Menu Close

Komposztálás lakásban 5 percben

komposztalas-lakasban-5-perc

A komposztálás lakásban – elképzelhetetlensége ellenére is – többféleképpen is lehetséges, aminek elsajátításához csupán 5 perc is elegendő.

Magyarországon a felmérések szerint a lakossági kommunális hulladék 20-30%-át zöldhulladék adja, melynek jelentős része újrahasznosíthatatlanul kerül a szeméttelepre.

Nincs akadálya a komposztálás lakásban való kivitelezésére.
Nincs akadálya a komposztálás lakásban való kivitelezésének.

A kertben való komposztálásról már korábban több alkalommal írtam a blogomon a kertészkedéssel foglalkozó cikkeimben, ahol bemutattam a raklapból készíthető komposztáló láda építését és egyedi komposzt rosta házilag való elkészítését is, de a komposztálás lakásban még kimaradt.

Összegyűjtöttem Nektek három lehetőséget arra, hogyha lakásban élünk, akkor miként oldjuk meg a zöldhulladékunk komposztálását.

Komposztálás lakásban 3 lehetséges módja:

 • lakhelyünkhöz közeli közösségi kertekben;
 • vagy használhatjuk a Sharewaste nevű zöldhulladék és komposztmegosztó alkalmazást;
 • és nem utolsó sorban gilisztakomposztáló segítségével is komposztálhatunk.

Közösségi kertek, ahol a komposztáló is megterem

Magyarországon is egyre több településen létesítenek közösségi kerteket, ahol a zöldség, gyümölcs saját kezű termesztése mellett komposztálásra is van lehetőség. Biztos vagyok benne, hogy a lakhelyed közelében lévő közösségi kertben is van komposztáló és ott lesz helye a lakásodban keletkezett konyhai zöldhulladéknak.

Sharewaste, a zöldhulladék és komposztálómegosztó applikáció

Ez a nemzetközi alkalmazás a lakásban keletkező zöldhulladékunk komposztálására ad lehetőséget. Az applikáció használatához regisztrálnunk kell, ami után megadhatjuk, hogy „donorok” leszünk, aki zöldhulladékot ad másnak át, illetve „hostok” azaz zöldhulladék befogadó helyek. Ez utóbbi akkor célszerű, ha kertben komposztálunk.

A cikk írásának a pillanatában adta át a szomszédom az éppen lenyírt füvét egy zsákban.
A cikk írásának a pillanatában adta át a szomszédom az éppen lenyírt füvét egy zsákban.

A kertem adta lehetőségeket kihasználva rendszeresen fogadok be zöldhulladékot a komposztálómba. Ha ehhez hasonló alkalmazások érdekelnek, akkor olvasd el a több tucat zöld applikációt bemutató cikkemet.

Mi az a gilisztakomposztáló?

Egy egyedi, de nem ördögtől való megoldás a konyhai zöldhulladék helyben való komposztálására a gilisztakomposztáló, amit akár otthon is könnyedén elkészíthetünk. Mindössze két vödörre, tejfölös poharakra, szúnyoghálóra, földre a mikroorganizmusok miatt és a rendszer lelkére a horgászboltokban kapható trágyagilisztákra van szükségünk. (Hamarosan ezzel kapcsolatban egy elkészítési útmutatóval fogok jelentkezni a youtube csatornámon, ha gondolod iratkozz fel rá már most).

Mi kerülhet a lakásban található komposztunkba?

 • zöldségek;
 • gyümölcsök;
 • tojáshéj, összezúzva;
 • kávézacc;
 • föld, a mikroorganizmusok miatt;
 • némi víz, a nedvességtartalom miatt;
 • szobanövényeink maradványai;
 • növényevő háziállatunk ürüléke.

Mi nem kerülhet?

 • mosogatószer;
 • vegyszerek;
 • húsevő állatok ürüléke;
 • műanyag, fém és szintetikus anyagok.

Köszönöm, hogy 5 percet szántál a cikk elolvasására, amiben vázoltam a komposztálás lakásban való 3 lehetséges módját.


Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére komposztálás témájával kapcsolatos interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Az alábbi űrlap megfelelő mezőinek kitöltésével lehet felvenni velem a kapcsolatot.

Bízom együttműködésünk és a környezetvédelem sikerében.

[contact-form-7 id=”348″ title=”árajánlat”]

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!