Komposzt rosta házilag – 1 útmutató az elkészítéshez

Komposzt rosta házilag hulladékból való elkészítésével nem csak újrahasznosíthatunk, hanem több ezer forintot is spórolhatunk.

Persze, ez attól is függ milyen alapanyagok felhasználásával készítjük el. A rostálóm elkészítéséről szóló videóm a Szebenyi Péter Youtube csatornámon nézhető meg, ahol nem csak környezetvédelemmel, kertészkedéssel, hanem barkácsolással, újrahasznosítással kapcsolatos videós tartalmakat osztok meg rendszeresen.

 

Kezdjük is az elején: miért fontos átrostálni a komposztot?

Komposztálgatunk, komposztálgatunk, de egy idő után a komposztálónk megtelhet a zöldhulladékkal. Sőt, ha megfelelően komposztálunk, akkor a komposztálási folyamatok során a szelektíven gyűjtött zöldünk le is bomlik. Így az érettnek nevezett komposztot érdemes különválasztani a még lebomlás előtt állótól, illetve egyéb hulladékoktól (belekerült kavicsok, stb.). Mindezek után az így átrostált értékes komposztot visszaforgathatjuk a kertünk talajába.

Komposzt rosta házilag is könnyedén elkészíthető, cikkemben bemutatom.
Az általam elkészített komposzt rosta már több éve jól szuperál nálam.

Komposzt rosta házilag való elkészítése

Én az a fajta fazon vagyok, aki vásárlásai előtt mindent alaposan átgondol mit és miért vesz meg, de ha tehetem inkább magam készítem el „Do it Yourself” (DIY) módon otthon saját kezűleg. Az olyan hulladékaimat, amiket nem lehet szelektíven gyűjteni vagy úgy gondolom, hogy még később hasznos lehet azokat félreteszem.

Így fordulhatott most elő, hogy egy illegális szemétdombon talált kerti nyúlhálót használok fel a komposzt rosta elkészítéséhez, hiszen a boltokban kapható rostálók java része több ezer forintba is kerülhet.

Mi kell a rostálóhoz?

 • szög: a szita és a raklapra szerelt kiegészítő elemek rögzítésére;
 • kalapács: a szögek és nem az ujjam beütésére;
 • harapófogó: a rosszul beütött szögek kihúzására vagy kiegyenesítésére;
 • stabil raklap: a komposztálóm nem rögzített oldala, amire felhelyezem a szitát;
 • olló: a szita méretre vágásához;
 • kesztyű: fő az elővigyázatosság, hiszen véletlenek, balesetek mindig adódhatnak, érdemes kesztyűben végezni a kerti munkánkat;
 • fűrész: a kiegészítő lécelemek méretre vágásához;
 • szita szerű, hálós anyag: az én esetemben egy szemétdombból kukázott nyúlháló lesz a szitám;
 • némi kézügyesség, hogy ne a kezünket, hanem a szöget találjuk el.
Vigyázzunk a kezünkre, amikor a kalapáccsal munkába állunk.
Vigyázzunk a kezünkre, amikor a kalapáccsal munkába állunk.

Komposzt rosta elkészítési munkamenete:

 • szerezz be hozzávalókat;
 • jelöld ki a raklapot, amit a rosta kerete lesz;
 • szedd le a raklap azon léceit, ahova a rosta kerül;
 • a lécek közötti hézagokra méret szerint tegyél ledarabolt léceket, hogy stabilan tartson a rosta, szita;
 • felszögelés, fixálás után méretre vágd le a rostának szánt szitát;
 • szitát több pontot rögzítsd, szögeld fel;
 • helyezd fel a szitát, ha nem eléggé sűrű két rétegben eltolva egymáson illeszd fel;
 • ha stabilan és feszesen sikerült felhelyezni kész is vagyunk;
 • rostálhatod az értékes komposztodat, amit utána visszaforgathatsz a kerted talajába.
Az elkészült komposzt rostálómmal.
Az elkészült komposzt rostálómmal.

Komposzt rosta házilag

Szerintem egy kis kézügyességgel könnyedén elkészíthető, amivel könnyen és egyszerűen átszitálhatjuk a komposztálónk tartalmát.

*UPDATE: Nagyon örülök annak, hogy ennek a cikknek, a benne lévő Youtube videómnak köszönhetően egyre többen ragadnak szitát és kezdik átrostálni évente kétszer, de legalább egyszer a komposztálójukat. Megmondom öszintén elsőre nagy feladatnak tűnt, de kiváló élmény ezzel foglalatoskodni. Nekem volt gyári munkásnak olyan, mintha megint a szalag mellett állnék és gyártanám az újabbnál újabb alkatrészeket, termékeket.

A teremtés élménye, ami a zöldhulladék újrahasznosításával jár felbecsülhetetlen. Főként, akkor ha már a végtermékedet is látod és fogod a kezedben, amit vissza tudsz szórni, forgatni a kerted talajába.

Érdekel a komposztálás? Jobban megtanulnád?

Ha igen, akkor csatlakozz a Facebook legnagyobb komposztálással foglalkozó csoportjába, a „Komposztolok, hogy ne az avart égessem” csoporthoz. A közösségben rengeteg ember van, akik örömmel segítened neked a komposztálásban való elmélyülésben, annak elsajátításában.

Komposzt tanfolyam

Természetesen arra is van lehetőség, hogy a komposztálás tanfolyam keretein belül sajátítsd el. Keress bátran, hiszen az évek során rengeteg tapasztalatot szereztem a témában és szívesen átadom az általam készített tanfolyam keretein belül. További részletek a „Kapcsolat” menüpontra kattintva tudok adni, ha írsz nekem.

Ajánlom figyelmedbe a komposztálás szabályait bemutató cikkemet is, amiben lépésről lépésre bemutatom ennek a nagyszerű tevékenység csínját-binját.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mi az a komposzt rosta?

Egy olyan eszköz, amin keresztül át tudjuk szitálni a komposztunkat.

Miért kell a komposztot rostálni?

Ha el szeretnénk különíteni a még le nem bomlott zöldhulladékot a lebomlottól és utána visszajuttatni a kertünk talajába.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198