Igénytelen szobanövények – 30 fajta és gondozásuk

Igénytelen szobanövények kiválasztása előnyös lehet, különösen azoknak, akik kezdő növénygondozók vagy akik kevésbé szeretnének időt és energiát fektetni a növények ápolásába. Cikkemben bemutatom őket szép számban!

Csodálatos a természet, csodálatos a földi élet, a benne lévő ökoszisztéma, amire minden erőnkkel vigyázni kell. Szerencsére egyre többen tesznek azért, hogy életük egyre zöldebb legyen, és ezáltal egészségesebb. A munkahelyünk mellett a lakásunkban töltjük el átlagosan a legtöbb helyet és ezt a legjobb a szereteink vagy kollégiáink mellett növények társaságában megtenni, megélni.

30 darab igénytelen növény, de nemcsak kezdőknek!

Három kategóriába soroltam őket szép számban, hogy mindenki ki tudja választani a számára leginkább tetsző igénytelen szobanövényt.

Igénytelen szobanövények fajtái

Egyszerű kezdő kertészek, kertészkedők mély növényanatómiában nem jártas személyek első sorban a növény kinézetét, virágzó képességét vizslatják a növényen. Ezért nekik szeretnék első sorban ezzel a cikkel, avagy növénygyűjteménnyel segíteni.

Az említett növényi kategóriák:

 • igénytelen virágzó szobanövények
 • fény igénytelen szobanövények
 • legigénytelenebb szobanövények

Az alábbiakban néhány olyan igénytelen szobanövényt sorolok fel, amelyek viszonylag könnyen gondozhatók:

Zamioculcas, avagy az agglegénypálma (ZZ növény)

Agglegénypálma, avagy a zamiopálma (latin nevén: Zamioculcas zamiifolia) növény szinte elviseli a fényhiányt, és ritkán igényel öntözést. Jól alkalmazkodik különböző körülményekhez. Ezért is olyan helyre érdemes tenni, ahol más növény képtelen élni.

Zamioculcas, agglegénypálma Zamiopálma

Kiváló hely számára a mindannyiunk tisztálkodó helyisége, a fürdőszoba, ahol közel az ablakhoz félárnyékban boldogan elél, sőt, ha jól érzi magát könnyen fejlődik. Mellesleg jót tesz neki az a párás közeg, ami általában a fürdőszobákban található.

A Zamioculcas, más néven ZZ növény vagy Zamiopálma, egy igen ellenálló és alacsony gondozási igényű szobanövény. Az alábbiakban megtalálod a ZZ növény gondozásához szükséges alapvető információkat:

 1. Fényigény: A ZZ növény rendkívül rugalmas a fényviszonyok terén. Jól érzi magát alacsony és közepes fényszinten egyaránt. Tűri a közvetlen napfényt is, de az is elég neki, ha csak kevés fény jut el hozzá.
 2. Hőmérséklet: A Zamioculcas hőmérséklet-tűrő növény. Az ideális tartomány 18-26 Celsius fok között van. Alacsonyabb hőmérsékleteken is jól teljesít, de kerüld a hirtelen hőmérsékleti változásokat.
 3. Öntözés: A ZZ növény egyike a szárazságtűrő növényeknek. Csak akkor öntözd, amikor a föld felső rétege száraz tapintású. Fontos, hogy ne hagyjad pangó vízben a gyökeret, mert a ZZ növény rothadásnak hajlamos, ha túl sok a víz.
 4. Levélfelület tisztítása: Időnként töröld le a leveleket egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsd a port és fenntartsd a levelek fényes megjelenését.
 5. Trágyázás: A ZZ növényt csak ritkán kell trágyázni. Tavasztól késő őszig évente egyszer elegendő. Ne használj túl sok trágyát, mert a ZZ növény érzékeny lehet rá.

Anyósnyelv a legismertebb igénytelen szobanövény (Szobai kígyónyelv)

Ez a növény ellenáll a szárazságnak és a kevés fénynek. Jól teljesít akár a hűvösebb körülmények között is, de be bedobjuk az ágy alá a félsötétbe, akkor ott is vígan el van. Rengeteg féleképpen hívják, egyik kedvencem ezek közül az anyósnyelv (nem csak azért, mert nagyon kedvelem az anyósomat).

Az igénytelen szobanövények legigénytelenebbje az Anyósnyelv.
Az igénytelen szobanövények legigénytelenebbje az Anyósnyelv.

