Menu Close

Elektronikai hulladék leadás 2024

elektronikai hulladek leadas 2022

Az elektronikai hulladék leadás 2024 lehetőségeit (e-hulladék) mutatom be ebben a cikkemben, hogy hova kerüljön a megunt vagy elromlott e-eszközöd.

Először is ismerjük meg mit is nevezünk elektronikai hulladéknak más néven e-hulladéknak?
A nevéből fakadóan minden olyan tárgyat vagy eszközt, ami részben vagy egészben elektromos árammal működik.

Két fajtája van:

  • elektromos hulladék, például: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.
  • elektronikai hulladék, például: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép.

A lakossági elektromos hulladékok legnagyobb mennyiségben keletkező fajtái:

• Nagyméretű háztartási berendezések, például mosógép, hűtőszekrény.
• Kis méretű háztartási berendezések, például porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép.
• IT és telekommunikációs berendezések, többek közt számítógép, nyomtató, mobiltelefon.
• szórakoztató elektronikai berendezések rádió, TV, HiFi torony.

bontott tv környezetszennyezés
Elektronikai hulladék leadás 2024 -ban ne így csináld: Bontott tv maradványok a bokorra felhajigálva.

Elektronikai hulladék leadás 2024 helyszínei

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy a forgalmazónak kötelessége átveszi a rossz, használt terméket, de csak bizonyos méretig.

Elektronikai hulladék leadás módjai

  • A kisgépeket kötelesek vásárlás nélkül átvenni (25 cm maximum, es a 400 nm-nel nagyobb boltok).
  • Az efelett új termék vásárlása esetén beszámítással veszik át (például hűtőcsere program).

Az Európai Unió irányelveinek megfelelően biztosítani kell, hogy a forgalomba hozónak, illetve a gyártónak, hogy a díjmentesen visszavételt, majd azt újrahasznosításra kell küldenie.

A megunt vagy rossz termékeket egyben és nem szétszerelve kell leadni.

Azon elektromos, vagy elektronikai alkatrészek, amiknek csak a vázszerkezete kerülne leadásra, az már nem minősülnek elektronikai és / vagy elektromos hulladéknak, hanem lomhulladék kategóriába sorolhatók. Ez utóbbit csak hulladékudvarokban, illetve hulladéktelepeken lehet leadni.

Magánszemélyek részére ezenfelül teljesen ingyenes a lakcímkártyához köthető mennyiségig az elektronikai hulladék leadás az adott településeken található hulladékkezelő és/vagy önkormányzat által üzemeltetett hulladékudvarokban (hulladékgyűjtő udvar).

Szárazelem leadás

A szárazelem is veszélyes hulladéknak számít, aminek a leadására országosan több lehetőség is van. Általánosságban elmondható, hogy különböző áruházakban, elektronikai üzletek gyűjtőiben is leadhatók. Mindemellett a legtöbb munkahelyen is adnak lehetőséget a dolgozók számára a szárazelem leadására.

Fénycső leadás

Fénycsövek, lámpatestek minden, ami fénylik leadható az erre kijelölt helyeken országosan. Kiemelten ezzel foglalkozó cégek vannak, akik megadott pontokon ingyen és bérmentve átveszik a lakosságtól.

Cégek lehetőségei

Ha vállalkozásunk van, céget vezetünk, és nagy mennyiségben halmoztunk fel különböző e-hulladékokat, akkor érdemes olyan hulladékfeldolgozó céget keresnünk, ahol akár pénzt is fizetnek azért, hogy a hulladékot hozzájuk vigyünk.

Emellett a lakossághoz hasonló lehetőségek cégek számára is adottak, de bizonyos tömeg és mennyiség felett a hulladékudvarokban fizetni kell a leadásért.

Leadás után mi történik az elektromos, elektronikai hulladékokkal?

Az elektronikai és elektromos berendezések, amelyeket leadásra kerültek hulladékudvarokban vagy a kijelölt leadási helyekről a megfelelő helyekre kerülnek újrahasznosításra.

