Hulladékmentes életmód lehetséges? 150 diák már tudja!

Több mint 150 komáromi diáknak tartottam előadást a hulladékmentes életmód lehetőségeiről, sőt, még díjátadás résztvevője is lehettem.

Az eseményt a KÖSZ, avagy a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesület szervezte meg az Európai Szolidaritási Testület támogatásával az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa alkalmával a komáromi Jókai Moziban.

Hulladékmentes életmód lehetséges? 150 diák már tudja! 1
Több mint 150 diák a komáromi a Jókai Moziban. / Fotó: KÖSZ

Hulladékmentes életmód lehetséges?

Olyan megtiszteltetés ért, hogy az eseményen én tarthattam szakmai előadást a megjelent diákok számára a hulladékmentes életmódról. Az előadás alkalmával bemutattam a helytelen hulladékkezelés okozta globális és lokális problémákat, azokat, amivel szinte mindennap találkozunk, illetve azokat is, amiket úton-útfélen szembesülünk.

Hulladékmentes életmód lehetséges? 150 diák már tudja! 2
Hulladékmentes életmód előadása közben. / Fotó: KÖSZ

Emellett bemutattam azt, hogy mit tehetünk egyénileg is a hulladékprobléma felszámolásáért.

Hulladékmentes életmód: sok kicsi sokra megy!

Elmondtam, hogy a cél elsőre nehéznek tűnhet, de a megoldás bennünk az összefogás erejében rejlik. Ha mindenki egy kicsit is jobban odafigyel a mindennapi életében a hulladéktermelésére, az életmódjára, akkor nagy mértékben csökkentheti élete során keletkezett hulladékmennyiséget. Ezzel mindenkorra hozzájárulva a földi ökoszisztéma és környezet megóvására.

Hulladékmentes életmód lehetséges? 150 diák már tudja! 3
Az első Fenntarthatósági Iskolai Kupa díjátadója. / Fotó: KÖSZ

I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa díjátadó

Az esemény még a szakmai előadásom mellett az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa díjátadását is tartalmazta, ahol Komárom polgármesterével, dr. Molnár Attilával, valamint Hajnal Dóra helyi képviselőasszonnyal, illetve Torday Tamással a Divisz alelnökével adtam át a díjakat.

Többféle egyedi, és elgondolkodtató pályamű érkezett be a pályázó fiatalok köréből. Így a díjazás nem maradhatott el, amit az egyik hulladékkal foglalkozó cég támogatott meg.

Mit kell tudni a KÖSZ-ról?

Egy fiatal ütőképes komáromi zöld csapat, akik idén ünnepelték a 2 éves fennállásukat. Főként Komáromban és annak környékén tevékenykednek. Többek között szemétszedési akciókat, faültetési eseményeket, előadásokat szerveznek. Emellett már építettek közösségi komposztálókat is.

Hulladékmentes életmód lehetséges? 150 diák már tudja! 4
KÖSZ Egyesület faültetési akciója. / Fotó: KÖSZ Facebook oldal

A lelkes csapatnak köszönhetően szépül és zöldbe épül a Duna-part menti település környéke. Sok hasonló szervezetre van szükség. Ha helyi vagy és ezt a cikket olvasod mindenképpen csatlakozz hozzájuk. Megtaláljátok őket a KÖSZ, avagy a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesület Facebook oldalán.

Bízom benne, mint az előadás és az esemény többi része kellő nyomott hagyott a megjelent diákok életében, hisz tudjátok:

Nélkületek nem sikerülhet!

Ha érdekelnek a korábbi környezetvédelmi előadásaim, akkor nézz fel a Zöld blogomra, ahol mindegyikről megtalálód a beszámolóimat. Itt elérhető a Zöld Blog.

Gyakran ismétlődő kérdések

Lehet-e hulladékmentesen élni?

Igen, de a pontosabb megfogalmazás, hogy hulladékmentesebben. Szinte lehetetlen teljesen kizárni az életvitelünk során keletkező hulladékot.

Hulladékmentes életmód – előadás igényelhető?

Igen, a kapcsolat menü pontra kattintva a megfelelő űrlap kitöltésével vagy a megadott e-mail címemre írva.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193