Diófalevél komposztálható! – Mutatom 5 lépésben

Tudtad, hogy a diófalevél komposztálható? Sokan még a mai napig ágálnak ellene, hogy nem lehet, mert mérgező anyagok vannak benne.

A Szebenyi Péter Youtube csatornámon rendszeresen jelentkezem kertészkedéssel és környezetvédelemmel kapcsolatos tartalmakkal. A diófalevél esetében sem volt másként, ahol „A diófalevél komposztálható és mutatom hogyan!” című videómban bemutatom a diófalevél komposztálását, amiben külön erre a célra építek bontott drót kerítésből (hulladék újrahasznosítás) egy komposztálót.

 

Ez utóbbi így is van, hiszen növekedést gátló hormonok, úgynevezett allelokemikáliák vannak a diófalevélben.  Viszont ezek az anyagok közel egy év után a levéllel együtt lebomlanak. Ez az anyag a fa védekezőmechanizmusának a része, hiszen így gátolja meg más növények elszaporodását az életterében.

A diófalevél komposztálható mindössze 5 lépésben

Mindig gyűjtsd külön a diófalevelét

1. A diófalevelet minden esetben külön kell gyűjteni minden más zöldhulladéktól, viszont az nem baj, ha másféle zöldhulladék keveredik hozzá.

A levelek összeszedése kötelező a járdáról.
A levelek összeszedése kötelező a járdáról.

Külön helyre tedd a diólevelet

2. A bevezetőben említett okok miatt a diólevelet nem szabad hozzáadni a normál módon komposztált kerti és konyhai zöldhulladékot tartalmazó komposztunkhoz. Különálló komposztálóba vagy külön helyen egymagában kell komposztálni.

A kertem sarkába állított diófalevél drótkomposztáló.
A kertem sarkába állított diófalevél drótkomposztáló.

Diólevél aprítása

3. Érdemes a diófaleveleket fűnyíróval vagy más aprító eszközzel feldarabolni a gyorsabb komposztálás felgyorsítása érdekében. Így a közel 1 éves diófalevél komposztálási ciklusnál pár hónapnyi időt is nyerhetünk.

Levél összeszedő megoldás a kertben
Ez a legjobb levél összeszedő megoldás a kertben, szerintem.

Diófalevél komposztálása

4. A komposztálás szabályai szerint napos, nem túl nyirkos helyre kell tenni kis nedvesítéssel a diófalevelet. Érdemes hozzátenni némi földet a benne lévő mikroorganizmusok, földigiliszták, férgek miatt és időnként átforgatni a diólevél-komposztot.

Diólevél komposztálás ideje

5.  A diófalevél komposztálása közel 1 éven át tart, ami után érdemes átrostálni és a még a le nem bomlott tartalmakat tovább komposztálni. Az ily módon nyert értékes, mesterséges humusszá érett komposztunkat vissza is forgathatjuk a kertünk talajába.

Így ezen pontok betartásával a diófalevél komposztálható lesz. Mindenkinek sok sikert kívánok a művelet és az őszi kerti munkálatok végrehajtásához.

Diófa metszése kiemelten fontos, ha az az utcán van.
Diófa metszése kiemelten fontos, ha az az utcán van.

Gyakran ismétlődő kérdések a diófalevéllel kapcsolatban

Komposztálható a diófalevele?

Igen, külön gyűjtve, külön komposztálva.

Mennyi ideig tart a komposztálása,

Közel 2 évig is eltarthat, addig bomlanak le benne a növekedést gátló anyagok.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194