Madarak és fák napja a több mint 100 éves zöld ünnep

A Madarak és fák napja hiszitek vagy sem, de Magyarország legrégebbi és legpatinásabb zöld ünnepe, amit minden évben május 10-én rendeznek meg.

Ezt a neves napot több mint 100 évvel ezelőtt Herman Ottó magyar természetkutató hozta létre, hogy egy napot szenteljünk a természeti értékeink megóvására.

Mi az a madarak és fák napja?

Az eseményt 1906-ban rendezték meg első alkalommal (pont a Dédim születési éviben),  amikor még a környezetvédelem fogalma még szinte nem is létezett. Ilyenkor az emberek ezen a napokon kirándulásokon vettek részt és fákat ültettek vagy madárodúkat helyeztek ki és cikkekkel és kiadványokkal hívták fel a figyelmet a természet védelmére, akárcsak ma.

Pilis hegyei és a Dunakanyar
A Madarak és fák napja alkalmán a természeti értékeink védelmére hívjuk fel a figyelmet. A képen a Pilis hegyei és a Dunakanyar.

A vadon élő növények és állatok kihalása napról napra egyre gyorsabban történik, amit nem években vagy hónapokban, hetekben, hanem napokban és órákban lehet mérni.

Pusztuló erdők, pusztuló élővilág

Mindezek mellett a fogyasztói társadalmunk életvitele nyomán sorra éljük fel pótolhatatlan erőforrásainkat:

 • százmillió évek alatt létrejött és felhalmozott természeti kincseket herdálunk el néhány évtized alatt;
 • a madarak életkörülményei egyre romlanak vagy életterei megszűnnek;
 • pusztulnak az erdők, a mezők.

A legpatinásabb és a legrégebbi zöld ünnep, a Madarak és fák napja

Világszerte több környezetvédelmi probléma miatt gombamód szaporodnak a különböző világnapok és nemzetközi akciók (Műanyagmentes július), ahol az emberi tevékenység pusztító hatásaira, bolygónk égető problémára hívják fel a figyelmet.

Halott madár teteme 2009-ből Csendes Óceán Midway Atoll szigetéről. / Fotó: wikipedia.
Halott madár teteme 2009-ből Csendes Óceán Midway Atoll szigetéről. / Fotó: wikipedia.

Ezek többségét azonban alig pár évtizede ünnepeljük ilyen például a Víz világnapja (1993), a Föld napja (Magyarországon 1990 óta), a Környezetvédelmi világnap (1972). Ezen neves napok olyan számos országot érintő figyelemfelkeltő programok, amelyeket általában nemzetközi szervezetek hoznak létre aktuális témához kapcsolódóan. Emiatt is kivételes a Herman Ottó által megálmodott és korszakokat megelőző neves nap, a Madarak és fák napja.

A Madarak ünnepe mindenkié, mert

nincs szebb a madárcsicsergéses reggeleknél, szerintem. Sőt (mi több), a szárnyas élőlények a világ kultúráiban általában véve az éghez, ezáltal a valláshoz köthetőek, mint az égi lélek jelképei..

 • Táltosok, sámánok
  a magyar mitológiában a kereszténység előtti időkben a táltosok, sámánok lelke is madár képében szállt a túlvilágra megtudni a jövendőt, vagy megküzdeni a rosszindulatú szellemekkel.
 • Honfoglaló magyarok
  a honfoglaló magyarok totemállata a turulmadár volt. Az eredetmonda szerint a nemzetség ősanyját, Emesét turul termékenyítette meg, e frigyből született Álmos vezér, aki 850-től uralkodott.
 • Kereszténység
  a madárlélek szimbólum jelentése jellemző a kereszténységben is, például a Szentlélek galamb képében jelent meg Jézus feje felett, mikor megkeresztelkedett.

A Fák ünnepe mindenkié, mert

a fa a legősibb, az egész világ kultúrájában használt, úgynevezett egyetemes növényszimbólum, ami az örök fejlődést, megújulást, elmúlást jelképezi (kiszáradt fa). A klímaváltozás hatásainak megfékezésére 2019-ben világszerte több száz faültetési program, kezdeményezés indult el, ami az utóbbi évek legmenőbb zöld trendjévé nőtte ki magát.

A faültetés szabályai ismerete nélkül ne ültessünk fát.
A faültetés szabályai ismerete nélkül ne ültessünk fát.

Fontos minden esetben megemlíteni, hogy a faültetés megfelelő körültekintést igényel és évszakokhoz köthető. Erről a Faültetés szabályai cikkemben írtam bővebben, amit ajánlok olvasásra faültetés előtt állók számára.

Hogyan ünnepeljük a madarak és fák napját?

Szerencsére a zöld ünnep méltó megünneplésére számos lehetőség kínálkozik családoknak, iskoláknak, csoportoknak, de még zöldben gondolkodó cégeknek is.

