Fémhulladék leadás, átvétel árak – 2024

A fémhulladék leadás anyagilag megéri annak, aki felesleges lomjaitól, hulladékaitól meg szeretne válni legális módon, de hogyan kell csinálni?

A világon egyre több fémhulladékot termelünk, amelynek visszagyűjtése, visszafordítása a körforgásos gazdaságba egyre nagyobb feladat a jogalkotó szakembereknek, illetve a cégeknek is. Az Európa Unió által megadott elvárásoknak is meg kell felelnie a tagállomoknak, így Magyarországnak is. Többek között erről szól az EPR rendelet is, mely némiképp szabályozza ezen jogköröket, visszagyűjtési és fémhulladék átvétel lehetőségeit.

A fenntarthatóság szempontjából azért is kiemelten fontos a fémhulladék leadás.

A megfelelő minőségű fémhulladék anyagában könnyedén szinte a végtelenségig újrahasznosítható. Ezáltal kiváló másodnyersanyag az ipar számára, hiszen az ipar újra és újra használhatja, hasznosíthatja. agyon fontos és értékes egy értékes anyag, melyet újrahasznosítani lehet. Ha ilyen típusú hulladékkal rendelkezik, fontos, hogy felelősségteljesen adja le.

Fémhulladék leadás 2024-es lehetőségei:

Hulladékudvarok: A legtöbb településen létesültek hulladékudvarok, ahol a lakosság ingyenesen leadhatja a fémeket. Ebben az esetben nem kap érte cserébe semmilyen anyagi ellentételezést.
Fémfelvásárlók: Számos cég foglalkozik ilyen jellegű hulladék felvásárlással. A felvásárlási ár a hulladék típusától és mennyiségétől függően változhat.
Települési hulladékszállítás: Egyes településeken a hulladékszállító cég külön gyűjti a fémeket.

Fémhulladék átvétel 2024-ben:

Kevesen tudják, de nagyon sok mindenre oda kell figyelni hulladék leadásakor, amik a következők:

  • Fémhulladék leadás alkalmával minden esetben a hulladékot meg kell pucolni, ergo tisztán kell átadni.
  • Emiatt talán nem meglepő, hogy a leadásra szánt fémhulladékot különböző típusokra kell bontani. Értem ez alatt, hogy a vashulladékot vassal, az aluhulladékot aluminimummal bálázva vagy dobozolva. Természetesen minden más hulladékot, mint a rezet is így kell leadni.
  • Mindezek mellett a nagy méretű fémhulladékot szét kell darabolni. Ezt nem végzi el a hulladékátvevő cég, hanem nekünk kell a leadást megelőző szállítást előtt.

Fémhulladék leadás előnyei:

A fémhulladék újrahasznosítása hozzájárul a környezeti károsanyag kibocsátásának a mértékét. Magyarán újabb ércet nem kell kibányászni a bolygó mélyebb rétegeiból és ezáltal a bányászati folyamat során nem kerül káros emisszió a légtérbe, talajba. Természetesen eme nemes hulladék újrahasznosítás is jár, járhat káros kibocsátással, de sokkal kisebb mértékben, mint a bányászattal összekötött ércmegművelése, előállítása nagyipari környezetben.

Emellett talán a legjobban az teszi az embereket érdekelté a visszagyűjtésben, ha a visszagyűjtött fémhulladékért cserébe pénzt kapnak. Erre Magyarországon is lehetőség van, ami 2023-ban egy szabályozott környezetbe került, így már a fémhulladék

Fémhulladék fajtái réz alumínium rozsdamentes vas
Fémhulladék: réz, alumínium, vas, rozsdamentes

Mik a fémhulladékok fajtái?

Rézhulladék:

A réz az egyik legértékesebb és legkeresettebb fémhulladék. A rézhulladék minden olyan kidobott, elhasznált réz tárgyat vagy anyagot jelent, ami újrahasznosításra kerülhet. Ide tartozhatnak például rézcsövek, rézkábelek, elektromos vezetékek, rézedények, réz motoralkatrészek, réz forgács (ipari megmunkálásból).

A réz újrahasznosításának környezeti és gazdasági előnyei jelentősek, hiszen vele megtarthatjuk a természeti erőforrások jó részét.

