Üvegvisszaváltás jele 50 forintot ér neked – Ezt keresd a palackon

Üvegvisszaváltás jele egy nagyon értékes jel, amit nemcsak a visszatérítési összegért érdemes keresni a palack oldalán, hanem a környezetünk megóvása érdekében is.

A 2024. január elsejétől indult el az országosan az üvegvisszaváltási rendszer, aminek a segítségével könnyedén megszabadulhatunk hulladékká vált üres italos palackainktól. Olyan palackokra kell elsőre gondolni, amiket általában egyszeri használat után a szelektívbe, rossz esetben a kukába dobunk. (A szemetelésről nem érdemes beszélni, remélem 2024-ben ez senki se meri meglépni. Nem menő.)

üvegvisszaváltás jele
Sajnos az üvegvisszaváltás jele nem szerepel a korábbi palackokon.

Az év elején indult visszaváltási rendszer nem vonatkozik a korábbi palackokra, mivel utólag már nem helyezik el rajtuk a rendszer visszaváltási jelét.

Az EU-s szabályoknak megfelelő jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélkül palackokat. Ezen kitétel annak tudható be, hogy a gyártóknak legyen ideje a megfelelő átállásra. A céldátum elérése után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba. Ez idő alatt kihelyezett jelölés nélküli termékek ott maradhatnak a boltok polcain kiürülésükig.

Milyen az üvegvisszaváltás jele?

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. munkatársai egy könnyen felismerhető, egyszerű jelet (vagy nevezhetjük akár piktogramnak is) terveztek és helyeztettek el a gyártók közbenjárásában a palackok oldalán.

Vigyél vissza - 50 forint
A jel az alábbi kinézettel látható: „Vigyél vissza – 50 forint”. / Fotó: Magyar Közlöny

Az üvegvisszaváltás jele egyben jól megmutatja annak egységi értékét, ami vélhetően sokakat motiválni fog a visszagyűjtésre is. Természetesen, akinek nem elég motiváló az 50 forint, az a szelektív hulladékgyűjtés során is megválhat a hulladékától.

Mikortól lesz látható a palackokon az üvegvisszaváltás jele?

A MOHU központi tájékoztatása szerint az üvegvisszaváltás jele a gyártási átállást követően a következő félévben folyamatosan fognak megjelenni. Ergo lesz olyan termék, amin már január elsejétől, de lehet olyan is, amin csak nyár elején lesz látható a jel. Ezért is kell fokozatosan odafigyelni a REpont automata használatára, hogy ne kerüljön a gépbe olyan termék, amin nincs ilyen címke. Ha mégis bekerülne, akkor a gép nem tudja beváltani kuponná a terméket és visszaadja. Ennek érdekében egyes automaták mellé külön gyűjtőedényzetet helyeznek el.

Ha mégis ilyen termékünk lenne azt továbbra is a szelektív hulladékgyűjtés alkalmával le tudjuk adni.

Visszagyűjtési jelzés nélküli műanyagtermék esetén minden esetben vizsgáljuk meg a címkézését, a piktogramok milyenségét. Ebből tudjuk megítélni, hogy az a műanyagtermék egyáltalán behelyezhető-e a szelektíves kukába (vagy zsákba). olvasd el az erről szóló, avagy az újrahasznosítható műanyagok fajtái című zöld blog cikkemet.

Visszaváltás után utalvány?

Nemcsak utalvány! A megfelelő jellel ellátott termékek visszaváltása után három lehetőségünk van:

  1. megfelelő állapotú termék visszaváltása esetén vonalkóddal ellátott kupont kapunk, melyet ugyanebben a formában pénztárban való fizetéskor tudunk levásárolni;
  2. összeget átutalhatjuk a bankszámlánkra, ez az opció hamarosan elérhető lesz: mindössze regisztrálnunk kell ügyfélként a rendszerbe a REpont app segítségével (szintén még nem elérhető 2024.január 5-én) és innentől kezdve a vonalkód leolvasó segítségével a kuponok beolvasásával gyűjthetjük össze a visszajáró pénzt az utalásra;
  3. jótékonysági célú felajánlás egy a rendszerből általunk kiválasztott civil szervezet számára egy adott jó cél érdekében;
  4. plusz egy: aki egy kis plusz pénzt szeretne csinálni magának annak arra is van lehetősége, hogy ismerősöktől összegyűjti a nekik nem kellő visszaváltható termékeket és leadja az automatánál.

Mindhárom plusz 1 opció a maga nevében hiánypótló, igazi ösztönző erővel bírnak és egy lehetőség, hogy tisztább környezetben élhessünk.

Bízom benne, hogy minél többen fognak ezzel a nagyszerű lehetőséggel élni, hiszen a vásárolt termék árának egy része visszajön. A rendszer úgy lett kitalálva, hogy az emberek érdekeltek legyenek benne és ezáltal állami és lakossági közös erővel tegyünk a műanyag-és egyéb hulladék szennyezés ellen.

Az üvegvisszaváltási rendszer a magyar közlöny aktuális számában jelent meg.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hol található az üvegvisszaváltás jele?

Minden esetben a visszagyűjtési rendszerben résztvevő palackok oldalán található címkén.

Hol lehet visszaváltani a palackokat?

Minden esetben a REpont automatáknál.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194