Rovarhotel készítése házilag piszokegyszerű, ahol az újrahasznosítás a kreativitással és a környezettudatossággal találkozik. Cikkemben bemutatom lépéseit.

Az utóbbi években egyre több természetközeli megoldás kezdett el terjedni települési, városi környezetbe a kihaló, vagy erősen megritkuló ökoszisztémák megmentése, segítése érdekében. A számtalan megoldás közül ilyen a rovarhotel is, mellyel óvóhelyet tudunk biztosítani számos beporzó és egyéb hasznos rovarnak is.

Nélkülük nincs élet, nincs a ma ismert ökoszisztéma – Ha kihalnának a méhek és a beporzó rovarok.

Eme kijelentés gyanánt a jóérzésű, környezetért-és természetért tenni akaró emberek új pozitív divatja jött létre, a rovarhotel állítás, ami akár boltban kulcsrakészen, de akár saját házilag is elkészíthetünk. Ebben a cikkemben ezt fogom bemutatni részletesen a teljesség igénye nélkül.

Rovarhotel készítése házilag

Először is beszéljünk arról mi is az a rovaroknak szánt hotel, mert sokan félre értik a mai napig is ezen eszközöknek a funkcióját. Sőt, a létének a kérdését is.

rovarhotel készítése házilag fa
Rovarhotel készítése házilag, amihez elkel némi kézügyesség.

Rovarhotel, mi az?

Elsősoron a beporzó rovarok védelmére hozzák létre, hiszen azok élettere az emberi civilizáció térhódításának, a mezőgazdasági ipari termelésnek köszönhetően folyamatosan csökken.

A rovarhoteleknek a szerepe oltalom, védelem adása, a rovarok számára. Ezen élőlények ide időszakosan, vagy állandó jelleggel befészkelhetnek, évről évre mentsvárként szolgálva a populációjuk számára.

Rovarnak szánt hotel olyan, mint egy madáretető?

Hasonlat részben, de nem egészben igaz is lehet. Lényege mindkettőnek, hogy segítsük az életterüktől megfosztott élővilágot a túlélésben, esetlegesen a fennmaradáshoz, szaporodáshoz.

Madáretető olyan mint a rovarhotel?
A madáretető egyfajta vendéglátói egység, mint a rovaroknak számára létrehozott hotel.

Többek között a téli madáretetés című cikkemben mutatom be, hogyan tudjuk téli időszakban táplálékkal ellátni kedvenc énekes és más télen itt telelő madarakat.

Rovarhotel méheknek?

Nekik is, meg nemcsak nekik, hanem szinte minden beporzó élőlénynek óvóhelye lehet. De alapvetően elmondható, hogy a méhek vélhetően nagy mennyiségben ritkán, csak extrém esetben fognak beköltözni ide, de előfordulhat. A cél az, hogy a méhek mellett más hasznos beporzó rovar populációját növeljük vele, illetve biztosítsunk számukra új életteret.

Rovarhotel felépítése

A rovarhotelekből többféle létezik, de alapvető felépítése mindegyiknek hasonló. Elmondható, hogy számos különböző méretű és alakú rekeszt tartalmaz, amelyeket a különböző rovarfajok számára alakítanak ki.

Annál többféle anyagot használunk annál többféle vendégre számíthatunk.

Fontos, hogy legyen teteje, hogy az eső ne verje el a benne élő lakokat. Megfelelő vizelvezetéssel rendelkezzen és ezért érdemes vízlepergető borítással burkolni, illetve festeni.

A rovarszálló állhat egyedi lábakon, de akár teljes egészében a földre is helyezhetjük. Az előbbinél jobb a védelem biztosítunk a rovarhotelben élő számára. Az utóbbinál viszont védtelenebbé válik a rovarok által birtokolt hotelünk, amellett, hogy a szerkezet is hamarabb is tönkre mehet. és alulról se nedvesedjen, magas lábakon, stabilan álljon.

Rovarhotel készítése és lépései

Első lépésben döntsük el milyen típusú hotelt szeretnénk, ami nemcsak a benne majd élő élőlényeket fogja meghatározni, hanem a kertünk, udvarunk jellegét is. Sokszor itt is az egyszerűség gyönyörködtett. Azaz egyszerű természetes elemekből is össze tudjuk állítani, de választhatunk dekor, festett léceket is, amik az időnek ellenálóbb.

Korhadt fa természetes rovarok
Korhadt fa az egyik legtermészetesebb lakóhelye a rovaroknak.

Ha mégis a természetes módot választjuk, akkor kiváló lehetőség lehet különböző korhadt fák használata is. Emellett a téli fűtési szezonból maradt vagy abból az időszakból „feláldozható” rönkök felhasználásával is készíthetünk természetesebb rovarszállásokat.

Második lépésben válasszuk ki milyen alapanyagok kellenek hozzá. Ha az újrahasznosítást válasszuk, akkor össze tudjuk szedni, keresni otthununkban azokat az alapanyagokat, amiből össze tudjuk állítani könnyedén.