Öntözése átlagos, nem kell túlzásba vinni, alapvető havi öntözéssel a növény bőven elél. Érdemes a földjét néha puhítania, illetve az elhalt leveleket kiszedegetni.z

A Sansevieria, vagy más néven Szobai kígyónyelv vagy Anyósnyelv, egy rendkívül ellenálló és könnyen gondozható szobanövény. Itt van néhány alapvető útmutató a Sansevieria gondozásához:

 1. Fényigény: A Sansevieria alacsony és közepes fényviszonyokhoz is alkalmazkodik, de jól tűri a közvetlen napfényt is. Az árnyékosabb helyeket is elviseli, így sokféle helyen elhelyezhető.
 2. Hőmérséklet: Az anyósnyelv hőmérsékleti igényei nagyon tágak, és jól érzi magát 15-30 Celsius fok között. Képes alkalmazkodni a széles hőmérsékleti tartományokhoz.
 3. Öntözés: A Sansevieria egy szárazságtűrő növény, ezért csak mérsékelten kell öntözni. Az aljzatot hagyd kiszáradni az öntözések között, és csak akkor öntözd, amikor a talaj felső rétege már száraz.
 4. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Sansevieriát havi egy alkalommal. Télen csökkentsd a trágyázási gyakoriságot.
 5. Átültetés: Az anyósnyelvet általában nem kell gyakran átültetni. Csak akkor ültess át, ha a gyökérzet kifeszíti a cserépet, ami általában néhány évente egyszer szükséges.

További részletekért olvasd el az Anyósnyelv gondozása című cikkemet a zöld blogomon.

Epipremnum aureum (Pókmenta)

A pókmenta rendkívül ellenálló és gyorsan növekszik. Képes alkalmazkodni különböző fényviszonyokhoz és ritkább öntözéshez.

Igénytelen szobanövények szobai futóka is
Igénytelen szobanövények családjába tartozik a szobai futóka is.

Az Epipremnum aureum, vagy más néven Pókmenta vagy Póthos, egy könnyen gondozható szobanövény, amely szinte bármilyen körülmények között jól érzi magát. Íme néhány alapvető útmutató az Epipremnum aureum gondozásához:

 1. Fényigény: A Pókmenta közepes vagy alacsony fényviszonyokat kedvel, de jól tűri a közvetlen napfényt is. Az árnyékosabb helyeket is jól elviseli.
 2. Hőmérséklet: Az Epipremnum aureum szereti a melegebb környezetet. Az ideális hőmérsékleti tartomány 15-30 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: Öntözd meg alaposan, amikor a talaj felső része kissé kiszáradt. Tavasztól őszig rendszeresen öntözd, télen pedig csökkentsd az öntözési gyakoriságot.
 4. Levélfelület tisztítása: Időnként töröld le a leveleket egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsd a port és fenntartsd a levelek fényes megjelenését.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozd a Pókmentát. Ne trágyázd túl, mert ez káros lehet a növény számára.
 6. Levágás: Ha a Pókmenta túl hosszúra nőtt, nyugodtan vághatsz belőle. A levágott hajtásokat akár új növényként is elültetheted.

Spathiphyllum (Békaliliom)

A Spathiphyllum, vagy más néven békaliliom szinte bármilyen körülmények között boldogul, és hajlandó túlélni szárazságot is. A virágai szépek és levelei levegőt tisztítanak. Békaliliom, egy igényteljes és könnyen gondozható szobanövény. A megfelelő gondoskodással hosszú ideig virágozhat és egészséges maradhat.

A Spathiphyllum, vagy Békaliliom, egy népszerű szobanövény, amelyet a dekoratív virágai és az alacsony gondozási igényei miatt kedvelnek. Íme egy rövid összefoglaló a Békaliliom gondozásáról:

 1. Fényigény: A Békaliliom közepes vagy alacsony fényviszonyokat kedvel. Kerüld a közvetlen napfényt, de elviseli az árnyékosabb helyeket is.
 2. Hőmérséklet: Ideális hőmérsékleti tartomány a 18-24 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: Öntözd meg alaposan, amikor a talaj felső része kissé kiszáradt. Ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, de kerüld a túlzott öntözést is, mert a pangó víz káros lehet a gyökérzethez.
 4. Levegő páratartalma: A Békaliliomok szeretik a magas páratartalmat. Ha a lakóhelyed száraz levegőjű, próbálj meg növelni a páratartalmat a növény közelében helyezett víztálcákkal vagy párologtatókkal.
 5. Virágzás és hervadás: A Békaliliom virágai hosszú életűek, de hervadás után érdemes azonnal eltávolítani őket, hogy serkentsd az új virágok kialakulását.
 6. Trágyázás: Tavasztól őszig havi egy alkalommal tápoldatozd a Békaliliomot, de télen csökkentsd a trágyázási gyakoriságot.
 7. Átültetés: Általában csak akkor ültess át, amikor a Békaliliom gyökérzete túlnőtte a jelenlegi cserépét.

Ficus elastica (Gumifűzfa)

Az igénytelen növények családjába tartozik gumifűzfa is, ami jól bírja a hűvösebb hőmérsékleteket és a kevés fényt is. Alacsonyabb karbantartási igényű, és nem igényel túl gyakori öntözést.

 • Fényigény: A Gumifüzfa közepes vagy világos fényt igényel. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel az érzékeny lehet a túlzott sugárzásra.
 • Hőmérséklet: Ideális hőmérsékleti tartomány a 15-26 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 • Öntözés: Öntözd meg alaposan, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt. Télen csökkentsd az öntözési gyakoriságot, mivel a növény ebben az időszakban pihen.
 • Levélfelület tisztítása: Időnként töröld le a leveleket egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsd a port és lehetőség szerint megszabadulj a pókhálóktól.
 • Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Gumifüzfát havonta, a téli hónapokban pedig csökkentsd a trágyázási gyakoriságot.

