Létezik poloska elleni szer? Sokan teszik fel ezt a kérdést a kertészkedési csoportokban, de még a vegyszernél is van jobb megoldás a poloska ellen.

Hazánkban az 2000-es évek elején találkoztattunk velük először, azóta már az egész országban elterjedtek és jelentős kárt okoznak a kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de szinte minden növényben.

A poloska invázió ellen többféleképpen lehet felvenni a kesztyűt.

A cikkemben összefoglalom az általam ismert lehetőségeket. Természetesen, ha az idők folyamán újabb módszerekről értesülők a cikk tartalmát az alapján frissítem.

Poloska elleni védekezés

A poloska ellen többféleképpen tudunk védekezni. Érdemes mindenekelőtt mérlegelni milyen módszert választunk, hiszen mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai is. Mindezek előtt érdemes megismerjünk az ellenségünket, hiszen így tudjuk leginkább gátját vetni annak, hogy ő nyerje a harcot.

Honnan származnak a poloskák?

Annak ellenére, hogy javarészt a melegebb, trópusibb éghajlatról származnak képesek túlélni a kőkemény téli fagyokat is. A legtöbbjük a -15 fokot bőven átvészeli. Olyan helyekre húzódnak be, ahol a “kintinél” melegebb van: repedésekbe, korhadt fatuskókba, az avarba vagy beássa magát 30-40 centire a talajba, illetve az ember alkotta épületekbe is elbújnak.

A petéik a minusz 50 fokot is könnyedén átvészelik.
A petéik a mínusz 50 fokot is könnyedén átvészelik.

Poloskák elleni védekezés módszerei:

  • vegyszeres megoldás;
  • bioszerek
  • manuális.

Kerti poloska ellen házilag

Kezdem is talán a legegyszerűbbel, ámde a legtöbb időt és figyelmet igénylő módszerrel, ami a leggyorsabb, amellett, hogy ez egyben – szerintem – a leghatásosabb is. A Szebenyi Péter Youtube csatornámon az alábbi videómban be is mutatom számotokra.

 

Minden reggel és este locsolás vagy kertápolás közben levadászom a poloskákat. Amihez csupán a türelemre, egy kézi kerti szerszámra és némi vadászösztönre van szükséged, na és persze kézügyességre. Mindössze annyi a dolgunk, hogy határozott mozdulattal szétnyomjuk lecsapjuk a poloskát és gond egy száll se.

Vegyszermentes megoldás a poloskák ellen

Azért kezdtem el otthon kertészkedni, hogy vegyszermentes zöldségeket fogyaszthassak. Ennek ellenére a poloskák ellen többféle vegyszert kipróbáltam, volt ami részben bevált, de csak rövid időre. Emiatt is döntöttem úgy, hogy poloska elleni szer helyett kipróbálom ezt a videóban látható manuális vegyszermentes módszert.

Kerti poloska ellen házilag
Kerti poloska ellen házilag csak vegyszermentesen lépjünk fel!

A rend kedvéért minden reggel és este rendszeresen teszek egy körjáratot a kertemben, de már olyan is előfordult, hogy éjszaka csaptam oda a poloskáknak. A körjárat alkalmával szépítgetem a kertemet, kacsolom a paradicsomaimat, vagy eltávolítom a beteg leveleket a nővényekről.

Konklúzió, amiért ezt a módszert ajánlom

A kártevő rovatok manuális levadászása azért is előnyös, mert a vegyszeres kezeléshez képest csak az adott életforma pusztul el. Ha kegyesek vagyunk. akkor kíméletlenül gyorsan lecsapjuk a poloskákat. Így nem hagyjuk szenvedni az élőlényeket. Poloska elleni szer így szerintem felesleges. Ezzel a technikával már három éve szinte alig van poloska a kertemben.

Vegyszeres poloskaírtás

Ez a módszer az, amit senkinek sem ajánlok – a már említettek miatt, hogy azért kezdtem el kertészkedni … – ezért csak azoknak megoldás ez, akik nem tartanak a vegyszerek káros hatásaitól. A videómban is említettem, hogy többféle vegyszert próbáltam ki.

Ezek közül leginkább a Karate nevű szer vált be immel-ámmal. A használata 2 hetes kiürülést mond, ami annyit jelent, hogy az adott vegyszerrel permetezett növény termését csak ezen idő elteltével tudjuk csak fogyasztani. Személyes tapasztalatom az, hogy a vegyszeres beavatkozás után is vissza-visszatértek a poloskák. Tehát ezért sem ajánlom a vegyszeres megoldásokat.

Poloska ellen harcra fel!

Bízom benne, hogy minél többen poloska elleni szer vagy szerek helyett inkább ezt a manuális, vegyszermentes, bio módszert választják. Nekem bevált.


Gyakran ismétlődő kérdések

Poloska káros?

Minden élőlénynek megvannak az előnyei, hátrányai, de a poloskáról elmondható, hogyha a konyhakertünkbe kerül káros minden formájában.

Mit lehet tenni a poloska ellen?

A lehető leggyorsabban fel kell ellenük lépni mielőtt elszaporodnának.

Milyen poloskák elleni védelem létezik?

Több lehetőség van: vegyszeres, bio és manuális megoldások, amikkel meggátolhatjuk a poloskák kártékony tevékenységét.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194