Menu Close

Mulcs, avagy a legjobb talajtakaró? Mulcsozás 5 tippje

mulcs talajtakaró mulcsozás

Mulcs több mint a legjobb talajtakaró. Ebben a cikkben a mulcsozás mélyére „ások” és bemutatom alkalmazását, előnyeit és hátrányait is.

Az utóbbi években egyre többet lehet hallani a mulcsról, a mulcsozás előnyeiről és az általa okozott sikerekről, örömről a konyha-és díszkertben, de akár a mezőgazdaságokban is.

Számomra is az egyik legjobb és leghasznosabb „anyag” , amit egyszerűen otthon is megtermelhetünk és nem szükséges drágán gazdaboltokból beszerezni. Mindemellett rengeteg időt spórolhat nekünk, illetve spórolhatunk meg mi vele. A cikkemből kiderülnek a részletek.

borsó mulcsolás
A szárított fűmulcs a borsó mulcsolás legegyszerűbb módja.

Ugyanez igaz a mezőgazdaságokban is, ahol szintén megtermelhető, létrehozható szerves hulladékból, ami ezáltal a körforgásos gazdaság egyik kiváló megoldása is lesz egyben.

Mi a mulcs?

Ez az ősi technika definíció szerint egy szóval: talajtakaró, amit kicsit kibontva úgy fogalmazhatunk meg, mint olyan szerves – lebomló szervesanyagok összessége, amivel lefedjük a talajt.

Mire jó a mulcs?

A mulccsal meg tudjuk óvni a talajt több külső tényező erodáló hatásától. Egyben ezzel növelve a kertünkben lévő élet és termés mennyiségét és javítva annak minőségét. A mulccsal fedett talaj lassabban szárad ki, vízháztartása radikálisan javul és mindemellett kiváló tápanyagutánpótlást is jelenhet a kertünk számára.

Mulcs előnyei részletesen

Megőrzi a talaj nedvességtartalmát, hiszen a rétegben felhordott anyag megakadályozza a víz elpárolgását a talajból, így kevesebb öntözésre van szükség.

Védi a talajt a hőmérséklet-ingadozásoktól, mivel nyáron hűvösen, télen pedig melegen tartja a talajt, ezáltal védve a növényeket a szélsőséges hőmérséklettől.

Megakadályozza a gyomok kifejlődését, merthogy elfedi a talajt a napfénytől, ezáltal gátolja a gyomok fotoszintézisésüket és csírázásukat.

Javítja a talajszerkezetet, mert a lebomlása során szerves anyagok kerülnek a talajba, amelyek javítják a talaj szerkezetét és vízgazdálkodását.

Táplálja a növényeket, hiszen belőle tápanyagok szabadulnak fel a talajba, amelyeket a növények felvehetnek.

Esztétikusabbá teszi a kertet, mivel ad neki egy egyedi hatást, amivel hangulatot teremt, tisztábbnak, rendezettebbnek tűnik. Ezért is használják erőszeretettel az angol és mindenféle díszkertben is és a lusta kertészek a konyhakertükben.

Mulcs fajták

A mulcsoláshoz számos akár ingyen, a magunk kertünkben is előállítható szerves anyagokat használhatunk, többek között olyanokra gondoljunk, mint:

 • Szalma: Olcsó és könnyen beszerezhető anyag, amely jól szellőzik és gyorsan lebomlik. Ha a közelben van lovarda vagy bármi más gazdaság, akkor nyert ügyünk van.
 • Kéregzúzalék: Tartós anyag, amely jól megtartja a nedvességet és elnyomja a gyomokat. Ezt főként az előkertekben és nem veteményesekben érdemes felhasználni. A virágoskerti talajfedő réteg kiváló arra is, hogy díszítsük azt. Legjellemzőbb mintája a fenyőkéreg, aminek viaszos-olajos hatása miatt a talaj el is savasodik, hogy aztán tényleg ne nőjön ki alatta semmi.
 • Falevél: Ingyenes anyag, amely javítja a talaj szerkezetét és tápanyaggal látja el a növényeket. Természetes nem minden helyre lehet tenni, alkalmazni. Ennek oka, hogy például a diófalevele kiválóan elnyomja a gyomokat, de nagyon sok hasznos konyhakerti kultúrnövény csírázását is.
 • Komposzt: Lehet az egyik leghatékonyabb talajtakaró alapanyag, amely tápanyagban gazdag és javítja a talaj szerkezetét. Viszont mindenképpen keverjük szalmával, mert egy az egyben a talaj felszínére helyezve hátrányos is lehet.
 • Fűnyesedék: teljesen ingyenes és könnyen beszerezhető anyag, amely gyorsan lebomlik. Fontos, hogy talajtakaráshoz csak száraz fűnyesedéket használjuk, mint fűmulcs.

Hogyan mulcsoljunk?

Nyári meleg beköszöntével a felhasználni vélt anyagot a növények töve körül, a talajra terítsük el. Minden esetben érdemes a talajt lerakás előtt benedvesíteni, megöntözni, de ne tocsogás szintjéig. A terület és a termesztett vagy tartott virágzó növényekhez igazítva a talajtakaró réteg vastagsága leget 5 vagy akár 10 cm is.

Fontos, hogy ne érintkezzen közvetlenül a növény szárával, mert ez gombásodáshoz vezethet.

A mulcsot tavasszal, nyáron és ősszel is teríthetjük, az utóbbi a célszerűbb, de időjárás függő. A tél folyamán a szerves anyagból felépülő réteg védelmet nyújt a növények gyökerei számára a fagy ellen, illetve tavaszi bomlásával tápanyaggal dúsítja azt. Erről szól egy korábbi videóm és cikkem az őszi falevél NEM összeszedéséről. Nézd meg érdemes.

Emellett a diófalevele kiváló talajgyomtalanító eszköz, hiszen leterítésével a talaj nem kap levegőt, illetve a benne lévő csírázást gátló anyagoknak köszönhetően kevés növény kap életre. Ezeket a kis trükköket megfogadva kevesebb gyommal és kiszárad, felporzó földdel találkozhatunk kertünkben.

De mik a mulcsolás hátrányai:

Az efféle talajtakarásnak is lehetnek hátrányai, ha nem megfelelően végezzük. A túl vastag réteg megakadályozhatja a víz és az oxigén bejutását a talajba, ami a növények gyökérrothadásához vezethet. Ezen rétegben csigák és más kártevők telepedhetnek meg, ami ellen többféleképpen védekezhetünk.

Egyik leghatásosabb megoldás, hogyha a mulcsot csak a nyár beköszöntével, a szárazabb időszakban helyezzük ki. Így a nedves tavasz alkalmával felszaporodó csigákat egyszerűen távol tudjuk tartani a kertünktől. Továbbá fontos, hogy nyirkos, alapból vizes talajon ne használjunk talajtakarást, mert hasonló meztelencsigás problémával kerülhetünk szembe.

Mulcs az aszály ellen?

Egyre többen alkalmazzák és egyre jobb eredményeket érnek el vele, nemcsak a gyomok visszatartásában, hanem a talajnedvesség megtartására is.

aszaly ellen vedekezes
aszály ellen védekezés

Ez utóbbi hasznosságnak köszönhetően kiváló ellenszere az aszálynak, és ezáltal a konyhakerti kiskertekben egyre többen erőszeretettel alkalmazzák. Erről tudsz olvasni a mit tudsz tenni az aszály ellen című cikkemben.

Hol alkalmazzák a mulcsot?

