Búzakorpa csigák ellen egy újabb védekezési lehetőség? Most ebben a cikkemben bemutatom, hogy tényleg hatásos-e a meztelen csigák ellen.

Számos poszt, videó terjeng a neten arról, hogyan lehet védekezni a meztelen csigák károkozása ellen, hogyan lehet őket megállítani vagy éppen elpusztítani.

Én, mint aktív hobbikertész rendszeresen tapasztalom a klímaváltozás vagy éppen a behurcolt kártevők okozta kihívásokat a kertemben és keresem rá a környezetbarát megoldásokat.

Búzakorpa csigák ellen jobb, mint a sörcsapda?

Az utóbbi évek slágermegoldása volt a sörcsapa csigák ellen, ami valljuk be remek és viszonylag egyszerű megoldás, de még így sem a legolcsóbb és cseppet sem környezetbarát megoldás.

csiga csapda sörcsapda, amit nagyon szeretnek a meztelen csigák
Számos csiga csapda létezik, egyik legjobb a sörcsapda.

Sokan nem gondolnak bele, de a sör előállítása azaz a velejáró folyamat (például alumínium doboz vagy üveg palack készítése, mezőgazdasági termelés) mekkora környezeti lábnyommal, környezeti terheléssel, vagy éppen szennyezéssel jár.

Ezzel szemben a gabonaipari melléktermék (korpa) környezetbarátabb megoldás, hiszen a mezőgazdaság által megtermelt gabonából közvetlen módon kerül ki szinte a végtermék (ugyanez a sörnél nem mondható el).

Búzakorpa értékes gabonaipari melléktermék

Általánosságban elmondható róla, hogy magas rosttartalmú, egészséges táplálékkiegészítő, amit gyakran használunk pékáruk, gabonapelyhek és állati takarmányok készítésére. Ezért a terméket könnyen be tudjuk szerezni kerti felhasználásra különböző drogériákban, bióboltokban vagy éppen takarmányboltokban is.

Az utóbbi a kifizetődő, mert ott nagy mennyiségben, sokkal olcsóbban meg tudjuk vásárolni kerti felhasználásra, gazdaságosabb, mint a kis emberi fogyasztásra szánt kiszerelés.

Búzakorpa használata csigák ellen

Az „Igaz vagy hamis” videósorozatomban mutattam be a búzakorpa használatát, ami egy tényleg pofonegyszerű folyamat. De ennek ellenére vannak buktatói is, hiszen a kirakott korpa hamar meg tudja magát szívni vízzel és ezáltal hatástalanná tud válni a meztelen csigákkal szemben.

Búzakorpa csigák ellen az egyik legjobb módszer a kertben.
Búzakorpa csigák ellen kihelyezve a spenót ágyásba

Hogyan kell a búzakorpát kihelyezni?

A lentebb látható videóban szemléltetem, de itt tételesen, lépésről lépésre ismertettem a korpa kihelyezésének a megfelelő lépéseit.

  • Megfelelő helyről szerezzük be a búzakorpát csigák ellen.
  • Kibontás után minden alkalommal légmentesen zárjuk le, hogy ne szívja magába a levegő nedvességtartalmát.
  • A kihelyezésnél is figyeljünk oda, hogy ne esős, nedves időbe tegyük ki.
  • Mindig olyan helyre tegyük, ahol a legtöbb meztelen csiga felbukkanása várható (nagyobb sikerélményünk lesz elsőre).
  • Ha mégis így teszünk, akkor ne a vizes földre, hanem tálkába, földbe ásott befőttes üvegbe tegyük.
  • Érdemes az előző pontban említett tárolókat csapdaként kezelni, emiatt ezen eszközökre applikáljunk valami tetőfélét, hogy az eső ne verje el a korpát.
  • Ha szárazon tudjuk tartani a kihelyezett korpát, akkor a csigák garantáltan be fogják zabálni és kiszáradva elvetődnek az ágyásban.
  • Vannak, akik a búzakorpába apró ásványi anyagokat, például gipszet is tesznek. Ezzel növelve a kihelyezett korpa hatásfokát.

Ez a folyamat bizonyításul a Szebenyi Péter Shorts csatornámon található videómban nézhető meg. Ide azokat a rövid, edukatív videóimat töltöm fel, amit a TikTok csatornámon is általában kiteszem.

Zárásként, tapasztalat összegzésként fontos elmondani, hogy a búzakorpa nem rossz megoldás, de körültekintően kell végezni. Mindemellett a bevonzott csigák egy része kajálás közben leléphet, tehát a korpát folyamatosan pótolni kell, illetve érdemes továbbra is űzni a manuális összeszedő módszert alkalmazni. Az összegyűjtött szörnyecskéket ilyenkor vigyük el minél messzebbre a kertünktől, ha nem akarunk helyben végezni velük.

Sokan metszőollóval szokták szétvágni, hogy elejét vegyék például a sárga csiga (spanyol) további szaporodásának. Én ezt csak annak javaslom, akinek erre van gyomra. Ebből a szempontból is jobb megoldás a sörcsapda, amiben legalább egyszer igazán jól érezhetik magukat.

Csiga mező avagy a rét a lakhelye
Csiga a réten van a legjobb helyen.

Egy korábbi cikkemben felsorolom, illetve bemutatom a csigák elleni lehetőségeket, amit megtalálsz a zöld blogomon.

Oszd meg a cikket, ha hasznosnak gondoltad a közösségi médiában ismerőseiddel. Köszönöm!

Gyakran ismétlődő kérdések

Melyik búzakorpa hatásos ellenük?

Az összes.

Milyen búzakorpát vegyünk?

Hitelesített bio címkével ellátott búzakorpát érdemes venni. Kevesebb károsanyag kerül így a kertünkbe, nincs kezelve.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 195