A régi tv leadása ma már nem okozhat gondot senki számára, hiszen számos lehetőség van elöregedett, elavult készülékeinktől való megszabadulásra.

Minden tudatos fogyasztó felelősséget vállal döntései után keletkező hulladékról vagy már számára feleslegessé vált termékekről. Emiatt is különösen fontos a régi tv leadása is, amivel nemcsak egy számunkra hasztalan tárgytól szabadulunk meg, hanem a környezetet is óvjuk. Sőt, emellett a körforgásos gazdaság motorját is „berúgjuk”, mert a leadott termékek újrahasznosításra kerülnek, ergo új alapanyagok lesznek más termékek számára.

Régi Tv leadása – lehetőségek

Elektromos hulladék gyűjtőpontok:
Sok városban és településen léteznek elektromos hulladék gyűjtőpontok vagy szervizek, ahol ingyenesen leadhatod a régi televíziódat. Keresd meg a helyi hulladékgazdálkodási központot vagy elektromos szervizt, és érdeklődj az ottani lehetőségekről.

Kiskereskedelmi áruházak:
Néhány nagyobb kiskereskedelmi áruház vagy elektronikai bolt részt vesz az elektronikai hulladék visszavételében. Érdeklődj a vásárlás helyénél, hogy van-e lehetőség a régi televízió leadására.

Visszagyűjtéssel értékes másodnyersanyagra tesz szert az ipar.

Lényegében a forgalmazónak kötelező átvennie korábban tőle vásárolt régi terméket. Ez egy EU-s szabályozás írja elő. A legtöbb elektronikai hulladék (e-hulladék) teljes egészében újrahasznosítható.

Közösségi gyűjtési események:
Időnként szerveznek közösségi gyűjtési eseményeket, ahol a helyi lakosok leadhatják felesleges elektronikai eszközeiket. Figyeld a települési vagy környékbeli hirdetéseket, hogy értesülj ezekről az eseményekről vagy iratkozz fel az általam szerkesztett Zöld hírlevélre, hogy ne maradj le a lehetőségekről.

Gyártói visszavételi programok:
Ez a fentebb említett EU-s szabályozás miatt lehetséges, de lényegében az elektronikai gyártó vagy márkakereskedő működtet visszavételi programokat, amelyek keretében visszaveszik a régi készülékeket, beleértve a televíziókat is. Látogasd meg a gyártó vagy márkakereskedő hivatalos weboldalát, hogy tájékozódj a részletekről.

Lakossági hulladékudvar:
A helyi hulladékudvarok általánosságban fogadnak be elektronikai hulladékot is. Kérdezd meg a településeden vagy a lakcímedhez rendelt lakossági hulladékudvar munkatársaitól, hogy van-e lehetőség a régi televízió leadására.

Régi TV adományozása

Van lehetőség arra is, hogy régi TV leadása helyett eladományozd az általad szimpatikusnak vélt rászorulónak, vagy különböző intézményeknek. Magyarországon is sok hasonló példa van erre, érdemes élni vele. Lehet neked már hulladék, de másnak érték lehet.

Használt tévé is lehet karitatív, lehet ajándék

Több olyan szervezet van, aki örömmel fogad be ilyen használt termékeket egész évben, nem csak ünnepekor. Sőt, van olyan tévé szerelő is, aki évek óta korházaknak, iskoláknak szerel meg ilyen más hulladékká vált termékeket. Így a munkájával nagy örömöt okoz a beteg, de még az egészséges embereknek is.

bontott tv környezetszennyezés
Bontott tv maradványok a bokorra felhajigálva.

Régi TV leadása fontossága

Annak ellenére, hogy egyes felmérések szerint egyre kevesebbet nézünk tévét, elmondható, hogy még a mai napig rengeteg készüléket használunk, fogyasztunk el. Sok esetben az elromlott készülék nem a legmegfelelőbb helyre kerül.

Teljesen mindegy milyen módon válasz meg a felsoroltak közül, csak egy a lényeg, ne kerüljön a természetbe!

Legyen szó bármelyik lehetőségről, mindig ellenőrizd, hogy az adott hely elfogadja-e az elektronikai hulladékot, és ha igen, milyen feltételekkel. Az elektronikai hulladék helyes kezelése fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából. Az utóbbi azért is, mert értékes nyersanyagként lehet újrahasznosítani szinte teljes egészében. Így a hulladékból létrejött új alapanyag más termékek, készülékek alapanyagává válik. Ez jó nekünk, jó a természetnek, egyszóval mindenkinek.

Köszönhetően főként annak, hogy nem kell újabb anyagokat a Földből kibányászni és különböző vegyipari, ipari eljárásokkal legyártani. Igaz, a mai napig világ szinten elég alacsony a visszagyűjtési arány, de pont emiatt kell mindennap, minden alkalommal, amikor csak lehet kihangsúlyozni a visszagyűjtés leadás fontosságát.

Megboldogult hulladékvadász koromban, amikor rendszeresen jártam a televíziókkal különböző szemetes helyszínekre bemutatni az emberi gyarlóság melegágyát, az illegális hulladék szemétdombokat. Mindig mindenhol volt egy-egy televízió „elhagyva” vagy éppen szétverve. Ez abból is gyalázatos, mert ezek a termékek megmenthetőek lettek volna az enyészettől, a természet szennyezésről.

Régi tv hever az út közepén Budapesten
Háttérben a riport egyik szereplője az a hatalmas régi tv a fejem magasságában.

Az itt látható képen éppen egy óriási tévé volt szétverve az akkori Budapest egyik legszemetesebb utcájában, a Francia úton. Igaz, azóta a területet és az utcát is többször kitakarították, de még mind a mai napig hordják oda a szemetet egyesek.

Olvasd el további részletekért az elektronikus hulladék leadás 2024 -ben című cikkem.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 195