Földibolha ellen házilag – vegyszermentesen

Földibolha ellen házilag is nagyon egyszerűen védekezhetünk, méghozzá vegyszermentesen az újrahasznosítás, újragondolás jegyében.

Hihetetlenül bosszantó szerzetek a földibolhák, akik kertünkben található – főként – káposztafélékre specializálódott kártevő.

Imádják a karalábét, sőt még a tormát is.

Viszont van egy tippem, amivel könnyedén elkergethetjük a kertünkből a földibolhákat. Régi kerti gyógymód ez, amiről sokan már megfeledkeztek, de még a nagyszüleink emlékeznek rá, ja meg én is.

Földibolha ellen házilag

Én mindig vegyszermentes megoldásokat keresek kerti problémák megoldására, mivel az egészséges táplálkozás miatt kezdtem el otthon kertészkedni. Belevágni abba a nagy kalandba, ami tél végétől egészen ősz végéig tart számomra és az egész családomnak.

Az utóbbi években több hasznos tippet, praktikát osztottam már meg itt a zöld blog kertészkedéssel foglalkozó cikkeimben, illetve a más közösségi felületeimen (TikTok, Youtube, Instagram).

Mi kell a földibolha ellen?

Szerintem a legjobb megoldás egyértelműen a téli fűtési szezonból gyűjtött hamu. Egyszerűen nem bírják, menekülnek tőle a zöldségeinkről. Minden esetben törekedjünk arra, hogy bőséggel szórjuk le hamuval a növényeinket és a hatás nem marad el.

Nagy élmény látni, hogy egyik napról a másikra eltűnnek, de hamar vissza is térhetnek. Emiatt érdemes időszakosan megismételni ezt a műveletet. De ne aggódjunk el fognak tűnni.

Milyen hamut használjunk?

Csak olyan hamut használjunk, ami tiszta fa égetése során keletkezett. Olyan semmiképpen se használjunk, ami fa mellett egyéb hulladék (például műanyag, vagy más szemét) égetése során keletkezett.

Ennek egyszerű oka van: többféle emberre is káros méreganyag lehet a vegyes hulladékégetésből származó hamuban.

Tehát ne, semmiképpen se használjunk hulladékégetéséből származó hamut a konyhakertünkben.

Földibolha ellen te hogy védekezel?

Írjátok majd meg, hogy a földibolha ellen házilag sikerült-e védekeznetek, a fentebb látható Youtube Shorts videóm alá.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hogyan lehet védekezni a földibolha ellen?

Több lehetőségünk is van. A különböző bolti vegyszeres megoldások mellett alternatív vegyszermentes megoldások is vannak.

Földibolha ellen házilag is lehet védekezni?

Igen, méghozzá egy egyszerű anyaggal, ami ebben a cikkemben mutatok be.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194