Az elektronikai hulladék veszélyes hulladék

A fogyasztói társadalmunk és a folyamatosan fejlődő technológiáknak köszönhetően egyre több elektronikai hulladék keletkezik (e-waste / e-hulladék), ami egyes becslések szerint:

a világon évente legalább 50.000.000 tonna e-hulladék keletkezik.

Ez a mennyiség emberi szemmel szinte egyben elképzelhetetlen, de tudatos fogyasztással, átgondolt használattal és szelektív visszagyűjtéssel sokat e hatalmas tétel csökkentéséért.

bontott huto
Bontott hűtő temető a természet lágy ölén.

Tervezett elavulás

A helyzetet súlyosbítja a tervezett elavulás, ami miatt az elektronikus termékek – sajnos – sokkal rövidebb idő alatt avulnak el, mint 10-20 évvel ezelőtt.

A fentebb említett problémák miatt kiemelten fontos a tönkrement vagy feleslegessé vált eszközök megfelelő tárolása, vagy leadása újrahasznosítás céljából.

Szemléletformálás az elektronikai hulladék csökkentéséért

Több évvel ezelőtt több tucat személetformáló edukációs kampányt szerveztem a korábban általam alapított és elnökölt zöld civil szervezettel, ahol a lakosságot ösztönöztük a visszagyűjtésre.

Te szétvernél baseball ütővel vagy pajszerrel egy televíziót?

Na, pont ezt ajánlottuk fel a legfiatalabb korosztálynak PlayIt rendezvényén, ahol egy különálló boxunk volt. Itt mindent rossz elektronikai készüléket szét lehetett verni. Az interakció célja az volt, hogy felhívjuk a fiatalság figyelmét az elektronikai hulladék leadás, illetve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. El se kell, hogy mondjam, hatalmas siker volt. Az alábbi kis videóban vissza is nézhető az esemény és a helyszín képi világa.

De ez csak egy szellete volt annak, ami a modern kor szemléletformálása alatt tudok megemlíteni.

Elektronikai hulladékgyűjtés

Több önkormányzati, állami időszakos elektronikai hulladékgyűjtés is szokott lenni, amikor a lakosságot arra kérik települési lomtalanítás alkalmával, hogy az elektronikai hulladékát a kijelölt helyre, meghatározott időbe vigye ki, tegye le. Ez az egyik legköltséghatékonyabb megoldás az e-hulladékunktól való legális megszabadulásra. Emellett elektronikai hulladékkal foglalkozó cégek is szoktak hirdetni ingyenes leadási lehetőséget kijelölt telephelyeiken.

Elektronikus hulladék felvásárlás

„Figyelem, figyelem! Fémet, elektronikai hulladékot vásárolók!” – sokszor hallható településeken körbejáró „maszek” aztó megafonjából. Igen, az e-hulladék érték, hiszen rengeteg nemesfémet tartalmazhatnak.

Például arany, ezüst vagy rezet.

Ezek értéke szinte folyamatosan nő a világpiacon, hiszen mennyiségük véges. Emiatt több vállalkozás is foglalkozik elektronikai hulladék felvásárlás „űzésével”.

Elektronikai hulladék újrahasznosítása

Az e-hulladék az egyik legértékesebb másodnyersanyag az ipar számára, aminek szinte minden eleme újrahasznosítható. A termékeket szétszerelik és frakciókra bontják (műanyag – fém – egyéb alkotórész) és ezeket a megfelelő újrahasznosító üzembe szállítják vagy önmagában anyagként árusítják, adják el.

Elektronikai hulladék leadás margójára

Az elektromos és az elektronikai hulladék leadás az e-termékek újrahasznosításának első legfontosabb lépése. Egyben a leghelyesebb állampolgári cselekedet is.

Gyakran ismétlődő kérdések

Elektronikai hulladék veszélyes hulladék?

Igen, az eszközökben lévő kemikáliák súlyosan környezetszennyezőek lehetnek.

Elektronikai hulladék leadás – hogyan, hová?

Minden esetben a forgalmazót kell keresni, illetve erre kijelölt hulladékudvarokban is le lehet adni. További részletek a cikkben.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!