törekedj a hulladékmentes életmódra)
 • ültess fát (ősz közepétől tavasz közepéig lehet fát ültetni);
 • és ha értékesnek gondolod ezt a cikkemet, akkor kérlek oszd meg velük.

További tartalmak is érdekelnek, amikkel foglalkozom, akkor ajánlom figyelmedbe a zöld blogomat, ahol környezetvédelem, kertészkedés, újrahasznosítás témákkal kapcsolatban rendszeresen olvashatjátok írásaimat, illetve emellett a Youtube csatornámon is rendszeresen zöld tartalommal jelentkezem.

Bízom benne, hogy a Madarak és fák napja a koronavírus-járvány ellenére is sikeres lesz és minél többen tudnak hozzá csatlakozni, akár csak egy közösségi zöld megosztással.

Tudjátok: Nélkületek nem sikerülhet!

Miről szól a Madarak és fák napja?

Magyarország legrégebbi zöld ünnepe, ami a természet megóvásáról szól.

Mikor van az ünnep?

Minden év május 10-én.

Hogyan lehet részt venni?

Többféleképpen, de a hagyományok szerint faültetéssel és madárodú kihelyezéssel.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!