Aloe Vera

Az aloe vera az igénytelen szobanövények között is egyike legegyszerűbb. Szárazságot, hőt és fényt kedveli, és a túlöntözésre érzékeny.

Az Aloe Vera egy gyógynövény, amely gyakran otthoni használatra termesztett, közkedvelt növény. Itt vannak az Aloe Vera gondozásához szükséges alapvető útmutatások:

 1. Fényigény: Az Aloe Vera szereti a napfényt, és sok fénnyel jól fejlődik. Ideális esetben közvetlen napfényt kapjon, de tűri az árnyékosabb helyeket is.
 2. Hőmérséklet: Az Aloe Vera számára az optimális hőmérsékleti tartomány 15-27 Celsius fok között van. A növény ellenálló, de hosszú távon kerüld a hűvösebb hőmérsékleteket.
 3. Öntözés: Az Aloe Vera szárazságtűrő, és jobban kedveli a száraz talajt, mint a túlöntözést. Öntözd meg alaposan, amikor a talaj felső rétege kiszáradt, majd hagyd, hogy az aljzat teljesen kiszáradjon az öntözések között.
 4. Talaj: Jól drenázsolt, homokos vagy kaktusz talaj ideális az Aloe Vera számára. A jó vízelvezetés segít elkerülni a gyökérrothadást.
 5. Trágyázás: Az Aloe Vera nem igényel túl sok táplálékot. Tavasztól őszig havonta egyszer adhatsz neki könnyű, kaktusztrágyát, de télen a trágyázási gyakoriságot csökkentheted vagy teljesen abbahagyhatod.

Tradescantia (Pletykáló növény)

A pletykáló növény szinte bármilyen környezetben jól érzi magát. A szárazságot és árnyékosabb helyet is elviseli, de a túlzott gondozást nem kedveli.

A Tradescantia, vagy Pletykáló növény, egy könnyen gondozható igénytelen szobanövények egyik ismert fajtája, amely szép színes levelekkel rendelkezik. Az alábbiakban megtalálod a Tradescantia gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Pletykáló növény közepes vagy világos fényviszonyokat igényel. Jól érzi magát közvetett napfény alatt, de tűri a részleges árnyékot is.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Tradescantia számára 15-26 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Pletykáló növény szereti a talaját enyhén nedvesen tartani. Öntözd meg alaposan, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát.
 4. Talaj: A jó vízelvezetés érdekében használj könnyű, jó vízelvezetésű talajt. Például, keverj hozzá kaktuszföldet vagy perlitet a virágföldhöz.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozd a Pletykáló növényt, de a tél során ne trágyázd.

Chlorophytum comosum (Pókhálóvirág):

A Chlorophytum comosum, vagy közismertebb nevén Pókhálóvirág vagy Póknövény, egy népszerű és könnyen gondozható igénytelen szobanövények jeles képviselője. Jól tűri a száraz levegőt és a változó fényviszonyokat. Az alábbiakban megtalálod a Pókhálóvirág gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Pókhálóvirág közepes vagy erős indirekt fényt kedvel. Jól érzi magát az ablakok közelében, de kerüld a közvetlen napfényt, mivel a hosszabb expozíció károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Pókhálóvirág számára 18-24 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Pókhálóvirág szereti a talaját enyhén nedvesen tartani. Öntözd meg alaposan, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát, hogy elkerüld a túlzott nedvességet.
 4. Talaj: A jó vízelvezetés érdekében használj könnyű, jó vízelvezetésű virágföldet. Az egyensúly megtartása érdekében időnként cseréld ki vagy frissítsd fel a talajt.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Pókhálóvirágot havonta egyszer. Télen ne trágyázd.

Philodendron

A Philodendron egy népszerű igénytelen szobanövények rokonságába tartozik, amely számos fajtát és változatot foglal magában. A gondozási igények kicsit változhatnak a fajtától függően, de itt vannak általános útmutatások a Philodendronok gondozásához:

 1. Fényigény: A Philodendronok általában közepes vagy alacsony fényigényű növények. Jól érzik magukat az indirekt napfényben vagy az enyhén árnyékos helyeken. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Philodendronok számára 18-24 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: Öntözd meg alaposan, amikor a felső talajréteg kiszáradt. A Philodendronok szeretik a nedves talajt, de elkerülik a pangó vizet. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát.
 4. Talaj: A jó vízelvezetés érdekében használj könnyű, jó vízelvezetésű virágföldet. A talaj legyen laza és gazdag tápanyagokban.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Philodendronokat havonta egyszer. Télen ne trágyázd.

