Húsvét 2019-ben hulladék nélkül? Íme 5 tipp!

A húsvét 2019-ben is a kereszténység legnagyobb ünnepe, de mint minden ünnep alkalmával, ilyenkor is rengeteg hulladékot termelünk, sokszor feleslegesen.

Ennek a mennyiségnek a csökkentésében szeretnék segíteni mindazoknak, akiknek Jézus feltámadása nem csak a 4 napos hosszú hétvégével egyelő.

Húsvét 2019-ben hulladék nélkül? Íme 5 tipp! 1

De kezdjük is az elején, miről is szól a Húsvét?

A Húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep és egyben a tavaszköszöntés ünnepe is. Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük, aki a Biblia szerint – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.  A húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul.

A húsvét 2019-i alkalmával is a több évszázados hagyományok dominálnak: nagyböjt, készülődés az ünnepre, locsolkodás.

Készülődés az ünnepre, avagy a hozzávalók beszerzése.

A 40 napos nagyböjt végével ismét hús kerül az asztalra – kivéve a vegetáriánus-és vegánoknál – az ünnep alkalmával az úgynevezett húsvéti kötözött sonka.

Húsvéti sonka. / Fotó: pixabay.com
Húsvéti sonka. / Fotó: pixabay.com

Ha igazán hulladékmentesen, hulladék nélkül szeretnénk beszerezni a húsvéti sonkánkat, érdemes magától a termelőtől beszerezni. Több dolog miatt is:

  1. ha ismerjük a termelőt, akkor biztosak lehetünk a minőségben,
  2. a bolthálózatokba jutó termékek legtöbb esetben nem a legjobb minőségűek,
  3. minimális hulladéktermeléssel jár, sőt, ha megfelelő tárolóedényekbe tesszük, garantált a hulladékmentesség.

A húsvéti tojásnak szánt tojás beszerzése a sonkához hasonlóképpen történjen, a termelőtől szerezzük be, ha lehetséges.

Korábbi cikkeim ide kattintva megtekinthetőek.

Díszek az ünnepre, hagyományos tojásfestés

Az ünnep nem lenne teljes az ünnepi díszek nélkül és a jól bevált hagyományos tojásfestés se maradhat el. Törekedjünk arra, hogy másod-nyersanyagnak számító hulladékot hasznosítsunk újra kreatív módon (például kartondoboz, többféle színes papír, miegymás). A kreativitásunk szab csak határt a kézzel elkészített díszeinknek.

Tojásfestés hagymahéjjal

Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Pár hozzávaló segítségével fél óra elfoglaltsággal vöröses-barnás tojásokat tudunk létrehozni az ünnepi asztalra.

A tojásfestés alkotóelemei: só, ecet, vöröshagymahéj, tojás. / Fotó: Ani5972's DIY Channel
A tojásfestés alkotóelemei: só, ecet, vöröshagymahéj, tojás. / Fotó: Ani5972’s DIY Channel

Hozzávalók

  • Termelőtől vásárolt tojások
  • Vöröshagymahéj
  • 1 evőkanálnyi ecet

Mindösszesen annyi dolgunk van, hogy megfelelő főzőedénybe helyezve az alkotóelemeket, a tojásokat megfőzzük, amikre tetszés szerint mintákat is tehetünk.

Húsvét 2019 - Mintákat is tehetünk rá tetszés szerint. / Fotó: Ani5972's DIY Channel
Mintákat is tehetünk rá tetszés szerint. / Fotó: Ani5972’s DIY Channel

Locsolkodás húsvétkor? Naná, de ne kölnivel, hanem vizes vödörrel.

Ez lenne a személyes kedvencem húsvétkor, amit nem kölnivel, hanem szívem szerint teli vizes vödörrel oldanék meg barátnőm, női családtagjaim és kedves hölgyismerőseim „nagy” örömére.

Népviseletbe öltözött fiatalok locsolkodnak Hollókő ófalujában – Fotó: MTI/Komka Péter
Népviseletbe öltözött fiatalok locsolkodnak Hollókő ófalujában – Fotó: MTI/Komka Péter

Gyerekkoromban még nagy divatja volt, de úgy tapasztalom az utóbbi évtizedekben szépen lassan visszaszorult ez a hagyomány. Falun nőttem fel, ahol gyermekként házról házra jártunk hímes tojás és némi jutalom fejében locsolkodni.

A hulladékmentes húsvét 2019-ben aktuálisabb, mint gondolnánk.

Abban a korban, ahol a legtöbb ünnepet behálózta a kapitalista fogyasztói társadalom. Ez ellen csak úgy tehetünk, hogy minimalizáljuk a vásárlásainkat, hogy tényleg csak a legszükségesebbekre költünk, és ahol lehet csökkentjük, a hulladéktermelésünket.

Jézus több mint 2000 évvel ezelőtt feláldozta értünk az életét. Nagypénteken halt meg és harmadnapra feltámadott. Ezt sose feledjük, de vajon a mai ember mit tesz a világért és az emberi civilizáció fennmaradásáért?


Köszönetnyilvánítás

Köszönöm a szakmai közreműködést a cikk elkészítésében, Tóth Andinak, a Magyarország zero waste háziasszonyának.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198