Itt a Föld bajnokai pályázat 2024 – iskolák, óvodák figyelem –

Föld bajnokai pályázat címmel fenntarthatósági pályázatot hirdet iskolai és óvodai közösségeknek az E.ON Hungária Csoport.

Mindig is nagy örömmel osztom meg az olyan pályázatokat, amikkel tehetünk a környezetünk megóvása, a zöldebb világunk megteremtése érdekében. Külön öröm számomra, hogy a Föld bajnokai pályázat kimondottan a közösségeknek szól.

Virágültetés gyerekek
Közösségi virágültetés gyerekek részvételével. / Fotó: eon.hu

Miről szól a Föld bajnokai pályázat?

Az E.ON Hungária Csoport “Föld bajnokai” elnevezésű pályázatának célja a környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatása és népszerűsítése.

Kik jelentkezhetnek?

A pályázatra diákokból, tanárokból vagy akár szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tesznek a fenntartható jövőért.

A pályázat díjazása

Az E.ON 2023-as A Föld bajnokai pályázatának költségvetése 25 millió forint. A nyertes projektek maximum 2,5 millió forint összegű támogatásra nyújthatnak be pályázatot.

2,5 millió forint jár a nyertes pályázónak

A díjakat az E.ON A Föld bajnokai gála keretében adja át. A nyertes pályaművekről a programot bemutató rövid, inspiráló kisfilmek is készülnek, hogy a jó gyakorlatokat minél többen megismerhessék.

Milyen pályázatokat várnak?

Az E.ON olyan új vagy futó fenntarthatósági projekteket keres, amelyek rendszeres közösségi tevékenységekből állnak

Pályázni olyan egész éven át tartó közösségi projektekkel lehet melyek központi témái:

 • a megújuló energia,
 • az energiahatékonyság,
 • a klímavédelem,
 • a vizeink, termőföldjeink, erdőink védelme,
 • a hulladék-újrahasznosítás,
 • a természeti erőforrások fenntartható használata,
 • és a biodiverzitás.

A fentiek közül egy vagy akár több témát is érintenek, osztálytermi és/vagy kültéri megvalósításra is kiterjednek, építenek a diákok ötleteire és önálló munkavégzésére, és képesek arra, hogy bevonják a szülőket, tanárokat, esetleg a helyi közösséget is. Olyanokat, amelyet a közösség régóta tervez, esetleg folytatni vagy kiterjeszteni kíván, ehhez azonban támogatásra van szüksége.

Fontos kritérium a közösségi szemlélet, az, hogy egy egész csapat dolgozzon a pályázni kívánt fenntarthatósági szemléletű projekten, ezért egy pályázó csoport létszámát minimálisan 13 főben határoztuk meg. Egy óvodából vagy iskolából akár több különböző projekt is érkezhet, de egy közösség csak egy pályázatot nyújthat be.

Hogyan történik az elbírálás?

A beérkező pályázatokat egy az E.ON által összeállított zsűri fogja elbírálni, melynek tagjai elismert szakemberek képezik:

 • Ürge-Vorsatz Diána klímakutató,
 • Kump Edina, Okleveles környezetkutató, a Körforrás szakmai vezetője és alapítója,
 • Pokorny Lia, Színésznő, a Holnapra is marad c., a fenntarthatóság jegyében született receptgyűjtemény szerzője,
 • Szomolányi Katalin, A Planet Fanatics’s Network alapítója és ügyvezetője,
 • illetve az Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

A zsűri mellett a közönségnek is fontos szerep jut az iskolák és óvodák pályázatainak értékelésében, hiszen a közönség szavazatai alapján is be lehet majd jutni a győztes kezdeményezések közé. 

Fontos részletek

Az E.ON a Föld bajnokai pályázatokat a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében várja.

A pályázatok leadási határideje: 2023. május 1.

A részletes pályázati kiírást és pályázati lapot a Föld bajnokai oldalon találod meg ide kattintva. A pályázatokat május 1-ig lehet beküldeni az afoldbajnokai@eon.hu e-mail címre.

Nézd meg a pályázatról szóló videómat!

A pályázatról készítettem egy lelkesítő kisvideót, ami a TikTokon, illetve a Youtube Shortson is megosztottam, hiszen ahogy szoktam mondani: Nélkületek nem sikerülhet!

További együttműködéseim a támogatott tartalom címke alatt található meg.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miről szól az E.ON Föld bajnokai pályázat?

A pályázat célja a környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatása és népszerűsítése.

Kik jelentkezhetnek és mi a határidő?

A pályázatra diákokból, tanárokból vagy akár szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek, határidő május 1.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198