Dracaena, avagy a sárkányfa

A Dracaena egy sokféle fajtát magába foglaló, népszerű szobanövénycsoport. Ezek a növények általában könnyen gondozhatók, és szép zöld leveleikkel szépítik otthonodat. Az alábbiakban megtalálod az általános Dracaena gondozási útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Dracaenák sokféle fényviszony között megélnek, de általában közepes vagy indirekt fényt kedvelnek. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez a leveleket károsíthatja.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Dracaena számára 15-30 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: Az öntözési igény változhat a fajtától és a környezeti feltételektől függően. Általában azt javasolják, hogy az öntözést végezd el, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Ne hagyj pangó vizet a cserép alján, mivel ez gyökérrothadáshoz vezethet.
 4. Talaj: A jó vízelvezetés érdekében használj jó minőségű, könnyű virágföldet. A Dracaena számára ideális talaj keverék kaktuszföldet és tőzegmohát is tartalmazhat.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer vagy kéthavonta tápoldatozd a Dracaenát. Télen csökkentsd vagy állítsd le a trágyázást.

Aspidistra elatior (Vaskoszorú)

Az Aspidistra elatior, vagy Vaskoszorú, egy strapabíró és kevés gondoskodást igénylő szobanövény. Itt vannak az Aspidistra elatior gondozásához szükséges alapvető útmutatások:

 1. Fényigény: Az Aspidistra elatior alacsony fényviszonyokhoz alkalmazkodik. Jól érzi magát az árnyékban vagy részleges árnyékban. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Vaskoszorú számára 10-24 Celsius fok között van. Tűri a hűvösebb környezetet is, de kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.
 3. Öntözés: Az Aspidistra elatior szárazságtűrő növény. Öntözd meg mérsékelten, amikor a talaj felső rétege kiszáradt. Ne hagyj pangó vizet a cserép alján.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, könnyű virágföldet. Az Aspidistra elatior nem igényel különleges talajkeveréket.
 5. Trágyázás: Trágyázd tavasztól őszig, havi egyszer vagy kéthavonta. Télen csökkentsd a trágyázás gyakoriságát vagy hagyj fel vele.

Peperomia

A Peperomia egy sokféle fajtát magába foglaló szobanövénycsalád, amelyek általában alacsony fenntartási igényűek és dekoratívak. Az alábbiakban megtalálod az általános Peperomia gondozási útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Peperomia sokféle fényviszonyban jól érzi magát. A közepes vagy indirekt fény a legjobb számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez a leveleket károsíthatja.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Peperomia számára 18-24 Celsius fok között van. A szobahőmérséklet általában megfelelő számára.
 3. Öntözés: Az öntözési igény változhat a fajtától függően, de általában a Peperomia szárazságtűrő. Öntözd meg, amikor a talaj felső rétege kiszáradt, és ne hagyj pangó vizet a cserép alján.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, könnyű virágföldet. A jó talajkeverék segít abban, hogy a Peperomia ne ázzon el.
 5. Trágyázás: Tápoldatozd tavasztól őszig havonta egyszer. Télen csökkentsd vagy állítsd le a trágyázást.
 6. Levélápolás: Időnként töröld le a leveleket egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsd a port és fenntartsd a levelek szép megjelenését.

Cactus (Kaktuszok)

A kaktuszok rendkívül ellenálló növények, és sokan választják őket szobanövényként az alacsony gondozási igényük miatt. Az alábbiakban megtalálod a kaktuszok gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A kaktuszok szeretik a sok napfényt. Helyezd el őket olyan helyen, ahol közvetlen napfény éri őket, például ablakpárkányon vagy teraszon. A jó fényviszonyok segítik a kaktuszok egészséges növekedését és virágzását.
 2. Hőmérséklet: A kaktuszok általában jól tűrik a meleg hőmérsékletet. A szobahőmérséklet (15-24 Celsius fok) megfelelő számukra. Télen hagyjuk őket hűvösebb helyen, hogy pihenjenek.
 3. Öntözés: A kaktuszok szárazságtűrő növények. Öntözd meg őket mérsékelten, és hagyd, hogy a föld felső rétege teljesen kiszáradjon az öntözések között. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát.
 4. Talaj: A jó vízelvezetés érdekében használj kaktuszföldet vagy keverj hozzá homokot a virágföldhöz. A jó vízelvezetés segít elkerülni a gyökérrothadást.
 5. Trágyázás: Kaktuszoknak csak kevés trágya szükséges. Tavasztól őszig havonta egyszer adhatsz nekik kaktusztrágyát, de ügyelj a mérsékelt mennyiségre.

A kaktuszok változatos formájúak és méretűek lehetnek, és gyakran szép virágokat hoznak.

