Újrahasznosítható műanyagok fajtái és azok 7 jellemzője

Az újrahasznosítható műanyagok fajtái könnyen megjegyezhetőek, aminek segítségével könnyedén fejleszthetünk szelektív hulladékgyűjtésünkön.

Közhely, de a hulladékprobléma megelőzhető, hogyha nem veszünk olyan terméket, amivel hulladékot termelünk. Emiatt a prevenciót (megelőzést) javasolják a legtöbben, persze ez nem egyszerű.

Ebben a cikkben bemutatom a probléma forrásait, illetve annak megoldását és az újra és nem újrahasznosítható műanyagok fajtáit, jellemzőit is.

De mi van ha megtörtént a „baj” és bevásároltunk? – hmm …

Mindenekelőtt fontos elmondanom, hogy az utóbbi években pozitív tendencia látható fogyasztási szokásainkkal kapcsolatban, amin még van mit csiszolni.

Az általános problémák a következők:

Vásárlási szokások átgondolatlansága
A legtöbb ember (akár én is) bemegy a boltba és megveszi azt, amire szüksége van, de nem nézi meg azt, hogy az adott termék miből készült. Mi egy fogyasztói társadalomban élünk, ahol a legtöbb esetben nem vállalunk felelősséget az általunk termelt hulladékért. Ezért van tele minden héten a kommunális kukánk, illetve ezért szemetelnek annyian. Ennek ellenére egyre jobban terjednek a tudatos vásárlással kapcsolatos kampányok, a zero waste (hulladék nélküli) életmód vagy a csomagolásmentes vásárlást ösztönző edukációs programok.

Szelektív hulladékgyűjtés hiánya
Sokan a nagy igyekezetben mindent belepakolnak a műanyag szelektívbe, ami első sorban nem is az ő hibájuk, hanem a hiányos tájékoztatásnak. Ebben szeretnék segítséget nyújtani nektek, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön. Elviekben minden műanyag csomagoláson és terméken találkozhatunk a képemen látható hétféle szimbólummal, aminek vizsgálatával megtudhatjuk melyik kerülhet a műanyag szelektívébe és melyik csak a kommunális hulladékgyűjtőbe.Szeretnél többet megtudni hogyan szelektálj? Ha igen, akkor olvasd el a szelektív hulladékgyűjtés szabályait bemutató cikkemet.

Szelektív hulladékgyűjtés szabályai
Újrahasznosítható műanyagok főként a szelektív hulladékgyűjtés segítségével kerülnek kerülnek újragondolásra.

Háttéripar hiánya
A legtöbb kapható terméknek a teljes életciklusa nincs megoldva. A termék elkészül, kikerül a piacra, a fogyasztó megveszi, és azt elhasználva – jobb esetben – a kukába dobja, ami után a termék szeméttelepre kerül újrahasznosítás nélkül. A legjobb példa erre a pár évvel ezelőtt környezetbarát terméknek titulált PLA termékek (pl poharak), amelyek kukorica keményítőből nem műanyagból készülnek, de nincs aki újrahasznosítsa őket. Az ígéretek ellenére nem bomlik le olyan gyorsan és nagyon nehéz megkülönböztetni a műanyagból készült pohártól.

Jogi háttér hiányosságai
Majdnem mindent rá lehet „kenni” a fogyasztóra, hogy miért veszi meg az anyagminőség és újrahasznosítás szempontjából rossz terméket. De ami mellett nem mehetünk el, az a gyártók felelőssége, akik profitorientált céljaik elérése érdekében általában a legegyszerűbb, legolcsóbban kivitelezhető termék készítését támogatják.

Újrahasznosítható műanyagok fajtái, jelölései

 1. PET (1)
  A teljes nevén polietilén-tereftalát, ami újrahasznosítható. Legtöbbször az üdítős- és ásványvizes palackok és műanyag poharak ebből készülnek.
Az újrahasznosítható műanyagok java része eldobva a környezetben végzi. / Fotó: Szebenyi Péter
Az újrahasznosítható műanyagok java része eldobva a környezetben végzi. / Fotó: Szebenyi Péter

HD-PE (2)
A teljes nevén magas sűrűségű polietilén. A sűrűsége legalább 0,941 g/cm³. Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. A HD-PE-t leggyakrabban termékek csomagolására, például italos palackok, tisztítószeres, kozmetikai flakonok, margarinos dobozok, szemetes konténerek, játékok előállítására használják. A HP-DE újrahasznosítható, másodlagos nyersanyagként többek között vegyszeres flakonok, ládák szemetes konténerek kertészeti eszközök gyártására használják fel.

LD-PE (4)
A teljes nevén alacsony sűrűségű polietilén. A sűrűsége 0,915-0,925 g/cm³ között változik. A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, reklámszatyrot, élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártanak. Újrahasznosítható, főleg mezőgazdasági fóliát vagy szemeteszsákot készítenek belőle.

PP (5)
A teljes nevén polipropilén szintén újrahasznosítható anyag, általában vajas- és joghurtosdobozok, ketchuposflakon, műanyag edények készülnek belőle, egyre inkább átveszi a PVC szerepét.

Nem újrahasznosítható műanyagok fajtái, jelölései (PVC, PS, Egyéb):

 • PVC (3)
  A teljes nevén polivinil-klorid nagyon elterjedt, rengeteg termék alkotóeleme. Rendeltetés ellenes felhasználása rendkívül kárós az egészségre, rombolja az immunrendszert, mutációkat okozhat. Nem gyűjthető szelektíven.
 • PS (6)
  A teljes nevén polisztirol alapanyagai mind veszélyes mérgek. Leginkább ételtároló dobozok, poharak, hőszigetelés készül belőle. Magyarországon nem gyűjthető szelektíven, aminek legfőbb oka lehet, hogy több energia kell az újrafeldolgozásához.
 • Egyéb (7)
  Ide tartozik minden, ami kimaradt a felsorolásból. Például a polikarbonát (PC), amelyből CD-t, DVD-t, szemüveglencséket és fémgőzölt csomagolásokat készítenek. Az utóbbin vékony fémréteggel bevont műanyagok vagy papír anyag található. Ilyenek például a fűszertartók, chipsszes zacskók.
fémgőzölt-csomagolás
A fűszerek csomagolása is fémgőzölt.

További érdekességek találsz a nemzetközi Plastics Facts oldalán.

Újrahasznosítható műanyagok fajtái – jövő?

Bízom benne, hogy egyszer elérjük azt, hogy az újrahasznosítható műanyagok fajtái nevükhöz illően 100%-ban újrahasznosításra kerülnek. Ha értékesnek találtad a cikkem oszd meg minél több helyen (ismerősök, facebook csoportok.) Nélküled nem sikerülhet!

Gyakran ismétlődő kérdések

Melyik műanyagot lehet szelektíven gyűjteni?

PET (1), HD-PE (2), LD-PE (4), PP (5) és további részletek a cikkben.

Melyik műanyagot nem lehet szelektíven gyűjteni?

PVC (3), PS (6), Egyéb (7) és a további részletek a cikkben.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198