Menu Close

Őszi falevél 2024: tényleg össze kell szedni?

Őszi falevél avar összeszedés

Az őszi falevél összeszedése igazán megosztó téma lett az utóbbi időben. Ebben a cikkemben és videómban utánajárok a kérdés megválaszolásának.

Itt az ősz, itt van újra, amit nemcsak a nyári meleg eltünése vagy a hamarabb eljövő sötétség, hanem leginkább a lehulló őszi falevél egyre szaporodó mennyisége jelez számunkra.

Mit kezdjünk a lehulló falevelekkel? Elégessük? Gyűjtsük össze?

Szerintem egyik sem. Szerintem a legjobb megoldás a lehulló falevelek, avagy az avar kérdésében.

Nemcsak a hideg, hanem a lehull falevelek is jelzik, hogy itt az ősz és vele együtt a kerti szezon vége. Ilyenkor sokaknak problémát szokott okozni a lehullott falevelek összeszedése.

Őszi falevél, probléma?

A városi kultúrákban elterjedt a falevelek összeszedése a rendezett kert látványának igénye miatt, de lényegében ezzel beleszólunk a természet körforgásába. Nem beszélve arról, hogy sok hasznos élőlény téli búvóhelyét tesszünk tönkre.

falevél összeszedése
Tényleg szégyen a falevél NEM összeszedése?

Például a sünökét is, akik ilyenkor mennek téli álomra. Sőt, ezzel értékes tápanyagot vonunk el a növényeinktől, hiszen a lehullott avar idővel lebomlik és tápanyaggal dúsítja fel a talajt.

Hol kötelező összeszedni az őszi faleveleket?

A településeken meghatározott helyi szabályzatokban a legtöbb esetben kötelező a járdákon, utcafronton felszedni a lehullott leveleket és egyéb zöldhulladékokat, mert odafagyott zöldhulladék balesetveszélyes (csúszásveszélyes) is lehet. Emellett nem tesz jót a betonozott járdáknak: a nedvesen odafagyott levelek fagyás – kiolvadás közben megkezdhetik a járdafelületet, ami annak amortizációját segíti elő, gyorsítja fel.

Érdekesség és egyben fontos kiemelni, hogy a falevelek lebomlási ideje sem egyező. Van, amelyik 2-3 hónap alatt képes teljes egészégben felszívódni, de van olyan is, aminek legalább félév kell. Sőt, ezekből az egyik különösen érdekes, mert növekedésgátló anyagokat is tartalmaz a levele.

Mitől függ a őszi falevél lebomlási ideje?

  • meghatározza a növény fajtája,
  • időjárási körülmények,
  • környezet,
  • sőt, még tőlünk emberektől is függ.

Én általában csak a diófa alatt szoktam felszedni a lehullott leveleket, mivel a dió levelében olyan növekedésgátló anyagok vannak, amik gátolják a más növények csírázását.

Érdekesség, hogy a diófa egy olyan növény, ami saját magát képes mulcsolni.

Az ilyenkor összeszedett dióleveleket külön kell komposztálni, erről már több videóban beszéltem, sőt, külön diólevél komposztálót is építettem. (Ha még nem komposztáltál, akkor olvasd el a komposztálás szabályai című cikkem.)

Összeszeded?

Ha mindenképpen össze akarjuk szedni a lehullott leveleket, akár azért mert zavar, vagy mert a komposztálónkba szeretnénk értékes tápanyagot tenni, akkor a legegyszerűbb módszer, ha elektromos fűnyíróval összeszedjük. Ilyenkor a fűnyíró tárolójába kerül a levélzet, amit aztán a komposztálónkba tudjuk üríteni.

Fűnyíróval csak akkor, ha száraz az avar!

De ha csak a falevelek lebomlását szeretnénk felgyorsítani, akkor a fűnyíró tárolója nélkül végig megyünk a leveleken. Ilyenkor a fűnyíró feldarabolja a leveleket, ami akkor a legoptimálisabb, ha szárazak a levelek. Nedvesen ragadnak, kenődnek.

Avarégetés szigorúan tilos, de …

Viszont az, amit semmiképpen NE CSINÁLJ, az az avarégetés, ami szigorúan tiltott, hiszen a vizes avar égetése közben olyan anyagok kerülnek a levegőbe, ami a te és mások egészségét is károsíthatják. Ezek olyan anyagok, amik rövid és hosszú távon okozhatnak egészségügyi problémákat. A vizes avar égetése során fenol, szén-monoxid, PM10-es mikrorészeskés anyagok kerülnek a légtérbe, ami nem csak az égetőt, hanem a környéken élőket is beszennyezi. Ezért sem játék az avarégetés.

Ennek ellenére a folyamatosan változó kormányzati rendeletek értelmében egyszer lehet, egyszer meg lehet aktuális önkormányzati rendelet szerint égetni. De nagy örömömre egyre több önkormányzat dönt úgy, hogy végleg betiltja az avarégetés lehetőségét, hiszen nemcsak rossz és egészségtelen levegőt indikálhatunk vele, hanem hasznos élőlényeket ölhetünk meg vele óvatlanul.

Avarégetés = élőlények megölése?

De tegyünk belátásunk szerint, hiszen ilyenkor többféle élőlény elevenen való elégetésével is járhat, ha berobbantjuk a kerti füstgyárat. Ilyenkor nem hiába szokták ilyenkor felhívni a figyelmet a sünök védelmére is.

Őszi falevél: Összeszedni, nem összeszedni?

Bízom benne, hogy ezek a tanácsok minél több emberhez eljutnak. Az avar, a kerti zöldhulladék nem teher, nem kár, hanem egy hatalmas érték, amit komposztálással vagy a fent említett módokon vissza tudunk forgatni a kertünk talajába, amivel a tápanyagkörforgást tudjuk erősíteni.

Kérlek Titeket, hogyha tehetitek osszátok meg minél több helyen, hogy egy egészségesebb és tisztább környezetben élhessünk.

A véleményemet több kertészkedéssel foglalkozó szakportál is megerősítette, például a hobbikert.hu.

Gyakran ismétlődő kérdések

Össze kell szedni ősszel a lehullott leveleket?

A cikkemben bemutatom melyiket igen, melyiket mikor és hol nem.

Mi a megoldás a zöldhulladék eltüntetésére?

A komposztálás, a helyben való hagyás és plusz egy, amit a cikkben és videóban bemutatok.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!