Succulents (Sukkulensek)

Sukkulensek olyan növények, amelyek víztartalékaikat a húsos, vastag leveleikben tárolják, és ezáltal ellenállóak a szárazabb körülményekkel szemben. Itt vannak az általános sukklens gondozására vonatkozó alapvető útmutatások:

 1. Fényigény: Sukkulensek szeretik a sok napfényt. Helyezd el őket olyan helyen, ahol közvetlen vagy erős indirekt napfény éri őket. A jó fényviszonyok segítik a színek kifejlődését és az egészséges növekedést.
 2. Hőmérséklet: A sukkulensek általában jól tűrik a melegebb hőmérsékletet, de sok faj jól adaptálódik a hűvösebb körülményekhez is. A szobahőmérséklet (15-24 Celsius fok) megfelelő számukra.
 3. Öntözés: Az öntözés során alkalmazd a „száraz-öntözés” elvét. Azaz öntözd meg alaposan, majd hagyd meg, hogy a talaj szinte teljesen kiszáradjon, mielőtt újra öntöznéd. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajkeveréket. A kaktuszföld vagy egy speciális sukulent talajkeverék kiváló lehet, vagy keverj hozzá homokot és perlitet a virágföldhöz.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer adhatsz nekik speciális sukulent trágyát. Azonban ne túlzásba, mivel a sukulentek nem igényelnek sok tápanyagot.

Pothos (Epipremnum aureum)

Az Epipremnum aureum, vagy más néven Pothos vagy Pókmenta, egy könnyen gondozható szobanövény, amelyet gyakran választanak beltéri környezetek díszítésére. Itt vannak az Epipremnum aureum (Pothos) gondozására vonatkozó alapvető útmutatások:

 1. Fényigény: A Pothosok jól alkalmazkodnak különböző fényviszonyokhoz, de a közepes vagy indirekt fényt preferálják. Kényelmesen elhelyezheted őket az ablakok közelében vagy olyan helyeken, ahol szórt fény éri őket. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Pothosok számára 15-30 Celsius fok között van. Általában jól viselik a szobahőmérsékletet, de kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Pothosokat mérsékelten öntözd meg. Várj, amíg a felső talajréteg kissé megszárad, mielőtt újra megöntöznéd őket. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát, mivel a növény lassabban nő.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű virágföldet. A Pothosok jól tűrik a különböző talajkeverékeket, beleértve a kaktuszföldet vagy az univerzális virágföldet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Pothosokat havonta egyszer vagy kéthavonta. Télen csökkentsd a trágyázás gyakoriságát.

Cast Iron Plant (Aspidistra elatior)

Az Aspidistra elatior, vagy más néven Cast Iron Plant vagy Vaskoszorú, egy strapabíró szobanövény, amely számos környezeti feltételhez alkalmazkodik. Itt vannak az Aspidistra elatior (Cast Iron Plant) gondozására vonatkozó alapvető útmutatások:

 1. Fényigény: A Cast Iron Plant alacsony fényviszonyokhoz alkalmazkodik, és jól érzi magát az árnyékos vagy részleges árnyékos helyeken is. Az erősebb közvetlen napfényt kerüld el, mivel ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Cast Iron Plant számára 10-24 Celsius fok között van. Ez a növény jól tűri a változó hőmérsékleteket és a hűvösebb környezetet.
 3. Öntözés: A Cast Iron Plant szárazságtűrő, így az öntözést mérsékelten végezd. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt. Ne hagyj pangó vizet a cserép alján, mivel ez növelheti a gyökérrothadás kockázatát.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajt, például kaktuszföldet vagy univerzális virágföldet. A jó talaj segít elkerülni a túlzott víz megmaradását a gyökérzet körül.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig trágyázd a növényt havi egyszer vagy kéthavonta. A tél során csökkentsd vagy állítsd le a trágyázást.

Peace Lily (Spathiphyllum)

A Spathiphyllum, vagy Békaliliom, egy népszerű szobanövény, amely szép, fehér virágaival és leveleivel díszíti otthonodat. Az alábbiakban megtalálod a Peace Lily (Spathiphyllum) gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Spathiphyllum árnyékos vagy részleges árnyékos helyen is jól érzi magát. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez károsíthatja a leveleket. Az indirekt fény vagy a diffúz fény a legideálisabb számára.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Peace Lily számára 15-27 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Spathiphyllum szereti a nedves talajt. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kissé megszárad, de ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon. Az öntözési igény változhat a növény méretétől és a környezeti feltételektől függően.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajt. A virágföld keverékhez adhatsz tőzegmohát vagy perlitet, hogy javítsd a vízelvezetést.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer vagy kéthavonta trágyázd meg a békaliliomot. Használj egy vízoldékony, általános célú műtrágyát, de ne túlzásba.
 6. Virágzás: A békaliliom szép virágokat hoz, és rendszeresen gondoskodás mellett egész évben virágozhat. Ha a virágok elnyílnak, távolítsd el azokat, hogy serkentsd az új hajtások kialakulását.
 7. Metszés: Szükségtelen metszést csak ritkán igényel. Távolítsd el a sérült vagy elhalt leveleket szükség szerint.

