Méhek és madárcsaládok pusztultak el Notre-Dameban

Méhek és madárcsaládok is elpusztultak a párizsi Notre-Dame tetőszerkezetének a leégésében, ami egyben csapást is jelent az élővilágunk számára.

Viszont az utóbbiról alig-alig hallani, hiszen a katasztrófában több ezer méh és több száz madár veszhetett oda. Arról nem is beszélve, hogy a tűzeset alkalmával milyen hatalmas mennyiségű levegőszennyező anyagok kerülhettek a légtérbe.

A katedrális tetőszerkezetének a leégése és annak látványa az egész világot sokkolta, de a pusztítás nem áll meg itt. / Fotó: Skynews.com
A katedrális tetőszerkezetének a leégése és annak látványa az egész világot sokkolta, de a pusztítás nem áll meg itt. / Fotó: Skynews.com

A több mint 850 éve létező épületben (alapkő-letételtől számítva) hatalmas, akár több milliárd eurós károk keletkeztek. A magyarra fordított, „Mi Asszonyunk”-nak nevezett hatalmas gótikus stílusú templom romokban hever. Világszerte érkeznek felajánlások (milliárdosoktól), adományok családoktól, keresztény csoportoktól azért, hogy az épületet minél előbb újraépítsék.

Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke szerint

öt éven belül újjáépítik a katedrálist, és „szebb lesz, mint volt” – írja a 24.hu

Egyes becslések szerint mindez több évig, akár évtizedig is tarthat.

Csapás az élővilágnak a Notra-Dame leégése

A leégett és beszakadt tető sokkoló látványa után a környezetvédőket, a természetszeretőket éri a következő sokk. Amellett, hogy leégett az épület tetőszerkezete az oda telepített méhcsaládok is odavesztek. Nem beszélve az több száz vagy ezer ott fészkelő madárról.

Méhész a Notre-Dame még le nem égett tetején. / Fotó: nytimes.com
Méhész a Notre-Dame még le nem égett tetején. / Fotó: nytimes.com

A méhek pusztulásáról már évek óta lehet hallani, ami kifejezetten az élelmiszeriparban használatos különböző vegyszerek okoznak. Ez ellen több szervezet, civil csoport tiltakozott és tiltakozik több kevesebb sikerrel. Legutóbb az EU három méhgyilkos vegyszer használatát tiltotta be, ami már egy hatalmas sikernek könyvelhető el.

Miért fontosak a méhek?

Ők felelősek a világ élelmiszertermelésének mintegy egyharmadának beporzásáért. Kínában a méhek száma már annyira alacsony, hogy az alma és a körte gazdák most a méhek munkáját végzik, kézzel gyűjtik a pollent és porozzák be a fákat.

Kihalás fenyegeti a méheket? Igen!

Világviszonylatban a méhek populációja rohamosan fogy, amiről évek óta lehet hallani, de még sokan bele se gondoltak milyen következményekkel járhat mindez.

Összefogás egy épületért és közömbösség a Föld élővilágáért

A Notre Dame tragédiájáról mindenki hallott, mindenki együtt érez és aki csak teheti támogatja kisebb vagy nagyobb összegekkel az épület rendbetételét. Személy szerint engem, mint keresztény embert is mélyen megdöbbentetek a történtek.

Nagyszerű volt látni és hallani a világsajtóból, hogy hányan támogatják a katedrális tűzvész utáni felújítását:

A katasztrófát követő idő óta több mint 1 milliárd dollárnyi adomány gyűlt össze a katedrális újraépítésére.

Viszont szomorúsággal tölt el az a tény, hogy a környezetvédelem vagy esetünkben a méhek pusztulása (tűzvészben is) sokakat már hidegen hagy. A napokban az egyik legritkább teknősfaj utolsó nősténye pusztult el.

A lágyhéjú óriásteknősből már csak 3 ismert példány van, amik szaporodásra képtelenek. / Fotó: Bbc.com / GETTY IMAGES
A lágyhéjú óriásteknősből már csak 3 ismert példány van, amik szaporodásra képtelenek. / Fotó: Bbc.com / GETTY IMAGES

A jangcei lágyhéjú óriásteknős négy fennmaradt példányából vélhetően már csak három hím maradt – számol be erről a tényről a BBC.com

Napról napra egyre több faj pusztul ki és tűnik el örökre, addig az emberiség java tesz az egészre.

A méhek is lassan a veszélyeztetett élőlények listájára kerülhetnek.

Vajon a környezetünk megmentésére lesz elég felajánlás, pénz, vagy egyáltalán valós összefogás?

Ha érdekel a környezetünk megmentéséért folytatott harcom, akkor kattints ide.


Frissítve! – 2019.04.19.

Napokig úgy tűnt a méhek is ott égtek de a cikkem megjelenése után kiderült, hogy megúszták. Nagyszerű ez a hír a tűzeset után.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 189