A talajtakarót számos területen alkalmazhatjuk, nemcsak otthon a kiskerti konyhakertünkben, hanem kertészetekben a mezőgazdaságban, sőt akár az erdészetekben is. Íme néhány példa:

Kertészet:

 • Virágágyások már fent említett előkertes megoldások a legjobb példák, hiszen családi házakban élők előkertjeikben, fáik körül használják eme nemes talajtakaró eszközt.
 • Zöldségeságyások, avagy a konyhakert megmentője is lehet ez a nagyszerű talajtakaró, a lustakertészek védőangyala. Nagyon hasznos és érdemes használni a kertben keletkező zöldhulladkot is ebből a célból.
 • Gyümölcsfák, részben itt is alkalmazható, esetlegesen fagykár ellen jó lehet, ha túl magason vannak az adott fás növényeknek a gyökérszerkezete.
 • Sziklakert sziklássága ellenére is lehet gyom, nem is kevés, ami teljes egészében elronthatja az összképet. Ezért itt is erőszeretettel szoktál használni kerttervezők, kertészek, hobbikertészek.

Mezőgazdaság:

 • Szántóföldeken alkalmazva egyértelműen segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, javítja a talajszerkezetet, és csökkenti a talajeróziót.
 • Szőlőültetvényeknél főként a gyomelnyomóképessége miatt szeretik, amellett, hogy javítja a talaj vízháztartását.
 • Gyümölcsösökben is alkalmazzák, de nem olyan mértékben, mint az említett két helyen, hiszen a fák alapból nagyobb árnyékot vetnek magukra, mint más kultúrnövény.

Erdészet:

 • Erdősítések: alkalmával segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomokat, és védi a fiatal fák gyökereit.
 • Fakitermelés alkalmával segít megakadályozni a talajeróziót a fakitermelés után.

Milyen hasznos anyagokat tartalmaz?

A talajtakaróban lévő anyagok fajtájától függően változhatnak, de általában a következőket tartalmazza:

Szerves anyagok:

 • Széntartalma a szerves anyagokból származik, amelyek energiát szolgáltatnak a talajban lévő mikroorganizmusok számára.
 • Nitrogén, foszfát, kálium, kalcium, magnézium a növények számára szükséges tápanyag.

Egyéb anyagok:

 • Víztartalma fontos a növények számára, és segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében.
 • Levegő pórusokat képez, amelyek javítják a talaj vízelvezető képességét és levegőztetését.
 • Szerves savak segítenek a tápanyagok feloldódásában a talajban.
 • Humusz a talajban lévő szerves anyagok lebomlásából származó anyag, amely javítja a talaj szerkezetét és vízgazdálkodását.

Természetesen érdemes anyagismertető szakértőt vagy weboldalakon, illetve vásárolt termékek oldalán lévő összetevő listát elolvasni. Így biztos nem lőhetünk mellé.

Mennyi a mulcs ár?


Az ára számos tényezőtől függ, beleértve a következőket:

 • Típusa: A szalma és a falevél olcsóbb, míg a kéregzúzalék és a „kő” típusú drágább.
 • Minősége: A jó minőségű, darabjai egyenletes méretűek és mentesek a szennyeződésektől.
 • Mennyisége: Minél többre van szükség, annál drágább lesz.
 • Vásárlási hely: A kertészeti áruházakban általában drágább, mint a barkácsáruházakban vagy a mezőgazdasági termelőktől.
 • Állítsd elő otthon: nagyon egyszerű otthon is előállítani. Leggyakoribb megoldás a fűnyesedék vagy az ágdarálásból származó kéreg, daraboltfák.

Fontos, hogy a lerakott anyagot rendszeresen ellenőrizzük, és szükség esetén pótoljuk. Ez egy egyszerű és hatékony kertészeti technika, amellyel javíthatjuk a talaj minőségét, és szebbé tehetjük a kertet.

Hasonló tippeket találsz a zöldinfólánc oldalon.

Gyakran ismétlődő kérdések a talajtakaró kapcsán

Mit lehet róla tudni?

Kiváló talajtakaró, díszítőelem, tápanyag és minden más, ami még ebben a cikkben szerepel, olvasd el!

Hol alkalmazható ez a fajta technika?

A kert minden szegletében: legyen szó előkertről, oldalkertről, konyhakertről.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!