Snake Plant (Sansevieria)

A Sansevieria, vagy más néven Szobai kígyónyelv vagy Anyósnyelv, egy nagyon strapabíró szobanövény, amely könnyen gondozható és kiváló levegőtisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Az alábbiakban megtalálod a Snake Plant (Sansevieria) gondozására vonatkozó alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Snake Plant jól érzi magát közvetlen napfénytől távol is, de a közepes vagy indirekt fény is megfelel számára. Képes alkalmazkodni a gyenge fényviszonyokhoz is.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Sansevieria számára 15-27 Celsius fok között van. Jól tűri a különböző hőmérsékleteket, és a szobahőmérséklet általában megfelelő neki.
 3. Öntözés: A Snake Plant szárazságtűrő növény, és hajlamos a túlöntözésre. Öntözd meg, amikor a talaj száraznak érződik, és hagyd, hogy a föld felső rétege teljesen kiszáradjon az öntözések között.
 4. Talaj: A Sansevieria számára jó vízelvezetésű talajra van szükség. Használj kaktuszföldet vagy speciális szobanövény-talajt.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozd a Sansevieriát. Használj egy kiegyensúlyozott, vízoldékony műtrágyát.

Spider Plant (Pókhálóvirág)

A Spider Plant, vagy Pókhálóvirág, egy népszerű szobanövény, melynek jellegzetességei közé tartoznak a hosszú, vékony levelek és a kis „gyereknövények”, amelyek a levelek végén találhatók. Az alábbiakban megtalálod a Spider Plant (Pókhálóvirág) gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Spider Plant közepes vagy világos indirekt fényben érzi magát a legjobban. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Spider Plant számára 15-27 Celsius fok között van. Jól alkalmazkodik a szobahőmérsékleti körülményekhez.
 3. Öntözés: A Pókhálóvirág könnyen gondozható, de odafigyelést igényel az öntözés terén. Öntözd meg, amikor a talaj felső rétege száraznak érződik. Ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, de ügyelj arra, hogy ne is legyen túl nedves.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű virágföldet a Spider Plant számára. Készíthetsz keveréket kaktuszföldből vagy univerzális szobanövény-talajból.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig havonta egyszer vagy kéthavonta trágyázd meg a Pókhálóvirágot egy kiegyensúlyozott, vízoldékony műtrágyával.

Devil’s Ivy (Zamioculcas)

Devil’s Ivy, vagy más néven Zamioculcas zamiifolia vagy ZZ növény, egy nagyon népszerű szobanövény, melyet a tűrőképessége és alacsony gondozási igénye tesz vonzóvá. Az alábbiakban megtalálod a Devil’s Ivy (Zamioculcas) gondozására vonatkozó alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A ZZ növény közepes vagy alacsony fényviszonyok között is jól fejlődik. Bírja az árnyékosabb helyeket is, de közvetlen napfénytől kerüld el, mert a túl sok napfény károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: A Devil’s Ivy jól alkalmazkodik a szobahőmérsékleti körülményekhez. Az optimális hőmérsékleti tartomány 15-27 Celsius fok között van.
 3. Öntözés: A ZZ növény szárazságtűrő, és hajlamos a túlzott öntözésre. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg teljesen kiszáradt. A túl nedves talaj növelheti a gyökérrothadás kockázatát.
 4. Talaj: A Devil’s Ivy számára ideális a jó vízelvezetésű talaj. Használj kaktuszföldet vagy speciális szobanövény-talajt.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a ZZ növényt havonta egyszer vagy kéthavonta. Ne túlzásba a trágyázást, mert a ZZ növény kevés tápanyag mellett is jól fejlődik.

Rubber Plant (Ficus elastica)

A Ficus elastica, vagy más néven Rubber Plant vagy Gumifüzfa, egy népszerű és tartós szobanövény, amely szép, vastag leveleivel és könnyen gondozható jellegével vonzza a kertészkedőket. Az alábbiakban megtalálod a Rubber Plant (Ficus elastica) gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Rubber Plant közepes vagy világos indirekt fényt igényel. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez a leveleket károsíthatja. A félárnyékos vagy árnyékos helyeken is jól érzi magát.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Ficus elastica számára 15-24 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Gumifüzfa szereti a mérsékelt öntözést. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Ügyelj arra, hogy ne hagyj pangó vizet a cserép alján, mert ez növelheti a gyökérrothadás kockázatát.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajt. Kaktuszföld, laza virágföld vagy speciális gumifüzfa talaj lehet megfelelő választás.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Rubber Plantet havonta egyszer vagy kéthavonta. Télen csökkentsd a trágyázás gyakoriságát.

Golden Pothos (Pothos)

A Golden Pothos, vagy egyszerűen csak Pothos, egy rendkívül népszerű és könnyen gondozható szobanövény. Az alábbiakban megtalálod a Golden Pothos gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Pothosok közepes vagy alacsony fényviszonyok között is jól fejlődnek, de a világosabb fény segíthet élénk zöld színük megőrzésében. A közvetlen napfénytől kerüld el, mert ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Pothos számára 15-30 Celsius fok között van. Jól alkalmazkodik a szobahőmérsékleti körülményekhez.
 3. Öntözés: A Golden Pothos egy szárazságtűrő növény, és jobban tűri a kiszáradt talajt, mint a túlöntözést. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg száraznak érződik. Az öntözési igény változhat a környezeti feltételektől és a növény méretétől függően.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajt. Kaktuszföld, univerzális virágföld vagy speciális szobanövény-talaj is megfelelő lehet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Pothost havonta egyszer vagy kéthavonta. Ne túlzásba a trágyázást, mert a Pothosok szerény tápanyagigénnyel rendelkeznek.