Családi programok

Zöld ünnepel a családi programnál nincsen jobb. Ilyenkor a felnövekvő generációt lehet oktatni, érzékenyíteni a környezetvédelem fontosságára, a természet megóvására. Érdemes ilyenkor kirándulást szervezni a parkba, erdőbe: Megfigyelni a madarakat hangjait, a fák susogását a szélben, hatalmas élmény ez felnőtteknek is kicsiknek egyaránt.

Csalogasd a madarakat a kertedbe!

Emellett ilyenkor lehet a kreativitásé is a főszerep. Készíthetünk ilyenkor madáretetőt. Célszerűen hulladékból ezzel is az újrahasznosítás intézményét segítve, csökkentve a tevékenységeink ökológiai lábnyomát.

Sőt ilyenkor is lehet fát ültetni a kertbe, konténerest verziót javaslom, az biztos meg fog maradni.

De a lehetőségek tárháza szinte végtelen, mert madármegfigyelést is tudok csapni vagy kézműveskedni a gyerekekkel madárfigurákat készítve, sőt mi több mesekört is rendezhetünk, ahol fa és madár témájú meséket olvasunk fel a gyerekeinket. Egy biztos nagy élmény lesz.

Madarak és fák napja az iskolában

Az ünnep alkalmával szervezetek madár- és fa témájú versenyeket, például rajzverseny, vetélkedő, madárhang-felismerő versenyt vagy éppen ízlés szerint kiállítást a madarakról és a fákról. Ezek mellett nagyon népszerű szokott lenni a különböző környezetvédelmi előadás, ahova neves előadókat hívnak el, hogy a diákok a legjobbaktól tanuljanak.

Hagyomány ilyenkor, hogy fákat is ültetnek, de a klímaváltozás miatt ezzel óvatosan bánjunk. A faültetést csak gondos odafigyeléssel tegyük, a fa élete múlhat rajta. Nagy kedvencem a madárház építése, madárodúk kihelyezése az iskola vagy óvoda udvarán.

Céges programok

Remek lehetőség a cégek számára zöld események, céges faültetések vagy céges szemétszedések szervezésére, illetve kézügyességet nem mellőző zöld workshopok szervezésére. Számos előadó és cég foglalkozik ilyen lehetőséggel, illetve az utóbbi években én magam is a csapatommal több ilyet szerveztem meg.

Keress bizalommal a kapcsolat menü pontra kattintva.

Egyéni programok:

Te mennyire ismered a madarakat? Itt a lehetőség a zöld ünnep alatt, hogy megismerd őket. Szerezz be egy madárhatározót, és tanuld meg felismerni a különböző madárfajokat.

Támogass madárvédelmi szervezeket, csatlakozz a munkájukhoz vagy akár rendszeres adományokkal segítsd a munkájukat.

Úgy is tudod támogatni, segíteni az erdőket, a madarakat, hogy a boltban FSC jelzésű terméket vegyél. Ilyen jelzéssel ellátott termékek olyan fenntartható erdőkből való, amiket direktbe azért ültettem, telepítettek, hogy idővel kitermeljék őket.

Keltsd fel a figyelmet a zöld napra

Segítsünk együtt a természetnek, hogy az ünnep napjának az alkalmán minél több ismerősünk és barátunk figyelmét felkeltjük a természeti értékeink védelmére!

Madarak és fák napja plakát

Legegyszerűbb jó bevált módja az „offline / hagyományos” figyelemfelkeltésnek a plakát kihelyezése, érdemes minél egyszerűbbet, figyelemfelkeltőbbet készíteni iskolák, óvodák falára vagy parkokba, lakóközösségekbe. Az ünnep elmúlásával ne felejtsük el a plakátok begyűjtését és szelektív hulladék gyűjtését sem.

További lehetőségek a figyelemfelkeltés jegyében!

 • a legegyszerűbb, ha a közösségi médián minél több zöld témájú cikket osztasz meg;
 • mutass nekik jó példát (szedj szemetet, kertészkedj, törekedj a hulladékmentes életmódra)
 • ültess fát (ősz közepétől tavasz közepéig lehet fát ültetni);
 • és ha értékesnek gondolod ezt a cikkemet, akkor kérlek oszd meg velük.

További tartalmak is érdekelnek, amikkel foglalkozom, akkor ajánlom figyelmedbe a zöld blogomat, ahol környezetvédelem, kertészkedés, újrahasznosítás témákkal kapcsolatban rendszeresen olvashatjátok írásaimat, illetve emellett a Youtube csatornámon is rendszeresen zöld tartalommal jelentkezem.

A Madarak és fák napja üzenete egyre fontosabb!

Bízom benne, hogy a Madarak és fák napja a koronavírus-járvány ellenére is sikeres lesz és minél többen tudnak hozzá csatlakozni, akár csak egy közösségi zöld megosztással.

Tudjátok: Nélkületek nem sikerülhet!

Miről szól a Madarak és fák napja?

Magyarország legrégebbi zöld ünnepe, ami a természet megóvásáról szól.

Mikor van az ünnep?

Minden év május 10-én.

Hogyan lehet részt venni?

Többféleképpen, de a hagyományok szerint faültetéssel és madárodú kihelyezéssel.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194