REpont automata működése – üvegvisszaváltás 2024

A REpont automata működése igazán egyszerű, aminek használatát játszó könnyedséggel el lehet sajátítani kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ebben részletesen bemutatom működését.

2024. január elsejével indult el a Magyarországon is az üvegvisszaváltási rendszer, amivel a legtöbb forgalomban lévő palackot vissza tudjuk majd váltani. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által üzemeltetett új rendszer célja, hogy Magyarország még inkább átállhasson a körforgásos gazdálkodásra, amelyben egyre kevesebb termék válik majd hulladékká és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

Minden palack 50 forintot ér!

A MOHU-nak az a célja az új visszaváltási rendszerrel, hogy az egyszer használatos palackoknál (műanyag, fém, üveg) több mint 90%-os visszaváltási arányt érjen el. Ezt nem egyszerre, hanem több ütemben szeretnél elérni. Most a cél, hogy 2025-re el kell érni a 77%-ot, de 2029-re a már említett 90%-os arányt. Műanyagpalackból, fémdobozból, illetve üvegpalackokból évente közel Magyarországon 3,2 milliárd kerül forgalomba.

REpont automata működése

A kihelyezett REpont automaták többségén egyszerű képi ábrákkal és leírással fel vannak tüntetve a használati utasítás.

REpont automata használati utasítás
REpont automatán látható használati utasítás.

Mire figyeljünk oda az REpont automata használatakor?

  • Ne taposd laposra a palackot, maradjon ép, mert csak azt fogadja el a gép!
  • Fontos, hogy a visszaváltásra szánt palacknak tisztának kell lennie!
  • Csak a megfelelő jelzéssel ellátott új palackot fogadja el a gép, a korábbi palackokat csak szelektívbe lehet elhelyezni.
  • Még fél évig párhuzamosan találkozhatunk a boltok polcain az új jelölésű és a régi, most is érvényben lévő palackokkal majd.
  • A palackokért kapott kuponokat beválthatjuk vagy azok értékét az automatában eladományozhatjuk.
  • A legkisebb palackmérettől egészen 3 literes kiszerelésig lehet visszagyűjteni a palackokat.

Hol található REpont automata?

Magyarországon minden 400 négyzetméter fölötti boltban kötelező lesz ilyen automatát alkalmazni, de ennél kisebb méretű üzlethelyiségek is igényelhetik az automaták telepítését. Első körben országosan közel 2000 helyszínen lehet ilyen módon megválni hulladékká vált italos palackainktól.

REpont automata üvegvisszaváltási rendszer
REpont automata a üvegvisszaváltási rendszer legfőbb eleme.

Az üvegvisszaváltási rendszerhez önkéntes alapon 400 négyzetméternél kisebb eladóhelyiséggel rendelkező boltok, üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként. Ennek egyetlen egy megközése van, hogy az REpont automaták telepítésével elfogadják a visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket.

A MOHU tervei szerint a partnerek (boltok, üzletek, bevásárlóközpontok) legalább 4-5000 boltban lehetnek visszaváltó automaták. Továbbá az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez. Ennek lehetősége a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával biztosítható.

További részleteket a cikk alján található MOHU weboldalon található több információ. Mindezek mellett egy interaktív térkép is elérhető lesz az említett weboldalon, ahol az üvegvisszaváltás rendszerének leadópontjai, illetve más hulladékok leadásának helyszínei is szerepelni fognak.

REpont app

A későbbiek folyamán külön applikáció is lesz a REpont automata rendszeréhez, amivel a kuponok értékét akár át is utalhatjuk a bankszámlánkra.

Mit válthatunk vissza?

Minden olyan műanyagból, fémből vagy üvegből készült italos palackot, dobozt, amin szerepel az üvegvisszaváltás jele. A mindenki által könnyen és egyszerűen felismerhető jelről egy külön cikkben írtam, ami megtalálható a honlapomon.

Miért vegyük igénybe ezt a lehetőséget?

Az utóbbi 1 évtizedben rengeteget hallottunk az ember által okozott környezetszennyezésről, műanyag és egyéb hulladékhegyekről. Sajnálatos módon ezek nemcsak a szárazföldön, hanem a tengerekben, óceánokban is megtalálhatóak. Ezek ellen rengeteg megoldás készült el az utóbbi években, legyen szó termékfejlesztésről, különböző hulladékmentesítő kihívásokról (műanyagmentes július, cigicsikkmentes kihívás, csomagolásmentes május).

Ez a trend nem állhat meg, és ennek okán végre Magyarországra is eljutott ez a lehetőség, amivel élni kell. Ha aggodsz vegy tennél a környezetért, akkor most duplán megéri. Nemcsak, hogy megfelelő helyre juttatod vissza a hulladékodat, hanem még pénzt is kapsz érte vissza.

Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy tegyünk együtt a tisztább környezetért.

Gyűjtsd te is így a hulladékod és oszd meg a hírt másokkal is!

További részletek a mohu.hu oldalon.

Gyakran ismétlődő kérdések

Milyen hulladékot lehet leadni az automatákban?

Minden sérülésmentes és megfelelő címkével ellátott üveg, fém vagy műanyag palack leadására van lehetőség.

Hol található ilyen automata Magyarországon?

Kötelező jelleggel minden 400 négyzetméteresnél nagyobb hazai üzletben.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198