Ergo a réz újrahasznosításával csökken az új réz bányászatának szükségessége. Emellett kiemelten fontos megemlíteni, hogy csökkent az energiafelhasználésunk is, mivel a réz újrahasznosítása 85%-kal kevesebb energiát igényel, mint az elsődleges ércekből történő előállítása. De talán a legjobb hír, hogy a környezetszennyezés csökkentéséhez is hozzájárul a réz újrahasznosítása.

Rozsamentes ötvözetek

Rozsdamentesnek nevezzük azokat a fémötvözeteket, amelyek magas krómtartalommal bírnak (legalább 10,5%), így fokozottan ellenállnak a korróziónak. Ilyenek például a háztartási eszközök (evőeszközök, edények, mosogatók), ipari berendezések, alkatrészek, építőipari elemek, gépjármű alkatrészek, rozsdamentes forgács is.

A visszagyűjtésének a jelentősége haszonló a rézhez. Ezzel is óvjuk a környezetet, mivel csökkentjük a környezetszennyezés mértékét, mellett a fenntarthatóságot is erősítjük vele.

Aluminimum hulladék

Kevesen gondolnák, de az alumínium az egyik legjobban (kb. 100%-ban) és legegyszerűbben újrahasznosítható iparilag előállított fém. Többféle aluhulladék létezik, ilyenek például, mint alumínium dobozok (üdítős, sörös), alumínium fólia és csomagolóanyagok, építőipari alumínium elemek (ereszcsatorna, ablakprofilok, stb.), régi alumínium edények, evőeszközök, gépjármű-alkatrészek, alumínium forgács. Ezek közül az alumínium dobozokat a 2024-ben életbe lépett üvegvisszaváltási rendszer életbelépésével REpont automatáknál tudjuk leadni.

Az alumínium dobozokat sokan a PET palackok zöldebb megoldásaként népszerűsítik, az említett szinte 100%-os újrahasznosítási aránya miatt. (PET palack műanyagját nem lehet akárhányszor újrahasznosítani, az alut igen.) De sajnos ez a megoldás is részigazság. Az alumínium előállítása is környezetszennyezéssel jár, de ez nagyarányú visszagyűjtéssel jelentősen csökkenthető.

Vashulladék

A vashulladék ár/érték arányban a legkevesebbet érő fémhulladék, aminél a korrózióra fokozottan ügyelni kell. Rossz minőségű vasért jóval kevesebb átvételi összeget lehet kapni.

Fémhulladék árak

Mielőtt leadnánk a fémet tartalmazó hulladékónkat tisztában kell lennünk azzal, hogy a felvásárlási ára számos tényezőtől függhet. Az itt szereplő árak átlag árak, melyek 2024. márciusi átlagárakat tartalmaznak. Ezek az árak több tényezőtől függően növekedhetnek és csökkenthetnek, amit az adott fém hiánycikké válása vagy világpiaci árváltozások idézhetnek elő.

  • Vörösréz: 2200-2400 Ft/kg (tiszta, fényes)
  • Alumínium: 500-600 Ft/kg (lemez), 300-400 Ft/kg (doboz)
  • Rézforgács: 900-1000 Ft/kg
  • Ólom: 400 Ft/kg (papír- és kátrány mentes)
  • Horgany: 460 Ft/kg (vas- és kátrány mentes)
  • Saválló hulladék: 340 Ft/kg (adagolható)
  • Vas: 50-80 Ft/kg (típustól és minőségtől függően)

Minden esetben érdeklődjünk a leadási helyeken a felvásárlási árakkal és ezek alapján döntsük a leadási helyről. Érdemes meggyőződni arról is, hogy a hulladékfelvásárlással foglalkozó cég szerepel-e a lentebb látható hivatalos leadási, leadói helyek listájában.

Lakossági fémhulladék átvétel

Magyarországon a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által kijelölt és szerződött hulladék átvevőhelyeken tudunk megválni a fémet tartalmazó hulladékainktól, melynek folyamatosan frissülő pontos listája, átvevőhelye a cég honlapján található meg.

Továbbá, ha érdekel, hogyan tudsz megszabadulni az e-hulladékodtól akkor olvasd el az elektronikai hulladék 2024 című cikkem.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hol lehet leadni a fémes hulladékot?

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. -vel szerződött hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeknél. Lista a cikkben.

Mennyi pénzt lehet kapni a hulladékért?

Ez hulladékfajtától függ, a vas értéke elenyésző a rézhez képest. Részeltek a cikkben.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193