Menu Close

Diófalevél komposztálható! – Mutatom 5 lépésben

Diófalevél komposztálható

Tudtad, hogy a diófalevél komposztálható? Sokan még a mai napig ágálnak ellene, hogy nem lehet, mert mérgező anyagok vannak benne.

A Szebenyi Péter Youtube csatornámon rendszeresen jelentkezem kertészkedéssel és környezetvédelemmel kapcsolatos tartalmakkal. A diófalevél esetében sem volt másként, ahol „A diófalevél komposztálható és mutatom hogyan!” című videómban bemutatom a diófalevél komposztálását, amiben külön erre a célra építek bontott drót kerítésből (hulladék újrahasznosítás) egy komposztálót.

 

Ez utóbbi így is van, hiszen növekedést gátló hormonok, úgynevezett allelokemikáliák vannak a diófalevélben.  Viszont ezek az anyagok közel egy év után a levéllel együtt lebomlanak. Ez az anyag a fa védekezőmechanizmusának a része, hiszen így gátolja meg más növények elszaporodását az életterében.

A diófalevél komposztálható mindössze 5 lépésben

Mindig gyűjtsd külön a diófalevelét

1. A diófalevelet minden esetben külön kell gyűjteni minden más zöldhulladéktól, viszont az nem baj, ha másféle zöldhulladék keveredik hozzá.

A levelek összeszedése kötelező a járdáról.
A levelek összeszedése kötelező a járdáról.

Külön helyre tedd a diólevelet

2. A bevezetőben említett okok miatt a diólevelet nem szabad hozzáadni a normál módon komposztált kerti és konyhai zöldhulladékot tartalmazó komposztunkhoz. Különálló komposztálóba vagy külön helyen egymagában kell komposztálni.

A kertem sarkába állított diófalevél drótkomposztáló.
A kertem sarkába állított diófalevél drótkomposztáló.

Diólevél aprítása

3. Érdemes a diófaleveleket fűnyíróval vagy más aprító eszközzel feldarabolni a gyorsabb komposztálás felgyorsítása érdekében. Így a közel 1 éves diófalevél komposztálási ciklusnál pár hónapnyi időt is nyerhetünk.

Levél összeszedő megoldás a kertben
Ez a legjobb levél összeszedő megoldás a kertben, szerintem.

Diófalevél komposztálása

4. A komposztálás szabályai szerint napos, nem túl nyirkos helyre kell tenni kis nedvesítéssel a diófalevelet. Érdemes hozzátenni némi földet a benne lévő mikroorganizmusok, földigiliszták, férgek miatt és időnként átforgatni a diólevél-komposztot.

Diólevél komposztálás ideje

5.  A diófalevél komposztálása közel 1 éven át tart, ami után érdemes átrostálni és a még a le nem bomlott tartalmakat tovább komposztálni. Az ily módon nyert értékes, mesterséges humusszá érett komposztunkat vissza is forgathatjuk a kertünk talajába.

Így ezen pontok betartásával a diófalevél komposztálható lesz. Mindenkinek sok sikert kívánok a művelet és az őszi kerti munkálatok végrehajtásához.

Diófa metszése kiemelten fontos, ha az az utcán van.
Diófa metszése kiemelten fontos, ha az az utcán van.

Gyakran ismétlődő kérdések a diófalevéllel kapcsolatban

Komposztálható a diófalevele?

Igen, külön gyűjtve, külön komposztálva.

Mennyi ideig tart a komposztálása,

Közel 2 évig is eltarthat, addig bomlanak le benne a növekedést gátló anyagok.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!