Menu Close

Föld napja 2024: kreatív ötletek gyerekeknek, események

Föld napja 2022

A Föld napja 2024 -ben is egy kiváló lehetőség, hogy kreatív ötletek és zöld események segítségével ösztönözzük egymást a Föld megóvására.

Ennek a napnak a fontosságát többféleképpen lehetne kifejezni, de egy és legfontosabb, ami mellett senki sem mehet el:

A Föld a naprendszerünk egyetlen olyan bolygója, ahol a legjobb tudomásunk szerint van élet.

Ennek vonalán mentén ebben a cikkemben ismertetem a Föld napja 2024 eseményével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, tippeket, trükköket, lehetőségeket.

Föld napja 2024: nélküled nem sikerülhet!

Véleményem és egyben személyes célom, hogy

a környezetvédelemnek mindennapjaink részévé kell válnia. Ez az én misszióm és remélem napról napra egyre több embernek.

Mikor van a Föld napja?

Évről évre a Föld napján (Earth day) április 22-én világszerte különböző zöld programokkal készülnek az emberek e jeles nap alkalmából, ahol felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A nevezetes nap célja, hogy a világ lakosságának a figyelmét felkeltve szembesítsék az őket érintő globális környezeti problémákkal (klímaváltozás, hulladékszennyezés).

A Föld napja, mint eseményt első ízben 1970. március 21-én tartották meg. A napot több mint 175 országban tartják meg, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Föld napja Magyarországon

Az ezen a napon megrendezett zöld események, figyelemfelkeltő előadások Magyarországon is igen népszerűek. A mai kor embere sokkal jobban fogékony a természet és környezetvédelemre, mint korábban. Ennek okai lehetnek az utóbbi években kiemelt helyen kezeli a témát a média, és a politika is, amellett, hogy az emberek a mindennapokban a bőrükön érzik a klímaváltozás, illetve a környezetszennyezés problémáját.

A Föld napja 2024 a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére hívják fel a figyelmet. Ezzel a felhívással szerveztek világszerte rendezvényeket és szólították fel a bolygó lakosságát a mihamarabbi globális cselekvésre.

Mit tehetünk Föld napja 2024 -es alkalmával?

Élj környezettudatosabban!

Ne vásárolj feleslegesen. Csak olyat dolgot vegyél, amire biztosan szükséged van.

Szelektáld a hulladékaidat!

Fém, papír, műanyag, üveg. Legyenek ezek elsőre az alapok, de ne feledkezz meg a többiről sem. Fontos: A hulladék érték, kiváló másodnyersanyag.

szelektív-kuka-színek
Szelektív kuka színek: te tudod melyik mit jelent?

Ne égess, komposztálj!

Minden megtermelt kerti, illetve konyhai zöldhulladékodat komposztáld.

komposzt taroló
Olvasd el a komposzt taroló teszt cikkemet a 7 típusról.

Ültess fát!

Az erdészeti szakemberek azt javasolják, hogy október 15-től – április 15-ig ültess fát.

A faültetés szabályai segítségével 2019 novemberben a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területen ültettünk el 45 fát.
A faültetés szabályai segítségével 2019 novemberben a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területen ültettünk el 45 fát.

Vásárolj hulladék nélkül!

Járj termelői piacra vagy csomagolásmentes boltokba és került az agyoncsomagolt termékeket.

Használj vászontáskát!

Ne egyél húst és sajtot!: a vegetáriánus, vegán életmódra váltasz elképesztő mértékben hozzájárulhatsz az ökolábnyomod csökkentéséhez. De ha nem vagy vega, akkor egyél inkább hazait!

Védd az állatok, az élővilágot!

Fogadj örökbe háziállatot menhelyről (én már csináltam ilyet), támogass olyan szervezeteket, akik az állatok védelméért jöttek létre, kerüld a lufikat.

Bundi, az első örökbefogadott kutyám | True story
Bundi, az első örökbefogadott kutyám | True story

Ne szemetelj

A szemét kukába való ezt mindenki tudja, de sokan ennek ellenére is eldobálják. Te ne állj be közéjük!

Egy cigicsikkszedési versenyen a budapesti Duna-parton.
Egy cigicsikkszedési versenyen a budapesti Duna-parton

Mutass példát és szervezz szemétszedési akciókat lakókörnyezetedben vagy a természetben.

Ugye nem a te szemeted, de a te hazád is?

Tegyünk az eldobott szemét ellen, hajrá!

Föld napja feladatok gyerekeknek

Mikor, ha nem a legkisebb korban kezdjük el a jövőnk megalapozását gyermekeink környezettudatos nevelésével. A Föld napja is egy kiváló alkalom, hogy a gyerekeket – legyen az óvodás, általános iskola alsó vagy felső tagozatós diák vagy középiskolás – különböző kreatív és érdekes ismeretterjesztő játékokkal, feladatokkal keltjük fel a figyelmüket a környezetbarát életmódra.

Összegyűjtöttem az általam ismert, alkalmazott megoldásokat, amik könnyedén és egyszerűen alkalmazhatóak otthon családi körülmények között vagy óvodákban, iskolákban.

Hulladék, mint kreatív eszköz

A mindennapokban termet lakossági hulladék problémának bemutatására és csökkentési lehetőségeinek kiemelt lehetősége lehet, ha ezen a napon hulladékból készítünk a gyerekekkel különböző tárgyakat utalva a Föld napjára. Nem mellesleg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is felhívjuk fel a figyelmet, hogy

a hulladék érték, nem szemét.

