Menu Close

Téli madáretetés: mivel etessük a madarakat?

téli madáretetés

A téli madáretetés, avagy ilyenkor mivel etessük a madarakat? – kérdése a hideg idő beálltakor egyre aktuálisabb. A cikkemben összefoglaltam a lényeget.

Még az elején szeretném leszögetni, hogy a téli madáretetéssel beleszólunk az ökológiai folyamatokba és emiatt felelősséggel tartozuk a madárkák felé is.

Miért fontos a téli madáretetés?

A téli időszakban jóval kevesebb táplálékhoz jutnak a madarak. A megváltozott időjárási körülmények, a hideg, a fagy, a hó és a kevesebb napsütés miatt jóval kevesebb élelem van a madarak természetes élőhelyein az erdőkben, de a lakott területek környékén is.

A Magyarországon áttelelő énekesmadaraknak a túlélési esélyét a téli madáretetés alkalmával segíthetjük.

Vannak olyan madárfajok, amelyek nem találják meg télen a természetes táplálékaikat. Főként azok a madarak vándorolnak el télen, amelyek főleg hüllőkkel, kétéltűekkel táplálkoznak vagy rovarokkal. Viszont az áttelelő madarainknak ahhoz, hogy minél jobban és minél nagyobb számban átvészelhessék a telet, főleg a kemény hideg téli napokat madáretetéssel tudjuk őket segíteni.

Magyarországon áttelelő madarak

Általánosságban elmondható, hogy nálunk a széncinege, kékcinege, barátcinege, illetve kis számban vörösbegy és fekete rigó telel át. Sőt, ha ez még nem lenne elég érkeznek hozzánk madárfajok az északi területekről is. Ilyen például a süvöltő vagy a csonttollú madarak. A harkályfajok közül például télen megjelenik rendszeresen a madáretetőkön a nagy fakopáncs és a kis fakopáncs is, akiken főleg az erdőszéli etetőhelyeken tudjuk segíteni a túlélésüket. De olyan madarak is a látóterünkbe kerülhetnek, mint a fenyőpinty, erdei pinty, vagy például találkozhatunk a meggyvágóval, zöldikével, tengericcel is.

Mivel etessük a madarakat?

A leggyakrabban használt és legjobban bevált téli madáreleség az a napraforgómag. Ebből is elsősorban a fekete napraforgómag, amely természetesen nem pirított, nem sózott. Ezzel tudjuk leginkább táplálni a télen hazánkban maradt madárfajokat, mivel ezen magvak olajban és fehérjében gazdagok. Ebből sok energiát tudnak nyerni a madarak, és könnyebben átvészelik a téli időjárást.

A környezetvédelem része az állatvédelem is, az állatokról való gondoskodás!

Ezen kívül tudjuk őket etetni például különböző állati zsiradékokkal, faggyúval, nem sózott, nem füstölt szalonnával. Mindezeken felül tudjuk őket etetni egyéb magvakkal is, akár kölessel vagy készíthetünk nekik úgynevezett madárpogácsát.

A madárpogácsa elkészítése kis gyakorlással könnyen elkészíthető felolvasztott marhafaggyúba vagy sertésfaggyúba teszünk különböző magokat, majd hagyjuk megdermedni, és ezeket az ágakra kiakaszthatjuk a madáretetők mellé.

Gyümölcs: rigó etetése télen

Télen a rigóknak, a rigóféléknek a magvak mellé például tehetünk ki például almát, azt nagyon szívesen fogyasztják, szeretik a gyümölcsöket.

Hús, tojás

A nálunk átterelő, de főleg rovarokkal táplálkozó például vörösbegynek, ökörszemnek rakhatunk ki úgynevezett lágy ereséget, például főtt tojást vagy kisebb főtt húsdarabkákat, ilyesmiket is szívesen elfogyasztanak.

Hogyan történjen a madarak téli etetése?

Célszerű erre kialakított madáretető használata. Fontos, hogy ezen eszközöket kellő körültekintéssel telepítsük. A madaraknak elsőroban tápanyagforrás, egyfajta óvóhely legyen, kellő védelemmel ellátva a ragadozókkal szemben.

