Menu Close

Régi tv leadása – 5 tipp

régi tv leadása

A régi tv leadása ma már nem okozhat gondot senki számára, hiszen számos lehetőség van elöregedett, elavult készülékeinktől való megszabadulásra.

Minden tudatos fogyasztó felelősséget vállal döntései után keletkező hulladékról vagy már számára feleslegessé vált termékekről. Emiatt is különösen fontos a régi tv leadása is, amivel nemcsak egy számunkra hasztalan tárgytól szabadulunk meg, hanem a környezetet is óvjuk. Sőt, emellett a körforgásos gazdaság motorját is „berúgjuk”, mert a leadott termékek újrahasznosításra kerülnek, ergo új alapanyagok lesznek más termékek számára.

Régi Tv leadása – lehetőségek

Elektromos hulladék gyűjtőpontok:
Sok városban és településen léteznek elektromos hulladék gyűjtőpontok vagy szervizek, ahol ingyenesen leadhatod a régi televíziódat. Keresd meg a helyi hulladékgazdálkodási központot vagy elektromos szervizt, és érdeklődj az ottani lehetőségekről.

Kiskereskedelmi áruházak:
Néhány nagyobb kiskereskedelmi áruház vagy elektronikai bolt részt vesz az elektronikai hulladék visszavételében. Érdeklődj a vásárlás helyénél, hogy van-e lehetőség a régi televízió leadására.

Visszagyűjtéssel értékes másodnyersanyagra tesz szert az ipar.

Lényegében a forgalmazónak kötelező átvennie korábban tőle vásárolt régi terméket. Ez egy EU-s szabályozás írja elő. A legtöbb elektronikai hulladék (e-hulladék) teljes egészében újrahasznosítható.

Közösségi gyűjtési események:
Időnként szerveznek közösségi gyűjtési eseményeket, ahol a helyi lakosok leadhatják felesleges elektronikai eszközeiket. Figyeld a települési vagy környékbeli hirdetéseket, hogy értesülj ezekről az eseményekről vagy iratkozz fel az általam szerkesztett Zöld hírlevélre, hogy ne maradj le a lehetőségekről.

Gyártói visszavételi programok:
Ez a fentebb említett EU-s szabályozás miatt lehetséges, de lényegében az elektronikai gyártó vagy márkakereskedő működtet visszavételi programokat, amelyek keretében visszaveszik a régi készülékeket, beleértve a televíziókat is. Látogasd meg a gyártó vagy márkakereskedő hivatalos weboldalát, hogy tájékozódj a részletekről.

Lakossági hulladékudvar:
A helyi hulladékudvarok általánosságban fogadnak be elektronikai hulladékot is. Kérdezd meg a településeden vagy a lakcímedhez rendelt lakossági hulladékudvar munkatársaitól, hogy van-e lehetőség a régi televízió leadására.

Régi TV adományozása

Van lehetőség arra is, hogy régi TV leadása helyett eladományozd az általad szimpatikusnak vélt rászorulónak, vagy különböző intézményeknek. Magyarországon is sok hasonló példa van erre, érdemes élni vele. Lehet neked már hulladék, de másnak érték lehet.

bontott tv környezetszennyezés
Bontott tv maradványok a bokorra felhajigálva.

Régi TV leadása fontossága

Teljesen mindegy milyen módon válasz meg a felsoroltak közül, csak egy a lényeg, ne kerüljön a természetbe!

Legyen szó bármelyik lehetőségről, mindig ellenőrizd, hogy az adott hely elfogadja-e az elektronikai hulladékot, és ha igen, milyen feltételekkel. Az elektronikai hulladék helyes kezelése fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából.

Olvasd el további részletekért az elektronikus hulladék leadás 2024 -ben című cikkem.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!