Kertészkedésre fel! – kezdődik a kerti szezon

Kertészkedésre fel! – Gyerekkorom óta ez az érzés kap el a tavasz beköszöntével, mivel imádom a földet túrni és abból teremteni életet.

Most sincs ez másképp. A jó idő beköszöntével nekiláttam a kertem, pontosabban a konyhakertem rendberakásának, amiben Bundi a nem rég örökbefogadott fehér pulim is segítségemre volt.

Falun nőttem fel, ahol magamba szívhattam a természet és a kertészkedés szeretetét. Nem áll tőlem messze a kapálás, a gazolás, sőt kiváló kikapcsolódásnak tartom és sporttevékenységnek is gondolom ezeket a sokak által nem szeretett tevékenységeket. Sok tanulmány, kutatás bizonyítja, hogy a kertészkedéssel rengeteg kalóriát lehet elégetni, sőt a napon való tevékenykedéssel sok-sok D vitamin termelődik bennünk.

Szerintem nincs nyugtatóbb kikapcsolódás a kertészkedésnél a jó időben, a napsütésben, a madarak csicsergése közben. Kertészkedésre fel!

Ahogy említettem falun nőttem fel, de városba költözésünk miatt a kertészkedés sok évig hiánycikk volt nálam. Idén már 7. éve kertészkedem otthon. Még az első években csak próbálkoztam a kertészkedéssel. Csak kisebb szeleteket kivágva az udvarunkból családom nem olyan nagy örömére. Az évek alatt szépen lassan hozzászoktak, habár egy-két fa kivágása, bokor kiirtása betett nekik. A kert jelenlegi területe korábban egy tipikus kertvárosi telek zöld, bokros kertre hasonlított, nem éppen konyhakerthez.

2017 őszén így nézett ki a kerti szezon lezárása után a kertem. Ez a kerti munka 2018-ban elmaradt. Kertészkedésre fel
2017 őszén így nézett ki a kerti szezon lezárása után a kertem. Ez a kerti munka 2018-ban elmaradt.

Évek alatt szisztematikusan terjeszkedtem, hogy minél több zöldséget tudjak megtermelni a konyhakertemben. Úgy gondolom az egészséges táplálkozáshoz vegyszermentes gyümölcsök és zöldségek kellenek, amit bárki meg tud magának termelni a kertes házában, de akár lakásokban is az erkélyen.

Kert takarítása – Komposztáló építése raklapokból

Kezdjük is az alapoknál. Minden kertészkedő első dolga tavasszal, hogy rendbe teszi a konyhakertjét. Én se tettem másként, habár előző év végén egészségügyi okok miatt nem szedtem ki a növényeket és a talaj felásása is elmaradt. Emiatt is nagy lendülettel estem most neki a kert takarításának.

A kert takarítás kezdetén éppen a paradicsomok tartó rudakat szedtem ki, amiben Bundi asszisztált. Kertészkedésre fel
A kert takarítás kezdetén éppen a paradicsomok tartó rudakat szedtem ki, amiben Bundi asszisztált.

Kiszedtem a megmaradt, összefonnyadt nővényeket és halmokba gyűjtöttem. Mindezek után a raklapból készült komposztálómat is áthelyeztem, átépítettem konyhakertem egy másik részére, amiről Youtube csatornámra videót is készítettem.
 

Mindenkit arra biztatok, hogy ha módjában áll kertészkedjen, akár kertes házban, akár lakásban él. Mindenhol meg lehet találni annak a módját, hogy legalább fűszernövényeket megtermeljünk otthon egy kis odafigyeléssel.

Kertészkedésre fel!

Továbbá ajánlom figyelmetekbe a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány Tudatos Tavasz a Jövő Öko-Nemzedékéért című tavaszi kampányát, aminek kiemelt eleme a kertészkedés.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193