Heartleaf Philodendron (Philodendron)

A Heartleaf Philodendron, vagy más néven Philodendron hederaceum, egy gyönyörű szobanövény, melyet az évelő, lankás hajtásai és szív alakú levelei tesznek egyedivé. Az alábbiakban megtalálod a Heartleaf Philodendron gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Philodendron hederaceum közepes vagy alacsony fényviszonyok között is jól fejlődik. Az indirekt fény vagy félárnyék a legideálisabb számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Heartleaf Philodendron számára 15-26 Celsius fok között van. Jól alkalmazkodik a szobahőmérsékleti körülményekhez.
 3. Öntözés: A Philodendron hederaceum szereti a mérsékelt öntözést. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt. Az öntözés mennyisége változhat a környezeti feltételektől és a növény méretétől függően.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajt. Univerzális virágföld, kaktuszföld vagy speciális philodendron talaj is megfelelő lehet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Heartleaf Philodendront havonta egyszer vagy kéthavonta. Ne túlzásba a trágyázást, mert a philodendronok szerény tápanyagigénnyel rendelkeznek.

Dragon Tree (Dracaena marginata)

A Dragon Tree, vagy más néven Dracaena marginata, egy strapabíró és könnyen gondozható szobanövény. Az alábbiakban megtalálod a Dracaena marginata gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Dragon Tree közepes vagy világos indirekt fényben érzi magát a legjobban. Kerüld a közvetlen napfényt, mert a túl sok napfény károsíthatja a leveleket. Jól alkalmazkodik az árnyékosabb helyekhez is.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Dracaena marginata számára 15-27 Celsius fok között van. Jól tűri a szobahőmérsékleti körülményeket.
 3. Öntözés: A Dragon Tree-t ne engedd túl szárazzá vagy túl nedvessé. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Télen csökkentsd az öntözés gyakoriságát.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű talajt. Kaktuszföld, univerzális virágföld vagy speciális dracaena talaj is megfelelő lehet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Dragon Tree-t havonta egyszer vagy kéthavonta. Ne túlzásba a trágyázást, mert a Dracaena marginata mérsékelt tápanyagigénnyel rendelkezik.

African Violet (Afrikai ibolya)

Az Afrikai ibolya (African Violet) egy gyönyörű szobanövény, amely színpompás virágzatával és puha leveleivel vonzza a figyelmet. Az alábbiakban megtalálod az Afrikai ibolya gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: Az Afrikai ibolya közepes vagy erős indirekt fényt igényel. A szobában elhelyezett ablakpárkányok vagy az indirekt fényt biztosító lámpák kiváló helyek lehetnek számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mert ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány az Afrikai ibolya számára 18-24 Celsius fok között van. Kerüld a hőmérsékleti ingadozásokat és a huzatokat.
 3. Öntözés: Az Afrikai ibolya érzékeny a túlzott öntözésre. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Az öntözéshez használj szobahőmérsékletű vizet, és kerüld a levelekre való öntözést, hogy elkerüld a foltokat.
 4. Talaj: Az Afrikai ibolyának jó vízelvezetésű, laza, savas talajra van szüksége. Használhatsz speciális afrikai ibolya talajt vagy egy keveréket tőzegmohából és perlitből.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd az Afrikai ibolyát havonta egyszer. Használj olyan trágyát, amely speciálisan kifejlesztett szobanövények számára készült.

Boston Fern (Bokréta páfrány)

A Boston Fern, vagy más néven Bokréta páfrány, népszerű szobanövény, mely a különleges megjelenésű, tollszerű leveleiről ismert. Az alábbiakban megtalálod a Boston Fern gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Boston Fern közepes vagy alacsony fényviszonyok között érzi magát a legjobban. Az indirekt fény, a félárnyék és az árnyék is elfogadható a számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mert ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Boston Fern számára 15-24 Celsius fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Bokréta páfrány igényli a nedves talajt. Tartsd a talajt mindig kissé nedvesen. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg száraznak érződik. Ügyelj arra, hogy ne engedd kiszáradni a gyökereket, de kerüld a túlöntözést is, mert az is káros lehet.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Készíthetsz keveréket tőzegmohából, perlitből és virágföldből.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Boston Fernet havonta egyszer. Alacsonyabb koncentrációjú, vízoldékony trágyát használj.

Chinese Evergreen (Aglaonema)

A Chinese Evergreen, vagy más néven Aglaonema, egy népszerű szobanövény, melynek jellegzetes levelei és könnyű gondozása miatt széles körben kedvelt. Az alábbiakban megtalálod az Aglaonema gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: Az Aglaonema közepes vagy alacsony fényviszonyok között is jól fejlődik. Az indirekt fény, félárnyék vagy árnyék ideális számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mert a túl sok napfény károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány az Aglaonema számára 18-26 Celsius fok között van. A szobahőmérsékleti körülmények megfelelőek számára.
 3. Öntözés: Az Aglaonema szereti a mérsékelt öntözést. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Ügyelj arra, hogy ne hagyj pangó vizet a cserép alján, mert ez növelheti a gyökérrothadás kockázatát.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Speciális szobanövény-talaj vagy egy keverék tőzegmohából, perlitből és virágföldből is megfelelő lehet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd az Aglaonemát havonta egyszer vagy kéthavonta. Használj kiegyensúlyozott, szobanövényeknek készült trágyát.

