Menü Bezárás

Diófalevél komposztálható! – Mutatom 5 lépésben

Diófalevél komposztálható

Tudtad, hogy a diófalevél komposztálható? Sokan még a mai napig ágálnak ellene, hogy nem lehet, mert mérgező anyagok vannak benne.

A Szebenyi Péter Youtube csatornámon rendszeresen jelentkezem kertészkedéssel és környezetvédelemmel kapcsolatos tartalmakkal. A diófalevél esetében sem volt másként, ahol “A diófalevél komposztálható és mutatom hogyan!” című videómban bemutatom a diófalevél komposztálását, amiben külön erre a célra építek bontott drót kerítésből (hulladék újrahasznosítás) egy komposztálót.

 

Ez utóbbi így is van, hiszen növekedést gátló hormonok, úgynevezett allelokemikáliák vannak a diófalevélben.  Viszont ezek az anyagok közel egy év után a levéllel együtt lebomlanak. Ez az anyag a fa védekezőmechanizmusának a része, hiszen így gátolja meg más növények elszaporodását az életterében.

A diófalevél komposztálható mindössze 5 lépésben

1. A diófalevelet minden esetben külön kell gyűjteni minden más zöldhulladéktól, viszont az nem baj, ha másféle zöldhulladék keveredik hozzá.

A levelek összeszedése kötelező a járdáról.
A levelek összeszedése kötelező a járdáról.

2. A bevezetőben említett okok miatt a diólevelet nem szabad hozzáadni a normál módon komposztált kerti és konyhai zöldhulladékot tartalmazó komposztunkhoz. Különálló komposztálóba vagy külön helyen egymagában kell komposztálni.

A kertem sarkába állított diófalevél drótkomposztáló.
A kertem sarkába állított diófalevél drótkomposztáló.

3. Érdemes a diófaleveleket fűnyíróval vagy más aprító eszközzel feldarabolni a gyorsabb komposztálás felgyorsítása érdekében. Így a közel 1 éves diófalevél komposztálási ciklusnál pár hónapnyi időt is nyerhetünk.

Levél összeszedő megoldás a kertben
Ez a legjobb levél összeszedő megoldás a kertben, szerintem.

4. A komposztálás szabályai szerint napos, nem túl nyirkos helyre kell tenni kis nedvesítéssel a diófalevelet. Érdemes hozzátenni némi földet a benne lévő mikroorganizmusok, földigiliszták, férgek miatt és időnként átforgatni a diólevél-komposztot.

5.  A diófalevél komposztálása közel 1 éven át tart, ami után érdemes átrostálni és a még a le nem bomlott tartalmakat tovább komposztálni. Az ily módon nyert értékes, mesterséges humusszá érett komposztunkat vissza is forgathatjuk a kertünk talajába.

Ezen pontok betartásával így lesz a diófalevél komposztálható. Mindenkinek sok sikert kívánok a művelet és az őszi kerti munkálatok végrehajtásához.

Diófa metszése kiemelten fontos, ha az az utcán van.
Diófa metszése kiemelten fontos, ha az az utcán van.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!