Például nagyon népszerű a különböző hulladékokból – műanyag, papír, fém – készült Föld alkotások. Ilyenek lehetnek a színes papírdarabokból kirakott bolygó, vagy ugyanezen megoldásra alapozva műanyagból kirakott Föld golyó, illetve más természetes formák.

Kreatív társasjátékok

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre több játékgyár és játékbolt kezdett el forgalmazni különböző edukatív jelleggel társas és egyéb más játékokat, amikkel a főként a fiatalok késségeit lehet fejleszteni. Ilyen lehetőségek lehetnek az egyszerű Föld kirakós – térképes puzzleök, illetve más egyéb „gazdálkodj okosan” jellegű több fős játékok. Ez utóbbiak nemcsak az egyéni késségeket fejlesztik, hanem a szociális érzékenységet is növelik a zöld téma iránt.

Föld napja puzzle
Föld napja puzzle. Ilyen kirakósok nagyszerűen segítik a késségek fejlesztését is.

Környezettudatos nevelés: játszunk zöldben a gyerekekkel

Méghozzá szó szerint: vigyük el őket kirándulni, túrázni vagy rendezzünk nekik óvodai, iskolai külső foglalkoztatást. Hatalmas élmény lesz ez a nebulóknak, akik ezáltal is jobban megismerik a körülöttük lévő, lélegző, létező és élő világot, természetet.

Kézügyesség növelése Föld napja alkalmával is

Az említettek mellett nem maradhatnak el az óvodások, kisiskolások számára igen népszerű gyúrmázás, kifestő vagy rajzolás sem. Ezeket a megszokott módon, de föld napi tematikával szervezzük meg, illetve vezessük le. Célszerű a jeles zöld nap alkalmával kapcsolatos témát választani. Ilyenkor a bolygó megformáló gyurma alakok vagy kifestők, illetve rajzok szoktak a leggyakrabban előfordulni.

Mi a föld napja mozgalom jelmondata?

Meglepő módon sokan keresnek rá – a Google adatai alapján – az interneten a mozgalom jelmondatára, ami hivatalosan így hangzik:

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Szerintem a föld napja mozgalom jelmondatában benne van az, amit én is a mindennapokban videóimban, környezetvédelmi előadásaim alkalmával minuntalan elmondok: Nélküled nem sikerülhet! A cél az, hogy közös erővel óvjuk meg egészséges környezetünket nemcsak magunk számára, hanem a jövő generációjának is. Az én életemet lényegébe erre építettem fel. Igyekszem a lehető lehető legtöbbet adni embertársaimnak a megszerzett környezetbarát életmód előnyben részesítő tudásomból.

Kreatív ötletek a föld napjára

Másik nagyon népszerű téma a kreativitással kapcsolatos, ha a Föld napjáról van szó. Ilyenkor intézmények, civil szervezetek különböző flashmobokkal, különböző akciókkal hívják fel látványosan a zöld világnapra a figyelmet vagy tartanak zöld edukatív előadásokat kreatívan szemléltetve a problémát és annak megoldásait.

Föld napja plakát

Kicsit megosztó lehet a véleményem e témában, de célszerű átgondolni az ezen a napon ilyen célból kinyomtatott plakátok valódi hasznát. Ha jobban belegondunk javarészt szemét, hulladék lesz belőle és vélhetően horroráron színesben kinyomtatott plakátokkal nem érünk el minden esetben a kívánt célcsoportot sem.

Ennek ellenére rengeteg ötletet, megoldást találunk Föld napja plakát témakörében a pinteresten, ahol nemzetközi és magyar példákból is válogathatunk. Ha mégis valamelyiket kiválasztjuk, akkor igyekezzünk saját képünkre módosítani, hiszen jogvédelem alatt is állhat egyik másik kép.

Zöldre mosás a Föld napján

Nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy ezen a napon vagy e nap környékén rengeteg olyan hirdetés jelenik meg a médiában, amik elsősorban a környezettudatos vásárlókat célozzák meg. Ezen reklámok egy része néhol tévesen állítják adott termékekről, szolgáltatásokról, hogy környezetbarát termékek.

Ez a zöldre mosás, ami egy káros PR-marketing fogás és főként a környezettudatos vásárlókat verik át vele .

Legtöbb esetben nagy multik, gyártók élnek vele, hogy környezetkárosító tevékenységüket elfedjék, vagy zöldebben tüntetik fel termékeiket, mint amik. Ezzel a témával kapcsolatban ajánlom figyelmetekbe a Zöldre mosás a Föld napján című írásomat, amiben kifejtem ennek a tevékenységnek a múltját, jelenét, jövőjét, illetve ismertettem sajátos jegyeit, amiről felismerhető. A zöldre mosás ellentétje az etikus és tényekre alapúló a Zöld marketing, amivel kapcsolatban személy szerint több éves tapasztalattal rendelkezem. További részletek a Zöld marketing weboldalamon.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mikor van a Föld napja?

Minden évben április 22-én rendezik meg világszerte.

Mi a Föld napjának a célja?

Kiemelt célja felhívni az emberek figyelmét a Föld természeti környezetének megóvására.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!