Menu Close

Hasadtlemezű gomba elleni védekezés – 3 tipp

hasadtlemezű gomba védekezés

A hasadtlemezű gomba egy olyan tapló gombafaj, amelynek megjelenése gyakran egyenlő a gyümölcsfa halálával és még az emberre is veszélyes. Cikkemben bemutatom az ellene való védekezési lehetőségeket!

Aki olvassa a cikkeimet, nézi a videóimat észrevehette, hogy környezetvédelmi influenszerként nemcsak a környezettudatos életmód lehetőségeiről készítek tartalmat (például szelektív hulladékgyűjtés szabályai), hanem a kert és a kertészkedés szeretetén keresztül zöldítem, érzékenyítem az embereket a környezetünk megóvása érdekében.

Sokan nem is sejtik milyen veszélyek leselkednek a kertükben nemcsak a növényeinkre, de akár ránk is. Előbbinél a többféle gombás és más növényeket pusztító betegségek vagy éppen a kártevő létformák. Utóbbinál a teljesen evidens bénázásból adódó balesetek vagy éppen egyes létformák okozta könnyebb vagy súlyos betegségek, amikre érdemes felkészülni, vagy talán a legjobb megelőzni.

Ez nem a Last of Us nevű sorozat,

de a valóságban is előfordulhat, hogy egyes gombafajták, így a hasadtlemezű is képes az emberi egészséget veszélyeztetni. Erről bővebben a cikkem második részében beszélek.

Hogyan védekezzünk a hasadtlemezű gomba ellen?

Nehéz, nagyon nehéz, de itt is a prevenció, azaz a megelőzés, ami igazán a legjobb ellenszere a gombának. Ha meg tudjuk gátolni annak megjelenését, akkor elégedetten tudunk hátradölni. De hogyan gátoljuk meg?

hasadtlemezű gomba tapló
A karimás hasadtlemezű gomba egy levágott almafa ágon.

Hasadtlemezű gomba ellen a legjobb megelőzés: faápolás!

Egyszerűnek tűnik, de a gomba ellen a faápolással tudunk legegyszerűbben tenni. Minden évben megfelelő metszési időszakban metsszük meg a fát. Vágjuk le az elhalt és beteg ágakat, melyeken a leggyakrabban jelenthetnek meg a hasadtlemezű gomba testei.

Minden évben tavasszal és ősszel is végezzük el az őszi vagy a tavaszi lemosópermetezést, melynek segítségével a taplógombák legtöbb szereplőjének a megjelenését is meg tudjuk gátolni. Érdemes a kemény vegyszerek helyett aránylag környezetbarát megoldást választani. Ilyen lehet a „vas-kén” alapú lemosópermetező szerek, amiket kertészetekben könnyedén be lehet szerezni.

Minden permetezést, akár bioszerrel vagy kőkemény vegyszerről legyen szó: mindig védőfelszerelésben végezzük. A különböző európai uniós előírások szerint ezek fel is vannak tüntetve a termék oldalán, annak címkéjén. Mellékelt képen látható módon.

lemosópermetezés vegyszer egészség védelem
Lemosópermetezés alkalmával mindig olvassuk el a vegyszer leírását.

Hogyan fertőzz a hasadtlemezű gomba?

Faápolás hiányában a fán kialakuló sebek, elhalt ágakon keresztül fertőz, jut be a gombaspóra, ami ellen utólag már nem sokat tehetünk.

Sokszor egyszerűen csak a szél fújja át a másik fára, vagy éppen tájékozatlan kertészkedő nem lefertőtlenített kerti szerszámokkal viszi át a másik fára. Ez utóbbi talán a legbosszantóbb, sajnos én is kezdő kertészként beleestem ebbe a hibába.

Kevesen gondolnak rá, de a madarak is fáról fáról áthordhatják a különböző rájuk, de a gyümölcsfákra veszélyt jelentő gombákat.

Sőt, a madarak mellett a beporzó rovarok (például) a méhek is terjeszthetnek különböző gombás betegségeket, ami akkor lehet „ragadós” a fa számára, ha az épp beteg vagy fogékony, ergo nem ellenálló az adott gombás vagy más egyéb betegséggel szemben.

Ezért is célszerű olyan nemesített vagy ősfafajtákat telepíteni a kertünkben, amik ezeknek a betegségeknek ellenálló vagy éppen a klímaváltozás felgyorsulása okozta változásokkal is felveszik a versenyt más gyengébb fajtákkal kapcsolatban.

Mik a legfőbb jellemzői a hasadtlemezű gombának?

  • Kalapja: 1-4 cm széles, legyező alakú, kagylószerűen homorú. Színe nedvesen szürke, barnásszürke, szárazon szürkésfehér, ezüstös.
  • Lemezei: Sűrűn állóak, a rögzítési helytől sugarasan kiindulóak, rózsaszínes-szürke színűek. Hosszirányban kettéhasadnak, széthasadt lemezfelek.
  • Tönkje: Hiányzik, vagy rövid, szürkésfehér nemezes szőrök fedik.
  • Húsa: Szívós, világos színű.

Tényleg veszélyes az emberre?

Általánosságban elmondható, hogy egészséges emberre nem veszélyes, de gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek számára a légutakon bejutva veszélyes lehet. Egyes esetekben így megtelepült a gomba a tüdőben, illetve az orron át az agyban is.

Ha emberben megjelenik, akkor nincs rá gyógymód.

Továbbá fontos megjegyezni, hogy a hasadtlemezű gomba nem ehető! Fogyasztása gyomorpanaszokat okozhat.

Érdekességek a hasadtlemezű gombáról:

  • Ez a gombafaj különlegesen ellenálló a szárazsággal és a hideggel szemben.
  • Gyógynövényként is használják, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.
  • Genetikai kutatásokhoz is előszeretettel alkalmazzák, könnyen termeszthető mesterséges táptalajokon.
  • Kiválóan lebontja az elhalt növényeket, ágakat, fatörzseket. Többek közt ezért is jelennek meg öreg fákon.

Nézd meg a faápolásról szóló videóimat a Szebenyi Péter Youtube csatornámon.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért veszélyes, ha megjelenik a kertünkben?

Legfőképpen a gyümölcsfáinkra veszélyes, de gyenge egészségű emberre is.

Hogyan ismerhető fel a hasadtlemezű gomba?

Általában a fák beteg részein, sebeinél szokott megjelenni, fehéres kalapja van.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!