Harmadik lépésben az első pontban meghatározott tervek szerint kezdjük összeállítani a rovarhotelünket. Ha fakeretes (lécekből álló) hotelt készítünk, akkor a szögekre, merevítőkre, hálókra, rácsokra, lábazatra, illetve időtálló festékre is szükségünk lesz. Az utóbbinál léteznek egyre természetesebb, vegyszermentesebb megoldások is, amivel szintén tudjuk tartósítani a falécekből készült rovarhotelünket.

Rovarhotel készítése házilag 2024 1
Fúrt fa, amik a szálló szobáit alkotják.

Negyedik lépésben az összeállított rovarhotelünkbe belehelyezhetjük a különböző lakrészeket, szobákat. Ilyen elem lehet a nád, a kifúrt tégla, vagy a lyukacsos falécek vagy farönkök. Ezek mindegyikébe különböző rovarok otthonosan be tudnak majd fészkelni és akár hosszú távon visszajáró vendégeink is lehetnek.

Rovarhotel készítése házilag 2024 2
Nád kiváló lakóelem a rovarhotelekben.

Az összeállítás után jöhet a hotel elhelyezése.

Rovarhotel elhelyezése

Ez legtöbb esetben egy kardinális kérdés, hiszen nemcsak nekünk, hanem zártabb lakóközösségben a szomszédaink véleményét is ki kell kérni. Ha nem sikerül megegyezni, akkor érdemes elővenni a települési rendeletet, hogy mit és hova enged, engedélyeznek éppen számunkra, ezzel felül tudjuk írni a „negatív” szomszédok véleménycunamiját.

De ha dűlőre jutottunk, akkor a rovarhotelnek az elhelyezésénél fontos, hogy

  • szélvédett helyen legyen,
  • viszonylag zavartalanul,
  • emberektől mentes környezetben.

Ezek összességében a rovarok könnyedén be tudnak küldözni és számunkra sem marad meg az a félelem, hogy véletlenül bárki is összetaposná őket. Továbbá azon embereknek is megfelelő lehet, akik viszolyognak a rovaroktól, bogaraktól, elkerülik őket, nem találkoznak vele.

Növeld a termést rovarhotellel

Emellett a rovarhotelünk elhelyezhető a kertünk szélében, sarkában, hogy a vetési időszak után segítsük a növényeink beporzását a virágozási – termő időszakában. Természetesen ennél is jobb hatásfokú lenne, ha méhkaptárt helyeznénk el a kertünk sarkában, de méhészeti szaktudás, eszközállomás és hozzáértés nélkül senki se kezdjen hozzá. A méhek cukik, de hozzáértés nélkül veszélyes(ebb) üzem lesz belőle.

Kik lehetnek a rovarhotel lakói?

Minden beporzó és nem beporzó rovar, aki az adott térség ökoszisztémájának a része. Minden őshonos rovarnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Rovarhotel készítése házilag 2024 3
Vajon milyen katicabogár látható a hotel oldalán?

Elsőre senki sem tudja meghatározni milyen rovarok is fognak majd beköltözni hozzánk. Érdemes ezen esetben monitorozni a hotelünk lakóközösségét.

Invatív fajok a hotelben?

Előfordulhat az előbbiekhez visszatérve, hogy olyan lényeg is beköltöznek a hotelbe, amiknek semmi keresnivalójuk nincs sem a hotelben, sem a kertünkben, sőt még az országban sem. Velük kesztyűs kézzel kell bánni és megfelelő módszerekkel eltávolítani őket.

Kiváló példa erre a poloskák kérdése, amivel kapcsolatban több cikket, illetve videót is készítettem már. Ezek közül az alábbi videót ajánlom megtekintésre, mint a #23a051 helyet a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásként konyhakerti környezetben.

A videóban lévő megoldásom a vegyszermentes megoldásokat kedvelőknek ajánlom, akik ezzel is meg tudják óvni a kertükbe és az oda kihelyezett rovarszállóba beköltözött élőlényeket.

Ha rovarhotelt építesz a kertedbe, kerüld a vegyszerek használatát.

Vegyszermentes kertészkedés: azért kezdtem el kertészkedni, hogy egészségesebb zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthassak. Igen sok munka van benne igaz, de az az érzés, hogy a saját általam megtermelt vegyszermentes terményeket takaríthatók be és fogyaszthatók felbecsülhetetlen.

A rovarok számára létrehozott eszközt is csak azoknak ajánlott, akik kerülik vegyanyagok használatát, és a természetes alternatívákat választják.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit nevezünk rovarhotelnek?

A rovarhotel olyan mesterségesen létrehozott természetes anyagokból felépített építmény, amibe főként beporzó rovarok megóvására hoznak létre.

Miért fontos létrehozni ilyen „hoteleket”?

Az emberi tevékenységek által egyre kevesebb és kisebb az életterük, így a beporzó élőlényeknek egyfajta mentsvára a rovarhotel.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198