Az Ecosia böngésző használatával világon egyedülálló módon pénz nélkül is hozzájárulhatsz faültetési akciók megvalósításához. Benne vagy?

Ehhez csak annyi a dolgod, hogy lecseréled a Google vagy a Bing keresőjét és áttérsz végérvényesen az Ecosia nevű böngészőre.

Ecosia böngésző, amivel fát ültethetsz 1

Ecosia böngésző magyarul

Természetesen a böngésző magyar nyelven is elérhető és teljes mértékben ingyenesen használható mindenki számára. Aki még nem tette és szeretne hozzájárulni a bolygó fásításához, az mindenképpen állítsa be alapértelmezett böngészővé.

Szeretne böngészni az interneten, miközben jót tesz a Földnek?

Az Ecosia egy ingyenes keresőmotor, amely a keresési bevételek 80%-át fák ültetésére fordítja. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor az Ecosiát használja, segít egy fa ültetésében.

Miért válaszd az Ecosiát?

  • Ez a böngésző környezetbarát, hiszen ahogy fentebb említettem a keresési bevételek 80%-át fák ültetésére fordítja.
  • Sokan idegenkednek tőle, de fontos tudni, hogy az Ecosia ugyanolyan gyors és hatékony, mint a Google.
  • Sőt, ez a böngésző nem követi a keresési előzményeidet, és nem adja el másoknak az adataidat.
  • További érdekesség, hogy a böngésző fenntartója egy nonprofit szervezet, amely nem áll semmilyen vállalat befolyása alatt.

Hány fát ültettek eddig az Ecosia böngésző segítségével?

A cikk megjelenésének a pillanatáig már több mint 150 000 000 fát ültettek el. Ez a szám folyamatosan nő, amit nyomon lehet követni a böngésző főoldalán. Így a felület üzembentartói és használói már több éve sikerrel járulnak hozzá, hogy a Földünk minél több zöld felülettel legyen gazdagabb.

Ecosia böngésző térkép
Az Ecosia böngésző térképén láthatóak az ültetési helyszínek.

Az Ecosia a World Wide Fund for Nature (WWF)-vel együttműködve fákat ültet Afrika, Dél-Amerika és Ázsia szegény vidékein. Ezek a fák segítenek megelőzni az erdőirtást, megkötni a szén-dioxidot és javítani az életkörülményeket a helyi lakosság számára. Számold ki te is mennyi szén-dioxidot állítasz elő, erre itt van a CO2 kalkulátor.

Mi a különbség böngészővel kapcsolatban?

Az Ecosia böngésző használatakor az átlagos felhasználónak nem tűnik fel érdemi különbség, hiszen felépítésben, funkciókban is hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint a konkurens keresők. A Microsoft – Bing keresőmotorjára alapszik a rendszere. S a fentebb említett előnyökkel rendelkezik, ami a mai „adathalász” világunkban egyáltalán nem hátrány, sőt, egyfajta biztonságot is ad számunkra. Nem olyan könnyű ezáltal minket annyira kiismerni a cégóriások számára.

Tényleg ültetnek fát, ha használjuk?

Sokakban merülhet fel ez a kérdés, de mindenkit megnyugtathatok. A böngészőnek a hivatalos Ecosia blogján nyomon követhetjük a faültetési akciókat, ültetési statisztikákat, és világ több pontján történő zöld eseményeket is. Ezt nevezik transzparenciának, ezáltal átláthatóvá válik az üzemeltető munkája, illetve az, hogy a böngésző használatával ténylegesen történnek faültetések a világunk több pontján.

Az Ecosiának saját blogja is van.
Az Ecosiának saját blogja is van.

Hol ültetnek fákat az Ecosia böngésző használatával?

A világ több pontján, főként az egyenlítő menti országokban, földrészeken: India, Kenya, Madagaszkár, Nicaragua, Indonézia, Ausztrália, Tanzánia és még hosszan sorolhatnánk.

Jelenleg csupán csak egy hátránya van, hogy Magyarországon az alkalmazással nem lehet fát ültettetni.

Zöld applikációk között az egyik legjobb

Ez a böngésző egy kiváló alkalmazás, amit a mindennapokban asztali gépen, laptopon és mobiltelefonon is lehet használni. Ha hasonló programokat használnál, akkor ajánlom figyelmedbe a többféle zöld applikáció című cikkemet.

Ha szeretnéd, hogy minél több fát ültessenek el, akkor csak annyi a dolgod, hogy használod az Ecosia böngésző keresőfunkcióját.

Faültetés?

Ha szeretnél fát ültetni, akkor ne habozz, október közepétól április közeépig tart hivatalosan a faültetési szezon. Ez az az időszak, amikor a legjobb, legalkalmasabb fákat ültetni magról vagy cserjéből. Ha viszont nincs türelmed kivárni az faültetési szezont, akkor számodra is elérhetőek a konténeres fák, amiket kertészetekben, faiskolákban tudsz megvásárolni.

Igaz, áruk jóval magasabb, mint a mag, illetve cserje kivitelben lévők.

Ebben az árban benne van minden előneveléssel töltött szakszerű gondoskodás. Tehát, ha teheted ne spórolj ezen, vegyél egy fát és ültesd el. Mégis hogyan? Olvasd el a faültetés szabályai című cikkemet a további részletekért.

Gyakran ismétlődő kérdések

Ez a Ecosia böngésző ingyenesen használható, nem kerül pénzbe?

Igen, teljes mértékben ingyenes!

Hogyan tudom használni?

Mobilon a böngésző app letöltésével, asztali gépen viszont a kereső alapértelmezetté állításával.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194