Bookline Zöld podcast – Litkai Gergely műsorában szerepeltem

Bookline Zöld podcast műsor vendége voltam, ahol Litkai Gergely kérdezett a zöld tevékenységemről, környezettudatos életmódról és egy zero waste háztartásról szóló könyvről.

A megtisztelő meghívásnak eleget téve örömmel vállaltam a felkérést, ami még tavaly decemberben történt a karácsonyi ünnepek előtt. A felkérés apropója nemcsak a személyem volt vagy éppen a környezettudatos életmód lehetőségei, hanem a „Dobd ki a szemetest” című Tóth Andi könyv, aminek létrejöttében még évekkel ezelőtt részt vállaltam.

(kép a könyv belső oldaláról a nevemmel)

Sokan tudjátok rólam, hogy közel már 10 éve foglalkozom aktívan a lakosság szemléletformálásával, cégek zöldítésével. Szerencsére gazdag életpályával, rengeteg tapasztalattal rendelkezem, amiről minden esetben nagyon szívesen beszélek a médiában (rádió, televízió). Emiatt szerintem senki sem fog csalódni bennem, hogyha meghallgatja a Bookline Zöld podcast műsorát, amiben még a Dumaszínház karmestere, Litkai Gergely is feltűnik.

Bookline Zöld podvast egy környezetvédelmi műsor zöld könyvekről.
Bookline Zöld podcast Litkai Gergely vezetésével

Nagy öröm volt megismerni személyesen is a humoristát, akinek személy szerint magánemberként is nagyon fontos a környezetvédelem, a fenntarthatóság, és a környezettudatos életmód. Ennek köszönhetően nagyon sok érdeklődő kérdést tett fel a beszélgetés folyamán és nem vált teljesen egyoldalúvá a beszélgetés érdeklődése, hanem mindkettőnkre inspirálóan hatott (legalábbis bízom benne, hogy részéről is így volt).

Bookline Zöld podcast tartalma

A zöld podcast egy környezetvédelmi témájú beszélgetéssorozat, amelynek célja, hogy a hallgatók jobban megértsék a klímaváltozást és a fenntarthatóság kihívásait. A podcastban Litkai Gergely műsorvezető ismert személyekkel, írókkal, tudósokkal, aktivistákkal beszélget a témában.

Litkai Gergely – Bookline Zöld podcast főbb témái

 • Klímaváltozás: A podcast a klímaváltozás okait, következményeit és lehetséges megoldásait tárja fel.
 • Fenntarthatóság: A podcast a fenntartható életmód különböző aspektusait vizsgálja, a táplálkozástól a közlekedésig.
 • Környezetvédelem: A podcast a környezetvédelmi mozgalmakat és a környezetvédelmi aktivizmust mutatja be.
 • Zöld könyvek: A podcast recenziókat és ajánlásokat ad a témához kapcsolódó könyvekről.

Zöld podcast célközönsége

A podcastot mindazoknak ajánljuk, akiket érdekel a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A podcast könnyen érthető nyelven fogalmaz, és nem feltétlenül szükséges előzetes tudás a témában. Mindemellett többet megtudhatsz a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról. Inspirációt kaphatsz a környezettudatosabb életmódhoz.

Hol hallgathatod a Bookline Zöld podcastet?

A podcast elérhető a következő platformokon: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, YouTube

A podcast eddigi epizódjai a következő témákkal foglalkoztak:

 • A jövő neve élet vagy halál?
 • Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
 • Nem az élvezetkeresést kell kimaxolni a jobb élethez / Fenntartható hedonizmus
 • Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek?
 • Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén
 • Litkai Gergely: Tízmillió faj segít túlélnünk, ha megtanulunk együttműködni velük – Az élet szövete
 • Pogátsa Zoltán: Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás
 • Ürge-Vorsatz Diána: “Mi van, ha megmentjük a világot?”
 • Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk | Repair
 • Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A jövő minisztériuma
 • Litkai Gergely: Minden bűnt elkövettem a természettel multidolgozóként

Dobd ki a szemetest!

Ez volt a könyv, amiről elsősorban beszélgettünk Litkai Gergellyel a podcast műsorban. A Tóth Andi, zero waste szakértő és 3 gyerekes anyuka által írt könyvben leginkább arra hívja fel a figyelmet, hogy

a szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk.

Hallgasd vissza a velem készült interjút a Spotify-on!

Ha érdekelnek korábbi rádiós, vagy televíziós interjúim, akkor kattints a zöld blog felületére és az interjú kategória alatt találsz jó párat vagy a médiamegjelenéseim gyűjteményében.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az interjúim alapján a zöld tevékenységem, akkor a „Kapcsolat” menü pontra kattintva tudod felvenni velem a kapcsolatot és elhívni a műsorodba.

A korábbi podcast adásokat meghallgathatód a műsor oldalán: dumaszinhaz.hu

Ki az a Litkai Gergely?

Első sokan a humoristára gondolnak, de egy sokoldalú magyar személyiség, aki többek között:

 • Humorista: A Dumaszínház tagjaként önálló stand-up estekkel szórakoztatja a közönséget.
 • Író: Több könyv szerzője (pl. „Nekem 8” – Hadházi Lászlóval közösen), emellett újság- és forgatókönyvíróként is alkot.
 • Műsorvezető: A Rádiókabaré szerkesztője, valamint saját podcastja, a Bookline Zöld podcast házigazdája, amelyben környezetvédelmi témákról beszélget. A Comedy Central korábbi főszerkesztője.
 • Környezetvédelmi szószóló: Elkötelezett a fenntarthatóság témája iránt, aktívan népszerűsíti a környezetvédelmi kezdeményezéseket.

Minél többen beszélnek a környezetvédelemről, annál jobb nekünk meg a bolygón élő ökoszisztémáknak. Ezért is jó, hogy egy humorista, a humor eszközével hívja fel rendszeresen a figyelmet a tudatos életmódra. Bízom benne, hogy egyre több ismert személy, celeb fog az ügy mellé állni, de csak ésszel, a megoldást keresve, nem a pánikra felülve, mint korábban oly sokan tették egy kis népszerűségért.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miről szól általában ez a zöld podcast?

Környezetvédelemről, fenntarthatóságról, lakossági szemléletformálásról, érdekes személyiségekről és természetesen zöld könyvekről.

Hol hallgathatóak vissza a műsor?

A Zöld Bookline oldalán, illetve közösségi felületein, többek közt Spotify felületén.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193