A faültetés az új zöld trend Magyarországon?

A faültetés lehet az új zöld trend Magyarországon, ami nagyban a világunkban tapasztalható természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásainak köszönhető. Mindezek összessége egyre több embert, országot és céget ösztönöz a cselekvésre.

Míg tavaly szinte minden környezetért aggódó ember szemetet akart szedni, addig idén mégis egy kicsit más a helyzet. Ebben az évben megnövekedett az igény a lakosság részéről a közösségi és egyéni faültetésekre. Ennek oka a klímaváltozást övező jogos, de olykor túlzó hisztéria, illetve a világban történő természeti katasztrófák okozta sokkhatás.

De mi a helyzet nálunk? Kezdjük is az elején!

Az erdőtelepítések az évszakokhoz igazítva Magyarországon folyamatosan zajlanak az állami erdészetek, illetve civil kezdeményezések, szervezetek által.

Magyarország területének 20%-át erdő borítja!

A magyar állami erdőgazdálkodások a zöldfelületek növelése érdekében rendszeresen faültetési programokat rendeznek időszakosan, ősszel és tavasszal.

Csodálatos a kilátás Dobogókőről a Pilis hegyeire. A képet egy korábbi kirándulásom alkalmával készítettem.
Csodálatos a kilátás Dobogókőről a Pilis hegyeire. A képet egy korábbi kirándulásom alkalmával készítettem.

Ennek oka, hogy az időjárás ilyenkor a leginkább alkalmas facsemeték, előnevelt faiskolából való fák ültetésére. 2019 tavaszán „csak” az állami erdőkben 22 millió facsemetét ültettek el ezzel is javítva hazánk klímáját.

Állami erdőgazdálkodások

Az erdőgazdálkodások kezelik hazánk erdeinek majdnem teljes egészét. A munkájuk során éves szinten több ezer vagy millió facsemete kerül kiültetésre.

További feladataik:

  • parképítési munkák,
  • fakitermelés,
  • kaszálás, bozót-és parlagfű irtás,
  • növénytelepítés ,
  • rekultiváció.

Állami erdőgazdálkodások listája:
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. DALERD Délalfőldi Erdészeti Zrt., Egererdő Erdészeti Zrt., Északerdő Erdőgazdasági Zrt. Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Ipoly Erdő Zrt., Kisalfőldi Erdőgazdaság Zrt., KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., Mecsekerdő Zrt., NEFAG Zrt., NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., VADEX Mezőfőldi Zrt., Vértesi Erdő Zrt., Zalaerdő Erdészeti Zrt., HM Verga Zrt., HM Kaszó Erdőgazdaság Zrt., HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Agrárminisztérium Vidékfejlesztési program

A minisztérium programjában most ősszel megnövelték az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló és az ehhez kapcsolódó erdőápolási támogatások összegét és időtartamát. Részletek itt.

Civil szervezetek:

Magyarországon is több bejegyzett civil szervezet foglalkozik a fák ültetésével, az erdők védelmével. Ezekből csak párat emelek ki. (Szívesen bővítem, javasolni ide kattintva lehet.)

Erdőmentők Alapítvány:
Az Erdőmentők egy közérdekű célokat megvalósító, közhasznú alapítvány, melynek elsődleges feladata az Erdők és a Vadvilág védelme, annak sérüléseinek helyreállítása. Jelenleg több mint 1200 önkéntessel rendelkeznek. Rendszeres programokkal, akciókkal tesznek a zöld környezet megőrzéséért és az erdők megmentéséért. Hamarosan a Magnet Bankkal karöltve 40 000 őshonos kocsányos tölgyet fognak kiültetni. Az eseményről a bank és az alapítvány honlapján lehet tájékozódni.

JÖN Alapítvány – Faültetési Nagyköveti program

Az általam vezetett JÖN Alapítvány Ne égess, komposztálj kampányának a részeként idén már harmadik alkalommal hívjuk fel nem csak a komposztálásra, hanem az otthoni közösségi faültetésekre is a figyelmet.

A faültetés az új zöld trend Magyarországon? 1

Bízunk benne, hogy a nagyköveti programnak keresztelt kiemelt program eléri a célját és minél többen gyűjtenek támogatást ahhoz, hogy közösségi faültetési eseményeket rendezhessünk. Részletek itt.

Civil kezdeményezések

10 millió fa – facebook oldal

A 10 millió Fa egy a közösségi médiában a nyár elején robbant be a civil kezdeményezés, ahol arra ösztönzik az embereket, hogy lakossági szinten egyénenként mindenki ültessen legalább egy fát.
A faültetés az új zöld trend Magyarországon? 2
A facebookos oldalukon az alábbi leírás olvasható róluk:
„Nem pusztán közösségi oldal, de akciók és együttműködések sorozata. A Föld élete drámai módon változik, nekünk embereknek is változnunk kell. Célunk: legrövidebb időn belül tízmillió fa ültetése Magyarországon.”

Faültetés – facebook csoport

A csoport még annyira friss, hogy szinte alig lehet róla tudni valamit, de egyet biztos, hogy pár nap alatt több ezren csatlakoztak hozzá. A csoporthoz ide kattintva tudsz csatlakozni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Faültetés (@faultetes) által megosztott bejegyzés,

Bízom benne, hogy a faültetés nem csak egy újabb múló zöld trend lesz, hanem egy élet hosszan tartó elhivatott egyéni és közösségi tevékenység.

Érdekelnek a környezetvédelemmel foglalkozó cikkeim?  Akkor nézz be ide!
Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193