Téli madáretető típusai

Többféle megoldás létezik az igazán egyszerűtől, a tömegesen legyártottól egészen a házilag készített madáretetőkig. Íme pár példa az általam összegyűjtött lehetőségekből.

Dúc etető

Vannak az úgynevezett dúc etetők, amik általában kisebb oszlopra felhelyezett fedett etetők. Ezek alakja formája változatos, többféle formában kaphatóak vagy házilag is elkészíthetőek.

Etető az ablakpárkányon

Ezen kívül vannak még úgynevezett egyszerű etetők, például az ablakpárkányban rakhatunk ilyen kis tálcákat, amikor is külön fedett részt nem készítünk nekik.

Talajetető

Ennél egyszerűbb nincs is, amit magára a talajra készítünk egy kis fedett résszel, vagy a bokor alatt egy védett helyen kezdjük el etetni a madarakat. Ezeknél meg a legtöbb etetési helynél arra kell ügyelni, hogy ezt a macskák könnyen ne tudják megközelíteni.

Kreatívan: Hulladékból madáretető

Az interneten fellelhető többféle úgynevezett „csináld magad” kreatív ötlet, amikor valamilyen fa vagy ruhahulladékból (például cipő) készítenek madáretetőket, madárfészkeket az emberek. Ez is egy opció lehet, ha számít nekünk a fenntarthatóság.

Ragadozók távoltatása az etetőktől

Ha felelősen szeretnénk a téli időszakban a madarakat etetni, akkor mindenképpen gondoskodunk kell a rájuk leselkedő ragadozók távoltartására is. Legegyszerűbb módja például a macskák távoltartására a dúc etetőknél a szúrós vagy tüskés ágakat, amiket magára az etető oszlopára köthetünk. Ezzel megakadályozzuk például, hogy felmásszon a macska magába az etetőbe. De ugyanazt megcsinálhatjuk avval a fával is, amire kiakasztjuk ezt az etetőt.

Mivel ne etessük a madarakat?

Nem szabad etetni a madarakat kenyérrel és a kenyérmorzsával, mert a madarak bélrendszerében hideg időben könnyen bélgyulladást okozhatnak. Továbbá ne etessük őket sózott húsokkal, szalonnával, mert ezen tápanyagok is emésztőrendszeri problémákat okoznak az énekes madarainknak.

A téli madáretetés egyik legfontosabb eleme a folyamatosság.

Ennek lényege az, hogy ha egyszer elkezdtük a madarakat etetni, akkor azt tél végéig nem szabad abbahagyni. Nem muszáj, hogy egész nap eleség legyen az etetőben. A legfontosabb az, hogy reggel, amikor a hideg éjszaka után felkelnek a madarak, akkor találjanak táplálékot, és ez minden nap meglegyen. Ezzel végül is a reggeli kritikus időszakot átvészeljük, és utána azért a természetes táplálékukat ugyanúgy tudják keresgetni és azt fogyasztani.

Higénikus madáretetés

A téli madáretetés alkalmával nagyon sok madarat tudunk bevonzani a madáretetőnkhöz, ami nemcsak élelemforrás lehet az állatoknak, hanem fertőzésforrás is. Emiatt érdemes időszakosan a madáretetőt természetes fertőtlenítőszerrel áttörölni így megakadályozhatjuk a madarak között terjedő különböző fertőző betegségek terjedését is.

Ne feledjük el soha, hogy a téli madáretetés alkalmával beleszólunk az ökológiai folyamatokkal. Ezért minden esetben kellő körültekintéssel és felelősséggel tegyük.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hogyan etessük a madarakat télen?

Mindig kellő körültekintéssel, rendszeresen, novembertől egészen márciusig. Fontos, hogy a reggeli órákban legyen táplálék az etetőben.

Mivel etethetjük a madarakat?

Kerüljük a kenyér és más egyéb élelmiszerhulladékokat. Tekete napraforgó mag az egyik legjobb megoldás.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!