Teljesíthető a műanyagmentes július?

A műanyagmentes július startvonalánál 2019-ben a korábbi évekhez képest jóval többen sorakoztak fel és vágtak neki az egész hónapos nemzetközi kihívásnak.

A Plastic Free July nemzetközi kezdeményezés idén már 8. alkalommal kerül megrendezésre, aminek nem titkolt célja, hogy ebben a 30 napban minél többen mellőzzék a műanyag eszközök, tárgyak használatát, vásárlását.

Plastic Free July 2019 -as hivatalos logója. Műanyagmentes július
Plastic Free July 2019 -as hivatalos logója.

Itt kimondottan az egyszer használatos műanyag termékekre gondolok, ami 2021-től az Európai Unióban betiltásra kerülnek (EU-n kívül nem tiltják be). Na, de csak azon eszközök, amik könnyen és gyorsan helyettesíthetők. Erről szóló videómban a youtube csatornámon megtekinthető.

Startpisztoly eldördült!

A közösségi médiában a hónap elején folyamatosan azt láttam, hogy mindenki nagy lelkesedéssel, hatalmas lendülettel vágott bele a kihívásba, amit egy igazán lenyűgöző és szuper dolog. Viszont egy hét elteltével már azt látom, hogy sokak arról panaszkodnak közösségi csoportokban vagy oldalakon, hogy szinte lehetetlen teljes mértékben a műanyagmentes július teljesítése. Arra hivatkoznak, hogy olyan környezetben élnek, dolgoznak, ahol szinte kikerülhetetlen az összes műanyag eszköz mellőzése.

Egyszóval: NEHÉZ!

Legfontosabb az, hogy semmiképpen se adjuk fel a kihívást itt a legelején. Keressük meg a legegyszerűbb megoldásokat, alternatívákat és próbáljuk beépíteni mindennapjainkba. Menni fog!

Megoldás: kezd kicsiben!

Úgy gondolom a sok kicsi sokra megy elv sokaknak segítség lehet, hogyha nem is egyszerre, hanem aprólékosan egyes termékek kiváltásával, alternatíváinak megkeresésével válnak a műanyagmentesség nagykövetévé. Ha valaki nem tudja kikerülni a műanyagtermékek áradatát, akkor válaszon ki olyan termékeket, amiket könnyen és egyszerűen tud mellőzni. Ilyenek például az ásványvizes PET palackok, amiket egy tartós kulacs beszerzése esetén örökre száműzhetünk az életünkből. Ugyanez igaz a műanyag evőeszközökre is.

PET palack vs. tartós kulacs.
PET palack vs. tartós kulacs.

Igaz, mindezek egyeseknek némi komfortérzet csökkenéssel is járhatnak, hiszen minden ilyen eszközt magunkkal kell cipelni. Bízom benne, hogy nekik az a jó érzés vigaszt nyújthat, hogy ez a fajta „szenvedés” megéri és jó érzéssel tölti fel őket, hogy kicsivel is de csökkentették nem csak a saját, hanem a globális méretű műanyagfogyasztást.

Vajon sikerrel járnak a kihívás résztvevői?

Szerintem igen, mindenki aki egy kicsit is foglalkozik a témával vagy népszerűsíti annak fontosságát az már tett a közös sikerünkért a globális műanyagmentességért.

Napi jó cselekedet része a műanyag-és hulladékmentes életmód

A júliusi kihívás lényege, mint minden más kihívásé, hogy egy mindenki által vállalható időintervallumra hirdetik meg. Napról napra egyre népszerűbbek ezen kihívások. Az emberi viselkedést vizsgáló szakemberek is azt állítják, hogy 30 nap kell ahhoz, hogy valaki egy szokást magáévá tegyen. Ilyen akár a Műanyagmentes július, vagy éppen a JÖN Alapítványunk által idén is meghirdetett Országos Csomagolásmentes Május, illetve a téli szezonra időzített Cigicsikkmentes február kihívása. Mindkettő magyarországi szinten hatalmas siker volt.

Bízom benne, hogy a Műanyagmentes július is hatalmas sikert ér el a magyar lakosság körében.

Nélkületek nem sikerülhet!

Hatása szinte megkérdőjelezhetetlen, hiszen idén rekord számban csatlakoztak a kihíváshoz. Ez annak a jele is, hogy Hazánkban is egyre többen gondolkodnak tudatosan.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198