Bamboo Palm (Chamaedorea seifrizii)

A Bamboo Palm, vagy más néven Chamaedorea seifrizii, egy gyönyörű pálmának számít, amely otthoni környezetben is jól fejlődhet. Az alábbiakban megtalálod a Bamboo Palm gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Bamboo Palm közepes vagy alacsony fényviszonyokat kedvel. Az indirekt fény, félárnyék vagy árnyék is megfelelő lehet számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mert ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Bamboo Palm számára 18-24 Celsius fok között van. Jól tűri a szobahőmérsékletet, de kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg huzatokat.
 3. Öntözés: A Bamboo Palm igényli a rendszeres öntözést. Tartsd a talajt mindig kissé nedvesen, de kerüld a pangó vizet a cserép alján. Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon teljesen, de ügyelj arra is, hogy ne legyen túl vizes.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, laza talajt. Speciális pálmaföld vagy egy keverék tőzegmohából, perlitből és virágföldből is megfelelő lehet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Bamboo Palmot havonta egyszer vagy kéthavonta. Használj pálma trágyát, vagy olyat, amely kifejezetten dísznövények számára készült.

African Mask Plant (Alocasia)

Az African Mask Plant, más néven Alocasia, egy különleges és dekoratív szobanövény, melyet a jellegzetes, maszk-szerű levelei tesznek rendkívülivé. Az alábbiakban megtalálod az Alocasia gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: Az Alocasia közepes vagy világos indirekt fényt igényel. Kerüld a közvetlen napfényt, mert a túlzott napfény károsíthatja a leveleket. A maszk növények természetes élőhelyükön a trópusokon az erdők alatt, árnyékos területeken találhatók.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány az Alocasia számára 18-26 Celsius fok között van. A szobahőmérsékleti körülmények általában megfelelőek számára, de ügyelj arra, hogy ne érje hideg huzat vagy hirtelen hőmérsékleti változás.
 3. Öntözés: Az Alocasia szereti a nedves környezetet. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt. Azonban kerüld a túlöntözést és a pangó vizet a cserép alján, mert az a gyökérrothadáshoz vezethet.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, laza és tápanyagban gazdag talajt. Kaktuszföld, tőzegmoha és perlit keveréke vagy speciális trópusi növénytalaj megfelelő lehet.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd az Alocasiát havonta egyszer vagy kéthavonta. Használj egy kiegyensúlyozott, folyékony szobanövény trágyát.

Parlor Palm (Chamaedorea elegans)

Alacsony gondozási igényű pálmának számít, és beltéri körülmények között is jól nő.
A Parlor Palm, vagy más néven Chamaedorea elegans, egy népszerű és könnyen gondozható szobanövény, mely kiválóan alkalmazkodik a beltéri környezethez. Az alábbiakban megtalálod a Parlor Palm gondozásához szükséges alapvető útmutatásokat:

 1. Fényigény: A Parlor Palm közepes vagy alacsony fényviszonyokat kedvel. Az indirekt fény, félárnyék vagy árnyék is megfelelő lehet számára. Kerüld a közvetlen napfényt, mert ez károsíthatja a leveleket.
 2. Hőmérséklet: Az optimális hőmérsékleti tartomány a Parlor Palm számára 15-27 Celsius fok között van. Jól alkalmazkodik a szobahőmérsékleti körülményekhez.
 3. Öntözés: A Parlor Palm igényli a rendszeres öntözést. Öntözd meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt. Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon teljesen, de ügyelj arra is, hogy ne legyen túl vizes.
 4. Talaj: Használj jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Készíthetsz keveréket tőzegmohából, perlitből és virágföldből.
 5. Trágyázás: Tavasztól őszig tápoldatozd a Parlor Palmot havonta egyszer vagy kéthavonta. Használj egy kiegyensúlyozott, szobanövényeknek készült trágyát.

Igénytelen szobanövények lakásba?

Igen, és nemcsak kezdő kertészkedőknek, hanem olyanoknak is, akik fel szeretnék dobni a lakásuk hangulatát és esztétikusabbá tenné azt gyönyörű növényekkel.

A zöld szín nyugtatóan hat a tudatra!

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a növények általában igénytelenebbek, minden növénynek megvannak a sajátos igényei. Az optimális növekedés és egészség érdekében mindig érdemes figyelemmel kísérni a növények állapotát és időben reagálni az esetleges változásokra.

Gyakran ismétlődő kérdések

Milyenek az igénytelen szobanövények?

A nevükből kifolyólag minimális gondozást igényelnek.

Kiknek ajánlott igénytelen szobanövény?

Minden kezdő kertészkedőnek, vagy időhiányban szenvedő növénykedvelőnek.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198