Menu Close

Üvegvisszaváltás jele 50 forintot ér neked – Ezt keresd a palackon

üvegvisszaváltás jele újrahasznosítás

Üvegvisszaváltás jele egy nagyon értékes jel, amit nemcsak a visszatérítési összegért érdemes keresni a palack oldalán, hanem a környezetünk megóvása érdekében is.

A 2024. január elsejétől indult el az országosan az üvegvisszaváltási rendszer, aminek a segítségével könnyedén megszabadulhatunk hulladékká vált üres italos palackainktól. Olyan palackokra kell elsőre gondolni, amiket általában egyszeri használat után a szelektívbe, rossz esetben a kukába dobunk. (A szemetelésről nem érdemes beszélni, remélem 2024-ben ez senki se meri meglépni. Nem menő.)

üvegvisszaváltás jele
Sajnos az üvegvisszaváltás jele nem szerepel a korábbi palackokon.

Az év elején indult visszaváltási rendszer nem vonatkozik a korábbi palackokra, mivel utólag már nem helyezik el rajtuk a rendszer visszaváltási jelét.

Az EU-s szabályoknak megfelelő jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélkül palackokat. Ezen kitétel annak tudható be, hogy a gyártóknak legyen ideje a megfelelő átállásra. A céldátum elérése után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba. Ez idő alatt kihelyezett jelölés nélküli termékek ott maradhatnak a boltok polcain kiürülésükig.

Milyen az üvegvisszaváltás jele?

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. munkatársai egy könnyen felismerhető, egyszerű jelet (vagy nevezhetjük akár piktogramnak is) terveztek és helyeztettek el a gyártók közbenjárásában a palackok oldalán.

Vigyél vissza - 50 forint
A jel az alábbi kinézettel látható: „Vigyél vissza – 50 forint”. / Fotó: Magyar Közlöny

Az üvegvisszaváltás jele egyben jól megmutatja annak egységi értékét, ami vélhetően sokakat motiválni fog a visszagyűjtésre is. Természetesen, akinek nem elég motiváló az 50 forint, az a szelektív hulladékgyűjtés során is megválhat a hulladékától.

Mikortól lesz látható a palackokon az üvegvisszaváltás jele?

A MOHU központi tájékoztatása szerint az üvegvisszaváltás jele a gyártási átállást követően a következő félévben folyamatosan fognak megjelenni. Ergo lesz olyan termék, amin már január elsejétől, de lehet olyan is, amin csak nyár elején lesz látható a jel. Ezért is kell fokozatosan odafigyelni a REpont automata használatára, hogy ne kerüljön a gépbe olyan termék, amin nincs ilyen címke. Ha mégis bekerülne, akkor a gép nem tudja beváltani kuponná a terméket és visszaadja. Ennek érdekében egyes automaták mellé külön gyűjtőedényzetet helyeznek el.

Ha mégis ilyen termékünk lenne azt továbbra is a szelektív hulladékgyűjtés alkalmával le tudjuk adni.

Visszagyűjtési jelzés nélküli műanyagtermék esetén minden esetben vizsgáljuk meg a címkézését, a piktogramok milyenségét. Ebből tudjuk megítélni, hogy az a műanyagtermék egyáltalán behelyezhető-e a szelektíves kukába (vagy zsákba). olvasd el az erről szóló, avagy az újrahasznosítható műanyagok fajtái című zöld blog cikkemet.

Visszaváltás után utalvány?

Nemcsak utalvány! A megfelelő jellel ellátott termékek visszaváltása után három lehetőségünk van:

  1. megfelelő állapotú termék visszaváltása esetén vonalkóddal ellátott kupont kapunk, melyet ugyanebben a formában pénztárban való fizetéskor tudunk levásárolni;
  2. összeget átutalhatjuk a bankszámlánkra, ez az opció hamarosan elérhető lesz: mindössze regisztrálnunk kell ügyfélként a rendszerbe a REpont app segítségével (szintén még nem elérhető 2024.január 5-én) és innentől kezdve a vonalkód leolvasó segítségével a kuponok beolvasásával gyűjthetjük össze a visszajáró pénzt az utalásra;
  3. jótékonysági célú felajánlás egy a rendszerből általunk kiválasztott civil szervezet számára egy adott jó cél érdekében;
  4. plusz egy: aki egy kis plusz pénzt szeretne csinálni magának annak arra is van lehetősége, hogy ismerősöktől összegyűjti a nekik nem kellő visszaváltható termékeket és leadja az automatánál.

Mindhárom plusz 1 opció a maga nevében hiánypótló, igazi ösztönző erővel bírnak és egy lehetőség, hogy tisztább környezetben élhessünk.

Bízom benne, hogy minél többen fognak ezzel a nagyszerű lehetőséggel élni, hiszen a vásárolt termék árának egy része visszajön. A rendszer úgy lett kitalálva, hogy az emberek érdekeltek legyenek benne és ezáltal állami és lakossági közös erővel tegyünk a műanyag-és egyéb hulladék szennyezés ellen.

Az üvegvisszaváltási rendszer a magyar közlöny aktuális számában jelent meg.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hol található az üvegvisszaváltás jele?

Minden esetben a visszagyűjtési rendszerben résztvevő palackok oldalán található címkén.

Hol lehet visszaváltani a palackokat?

Minden esetben a REpont automatáknál.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!